Dodaj do ulubionych

Suszona mięta

16.12.04, 15:25
Zostałem właśnie obdarowany (między innymi:) przywiezioną z Włoch paczką
suszonej mięty, i tak się zastanawiam, do czego ją można rozsądnie wykozystać.
Czy ktoś ma dobre pomysły?
Obserwuj wątek
    • meggie8 Re: Suszona mięta 16.12.04, 15:40
      Do zaparzania pysznej herbaty miętowej i nawet do kilku drinków.
    • ajap.1 Re: Suszona mięta 16.12.04, 15:41
      A jaka to jest mięta?Mentha piperita(mięta pieprzowa)czy
      mentha spicata(spearmint)?
      • bartoszcze Re: Suszona mięta 16.12.04, 15:53
        A będę musiał sprawdzić:)
      • bartoszcze Re: Suszona mięta 16.12.04, 18:07
        ajap.1 napisała:

> A jaka to jest mięta?Mentha piperita(mięta pieprzowa)czy
        > mentha spicata(spearmint)?
        No cóż
        na opakowaniu pisze tylko "MENTA" :(
    • meggie8 Re: Suszona mięta 16.12.04, 15:58
      Właśnie dowiedziałam się,że mięty można też użyć jako dodatku do farszu z
      twarogu do pierogów.
      • jacek1f Re: Suszona mięta 16.12.04, 16:02
        A jak utrzesz z octem winnym i cukrem, to będziesz miała tanio i pysznie - sos
        miętowy do mięs pieczonych i smażonych. Zwłaszcza do barana i jagnięcia:-))
        • linn_linn Re: Suszona mięta 17.12.04, 10:35
          Menta piperita
          Menta dolce
          - te spotykam najczesciej
          Bazylii jest we Wloszech ponad 60 gatunkow, miety nie wiem. Mysle, ze samo
          okreslenie mieta to malo. Trzeba uzywac wg uznania.
          • 7777777s Re: Suszona mięta 17.12.04, 15:38
            i pamiętać, że mięta ma właściwości silnie wychładzające, nalepsza na upały
            • tropiciel_blednego_aha Re: Suszona mięta 18.12.04, 15:13
              7777777s napisała:

> i pamiętać, że mięta ma właściwości silnie wychładzające, nalepsza na upały

heh ,chyba orzezwiajace a nie wychladzajace...
              • Gość: starsza pani Re: Suszona mięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:07
                7777777 ma calkowicie racje, mieta ma dzialanie ochladzajace.Chinczycy uzywaja miety polnej
                jako srodka ochladzajacego przy przeziebieniach i grypie.( Mentha arvensis )
          • qubraq Re: Suszona mięta 17.12.04, 17:38
            linn_linn napisała:

> Menta piperita
            > Menta dolce
            > - te spotykam najczesciej
            > Bazylii jest we Wloszech ponad 60 gatunkow, miety nie wiem. Mysle, ze samo
            > okreslenie mieta to malo. Trzeba uzywac wg uznania.

Linn czy znasz miętę inyjską - bardzo aromatyczną? Mialem doniczkę ale
            zmarnowałem i uschła mi - mam tylko ziółko!
            A.
            • Gość: ajap.1 Re: Suszona mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 19:40
              qubraq,czy znasz może miętę zieloną(kędzierzawą)inaczej mentha spicata.Szukam
              jej i nigdzie nie mogę jej znalezć.
              • qubraq Re: Suszona mięta 18.12.04, 13:53
                Gość portalu: ajap.1 napisał(a):

> qubraq,czy znasz może miętę zieloną(kędzierzawą)inaczej mentha spicata.Szukam
                > jej i nigdzie nie mogę jej znalezć.

