dorkop 22.12.04, 09:34 Czy ktoś może mi podać przepis na wigilijną -kapustę z grochem?.Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: Kapusta z grochem 22.12.04, 09:46 Kiszoną kapustę trochę posiekać, spróbować, jak bardzo kwaśna to odlać trochę jej soku, jak ok to do garnka razem z sokiem, ew. dolać trochę wody. Lekko posolić, dodać suszone grzyby (niekoniecznie), liść laurowy, ziarna pieprzu i kminek, najlepiej mielony to potem nie chrupie ;) Gotować do miękkości, jak za bardzo odparowuje to dolewać wody, byle nie za dużo, to nie zupa ;) W drugim garnku ugotować groch. Jak kapusta miękka to dorzucić groch - tu są różne szkoły, jedna to wcześniej groch przetrzeć i wrzucić bez łupin, druga to roch w całości, a moja to wrzucić cały i już w kapuście trochę zgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków, taki mi najbardziej pasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
zakwadrans Re: Kapusta z grochem 22.12.04, 11:23 Robię tak, jak moja Babcia, jak moja Mama. Kapuste siekam i gotuję,bez lisci laurowych i innych mocnych aromatow ziołowych.W osobnym naczyniu grzybki suszone.Groch zółty (zadne tam połówki), cały, do miękkosci.Na koniec gdy wszystkie składniki miekkie łącze je i razem sie "przegryza".Wywar z grochu jest zagęstnikiem potrawy:)Nic nie tłukę, zadnej papki.Doprawic do smaku solą i pieprzem.Mniam.Takie proste, niewyszukane,pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś