Dodaj do ulubionych

jaka ryba na wigilie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:02
Karpia nie "obrobię". Zaproponujcie coś łatwego i dobrego do usmażenia, bo
Wigile mam u siebie wtym roku. Z góry dzięki. R
Obserwuj wątek
    • Gość: Nimeska Re: jaka ryba na wigilie IP: *.19.119-80.rev.gaoland.net 18.12.04, 22:27
      losos w dzwonkach :) to rozwiazanie w moim domu
    • Gość: Hanna Re: jaka ryba na wigilie IP: 64.213.237.* 19.12.04, 03:41
      Nie mam karpia tutaj, wiec bedzie tilapia i gruper. Ale w kraju jest tyle
      smacznych ryb, kup filety jakiejs ryby i bedzie w porzadku!! Pamietam mama
      kiedys poza karpiem miala karasie, szczupaka-pyszny jest w galarecie.Oj, piekne
      byly czasy!!
    • ampolion Re: jaka ryba na wigilie 19.12.04, 05:04
      Możliwości:
      laugarie.notlong.com
      • siostraheli Re: jaka ryba na wigilie 19.12.04, 10:09
        www.opoka.org.pl/varia/bn/rybyprzepisy.html
        • Gość: dalloway Re: jaka ryba na wigilie IP: *.chello.pl 19.12.04, 11:06
          Jesli bardzo sobie nie radzisz z rybkami, to kup mrożone steki z łososia (bo
          inaczej to całego - moim zdaniem tylko po całym można stwierdzić świeżość,
          nigdy nie kupuję wyciętych filetów niemrożonych, bo nie mam zaufania - a z
          całym to jednak można sobie nie poradzić na początku). Należy je usamżyć na
          sklarowanym masełku, a nastepnie posypać płatkami migdałów i wstawić do średnio
          nagrzanego piecyka, nakryte folią, by nie wysychały (można nawet odgrzewać, nie
          trzeba stać przy kuchni za 15 dwunasta!). Do tego sosik cytrynowy - do
          roztopionego dobrego masła dużo sok z cytryny i lekko ubić, żeby nabrało
          kremowej konsystencji, można jeszcze kapnąć troche słodkiej śmietanki (ja nie
          lubię, bo robi się za tłusto) i piperz cytrynowy albo zielony (to lubię). Ryba
          super prosta, ości nie ma, szybko sie robi, a efekt jest.
          Druga wersja to sola - też się łatwo smaży, mało pryska -obtoczyć w mące i na
          gorącą oliwę, też można odgrzewać. Ale dla mnie sola jest trochę za sucha.
          A z rzeczy łatwych a pysznych i efektownych polecam jeszcze ceviche - podstawa
          to zamarynowanie surowej białej ryby (ja biorę zwykle grenadiera) w soku
          cytrynowym- -po paru godzinach ( 4-5, a najlepiej w lodówce na całą noc)ryba
          sie w tym soku "ugotuje". Można doprawiać na różne sposoby (z reguły chilli i i
          świeże zioła), poszukaj sobie w sieci, jest mnóstwo przepisów, wybierz ulubione
          smaki. Naprawdę mało roboty, a pyszności. Z tm że u nas ceviche to dopiero na
          Święta, bo w Wigilię jesteśmy zbyt tradycyjni na takie nowości.
    • lola211 Re: jaka ryba na wigilie 19.12.04, 12:43
      Wystarczy kupic karpia w dzwonkach,nie trzeba go obrabiac.
      Jestem konserwatystka i jakos mi losos nie pasuje na wigilie, wybralabym
      polska rybe zamiast karpia- szczupaka, sandacza.
      • Gość: jacek2 Re: jaka ryba na wigilie IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 19.12.04, 13:46
        Sprawa z rybami jest bardzo prosta - czym bardziej swierza ryba tym lepsza!!
        Bron Boze mrozona
        • Gość: renata Re: jaka ryba na wigilie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 21:11
          Dzieki wszystkim za sugestie. Nie weidziałam ze mozna kupić karpia w dzwonkach -
          jesli tak może sobie jakoś poradze.
          • Gość: dalloway Re: jaka ryba na wigilie IP: *.chello.pl 20.12.04, 08:32
            przykro mi, ale w życiu bym nie kupiła, bo nie wiadomo kto i jak to rozbierał,
            ani czy karp istotnie bardzo świeży. nie tknęłabym takiego.
            co do ryb mrożonych to świeże i owszem wolę - ale na poudniu Europy, bo u nas z
            rozumieniem pojęcia "świeża" ciągle są kłopoty. Jeśli jednak surowa, to może
            dorsz - ja kupuję filety od znajomego rybaka, takie co to jego żona ledwo
            zdążyła sprawić po wyłowieniu, ale teraz świeżych nie będzie do Wigilii, bo idą
            sztormy i ryba nie bierze (informacje z pierwszej ręki - babczcie więc, co
            kupujecie jako świeże!)
            mrożone są w porządku, o ile są to całe kawałki a nie jakieś beznadziejne
            kostki z morszczuka - naprawdę dają gwarancję świeżości, bo mrozi się je
            natychmiast po wyłowieniu. Jesli surowe to kupować tylko w super sprawdzonym
            miejscu (tak jak mój rybak z Władysławowa) albo całe - żeby można było obejrzeć
            oczy i skrzela - a wtedy jest dużo roboty i początkujący sobie nie radzą. Nigdy
            w życiu w supermarkecie koleżanka, która była szefem działu w jednym z Geantów
            opowiadała mi, że robią tam z tymi rybami takie cuda jak z kurczakami
            przywracając im trzecia młodość.
    • Gość: Nina Re: jaka ryba na wigilie IP: *.238.77.61.adsl.inetia.pl 20.12.04, 09:28
      Ja kupuję karpia filetowanego.Jest wprawdzie dwa razy droższy niż cały, ale nie
      wyobrażam sobie żę mogłabym "oprawiać" jakąkolwiek rybę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka