Gość: gosc IP: *.client.comcast.net 21.12.04, 15:19 Czy ktos bylby tak mily i podal mi przepis na rybe po grecku. Taki najzwyklejszy, bez zadnych tam unowoczesnian jak mozna. O i czy mozna obojetnie jakie filety uzyc do robienia tej ryby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... 21.12.04, 15:22 Wyszukiwarka pełna, było bardzooo niedawno:-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17980120&a=17989323 Weź jakąś morską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bry Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 17:23 - filety z morskiej ryby (ok. 75 dkg), ja stosuje mrożone takie "deseczki" z morszczuka albo świeżego dorsza, kroję na kawałki wielkosci pudełka od zapałek, - panieruję w samej mące i od razu na gorąct tłuszcz, ja stosuję olej z pestek winogronowych, - obsmażam z jednej strony na złoto, przewracam na drugą i te przysmazoną powierzchnie nieco solę, - obsmażam druga stronę i wykładam rybę na głebszy półmisek, - jarzyny: 2 marchewki, pietruszka, mały seler,(ja daje też pasternak) kroję w słupki trochę jak drobne i długie frytki, wkładm na rozgrzana oliwe z oliwek i smażę pod przykryciem - dobry jest do tego wok, - po chwili dodaję cebulę pokrojoną w piórka i por (białą część), też pokrojony w słupki - czesto mieszam - między czasie przygotowuje sos: sok pomidorowy (ok. 1 litr) gotuję z 2 kostkami rosołowymi i przyprawami (pieprz, 1-2 goździki, ziele angielskie, gorczyca, szczypta gałki, liscie bobkowe) - ja gotuje w thermomixie ale mozna i w rondelku, - gdy jarzyny są już miękkie wlewam - przez drobne sitko - sos i gotuje bez przykrycia często, ostrożnie mieszając, - gdy nieco zgęstnieje dodaje łyżkę soku z cytryny i szklanke białego wytrawnego wina, a jesli trzeba - to posolić, - jeszcze chwile pogotować i przełozyć na wcześniej przygotowana rybę. Zostawić na noc w lodówce. Ja to jem na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... IP: 213.199.253.* 21.12.04, 19:12 Dobry spoób z tym winem. Muszę spróbować. Jarzyny też kroję w słupki. Nienawidzę jarzyn tartych na tarce. Tak z ciekawości pytam. U mnie w domu mówiło się zawsze "ryba w sosie greckim" a nie "ryba po grecku". Czy to jakiś dziwoląg z tym sosem?? Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... IP: *.client.comcast.net 21.12.04, 21:38 Bardzo, bardzo, bardzo Ci dziekuje. Ze tez chcialo Ci sie tyle napisac. Wyglada bardzo smacznie. Lepiej bynajmniej od tych co ja z dziecinstwa pamietam. Mysle ze wtedy nie bylo takiego wyboru olejow itd. Jak bym mogla jeszcze Ciebie czy moze kogos zpytac. Oto moje pytania: - czy moge dac rybe mahi mahi czy bedzie za malo rybna i za bardzo "kurczakowata" - jak po angielsku jest "morszczuk" albo "dorsz" - czy moge uzyc EVOO (extra virgin olive oil) - seler w korzeniu ciezko mi bedzie znalezc czy moge dac te zielone czesci - co to znaczy "kroic w piorka", czy to znaczy w kostke - no i oczywiscie nie wiem co to jest gorczyca (mustard seed?) czy liscie bobkowe, a szkoda bo przepis wyglada przepysznie i nie chcialabym najlepiej nic zmienic ani nic pominac. Jeszcze raz serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bry Re: odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 08:08 Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem. Liść bobkowy to inaczej laurowy, gorczyca służy faktycznie do wyrabiania musztardy , to są takie małe żółte kuleczki. Co do gatunków ryb to chyba mogą byc wszystkie - ja stosowałem dorsze, morszczuki i mintaje. Kroić w piórka cebulę: kroisz plastry tylko nie w poprzek a wzdłuż cebuli i później jeszcze raz wzdłuż - ciężko to opisać... Oczywiście oliwa z pierwszego tłoczenia jest najlepsza. Jeśli chodzi o selera naciowego to po prostu nie wiem, może lepiej dać więcej pietruszki? