assgmgmg 17.12.04, 09:44 Szukam przepisu na smaczną sałatkę na świąteczny stół. Wszystkie tradycyjne już mi sie smakują. Może ma ktoś coś orginalnego ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qcharzowa Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:07 Pieczarki obgotować 15 minut w osolonym wrzątku, pokroić w kostkę. Dodać jajka na twardo w kostkę, szczypior od dymki, sól, pieprz, majonez. Makaron sojowy ugotowany podrobić, dodać kraba w zalewie pokrojonego w kostkę, ogórek świeży w kostkę, natka lub koperek, skropić ciut sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, dodać trochę majonezu. Kurczak z rożna+kukurydza+fasola czerwona+papryka zielona świeża i pół czerwonej+sos: 4 łyżki majonezu+sos chilli ostry do smaku + łyżka ketchupu pikantnego hellmans. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:33 Sałatka z krabem nawet ciekawa. Czy będzie smakowała dzieciom.Chyba krab ma specyficzny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:16 Sałatka z łososia,"kawioru" i gruszek marynowanych: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Dużymi liśćmi sałaty wyłożyć dno półmiska, na dużych liściach rozrzucić te porwane. Plastry wędzonego łososia podzielić na mniejsze kawałki i rozłożyć na sałacie. Gruszki osąszyś z marynaty i pokroić w plasterki - też rozłożyć na sałacie razem z łosiem. Czerwonym "kawiorem" (ja używam tego Abby w słoiczku) przybrać łosia, sałatę i gruszki. Z zalewy z gruszek marynowanych, soku z cytryny, oleju z pestek winogron, pieprzu i małej ilości soli przygotować sos winegret - polać nim równomiernie sałatkę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki, żeby się "przegryzła". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: numb23 Re: Sałatka na Święta !!!! IP: *.class146.petrotel.pl 17.12.04, 10:27 Tzw "sałatka żółta":) kukurydza, ananas, ser żółty, seler marynowany (SAŁATKA Z SELERA) dodatkowo - kiełki soi + sos majonezowo-jogurtowy i przyprawy do smaku. Pycha - na każdą okazję Odpowiedz Link Zgłoś
assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:39 Sałatka z selera jest u mnie w domu bardzo lubiana i często ją robie. Dodaję szynke,por jajko{bez sera}.Muszę spróbować z kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:50 owocowo morska - moim Młodym smakuje :-) Właśnie puszka krabów LUB puszka krewetek malutkich LUB paluszki krabowe. Odsączyć i rozdrobnić (nie dotyczy krewetek). Ananasa z puszki (4-6 plastrow) pokroić drobniutko, dodać. Posypać cukrem, solą, pieprzem, i skropić cytryną. Na to góra 2 łyżki majonezu, zamieszać i podawać. Nie trzymaj długo w lodówce, bo i tak smak jest fajny i wyraźny, a potem płynik puszcza i nie wygląda najładniej :-) Wciągają wszyscy z rozkoszą... Odpowiedz Link Zgłoś
assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 11:27 A co z ogórkiem i makaronem sojowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Sałatka na Święta !!!! owoce morza 17.12.04, 11:30 No to jest zupelnie inny przepis i nie ma w nim ogorka i makaronu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa aha, ma być dla dzieci IP: *.ryder.krakow.pl 17.12.04, 11:28 Nie wspomniano o tym w pytaniu, więc napisałam trzy swoje ulubione przepisy. Dzieciaczkom to można zaserwować pierś kurczaka z ananasem z puszki, rodzynkami, kukurydzą i majonezem. Albo owocowe dobrze się sprawdzają. Może jakąś z kolorowym makaronem i dodatkami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
assgmgmg Re: aha, ma być dla dzieci 17.12.04, 11:33 Mószę coś pokombinować. To nie tylko dla dzieci ,ale dobrze by było gdyby moje pociechy też jadły. Z regóły lubią sałatki.W Święta nie będę wygotowywać specjalnych porzywnych zupek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukująca Re: Sałatka na Święta !!!! IP: 213.17.230.* 17.12.04, 11:56 Zrobiłam parę dni temu sałatkę z ananasa tak jak ją tu opisuje numb23. Rodzina mnie skrytykowała totalnie, że to zbyt mdłe - chcę to podać w przyszłym tygodniu do indyka. Może tego ananasa polać sokiem z cytryny plus oliwa? Ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Sałatki na Święta !!!! IP: *.gizycko.mm.pl 17.12.04, 12:23 1.Kolorowa sałatka z ryżu: 2 jajka, 1 torebka ryżu, 1 czerwona papryka, 1/2 puszki kukurydzy, szczypiorek, 1/2 słoika marynowanych grzybów lub pieczarek, majonez, musztarda, sól, pieprz 2.Sałatka meksykańska z kurczaka: 450 g gotowanego kurczaka, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 8 łyzek majonezu, 2/3 szkl. jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyzeczka startej na tarce cebuli, 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej Sałatka jest bardzo fajna, ale pikantna i nie wszystkim dzieciaczkom smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 13:59 Zamiast sera dodaj 2 pory i jajko. Ja dodaję jeszcze szynke ale jak ma to być do indyka to nie wskazane.Zamiast ananasa można dodać brzoskwinie.Ja ją uwielbiam i moje szkraby też. Odpowiedz Link Zgłoś