Dodaj do ulubionych

Sałatka na Święta !!!!

17.12.04, 09:44
Szukam przepisu na smaczną sałatkę na świąteczny stół. Wszystkie
tradycyjne już mi sie smakują. Może ma ktoś coś orginalnego ??
Obserwuj wątek
    • qcharzowa Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:07
      Pieczarki obgotować 15 minut w osolonym wrzątku, pokroić w kostkę. Dodać jajka
      na twardo w kostkę, szczypior od dymki, sól, pieprz, majonez.

Makaron sojowy ugotowany podrobić, dodać kraba w zalewie pokrojonego w kostkę,
      ogórek świeży w kostkę, natka lub koperek, skropić ciut sokiem z cytryny,
      posolić, popieprzyć, dodać trochę majonezu.

Kurczak z rożna+kukurydza+fasola czerwona+papryka zielona świeża i pół
      czerwonej+sos: 4 łyżki majonezu+sos chilli ostry do smaku + łyżka ketchupu
      pikantnego hellmans.

pzdr

• assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:33
        Sałatka z krabem nawet ciekawa. Czy będzie smakowała dzieciom.Chyba krab ma
        specyficzny smak.
    • kdd Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:16
      Sałatka z łososia,"kawioru" i gruszek marynowanych:
      Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Dużymi liśćmi sałaty wyłożyć
      dno półmiska, na dużych liściach rozrzucić te porwane. Plastry wędzonego łososia
      podzielić na mniejsze kawałki i rozłożyć na sałacie. Gruszki osąszyś z marynaty
      i pokroić w plasterki - też rozłożyć na sałacie razem z łosiem. Czerwonym
      "kawiorem" (ja używam tego Abby w słoiczku) przybrać łosia, sałatę i gruszki. Z
      zalewy z gruszek marynowanych, soku z cytryny, oleju z pestek winogron, pieprzu
      i małej ilości soli przygotować sos winegret - polać nim równomiernie sałatkę.
      Wstawić na 1/2 godziny do lodówki, żeby się "przegryzła".
    • Gość: numb23 Re: Sałatka na Święta !!!! IP: *.class146.petrotel.pl 17.12.04, 10:27
      Tzw "sałatka żółta":)
      kukurydza, ananas, ser żółty, seler marynowany (SAŁATKA Z SELERA) dodatkowo -
      kiełki soi + sos majonezowo-jogurtowy i przyprawy do smaku.
      Pycha - na każdą okazję
      • assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:39
        Sałatka z selera jest u mnie w domu bardzo lubiana i często ją robie. Dodaję
        szynke,por jajko{bez sera}.Muszę spróbować z kiełkami.
        • jacek1f Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 10:50
          owocowo morska - moim Młodym smakuje :-)
          Właśnie puszka krabów LUB puszka krewetek malutkich LUB paluszki krabowe.
          Odsączyć i rozdrobnić (nie dotyczy krewetek). Ananasa z puszki (4-6 plastrow)
          pokroić drobniutko, dodać. Posypać cukrem, solą, pieprzem, i skropić cytryną.
          Na to góra 2 łyżki majonezu, zamieszać i podawać. Nie trzymaj długo w lodówce,
          bo i tak smak jest fajny i wyraźny, a potem płynik puszcza i nie wygląda
          najładniej :-) Wciągają wszyscy z rozkoszą...
          • assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 11:27
            A co z ogórkiem i makaronem sojowym.
            • jacek1f Re: Sałatka na Święta !!!! owoce morza 17.12.04, 11:30
              No to jest zupelnie inny przepis i nie ma w nim ogorka i makaronu. :-)
          • Gość: Qcharzowa aha, ma być dla dzieci IP: *.ryder.krakow.pl 17.12.04, 11:28
            Nie wspomniano o tym w pytaniu, więc napisałam trzy swoje ulubione przepisy.
            Dzieciaczkom to można zaserwować pierś kurczaka z ananasem z puszki,
            rodzynkami, kukurydzą i majonezem. Albo owocowe dobrze się sprawdzają. Może
            jakąś z kolorowym makaronem i dodatkami.

pzdr
            • assgmgmg Re: aha, ma być dla dzieci 17.12.04, 11:33
              Mószę coś pokombinować. To nie tylko dla dzieci ,ale dobrze by było gdyby moje
              pociechy też jadły. Z regóły lubią sałatki.W Święta nie będę wygotowywać
              specjalnych porzywnych zupek.
    • Gość: poszukująca Re: Sałatka na Święta !!!! IP: 213.17.230.* 17.12.04, 11:56
      Zrobiłam parę dni temu sałatkę z ananasa tak jak ją tu opisuje numb23. Rodzina
      mnie skrytykowała totalnie, że to zbyt mdłe - chcę to podać w przyszłym
      tygodniu do indyka. Może tego ananasa polać sokiem z cytryny plus oliwa? Ktoś
      próbował?
      • Gość: ania Re: Sałatki na Święta !!!! IP: *.gizycko.mm.pl 17.12.04, 12:23
        1.Kolorowa sałatka z ryżu:

2 jajka, 1 torebka ryżu, 1 czerwona papryka, 1/2 puszki kukurydzy, szczypiorek,
        1/2 słoika marynowanych grzybów lub pieczarek, majonez, musztarda, sól, pieprz

2.Sałatka meksykańska z kurczaka:

450 g gotowanego kurczaka, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 1 puszka
        kukurydzy, 8 łyzek majonezu, 2/3 szkl. jogurtu naturalnego, pół łyżeczki
        przecieru pomidorowego, 1 łyzeczka startej na tarce cebuli, 3 łyżeczki
        przyprawy meksykańskiej

Sałatka jest bardzo fajna, ale pikantna i nie wszystkim dzieciaczkom smakuje.
      • assgmgmg Re: Sałatka na Święta !!!! 17.12.04, 13:59
        Zamiast sera dodaj 2 pory i jajko. Ja dodaję jeszcze szynke ale jak ma to być
        do indyka to nie wskazane.Zamiast ananasa można dodać brzoskwinie.Ja ją
        uwielbiam i moje szkraby też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka