daaisy1 13.12.04, 21:14 poszukuję, dobrego, super dobrego:) przepisu na cienkie ciasto na pizzę:) z góry dziękuję:) Edyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 23:22 wpisz Pizza w wyszukiwarkę. Szukaj sugesti Linn. Duzo tego było Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pizza 14.12.04, 03:44 Ciasto: Dwie szklanki maki, sol, rozczyn z drozdzy, lyzeczki cukru i pol szklanki cieplej wody, dwie lyzki oleju/oliwy. Moga byc suche drozdze. Skladniki wyrabiasz najpierw w misce, potem na blacie, dolewajac wody lub nie. Ciasto ma byc zbyt zwarte, elastyczne. Ja dokladam ulubionych przypraw, czasem dodaje maki razowej. I jest takie jakie powinno byc, kruche i suche pod spodem, wilgotne pod farszem. Znalazlam przepis kiedys w jakiejs ksiazce o kuchni wloskiej i od lat takie robie a ze uwielbiam pizze jesc rekoma, wiec ta krucha twardosc spodu bardzo mi odpowiada, no walkujesz na grubosc jako lubisz, ja preferuje cieniutkie:) sos pomidorowy: cebulke rozparzam na oleju, wduszam dwa zabki czosnku i puszke pomidorow, lub kilka mocno dojrzalych, pokrojone oczywista, sol, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, co kto lubi. Gotuje, mieszajac az zgestnieje i milutko bulgocze:).Gdy przestygnie, wykladam na placek wylozony na okraglej blaszcze, posypuje serem, nie musi byc mozzarela:), obkladam tym co lubie lub mam w lodowce: szynka, pieczarki, papryka, salami, por, ananas i oczywiscie pomidory:) Sypie przypraw, skrapiam oliwa, posypuje serem albo klade plastry mozzarelli. Pieke w cieplym piecu, raz 30 min, raz 40:) Sosu wychodzi wiecej, ale zamrazam i po problemie. Smacznego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza 14.12.04, 10:40 W wyszukiwarce utoniesz. Zacznij od tego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16555191&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18256494&v=2&s=0 Pamietaj tylko, ze jesli chcesz miec spod niski, po ulozeniu ciasta w formie musisz piec od razu. Jesli chcesz spod wysoki, miekki: ukladasz ciasto w formie i zostawiasz na mn. wiecej 20-30 minut di ponownego wyrosniecia. Odpowiedz Link Zgłoś