Dodaj do ulubionych

soda i proszek - oświećcie mnie, proszę

19.12.04, 17:02
W jednych przepisach (na wypieki) jest soda, w drugich proszek,
a w jeszcze innych i soda, i proszek. Jeśli dobrze rozumiem,
soda jest składnikiem proszku do pieczenia.

Więc o co tu chodzi? Czy można używać ich zamiennie? Po co i to, i to
w jednym cieście?
Obserwuj wątek
    • jswm Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę 19.12.04, 17:20
      no właśnie ciekawe, mnie np interesuje czy można czyms zastąpić proszek w
      mufinkach
    • nobullshit Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę 19.12.04, 18:17
      Skoro już dwie osoby są ciekawe, to do góry!
      • 7777777s Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę 19.12.04, 18:44
        ja wiem tylko, że działanie mają podobne, natomiast smak ciasta jest zupełnie
        inny, osobiście wolę proszek
        • Gość: Cynamoon Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 18:58
          Ja wiem tyle, ze przy dodatku sody ciasto ciemnieje i ma specyficzny smak.
          W przypadku niektorych ciast to zaleta, w przypadku wiekszosci wada.

Obilo mi sie o uszy, ze soda jest bardziej drazliwa dla zoladka niz proszek.
          I sama chetnie dowiem sie, jak to jest dokladnie ;-)
          • Gość: jo.hanna soda i proszek do piecznia IP: *.kabel.telenet.be 19.12.04, 19:32
            nie znam roznic 'chemicznych', ale sode dodaje sie do przepisow z 'kwasnymi'
            dodatkami czyli maslanka, jogurtem lub kefirem. Poniewaz neutralizuje kwasowosc
            dodaje sie jej tez do wyrobow z czekolada lub molasa.W "Cake Bible" znalazlam
            nastepujace wytlumaczenie:
            Baking soda may be used in a cake formula to neutralize an acid ingredient such
            as molasses, sour cream, or cocoa which has not been 'dutched' (treated with
            alkali). A half of teaspoon of baking soda is required to neutralize acid of 1
            cup of sour milk. This process (the lactic acid of the sour milk reacting with
            the baking soda) provides leavening equal to that of approximately 4 times its
            volume of baking powder. So if a formula calls for 1/2 cup milk and 1 1/2
            teaspoons baking powder, it is possible to substitute 1/2 cup sour milk and the
            1/4 teaspoon bakin soda neccessary for neutralization. This equals the leaving
            power of 1 teaspoon baking powder so only 1/2 teaspoon of baking powder needs to
            be added.
          • siostraheli Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę 19.12.04, 19:33
            jedyne co wiem, to ze ile razy probuje zastapis sode w przepisie proszkiem -
            ciasto wyrasta mniej. Na pewno soda jest lepsza do ciast piernikowatych.
    • Gość: baboon2 Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: *.anu.edu.au / *.anu.edu.au 20.12.04, 04:55
      Wg pewnej starej ksiazki o chemii "domowej":
      soda do pieczenia = kwasny weglan (wodoroweglan) sodu
      proszek do pieczenia = kwasny weglan (wodoroweglan) amonu.
      W czasie pieczenia obie substancje rozkladaja sie z wytworzeniem dwutlenku
      wegla oraz weglanu sodu (soda) lub amoniaku (proszek).
      Zaleta proszku jest wiec to, ze (teoretycznie) wytwarza sie z niego okolo
      dwukrotnie wieksza ilosc gazu i nie pozostawia produktow ubocznych w postaci
      soli (w znaczeniu chemicznym).
      • Gość: Nobullshit Hmmm IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 20.12.04, 11:18
        Na "moim" proszku jest napisane, że w jego skład wchodzi "środek spulchniający:
        kwaśny węglan sodowy".
        Poza tym: regulator kwasowości, pirofosforna dwusodu, mąka pszenna.
        Z czego wynika, że proszek jest sodą z dodatkami. ?
    • sabba tak 20.12.04, 08:07
      ja tez jestem ta nieoswiecona. Wczoraj chcialam dodac do ciasta na ciasteczka
      sody ale nie wiedzialam czy moge wiec nie dalam. Na ulotce do soydy bylo bowiem
      napisane ze oprocz sody pod koniec mieszakani ciasta powinno sie dodac do niego
      octu! Wzielam wiec zwykly proszek...
      • linn_linn Re: proszek do pieczenia homemade 20.12.04, 10:16
        O proszku do pieczenia prosto pisza na stronie Solvay, ale nie mam czasu teraz
        tlumaczyc. Mozna go zrobic w domu / m.in. z sody oczyszczanej /.
        www.bicarbonato.it/new_articolo/0,7492,ID%253D149,00.html
        • linn_linn Re: proszek do pieczenia homemade 20.12.04, 14:10
          No niech Wam bedzie...
          Proszek domowy:
          1. 1/4 lyzeczki sody oczyszczanej spoz. + 3/8 lyzeczki wodorowinianu
          potasowego/ wl. cremor tartaro /
          2. 1/4 lyzeczki sody oczyszczanej spoz. + 125 g jogurtu
          3. 1$ lyzeczki sody oczyszczanej spoz. 1/2 lyzeczki octu / soku z cytryny / +
          100 g mleka
          4. 1 lyzeczka sody oczyszczanej spoz. + 1 lyzeczka wodorowinianu potasowego + 1
          lyzeczka maizeny
          Uwaga: wloskie lyzeczki sa mniejsze od polskich
          No dochodzi jeszcze uzycie m.in. amoniaku, ale nie mam pod reka.
    • Gość: pamiętająca Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: 213.17.230.* 20.12.04, 11:42
      Niedawno ktoś tu to wyjaśniał jakoś tak "chemicznie". Teraz nie mogę znaleźć
      gdzie to było, a chciałam sobie nawet skopiować i zapomniałam...:) Może autor
      tego wyjaśnienia się znowu odezwie?
      • Gość: pamiętająca Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: 213.17.230.* 20.12.04, 11:49
        A jednak w końcu znalazłam. To tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16546403&a=17940007
    • Gość: kinamina Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: 83.168.125.* 20.12.04, 13:11
      Proszek do pieczenia sklada sie wlasciwie z sody oczyszczonej i regulatorow
      kwasowosci... czyli w domowej wersji mozna by pomieszac sode z kwaskiem
      cytrynowymi bylby proszek. Roznica polega na pulchnosci i zapachu... inna
      konsystencje pulchnosci (inne pory we wnatrz) ma np. p[piernik do ktorego uzywa
      sie sody, a inaczej jest w przyapdku np. biszkoptu do ktorego jest uzywany
      proszek do pieczenia. sama w sobie soda wydziela troszke nieprzyjemny zapach...
    • Gość: alienor Re: soda i proszek - oświećcie mnie, proszę IP: *.crowley.pl 20.12.04, 15:33
      Tez sie ostatnio zastanawialam, przy okazji piernika z Yorkshire. W przepisie
      Konemanna na to ciasto juz w ogole zamieszali: na liscie skladnikow jest soda,
      a w instrukcji proszek. To mnie zmusilo do analizy napisow na opakowaniach.
      Dowiedzialam sie, ze soda spulchnia, a proszek powoduje, ze jest pulchne i
      wyrasta. Roznica moze byc nieprzypadkowa, bo mialam produkty tej samej firmy
      (Dr Oetker), ale nie musi. Na sodzie dodatkowo napisali, ze polecana jest
      glownie do piernikow. Dodalam koniec koncow sama sode i ciasto troche wyroslo,
      ale nie za bardzo, zrobilo sie go powiedzmy jeszcze raz tyle, na wysokosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka