Gość: adi-gbg IP: 83.248.102.* 07.12.04, 18:21 jestem w Szwecji i znajomi poprosili mnie o przygotowanie jakiegos polskiego deseru-czy ktos moglby cos polecic?mnie oprucz upieczenia ciasta nic nie przychodzi do glowy.Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poughkeepsie sernik 07.12.04, 18:25 na ogól robi wrażenie na zagraniczniakach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi-gbg Re: sernik IP: 83.248.102.* 07.12.04, 18:30 tylko ze w Szwecji nie ma prawdziwego twarogu-jako taki ser mozna otrzymac poprez trzymanie kartonow zsiadlego mleka w piekarmiku Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie no to gorzej :/ 07.12.04, 18:38 a dostęp do maku masZ?może makowiec?Tylko nie wiem czy to jest znane ciasto w szwecji czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: no to gorzej :/ 08.12.04, 10:16 poughkeepsie napisała: > a dostęp do maku masZ?może makowiec?Tylko nie wiem czy to jest znane ciasto w > szwecji czy nie? Zakladam, ze nie. Zakladam tez, ze Szwed moze nie chciec zjesc makowca. Mak=narkotyk. Mialam sytuacje podobna, Finka chciala zjesc cos bardzo polskeigo. Nabylam makowiec. Pokroilam. Postawilam na stol. Polacy jedli. Finka patrzyla z przerazeniem na ciasto z makiem i odmowila konsumcji. Ciasto zjedli Polacy. Przemysl zatem tego makowca, zeby Twoj trud nie poszedl na marne. Wprawdzie Finka byla lekarzem i moze dlatego miala tym bardziej nieufne podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: polski deser 07.12.04, 18:47 placek ze śliwkami ? "napoleonka leniucha" ? żeby uprzedzić pytania - na blasze układam herbatniki (typu petit beurre), nakładam warstwę gęstego budyniu - tzn ok. 1,5 raza mniej mleka w stosunku do przepisu, na to kolejna warstwa herbatników, wszystko posypane cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie 1.5 raza? :) 07.12.04, 18:51 ja jestem durny humianista, ale wychodzi mi, że tego mleka byłaby ujemna ilość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: 1.5 raza? :) IP: *.class145.petrotel.pl 07.12.04, 22:57 Półtora raza, czyli ilośc podanaw przepisie podzielona przez półtora, czyli przemnożona przez dwie trzecie :) Mnożenie i dzielenie dodatnich liczb nie wpływa na znak wyniku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: polski deser IP: *.kabel.telenet.be 07.12.04, 21:50 to moze faworki albo jablka w ciescie? Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: polski deser 07.12.04, 21:52 nie wiem czy to polskie, ale tak mi się kojarzy - no więc kogiel-mogiel (czy też kogel-mogel), i żeby nie było zbyt banalnie to zrob kawe po kapitańsku - parzysz super mocne espresso lub inną mocną kawę w mini filiżance i na taką gorzką kawusię wykładasz do każdej filiżaneczki łyżkę kogla-mogla właśnie. Tego już się nie słodzi i nie dodaje mleka - boskie jest :0) Odpowiedz Link Zgłoś
delari Re: polski deser 07.12.04, 22:15 Ja osobiscie proponuje keks. Ciasto bo ciasto ale jakos naprawde mi sie polskie wydaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba Re: polski deser IP: *.we.client2.attbi.com 07.12.04, 22:23 nalesniki posmarowane powidlami sliwkowymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:09 z makiem to nie. w luxemburgu mak tzn narkoman. ale w szwecji nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: polski deser 08.12.04, 00:28 rogaliki polkruche drozdzowe , nadziewane bakaliami badz dzemem/ konfitura znane tez jako rogale marcinskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: polski deser 08.12.04, 09:43 Marcinskie to z bialym makiem musza byc. Inaczej sie nie liczy ;-) A z deserow, ktore nie sa ciastami, to moze ryz z jablkami i cynamonem, albo wlasnie te placki z jablkami (smazylam je juz roznym nacjom i zawsze smakowaly ogromnie), ale to tylko w wypadku, jesli bedziesz smazyc i zaraz podawac. Odstane placki najsmaczniejsze nie sa. No i zawsze mozna zrobic kisiel, jesli tylko masz dostep do maki ziemniaczanej. Zeby danko uszlachetnic wlej w pucharki jakies i po wystygnieciu ozdob np. bita smietana, owockami z konfitury itp. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: polski deser 08.12.04, 09:48 Karpatka powinna sie podobac, wuzetka moze... Sernik lubia wszyscy, a leniwce moga zrobic z wloskiej ricotty / podawalam przepis, sama tak robie /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: polski deser - kisiel IP: 81.210.22.* 08.12.04, 10:37 Tak jak Egipcjanka: kisiel, kisiel, kisiel! Tam jest pełno żurawin:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:09 jesli to ma byc polskie, to moze cos z tradycji przedwojennej? moze owoce w slodkich sosach (np. szodonowym lub karmelowym)? Proponowalabym pasche, bo to robi wrazenie na obcokrajowcach, ale jednak potrzebny bylby twarog z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: polski deser 08.12.04, 11:42 A moze galaretka z owocami i bita smietana? Jesli to nieznany produkt w Skandynawii jesli znany to obstaje przy serniku. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: polski deser 09.12.04, 05:56 Bieda z tym, że pascha to nie polski deser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm a może ubijama kaszka manna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: a może ubijana kaszka manna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 15:44 taka puszysta, podawana z syropem owocowym, Mama mi taką robiła w dzieciństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
marpiwoszwe Re: polski deser 08.12.04, 16:12 Znajomym szwedom smakowala zwykla polska galaretka i ciasta w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: polski deser IP: *.bb.online.no 08.12.04, 23:31 Z Keselli mozna zrobic calkiem przyzwoity sernik na zimno. Probowalam! Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: polski deser 09.12.04, 07:56 czy wy przypadkiem z tym makiem nie przesadzacie !!! komu moze sie kojarzyc mak (szare granulki) z narkotykami, chyba tylko kompletnym dyletantom !!! moze przez wzdryganie sie, chca wam okazac tylko swoja do was (Polakow, Polski, polskiego) niechec oni sami (ci zachodni) uzywaja dosc duzo maku (w niemczech jest makowiec w sklepach) i jakos im to nie przeszkadza osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalem, wszystkim bardzo smakuje tym niechetnym mozna w prosty sposob wytlumaczyc co to zas takiego jest i jak powstaje z tego narkotyk - innym argumentem moze byc wolowina, duzo tego jedza i jakos nie zglupieli a wiec bez paniki jedza wszystko co polskie a szczegolnie jesli darmowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: polski deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:00 Jabłka/ w cieście, makaron z jabkami , ryż z jabłkami i bitą śmietaną, strudel z jabłkami, naleśniki, jabłka w szlafroczku/. Owoce w sosie waniliowym, budyń, galaretka, kisiel. Racuchy, faworki, pączki. Sernik na zimno / ubite na gorąco jajka, śmietana, zalane wrzącym mlekiem- odcedzone z serwatki. Utarte z cukrem, masłem. Dodane bakalie. Podane jak pascha albo jako masa do przełożenia czegokolwiek. Trudności wyzwalają inwencję. Koniecznie napisz co podałaś i jak smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: polski deser 09.12.04, 10:16 gourmet48 napisał: > czy wy przypadkiem z tym makiem nie przesadzacie !!! > komu moze sie kojarzyc mak (szare granulki) z narkotykami, chyba tylko > kompletnym dyletantom !!! Hmmmm, ciekawe co by Ci na to egipskie sluzby celne i prawnicy tutejsi odpowiedzieli. Tu za probe wwiezienia do kraju straszliwego narkotyku w postaci strucla, albo masy makowej na lamance mozna pojsc prosta droga do pierd... znaczy aresztu. Jak widzisz, cale narody dyletanckie takie sa :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: polski deser 09.12.04, 09:22 Kruche ciasto z orzechami włoskimi i kajmakiem waniliowym. Ze składnikami nie powinno być problemu a kajmak, choć proweniencji tureckiej, jest typową masą do przekładania polskich mazurków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutella Re: polski deser IP: *.chello.pl 09.12.04, 09:27 dobry jest sernik albo makowiec (wydaje mi się, że to jest najbardziej polskie ciasto a poza tym baardzo smaczne). Możesz tesz spróbować usmażyć jakieś placuszki- np. z jabłek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorjana Re: polski deser IP: *.ifmpan.poznan.pl 09.12.04, 10:03 A moze jabluszak wydrozone,w srodku zmiodem lub dzemem izapieczone wpiekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
matemi Re: polski deser 09.12.04, 10:17 A ja bym zrobiła mazurka i galaretkę z dużą ilością owoców i bita śmietaną, albo malutkie rogaliki drożdżowe.:) Odpowiedz Link Zgłoś
romas30 Re: polski deser 25.07.16, 10:40 jaki spód polecacie do sernika na zimno? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: polski deser 26.07.16, 18:40 Tradycyjny polaki - to biszkopty z paczki. Tradycyjny brytyjski - to ciasteczka typu digestive, zmiksowane na okruchy i ugniecione na dnie blachy z roztopionym masłem (spód jest bdb, ale ja wolę go podpiec - zyskuje i nie rozmaka tak szybko pod sernikiem). Tradycyjny spód pod sernikiem na zimno ze Wschodu to własnoręcznie robiony cienki biszkopt z orzechami włoskimi w dużych kawałkach. Odpowiedz Link Zgłoś