Gość: kwiatuszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 18:13 Czy wyjdzie mi dobry bigos jak dopiero teraz zaczne go robic? I w ogole jak mam go zrobic? :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mayessa Re: krotki bigos IP: *.pl 22.12.04, 18:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18111429&a=18700616. Mysle, ze jeszcze cos wykombinujesz.Moja tesciowa tez dzis zaczela robic. A ja juz przedwczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayessa Re: krotki bigos IP: *.pl 22.12.04, 18:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17933901&a=17933901 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimeska Re: krotki bigos IP: *.10.119-80.rev.gaoland.net 22.12.04, 18:38 wyjsc wyjdzie, pod warunkiem ze masz czes zebu go chlodzic i podgrzewac na zmiane, Jesli go dzis zrobisz, porzadnie schlodzic, jutro pogrzejesz, znow odchlodzisz i znow podgrzejesz i tak do 25 grudnia - bedzie smaczy , dwa ni wystarcza na przegryzienie sie :) mozesz tak kilka razy nawet w ciagu dnia podaje ci moj przepis, od ponad 70 lat w mojej rodzinie ( po pewnych naturalnych modyfikacjach) robie go conajmniej 5 razy do roku :D Skladniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg róznych miesiw : pieczeni wolowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wedzonki, dobrej kielbasy w dowolnych proporcjach 1 cebula kilka grzybków suszonych (lub/i 500 gram pieczarek) 2-3 suszone sliwki ½ szklanki czerwonego wina lub madery 2 lyzki smalcu 1 czubata lyzka maki swiezo zmielony pieprz sól do smaku przygotowanie Kapuste dobrze przeplukac 2-3 razy, odcedzic na duzym sicie. Umiescic ja w duzym garnku, zalac niewielka iloscia wody i gotowac na malym ogniu bez przykrycia. Miesa i wedliny pokroic w równe kawalki i dodac do kapusty (unikac tlustych kawalków). Wrzucic namoczone lub obgotowane grzybki (lub/i pieczarki pokrojone w duza kostke). Calosc gotowac dlugo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac (sos nie moze zbyt szybko odparowac). Stopniowo dosypac sól oraz duzo pieprzu. Nie dodawac zadnych innych przypraw. Wrzucic sliwki. Na smalcu/ oleju podsmazyc posiekana cebule, posypac maka, zrobic zasmazke (z dodatkiem zimnej wody). Zaciagnac bigos, podlac winem, gotowac kilka minut. Dobrze jest przez kilka dni bigosu nie jesc, lecz na przemian zamrazac i odgrzewac. W razie pytan sluze pomoca :D Odpowiedz Link Zgłoś