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... 21.12.04, 19:15 Dorsz, mintaj wg mnie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evva Re: szybko i smacznie IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 22:04 ryba (nadaje sie prawie każda) najlepiej tam gdzie mało ości. A mozna tez kupić rybę już zmieloną ( albo samemu zmieliC). zrobić pulpeciki ( kolteciki) do zmielonej rybki dodać sól, jajko bułkę tartą , można też zieloną pietruszkę , a jak ktoś lubi to por ( pora). Smażymy. w między czasie kroimy cebulkę w piórka , smażymy na tym oleju na którym smażyła sie rybka- trochę dolewamy oliwki i wody. Gdy juz cebulka jest podsmaży - (taka utuszona) dodaje koncentrat pomidorowy , przyprwaiam keczupem, sól ,pieprz, zagotować i zalewam kotleciki rybne. Pycha. Można jeść na ciepło. Ja wolę na zimno. Miozna pózniej też podgrzać - nie traci na smakowitości. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: szybko i smacznie IP: *.238.112.101.adsl.inetia.pl 22.12.04, 09:35 A ja kupilam kostki lososia i w tym roku będzie "łosos po grecku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... IP: *.kabel.telenet.be 22.12.04, 11:20 po angielsku dorsz = cod fish morszczuka nie znalazlam ale to sa ryby wylacznie baltyckie wiec mozesz ich w USA nie dostac Natomiast na pewno znajdziesz mrozone filety(w kostkach) nadajace sie na rybe po grecku Nazywa sie toto Alaska Pollack lub Alaska collin i pochodzi z Alaski dostepne w supermarketach robilam z tego rybe po grecku i byla dobra Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... 23.12.04, 10:03 zrobisz szybko i niesamawocie smacznie dorsz i tylko dorsz smazysz filety dorszowe (najlepsza ryba) panierowane, sol, piepierz smazysz cebule, dodajesz duzo czerwonej slodkawej papryki pokrojonej w kostke lub jak wolisz oraz tomate pure tyle, zeby sos pokryl pozniej rybe i po wymieszaniu zalewasz rybe ulozona np. w naczyniu do pieczenia i z tym na 30 minut do piekarnika 170´C ostudzic i jesc na zimno ze swieza buleczka z lekko slonawym maslem niebo w gebie Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: RYBA PO GRECKU. POMOCY... 23.12.04, 10:44 Mo przepis: - filety, kostki rybne, ja uzywam mintaja, morszczuka i dorsza - rybe posolic,dodac sporo pieprzu i opanierowac w mace i na goracy tluszcz, smazyc do zrumienienia - na np. 6 filetow ryby zetrzec 4 spore marchewki na tarce o grubych oczkach, oraz 1 spory korzen pietruszki lub dwie mniejsze pietruszki (jak ktos lubi moze byc seler tez) - dwie czubate lyzki rodzynek namoczyc troszke w goracej wodzie - na patelnie wrzucic lyzke masla, na to marchewke i pietruszke, smazyc az zmiekna mozna dodac troszeczke wody zeby wrzywa nie lepily sie do patelni i podduszamy ok. 15 min. - warzywa z patelni przekladamy i na patelnie mala lyzeczka masla, dodajemy ostrej papryki w proszku oraz puszke koncentratu zesmazamy i troszke podlewamy woda rozporowadzamy sos i dosmaczamy (mozna dodac startej skorki cytryny) - rybe tniemy widelcem na kawalki, wkladamy do jakiegos szklanego naczynia, do sosu pomidorowego wrzucamy warzywa i rodzynki miachamy i probujemy jezeli smak jest mniamusny to wykladamy na rybe i delikatnie miąchamy tj. salatk aby ryba byla pokryta sosem i warzywami Odpowiedz Link Zgłoś