Nie, ale zapytam kumpli w Ogrodzie Botanicznym o zamelduję!
                Andrzej
            • linn_linn Re: Suszona mięta 18.12.04, 09:44
              Menta indiana, nawet nie slyszalam. Ogroniczka ze mnie zadna, a w sklepach
              takie rzeczy to sa niedostepne. Jak wyzej, mieta to mieta. No ostatecznie 2
              rodzaje. Moze mozna znalezc nasiona w firmach sprzedajacych je wysylkowo albo w
              necie?
              • Gość: starsza pani Re: Suszona mięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:59
                Watek aromatyczny !!!
                Zerknelam do Wielkiej Ksiegi ziol" Lesley Bremnes a tam : mietowy zawrot glowy !!
                Wg.autorki sposrod 600 odmian miety lepiej wybierac po zapachu niz nazwie.Najpopularniejsza
                , mieta pieprzowa (Mentha piperata) jest ogrodowym mieszancem.
                Mieta zielona ( Mentha spicata ) nie jest tak mocna jak pieprzowa , tez bardzo popularna.
                Znalazlam piekne zdjecie miety kedzierzawej (Mentha spicata"Crispi")opis:liscie
                zmarszczone,ciemnozielone,pachnace jablkiem i czabrem/ za ksiazka/.
                O Mentha indiana zadnej wzmianki niestety.Przy 600 odmianach istniejacych Ksiega opisuje ich
                10.
                I jeszcze jeden cytat : '"trudno podac dokladnie nazwy, poniewaz mieta latwo sie krzyzuje"
                Jak powiada linn-linn stosowac wedle uznania
                • ajap.1 Re: Suszona mięta 18.12.04, 13:44
                  Ja szukam mięty zielonej(mentha spicata)choć ponoć popularna to nigdzie jej nie
                  widziałam.Może Pani wie gdzie moge ją dostać?Dziękuję
                • linn_linn Re: Suszona mięta 18.12.04, 14:03
                  Ja znalazlam dyskusje w jakims forum. Na szersze poszukiwania nie mam czasu
                  przed swietami, ale mieta indyjska jest chyba uzywana jako skladnik chutneya. A
                  600 gatunkow to juz faktycznie duzo. I tak mamy dostep na ogol do 2-3.
                  • Gość: ajap.1 Re: Suszona mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:05
                    Ja niestety natykam się tylko na miętę pieprzową.Gdzie spotkałaś inne jej
                    gatunki?
                    • giezik Re: Suszona mięta 18.12.04, 15:24
                      ugotwac krotki makaron (np. kokardki )
                      na masle przesmazyc boczek, dodac miete (i jesli jest bazylie), jesli lubisz,groszek zielony.
                      Popieprzyc, wymieszac z makaronem
                    • Gość: starsza pani Re: Suszona mięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:58
                      Choc moj nick stosowny do wieku , niech nie narzuca ceremonialnosci..prosze !
                      Udalo mi sie zakupic miete zielona (mentha sticata) w Krakowie w Macro w dziale z jarzynami.
                      Caly rok dostepne sa prawie wszystkie ziola w doniczkach .Zauwazylam , ze mieta bywa odmian
                      roznych ,pewnie w zaleznosci od dostawy.Ja te roslinke przesadzilam do duzej doniczki
                      .Rozrasta sie jak przyslowiowy chwast.Rowniez w Krakowie mozna zakupic sadzonki ziol w
                      doniczkach na Starym Kleparzu w jednej z budek.

Jeden z prostych sposobow wykorzystania miety to pomidory pokrojone na cwiartki, oproszone
                      sola i suszona mieta.Prosta i wg, mnie smaczna zakaska.

Drugi prosty sposob :
                      Do naturalnego gestego jogurtu dodajemy pokruszona miete . posiekany czosnek , pokrojony w
                      kostke swiezy ogorek , sol , pieprz .Latem ten zestaw pyszny ze swieza mieta.
                      Dobre z kromka swiezego , cieplego chleba.
                      • Gość: ajap.1 Re: Suszona mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:12
                        Czy ta mięta zielona(mentha spicata) była w doniczce czy suszona czy w innej
                        jeszcze formie?
                        • Gość: starsza pani Re: Suszona mięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:20
                          W doniczce.
                          • Gość: ajap. Re: Suszona mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:13
                            Dziękuję
                    • Gość: jak_malyna Re: Suszona mięta IP: *.acn.waw.pl 18.12.04, 20:43
                      menta spicata jest do kupienia w warszawie, w samirze. ja uzywam jej do
                      zapiekanek i klopsikow z mielonego miesa. genialna
                      • ajap.1 Re: Suszona mięta 18.12.04, 21:03
                        Dzięki ,o powiedz mi co to jest samir i gdzir to jest w Warszawie?Bardzo
                        dziekuję!
                        • Gość: jak_malyna Re: Suszona mięta IP: *.acn.waw.pl 18.12.04, 21:19
                          samira to taki libanski barek z przyklejonym do niego orientalnym sklepem.
                          znajduje sie na terenie bazy MPO dokladnie za Biblioteka Narodowa przy Al
                          Niepodleglosci (jadac od centrum trzeba skrecic w taka małą, wyboistą dróżkę tuz
                          przed biblioteka)
                          • Gość: ajap.1 Re: Suszona mięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:56
                            Bardzo dziękuję za informację.Do tej pory nikt nie powiedział mi gdzie mogę
                            dostać właśnie miętę zieloną(mentha spicata).Jeszcze raz dziękuję.
                          • Gość: ajap. Re: do jak_malyna- mięta suszona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:15
                            Mam pytanie:czy w tym sklepiku obok baru samir są inne zioła i czy ta mięta
                            spicata jest do kupienia jako herbata czy jako zielę ?Czy tylko na miejscu moge
                            ją skosztować?
                            • qubraq Re: do jak_malyna- mięta suszona 26.12.04, 21:56
                              Gość portalu: ajap. napisała:

> Mam pytanie:czy w tym sklepiku obok baru samir są inne zioła i czy ta mięta
                              > spicata jest do kupienia jako herbata czy jako zielę ?Czy tylko na miejscu
                              > moge ją skosztować?

Figa, miła, a ja sie nie kapnąłem że to Ty! Ale wstyd! Nie, nie pytałem kolegów
                              z Obotu o tę miętę zieloną ale skoro Ci Malyna opisala sklepik Samira na
                              zapleczu Biblioteki Narodowej to juz sie nie wcinałem. Natomiast sam muszę do
                              tej Samiry wreszcie pojechać. Nie wiedziałem, dziewczyno, że jesteś z Warszawy!
                              Jak dzieci Ci wydobrzeją to pewnie pojedziesz po te miętę, to daj znać to i ja
                              przyjadę to razem spróbujemy czy jest smaczna czy tylko nadaje sie do kuchni!
                              Dobrze?
                              Andrzej

• ajap.1 Re: do jak_malyna- mięta suszona 26.12.04, 22:51
                                Cześć,przykro mi ale ja nie jestem tą figą której szukasz(tą "od nalewek")
                                Jestem z Warszawy,szukam mięty zielonej ,ale niechcialabym Cie rozczarować...Ja
                                jestem ajap.1 a nie figa.
                                • Gość: jak_malyna Re: do jak_malyna- mięta suszona IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 14:20
                                  hej, przepraszam, ze tak pozno odpowiadam, ale dopiero teraz po swietach
                                  wrocilam do siebie :) chyba nie mozna tej miety tam sprobowac. ale duzo nie
                                  kosztuje, pare zlociszy, wiec radze zaryzykowac. a tak w ogole to asortyment tam
                                  maja bardzo szeroki - i w sklepiku i w barku. pozdrowienia
                                • qubraq Re: do jak_malyna- mięta suszona 27.12.04, 20:58
                                  ajap.1 napisała:

> Cześć,przykro mi ale ja nie jestem tą figą której szukasz(tą "od nalewek")
                                  > Jestem z Warszawy,szukam mięty zielonej,ale nie chcialabym Cie rozczarować
                                  > Ja jestem ajap.1 a nie figa.

Przebacz za zawracanie glowy; to co ja musiałbym zrobic zeby Ciebie oczarować -
                                  odjąć sobie ze 40 lat to jeszcze może uniknąłbym Twojego rozczarowania!!!
                                  Andrzej
                                  • ajap.1 Re: do jak_malyna- mięta suszona 27.12.04, 21:35
                                    Cześć,chciałam tylko abyś nie miał wątpliwości.No cóż oczarować...nie będę Ci
                                    podpowiadać...
                                    Lepiej nie odejmuj sobie tylu lat bo nie lubię małych chłopczyków-męszczyzn -
                                    to dopiero mnie rozczarowuje!
    • buggi Re: A ja chcialabym zypytac 27.12.04, 02:24
      w czym najlepiej przechowywac suszone ziola/ w czym powinno sie je przechowywac,
      by ich aromat utrzymal sie jak najdluzej.
      • Gość: jak_malyna Re: A ja chcialabym zypytac IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 14:21
        ja trzymam w zakrecanych sloiczkach zamknietych w szafce, bo podobno slonce zle
        na nie dziala. pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka