Dodaj do ulubionych

polski deser

IP: 83.248.102.* 07.12.04, 18:21
jestem w Szwecji i znajomi poprosili mnie o przygotowanie jakiegos polskiego
deseru-czy ktos moglby cos polecic?mnie oprucz upieczenia ciasta nic nie
przychodzi do glowy.Dzieki
Obserwuj wątek
    • poughkeepsie sernik 07.12.04, 18:25
      na ogól robi wrażenie na zagraniczniakach :)
      • Gość: adi-gbg Re: sernik IP: 83.248.102.* 07.12.04, 18:30
        tylko ze w Szwecji nie ma prawdziwego twarogu-jako taki ser mozna otrzymac
        poprez trzymanie kartonow zsiadlego mleka w piekarmiku
    • poughkeepsie no to gorzej :/ 07.12.04, 18:38
      a dostęp do maku masZ?może makowiec?Tylko nie wiem czy to jest znane ciasto w
      szwecji czy nie?
      • rezurekcja Re: no to gorzej :/ 08.12.04, 10:16
        poughkeepsie napisała:

> a dostęp do maku masZ?może makowiec?Tylko nie wiem czy to jest znane ciasto w
        > szwecji czy nie?

Zakladam, ze nie.
        Zakladam tez, ze Szwed moze nie chciec zjesc makowca. Mak=narkotyk.
        Mialam sytuacje podobna, Finka chciala zjesc cos bardzo polskeigo. Nabylam
        makowiec. Pokroilam. Postawilam na stol. Polacy jedli. Finka patrzyla z
        przerazeniem na ciasto z makiem i odmowila konsumcji.
        Ciasto zjedli Polacy.

Przemysl zatem tego makowca, zeby Twoj trud nie poszedl na marne.
        Wprawdzie Finka byla lekarzem i moze dlatego miala tym bardziej nieufne podejscie.
    • aankaa Re: polski deser 07.12.04, 18:47
      placek ze śliwkami ? "napoleonka leniucha" ?

żeby uprzedzić pytania - na blasze układam herbatniki (typu petit beurre),
      nakładam warstwę gęstego budyniu - tzn ok. 1,5 raza mniej mleka w stosunku do
      przepisu, na to kolejna warstwa herbatników, wszystko posypane cukrem pudrem
      • poughkeepsie 1.5 raza? :) 07.12.04, 18:51
        ja jestem durny humianista, ale wychodzi mi, że tego mleka byłaby ujemna
        ilość :)
        • Gość: mika_p Re: 1.5 raza? :) IP: *.class145.petrotel.pl 07.12.04, 22:57
          Półtora raza, czyli ilośc podanaw przepisie podzielona przez półtora, czyli
          przemnożona przez dwie trzecie :)
          Mnożenie i dzielenie dodatnich liczb nie wpływa na znak wyniku :)
          • poughkeepsie aaaaa 08.12.04, 10:19
            takie rzeczy humaniście???Ty paskudo! :P
            • ampolion sołdko 08.12.04, 15:31
              Babeczki? Napoleonka? Szarlotka?
      • Gość: bazylka tylko nie ma tam śliwek... IP: *.pentor.com.pl 08.12.04, 15:44
    • Gość: X Re: polski deser IP: *.kabel.telenet.be 07.12.04, 21:50
      to moze faworki albo jablka w ciescie?
    • alanadab Re: polski deser 07.12.04, 21:52
      nie wiem czy to polskie, ale tak mi się kojarzy - no więc kogiel-mogiel (czy
      też kogel-mogel),
      i żeby nie było zbyt banalnie to zrob kawe po kapitańsku - parzysz super mocne
      espresso lub inną mocną kawę w mini filiżance i na taką gorzką kawusię
      wykładasz do każdej filiżaneczki łyżkę kogla-mogla właśnie.
      Tego już się nie słodzi i nie dodaje mleka - boskie jest :0)
      • delari Re: polski deser 07.12.04, 22:15
        Ja osobiscie proponuje keks. Ciasto bo ciasto ale jakos naprawde mi sie polskie
        wydaje:)
        • Gość: kluba Re: polski deser IP: *.we.client2.attbi.com 07.12.04, 22:23
          nalesniki posmarowane powidlami sliwkowymi....
          • Gość: ja Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:09
            z makiem to nie. w luxemburgu mak tzn narkoman. ale w szwecji nie byłam.
    • roseanne Re: polski deser 08.12.04, 00:28
      rogaliki polkruche drozdzowe , nadziewane bakaliami badz dzemem/ konfitura
      znane tez jako rogale marcinskie :)
      • egipcjanka15 Re: polski deser 08.12.04, 09:43
        Marcinskie to z bialym makiem musza byc. Inaczej sie nie liczy ;-)

A z deserow, ktore nie sa ciastami, to moze ryz z jablkami i cynamonem, albo
        wlasnie te placki z jablkami (smazylam je juz roznym nacjom i zawsze smakowaly
        ogromnie), ale to tylko w wypadku, jesli bedziesz smazyc i zaraz podawac.
        Odstane placki najsmaczniejsze nie sa.

No i zawsze mozna zrobic kisiel, jesli tylko masz dostep do maki ziemniaczanej.
        Zeby danko uszlachetnic wlej w pucharki jakies i po wystygnieciu ozdob np. bita
        smietana, owockami z konfitury itp.
        • linn_linn Re: polski deser 08.12.04, 09:48
          Karpatka powinna sie podobac, wuzetka moze... Sernik lubia wszyscy, a leniwce
          moga zrobic z wloskiej ricotty / podawalam przepis, sama tak robie /.
          • Gość: jacek1f Re: polski deser - kisiel IP: 81.210.22.* 08.12.04, 10:37
            Tak jak Egipcjanka: kisiel, kisiel, kisiel! Tam jest pełno żurawin:-)
          • Gość: siostraheli Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:09
            jesli to ma byc polskie, to moze cos z tradycji przedwojennej? moze owoce w
            slodkich sosach (np. szodonowym lub karmelowym)? Proponowalabym pasche, bo to
            robi wrazenie na obcokrajowcach, ale jednak potrzebny bylby twarog z Polski.
            • stella25b Re: polski deser 08.12.04, 11:42
              A moze galaretka z owocami i bita smietana? Jesli to nieznany produkt w
              Skandynawii jesli znany to obstaje przy serniku.
            • ampolion Re: polski deser 09.12.04, 05:56
              Bieda z tym, że pascha to nie polski deser.
    • Gość: jswm a może ubijama kaszka manna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:42
      • Gość: jswm Re: a może ubijana kaszka manna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:44
        taka puszysta, podawana z syropem owocowym, Mama mi taką robiła w
        dzieciństwie...
    • marpiwoszwe Re: polski deser 08.12.04, 16:12
      Znajomym szwedom smakowala zwykla polska galaretka i ciasta w proszku.
      • Gość: Hela Re: polski deser IP: *.bb.online.no 08.12.04, 23:31
        Z Keselli mozna zrobic calkiem przyzwoity sernik na zimno. Probowalam!
        • gourmet48 Re: polski deser 09.12.04, 07:56
          czy wy przypadkiem z tym makiem nie przesadzacie !!!
          komu moze sie kojarzyc mak (szare granulki) z narkotykami, chyba tylko
          kompletnym dyletantom !!!
          moze przez wzdryganie sie, chca wam okazac tylko swoja do was (Polakow, Polski,
          polskiego) niechec
          oni sami (ci zachodni) uzywaja dosc duzo maku (w niemczech jest makowiec w
          sklepach) i jakos im to nie przeszkadza
          osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalem, wszystkim bardzo smakuje
          tym niechetnym mozna w prosty sposob wytlumaczyc co to zas takiego jest i jak
          powstaje z tego narkotyk - innym argumentem moze byc wolowina, duzo tego jedza
          i jakos nie zglupieli
          a wiec bez paniki jedza wszystko co polskie a szczegolnie jesli darmowe

• Gość: wini3 Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:00
            Jabłka/ w cieście, makaron z jabkami , ryż z jabłkami i bitą śmietaną, strudel
            z jabłkami, naleśniki, jabłka w szlafroczku/. Owoce w sosie waniliowym, budyń,
            galaretka, kisiel. Racuchy, faworki, pączki. Sernik na zimno / ubite na gorąco
            jajka, śmietana, zalane wrzącym mlekiem- odcedzone z serwatki. Utarte z cukrem,
            masłem. Dodane bakalie. Podane jak pascha albo jako masa do przełożenia
            czegokolwiek.
            Trudności wyzwalają inwencję. Koniecznie napisz co podałaś i jak smakowało.
          • egipcjanka15 Re: polski deser 09.12.04, 10:16
            gourmet48 napisał:

> czy wy przypadkiem z tym makiem nie przesadzacie !!!
            > komu moze sie kojarzyc mak (szare granulki) z narkotykami, chyba tylko
            > kompletnym dyletantom !!!

Hmmmm, ciekawe co by Ci na to egipskie sluzby celne i prawnicy tutejsi
            odpowiedzieli. Tu za probe wwiezienia do kraju straszliwego narkotyku w postaci
            strucla, albo masy makowej na lamance mozna pojsc prosta droga do pierd...
            znaczy aresztu. Jak widzisz, cale narody dyletanckie takie sa :-(((
    • miszam Re: polski deser 09.12.04, 09:22
      Kruche ciasto z orzechami włoskimi i kajmakiem waniliowym. Ze składnikami nie
      powinno być problemu a kajmak, choć proweniencji tureckiej, jest typową masą do
      przekładania polskich mazurków.
    • Gość: nutella Re: polski deser IP: *.chello.pl 09.12.04, 09:27
      dobry jest sernik albo makowiec (wydaje mi się, że to jest najbardziej polskie
      ciasto a poza tym baardzo smaczne). Możesz tesz spróbować usmażyć jakieś
      placuszki- np. z jabłek
    • Gość: dorjana Re: polski deser IP: *.ifmpan.poznan.pl 09.12.04, 10:03
      A moze jabluszak wydrozone,w srodku zmiodem lub dzemem izapieczone wpiekarniku?
    • matemi Re: polski deser 09.12.04, 10:17
      A ja bym zrobiła mazurka i galaretkę z dużą ilością owoców i bita śmietaną,
      albo malutkie rogaliki drożdżowe.:)
    • romas30 Re: polski deser 25.07.16, 10:40
      jaki spód polecacie do sernika na zimno?
      • bene_gesserit Re: polski deser 26.07.16, 18:40
        Tradycyjny polaki - to biszkopty z paczki.
        Tradycyjny brytyjski - to ciasteczka typu digestive, zmiksowane na okruchy i ugniecione na dnie blachy z roztopionym masłem (spód jest bdb, ale ja wolę go podpiec - zyskuje i nie rozmaka tak szybko pod sernikiem).
        Tradycyjny spód pod sernikiem na zimno ze Wschodu to własnoręcznie robiony cienki biszkopt z orzechami włoskimi w dużych kawałkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka