bedada 24.12.04, 09:02 Jak to teraz jest z tą Wigilią ? Czy według kościoła dalej obowiązuje post? Czy już nie.Na marginesie dodam,że u mnie w domu jest dzisiaj post,bo taka jest tradycja moja.A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nimeska Re: Post w Wigilię? IP: *.10.119-80.rev.gaoland.net 24.12.04, 09:58 Kosciol zniosl ten obowiazek, ale w naszym domu dalej go podtrzymujemy. To jest jedyny taki dzien w roku gdzie masze ciala i dusze poszcza az do wieczerzy. Teraz to jest juz kwestia indywidualna i kazdy z nas ma prawo wybrac czy w ten jednymi dzien oplatek bedzie pierwszym co spozyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejsik Re: Post w Wigilię? IP: 62.69.200.* 24.12.04, 10:31 To fakt i piekna to nawet tradycja, jednak u nas w domu od tego roku nie podtrzymywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Post w Wigilię? IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 24.12.04, 13:18 a to niby czemu? i smakuje mięsko? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Post w Wigilię? 24.12.04, 13:28 Nie wyobrażam sobie mięsnej Wigilii! Nie chodzę do kościoła, ale podtrzymuję tradycję bez względu na to kto i co ma mi w tym zakresie do powiedzenia. Przyznam uczciwie, że nie znam osób, które to u siebie zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Post w Wigilię? 24.12.04, 15:24 Nie, nie Wigilia jast tym "jedynym" dniem lecz Środa Popielcowa i Wielki Piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Post w Wigilię? 24.12.04, 15:25 A jaka jest twoja religijność? Bo o to chodzi, a nie o "tradycję". Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Post w Wigilię? 25.12.04, 21:19 ja tradycyjnie poszczę i moja rodzina równiez Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Post w Wigilię? 25.12.04, 22:09 tak miesko mi w wigilie smakuje jak jedna z was pytala, choc miesko wcale nie nalezy do moiich ulubionych, naxzwe to tak: jest mi bez roznicy co je, a skoro byla galaretka z nozek to ja zjadlam. i tyle. nie przywiazuje wagi do SZTUCZNYCH wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Post w Wigilię? 26.12.04, 18:56 To nie SZTUCZNOŚĆ ani nakazy kościoła a tradycja - czyli jak Cię wychowano i jakie jest Twoje zdanie w kwestii wigilii. Ja mięso jadam, daleko mi do wegetarian, ale w wigilię nie, nie z racji nakazów - po prostu odpowiada mi zestaw wigilijnych potraw i brak w nich mięsa, jest ich tak dużo, że można naprawdę pyszne menu skomponować, a na jedzenie mięsa jest wiele innych dni i zupełnie mi go nie brakuje, a wręcz nie pasuje. Postu w Wigilię nie ma od lat, a ścisłego (bez mięsa i tylko 3 posiłki) chyba od bardzo dawna nie było - i wcale to tradycji domowych nie zmienia, przynajmniej moich :) Post ścisły wg nakazów kościelnych jest tylko w Środę Popielcową i Wielki Piątek - ale to już inna bajka :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Post w Wigilię? IP: *.icpnet.pl 26.12.04, 13:41 post w wigilie już nie obowiązuje ale w tym roku wigilia wypadała w piątek a post w piątek nie został zniesiony wobec czego w tegoroczną wigilię post obowiązywał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Post w Wigilię? IP: *.nyc.rr.com 26.12.04, 19:58 Post w piątki nie został zniesiony, ale nie obowiązuje, jest tylko zalecany. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja post piatkowy nadal obowiazuje 27.12.04, 15:14 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Post w piątki nie został zniesiony, ale nie obowiązuje, jest tylko zalecany. to dotyczy wigilii. Post piatkowy Kosciele Rzymskokatolickim nadal obowiazuje i nikt go nie zniosl. Odpowiedz Link Zgłoś