Dodaj do ulubionych

Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!!???

IP: *.toya.net.pl 29.12.04, 20:45
Prosze napiszcie czy uzywacie jakis robot kucheny do ucierania ziemniakow na
placki ziemniaczane!!!!dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.icpnet.pl 29.12.04, 20:52
      Braun ma taką tarkę do ucierania ziemniaków.
    • jswm Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 29.12.04, 20:53
      pewnie każdy z wymiennymi tarczami, lepiej zrobisz pytając w sklepie
      (a tu ktoś kiedyś pisał, że robi w sokowirówce :))
    • betinka_gazeta Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 29.12.04, 21:01
      Mam malakser Philipsa, z silnikiem na górze, który ma tarkę do ucierania
      ziemniaków na placki. Mam go od kilku lat i bardzo sobie chwalę. Tarka do
      tarcia ziemniaków była wtedy dodatkowo w promocji, ale na pewno można ją kupić
      w serwisie. Nie wiem jak jest teraz, czy to standardowe wyposażenie. Polecam
      Philipsa.
      • Gość: jklk Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:47
        Też mam takiego Philipsa i, niestety, widać mam pecha, bo już drugi raz mi się
        zepsuł. Raz pękł mi plastikowy trzpień, na którym mocuje się tarcze i musiałam
        go za duże pieniądze dokupić. A teraz przestał działać włącznik, bo jakaś
        sprężynka pękła.
        W obsłudze malakser jest fajny, ziemniaki ściera bardzo ładnie, ale solidny to
        nie jest.
      • Gość: el@ Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 08:25
        Kiedyś robiłam w sokowirówce - teraz mam cos rewelacyjnego co przyćmiło
        WSZYSTKIE roboty i pomocniki kuchenne. Wszystkich się pozbyłam.
        To CuDO nazywa sie THERMOMIX
    • alchemilla Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 29.12.04, 21:02
      Właśnie nie każdy. Kiedyś szukałam na prezent i tylko Braun miał wymienną tarkę
      do tarcia ziemniaków. W ogóle wg mnie jest lepszy od innych choćby z tego
      względu, że ma regulowaną grubość cięcia, a nie tylko dwie czy trzy końcówki z
      możliwością poszatkowania na miazgę mniejszą czy większą, ale zawsze miazgę. Z
      tym, że to było parę lat temu i może się coś zmieniło w ofercie konkurencji.
    • nina321 Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 29.12.04, 21:09
      Ja mam robot KRUPS i ma tarkę do ziemniaków .Polecam
      • aga30 Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 29.12.04, 21:50
        Ja robie w sokowirowce. Akurat dzisiaj robilam. Jest wiecej soku niz po tarciu
        recznym ale w zasadzie nie ma zadnej roznicy.
    • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 30.12.04, 00:28
      Kupiliśmy synowi w prezencie Zelmera - maszynkę do mięsa Dianę z przystawką 4-
      funkcyjną do różnych ucierań; ziemniaki uciera nie płaska tarczą lecz tarką
      zwiniętą w beben - o, jak w pralce! Syn twierdzi, że działa fantastycznie. Ja
      mam taką ręczną maszynkę do tarcia sera, orzechów, bułki itp, sprzed pierwszej
      wojny światowej na tej samej zasadzie. Ziemniaków jeszcze na niej nie tarłem bo
      bęben jest raczej drobno perforowany. Być może Austriacy zrobili ją z
      wymiennymi bębnami do różnych produktów, wcale nie zdziwiłbym sie, ale został
      tylko ten jeden; maszynka już ponad 90 lat jest w naszej rodzinie.
      Piszesz o Braunie - czy masz na mysli jakiś robot Brauna czy też wykorzystujesz
      jego Handblender Multiquick MC 5550 CA. Przymierzałem sie do kupienia malaksera
      Philipsa właśnie do tego celu i czytam że sie dobrze spisuje. Czy sądzisz że
      teraz jest dobra pora na kupienie go w superpromocji końca roku gdzieś w
      jakims hypermarkecie?
      Andrzej
      • Gość: sionia Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.udn.pl 30.12.04, 00:42
        A ja mam mikser zeptera. Placki robi super i szybciutko.
      • jak_malyna Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 30.12.04, 09:03
        akurat pare dni temu kupilam nowego robota, a wczesniej spedzilam dlugie godziny
        na rozmowach ze sprzedawcami i szukaniu na necie. to co mowili sprzedawcy to, ze
        philips sprzedaje sie dobrze, ale ze nie polecaja bo nie jest solidny (ja tylko
        cytuje, choc sama mialam problemy z cucina, bo sie lamaly koncowki i pekla
        obudowa). do cuciny mozna kupic przystawke do tarcia ziemniakow w mediamarkcie
        (nie trzeba jechac do serwisu a to chyba spory plus) za dwadziescia pare
        zlotych. polecali zelmera, odradzali moulinex. z tego co widzialam, to tarcze do
        ziemniakow ma tez siemens
        www.avans.pl/sklep/product_info.php?cPath=108_180_181&products_id=478 i
        to w zestawie podstawowym. niestety ten siemens ma w ogole duzo opcji co juz nie
        budzi mojego zaufania, a poza tym jest bardzo plastikowy. mimo to jest na liscie
        najlepiej sprzedajacych sie teraz robotow. a tak w ogole to siemens to to samo
        co bosch bo firmy sie polaczyly, wiec moze to dobry znak. z boscha mozna
        rozwazyc
        www.avans.pl/sklep/product_info.php?cPath=108_180_181&products_id=1776
        przystawka do ziemniakow 20 zlotych, ale tylko w serwisie i to jest pewna
        uciazliwosc. ale ten mum ma za to sporo opcji, jest solidny i mozna dokupic (tez
        za ciezkie pieniadze) rozne bajery jak np. przystawke do robienia lodow (150
        zl). KRUPS jest piekny ale droooooogi 950 zl.
        podsumowujac to na polu walki zostaje chyba zelmer i bosch. co kto lubi.
        pozdrowienia i zycze udanej decyzji
        • Gość: szekielka Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.zabki.net.pl / 62.29.136.* 04.01.05, 15:40
          Tez mam zelmera - model fenomen i jest naprawde fenomenalny!
          Wahalam sie przed jego zakupem, zastanawialam nad Siemensem i Philipsem. Troche
          drozsze byly, no, ale jesli mialayby dobrze mi sluzyc, to czemuz by nie.
          Obeszlam kilka sklepow ze sprzetem AGD i WSZEDZIE polecano mi tego zelmera.
          Trafilo to mi do przekonania, bo jesli sprzedawcy polecaja nie model
          najdrozszy, tylko jakis inny i sa wyraznie przekonani, ze jest najlepszy, to
          cos w tym musi byc, a nie tylko pogon za wiekszym zyskiem ze sprzedazy. Kupilam
          go i nie zaluje, jest naprawde super.
    • agnesew Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 30.12.04, 09:27
      Mam Zelmera (Fenomen), który posiada specjalną tarczę do ucierania ziemniaków.
      Należy przy tym podkreślić że wszystkie tarcze ma pełne metalowe - bardzo
      solidna robota :) osobiście polecam :)
    • dziuunia Braun CombiMax 30.12.04, 10:27
      Jestem szczęśliwą posiadaczką wyżej juz wspomnianego urządzenia :),
      tinyurl.com/4pvra tutaj go widać dokładnie.Polecam bardzo,nadaje się jak
      najbardziej do tarcia ziemniaków na placki i ma,jako podobno jedyny robot na
      rynku,też już wspomnianą przez kogoś przystawkę do plasterkowania z regulowaną
      grubością,która bardzo się przydaje.Jest nieoceniony przy wiekszym gotowaniu
      ale na codzień tez często go uzywam.Wadą może byc cena,w zeszłym roku
      zapłaciłam 480 zł i to w promocji.Ale nie żałuję i kupiłabym teraz taki sam.
      W którymś z wątków o plackach ziemniaczanych ktoś wspomniał że do rozdrabniania
      ziemniaków nadaje się też-wspomniany przez Qubraka-blender ręczny Brauna.Trzeba
      tylko robić to stopniowo zaczynając od małej ilości ziemniaków i dodając resztę
      po trochu.Tutaj zaletą jest niewątpliwie niższa cena i mniejsze gabaryty,ale
      też funkcje i przeznaczenie trochę inne.
      Podsumowując z własnego doswiadczenia polecam Brauna,chociaz o Zelmerze tez
      słyszałam dużo dobrego.
      • Gość: elle Thermomix, jest swietny! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:32
        uciera, gotuje na parze, naprawdę, wyrzuciłam wszystko prócz maszynki do mięsa,
        bo mielone lubię z grubszego sitka. To drogi , ale naprawdę śweietny sprzęt.
        • Gość: jochasia Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.flpoland.pl 30.12.04, 14:49
          Mogę tylko potwierdzić
        • argonia Re: Thermomix, jest swietny! 30.12.04, 14:51
          Też mam,ale nie bardzo potrafię z niego korzystać.Czy można w nim tak skotłować
          ziemniaki,żeby nadawały się na placki?
          ~elle~ napisz co w nim przyrządzasz,będę wdzięczna.Odziedziczyłam go po kimś
          bez szczegółowej instrukcji i brak pomysłów co z nim robić.
          • Gość: elle Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:39
            kupując otrzymałam książkę z przepisami. Jest strona internetowa, poszukaj w
            google. Wychodzi wszystko, trzymaj się dokładnie przepisów. Smacznego!
            • atunia Re: Thermomix, jest swietny! 10.01.05, 21:18
              Uff, drugi raz piszę, bo pierwsze mi gdzieś wcięło. Otóż z tym trzymaniem się
              przepisów z ksiązki to bym polemizowała. W przepisie na pierogi ruskie należy
              wziąć 600 g ugotowanych ziemniaków. A potem w farszu wykorzystać 300 g. Co
              zrobić z resztą? :). No i miksowanie farszu zgodnie z przepisem tworzy przy
              nożach masę jak na sernik, ja wolę 15s. pobełtać ustrojstwem, a resztę to już
              widelcem przemieszam. Gdy robiłam rogaliki z różą to jakoś nic mnie w przepisie
              nie zastanowiło. Ale jak otworzyłam naczynie, to zobaczyłam suchą "mączkę", w
              przepisie zabrakło jakiegokolwiek płynu, samo jajko nie wystarczy.
              I teraz tak z nieufnością patrzę na inne przepisy czekające na wypróbowanie,
              przydałby się jakiś spis błędów a może ktoś, kto więcej już robił z przepisów,
              podzieli się swoimi uwagami z marginesu książki?
              Ale ogólnie maszynka super, przydałoby się osobne forum na ten temat :)))

Atunia
          • Gość: ela Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 08:30
            a co chcesy w nim zrobic ? Napisz, pomoge Mam go ponad 5 lat i od tylu lat nie
            mam w domu gazu ani tradycyjnej kuchenki
            • argonia Re: Thermomix, jest swietny! 04.01.05, 16:13
              Dziś dopiero zaczęłam przeglądać hasło thermomix w google.Jak to przestudiuję
              to jeszcze popytam na forum.Okazuje się,że nie mam przystawki do gotowania na
              parze.Najbardziej zaskoczyła mnie możliwość zrobienia soku z pomarańczy,ale nie
              znalazłam jeszcze przepisu jak to zrobić.
              • Gość: elle Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:11
                zmiksować, dodać lodu, odcedzić w koszyczku lub nie odcedzać i gotowe!
                • argonia Re: Thermomix, jest swietny! 06.01.05, 17:22
                  Poszukiwań w google nie uwieńczyłam sukcesem.Najwyraźniej f-ma Vorwerk
                  zastrzegła sobie wyłączność na przepisy kulinarne.Na pokazach muszą czymś
                  zaskoczyć zgromadzenie,całkiem zrozumiałe.
                  Umiem zrobić surówki,zmielić,rozdrobnić,zmieszać i wykorzystać 9(!) przepisów.
                  Nie umiem ugotować zupy np. na mięsie z ziemniakami lub ryżem,makaronem i tzw.
                  drugich dań mięsnych,rybnych (nie posiadam przystawki Varoma co może być
                  utrudnieniem).Doceniam mięszenie,ugniatanie,wyrabianie różnego rodzaju ciast od
                  naleśników po chleb.Czy przepisy będą takie same,a maszyna zastępuje ludzkie
                  ręce? Czy warto zainwestować w przystawkę?
                  Dziękuję z góry za wszelką wiedzę na temat thermomixa.
                  • Gość: elle Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:44
                    jest bardzo drogi, mój znajomy Francuz, gdy usłyszał,że dałam prawie 1000 euro
                    za robot, zaksztusił się jedzeniem. Naprawdę! Jeśli chodzi o pokaz - zawsze
                    można na taki się zgodzić, nie zobowiązuje. I zapytasz o co chcesz. Ja na
                    przystawce duszę rybę, klopsy, gołabki ze świeżej kapusty. Są świetne. Wiele
                    się nie bawię w gotowanie, mam mało czasu albo mi się nie chce.Pożycz od kogoś
                    książkę.i przystawkę, sprawdzisz pozdr
                  • Gość: Anka Re: Thermomix, jest swietny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:23
                    Przepisy mozna znaleść na stronie klubu thermomixa www.republika.pl/klub_tm21
                  • waldeksr Re: Thermomix, jest swietny! 10.02.05, 14:56
                    mam dużo książek na temat Thermomixa
                    Miksio bez Varomy jest do niczego
                    Varoma robi b. dużo potraw na parze
                    są one bardzo smaczne
                    i w ogóle same +++++++++++++++++++++++++++++++++
              • kock1 Re: Thermomix, jest swietny! 17.02.05, 14:06
                Wnioskuje, ze posiadasz to urzadzenie. Jestes zadowolona i czy rzeczywiscie
                korzystasz z niego czesto?
          • antis Re: Thermomix, jest swietny! 30.01.05, 17:40
            Jesli masz wersje TM 21
            Prosty przepis :
            4-5 ziemniakow
            1 marchew
            1 mala cebula
            2 jaja
            4 lyzki maki
            lyzeczka czarnego pieprzu

wszystko do TM
            obroty poz. 4 - 5
            czas 30 sek

smazyc na plancie

Smacznego
            lyzeczka soli
            • atunia Re: Thermomix, jest swietny! 06.06.05, 14:56
              antis napisał:

> wszystko do TM
              > obroty poz. 4 - 5
              > czas 30 sek

No więc mam TM i ostatnio klęłam strasznie, bo ziemniaki były przywiędłe i
              prędzej bym nożem je pocięła niż ustrojstem. Bardzo lubię thermomixa, ale do
              placków ziemniaczanych podchodzę z rezerwą, szybciej wychodzi użycie blendera
              brauna, widzę wtedy gdzie jeszcze jest ziemniak i go przycinam, a w thermomixie
              otwieram, patrzę na spienioną i zmieszaną resztę składników i klnę wyciągając
              pół ziemniaka w stanie ledwie obskrobanym. A jak się nie śpieszę, to wolę
              philipsa cucinę z tarczą do ziemniaków, trze jak na tarce i placki mają
              odpowiednią konsystencję.

Atunia
      • qubraq Re: Braun CombiMax 30.12.04, 14:11
        dziuunia napisała:

> Jestem szczęśliwą posiadaczką wyżej juz wspomnianego urządzenia...
        > ...z własnego doswiadczenia polecam Brauna, chociaz o Zelmerze tez
        > słyszałam dużo dobrego.

Dziuunia, dobra żurawinowa wróżko, mówisz, że ten Combimax jest dobry, który
        typ masz? K750 czy inne? ile toto kosztuje? Ciekaw jestem gdzie ja go mogę w W-
        wie obejrzeć - pewnie w serwisie firmowym na Zielnej gdzie mnie zaprosili po
        specnaładkę do Multiquicka CA.
        Czy kupując widziałaś to co oni nazywają "MultiSystem"? - chwalą sie dużą mocą -
        prawie kilowat i zestawem trzech różnych wirników roboczych do różnych celów.
        To mi trochę przypomina malakser Philipsa, napalałem sie na Philipsa ale po tym
        co tu usłyszałem chyba sobie go daruję!
        Andrzej

• dziuunia Re: Braun CombiMax 30.12.04, 15:49
          Andrzeju,mam model K750,dokładnie ten tinyurl.com/5cp3k .Tak jak pisałam
          kupiłam go w promocji rok temu za 480 zł w Media Markt,w Warszawie też ten
          sklep jest.Tutaj znalazłam też ten model nawet sporo tańszy niż mój:
          www.dworek.jaroslaw.pl/braun/k750.htm
          Philipsa też chciałam bo wzornictwo bardziej mi pasuje,ale po bliższych
          oględzinach wybrałam Brauna,Philips ma dość tandetne plastiki i wykończenie ich
          pozostawia jak dla mnie wiele do życzenia,a przymierzałam się do,wtedy
          nowości,malaksera z serii Essence.Kosztował jednak ponad 800 zł(!!!).Moje
          fundusze były mniejsze i wybrałam Brauna,m.in. dlatego że miał funkcję tarcia
          ziemniaków własnie.No i jak sie okazało podczas późniejszej eksploatacji
          przystawka do cięcia na plasterki z regulowaną ich grubością jest
          rewelacyjna.Poza tym zaletą jest też to że są dwa pojemniki 2 litrowy i 3/4
          litra,w większym małe ilości produktu(np.orzechy)nigdy nie będa zmiksowane
          dobrze.Mniejszy przydaje się też do mniejszych porcji np.koktajli owocowych.
          A z tym Multisystemem to nie kojarzę za bardzo,czy to przypadkiem nie dotyczy
          blendera ręcznego?
          Aha i ten mój Braun ma moc 600 W,więc do 1 kW jeszcze mu daleko ;)
          Pozdrawiam i życzę przy okazji szczęśliwego Nowego Roku :)))
          • qubraq Re: Braun CombiMax 31.12.04, 19:05
            dziuunia napisała:

> Andrzeju,mam model K750,dokładnie ten tinyurl.com/5cp3k .Tak jak pisałam
            > kupiłam go w promocji rok temu za 480 zł w Media Markt,w Warszawie też ten
            > sklep jest.Tutaj znalazłam też ten model nawet sporo tańszy niż mój:
            > www.dworek.jaroslaw.pl/braun/k750.htm
            > Philipsa też chciałam bo wzornictwo bardziej mi pasuje,ale po bliższych
            > oględzinach wybrałam Brauna,Philips ma dość tandetne plastiki i wykończenie
            ich
            >
            > pozostawia jak dla mnie wiele do życzenia,a przymierzałam się do,wtedy
            > nowości,malaksera z serii Essence.Kosztował jednak ponad 800 zł(!!!).Moje
            > fundusze były mniejsze i wybrałam Brauna,m.in. dlatego że miał funkcję tarcia
            > ziemniaków własnie.No i jak sie okazało podczas późniejszej eksploatacji
            > przystawka do cięcia na plasterki z regulowaną ich grubością jest
            > rewelacyjna.Poza tym zaletą jest też to że są dwa pojemniki 2 litrowy i 3/4
            > litra,w większym małe ilości produktu(np.orzechy)nigdy nie będa zmiksowane
            > dobrze.Mniejszy przydaje się też do mniejszych porcji np.koktajli owocowych.

> A z tym Multisystemem to nie kojarzę za bardzo,czy to przypadkiem nie dotyczy
            > blendera ręcznego? Aha i ten mój Braun ma moc 600 W,więc do 1 kW jeszcze mu
            > daleko ;)

Anienie, nawet w Twoim linku jak otworzysz na maszyny kuchenne to obok
            CombiMaxa, po lewej stronie pokazuje sie właśnie MutiSystem, wiem CombiMax ma w
            każdej wersji 600 W czyli tyle samo co mój Multiquick 5550 a ten multiSystem ma
            tylko jedno naczynie i taki "słupek po lewej stronie (jak Zelmer) + 3 zestawy
            narzędzi i moc 950 W! Sama zobacz! Pytam dlatego że jak oglądałem prospekt
            Brauna przy okazji kupna Handblendera to nie zauważyłem tam tego Twojego K750
            jak i MultiSystemu...

> Pozdrawiam i życzę przy okazji szczęśliwego Nowego Roku :)))
            Wzajemnie serdeczności mnóstwo składam noworocznie pod Twoje maleńkie stopy!
            Andrzej
            • qubraq Re: Braun CombiMax 31.12.04, 19:20
              Dziuunia napisała:

> Andrzeju,mam model K750,dokładnie ten tinyurl.com/5cp3k .

Ale poprzednio podałaś inny link: tinyurl.com/4pvra i tam właśnie, po
              otworzeniu, znalazłem ten MultiSystem w maszynach kuchennych, zobacz... Szkoda
              tylko że po niemiecku - dawno go nie uzywalem i sporo juz zapomniałem.

> Tak jak pisałam kupiłam go w promocji rok temu za 480 zł w Media Markt, w
              Warszawie też... jest ...

Wiem, sam go projektowałem na Ostrobramskiej pare lat temu jeszcze przed Wola-
              Parkiem i pamietam pierwszy pożar w garażu podziemnym kiedy to szczury
              przegryzły w trafostacji kable, zarządzone przeze mnie jako niepalne, a one
              wzięły i się spaliły od łuku elektrycznego jaki powstał w tym momencie!!!
              Andrzej
              • dziuunia Re: Braun CombiMax 03.01.05, 12:35
                qubraq napisał:

>
                > Ale poprzednio podałaś inny link: tinyurl.com/4pvra i tam właśnie, po
                > otworzeniu, znalazłem ten MultiSystem w maszynach kuchennych, zobacz...
                Szkoda
                > tylko że po niemiecku - dawno go nie uzywalem i sporo juz zapomniałem.
                >

Racja,racja,racja :)Teraz się dokładnie przyjrzałam i jest tak jak piszesz.I
                wygląda na to że ten Multisystem to dopiero jest dobry,z taka mocą i pojemnością
                (można miksować do 3 kg ciasta) jest na pewno lepszy od mojego CombiMaxa.I
                jeżeli teraz miałabym wybierać a cena byłaby porównywalna do CombiMaxa to
                wybrałabym Multisystem.
                A ziemniaki można w nim utrzeć nie tylko na placki ale też pokroi je na
                frytki :)
                • qubraq Re: Braun CombiMax 03.01.05, 17:59
                  dziuunia napisała:

> Racja,racja,racja :)Teraz się dokładnie przyjrzałam i jest tak jak piszesz.I

Może wolisz po angielsku:
                  www.braun.com/global/products/fooddrink/foodpreparation/kitchenmachines//multisystem/models.html#
                  Ale bestia! - jest piękny, pewnie kosztuje ze 6 stów nawet w moim
                  Mediamarkecie. Napisałem do tych z serwisu żeby mi podpowiedzieli gdzie kupić.
                  Andrzej

• dorbuk Re: Braun CombiMax 05.01.05, 14:59
                  Zelmer fenomen również trze
    • jswm Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 30.12.04, 12:48
      ja mam wspomnianego Muma Boscha, jestem naprawdę b. zadowolona ale nie radzę
      kupować dodatkowo maszynki do lodów - na to się naciełam - rozwaliła sie po
      kilku urzyciach (oczywiście po gwarancji)
    • Gość: MYSZZ KASIA UCIERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:28
    • wojtek33 Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 30.12.04, 13:29
      Ucieranie to pryszcz, znajdźcie coś, co by te ziemniaki najpierw obrało ;-)
      • Gość: jswm Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:29
        też jest np w Kenwood ale to chyba przesada :))
    • Gość: kasienka Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:16
      a ja mam siemensa-kosztował ok. 600zł. ma w sobie tarcze do tarcia ziemniaków,
      i wiele innych przystawek , szczerze polecam
    • monia420 Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 31.12.04, 09:22
      A ja mam Moulineksa, bez specjalnej tarki. Wrzucam ziemniaki na szatkownicę, a
      wśrodek wkładam noże siekające. I jest super. Mój robot ma małą moc, więc nie
      radził sobie z siekaniem dużycha kawałków ziemniaka. Ten sposób jest świetny a
      placki puszyste i super smakowiete. i bez dodatkowych wydatków na tarki...
      Pozdrawiam
    • Gość: teba Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 01.01.05, 13:49
      Wcześniej używałam sokowirówki ale musiałam dolewać sok do miazgi
      ziemniaczanej. Teraz ziemniaki wraz z cebulą rozdrabniam na miazge w
      malakserze Zelmera, również dodaję tam jajo, mąkę i przyprawy.
    • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 01.01.05, 14:54
      Ciągle utrzymują sie dwie opcje przygotowania masy kartoflanej:
      - ucieranie na takich czy innych tarkach - ręcznych płaskich i mechanicznych
      tarczowych lub bębnowych i...
      - rozbijanie w proch i pył albo w drebiezgi szybkoobrotowymi różnie ukształtowa-
      nymi wirnikami;
      Jest i trzecia - ścieranie części kartofli na grubej tarce i mieszanie z
      resztą drbnoziarnistej masy;
      To samo dotyczy cebuli i jabłka - grubo czy cienko? lub w ogóle na paciaję...

Zawsze tarłem ręcznie i dlatego g... sie na tym znam, pamiętam, że koneserzy
      plackowi mają zdania podzielone! To jak jest lepiej?
      Andrzej
      • Gość: mnkra Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: *.chello.pl 01.01.05, 15:31
        Jak juz wczesniej wypowiadano sie ja tez korzystam z maszynki do
        miesa "Zelmer",posiadaona przystawke do tarcia warzyw z 4 roznymi nakladkami,w
        ksztalcie bebna.jedna z nich jest wlasnie do plackow.Bezbledna,
    • ampolion Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 01.01.05, 15:45
      Czyżby francuski Cuisinart nie istniał na polskim rynku?
      www.cpokitchen.com/sitemap.html
      • jswm Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 02.01.05, 18:29
        wow! :) , a ja pamiętam jak na obozie żeglarskim koledzy ponabijali gwożdziem
        denko od puszki i na tak powstałej tarce starli ziemniaki na placki... ach
        gdzie te czasy..... :)))
        • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 02.01.05, 21:18
          jswm napisała:

> wow! :) , a ja pamiętam jak na obozie żeglarskim koledzy ponabijali gwożdziem
          > denko od puszki i na tak powstałej tarce starli ziemniaki na placki... ach
          > gdzie te czasy..... :)))

Przecież możesz do tego wrócić jaest taka książka pt."Kosmolot i czółno" -
          przeczytaj
          Andrzej
          • jswm Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 02.01.05, 21:45
            dzięki, poszukałam sobie recenzji tej ksiażki - zapowiada sie interesująco.
    • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 04.01.05, 22:09
      Dzuunia, pominąwszy wielkość i moc półtora raza większą, jakie fukcje robi
      K 3000 których nie robiłby Twój K 750, bo może to jest kwestia skali, na
      cholerę mi misa na 4 kilo ciasta skoro w w Twoim moge 2 kilo mieszać z
      powodzeniem a czopper ma pojemność 3/4 litra a nie półtora... a cena na pewno
      jest inna! Co myślisz?
      Andrzej
    • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 04.01.05, 22:09
      Dziuunia, pominąwszy wielkość i moc półtora raza większą, jakie fukcje robi
      K 3000 których nie robiłby Twój K 750, bo może to jest kwestia skali, na
      cholerę mi misa na 4 kilo ciasta skoro w w Twoim moge 2 kilo mieszać z
      powodzeniem a czopper ma pojemność 3/4 litra a nie półtora... a cena na pewno
      jest inna! Co myślisz?
      Andrzej
      • dziuunia Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 04.01.05, 22:17
        No ta wielkość i moc jest jego niewątpliwą zaletą,tnie tez ziemniaki na
        frytki,ma lepszą koncówkę do wyrabiania ciasta i na tym chyba koniec
        różnic.Jednego nie ma - ostrza do cięcia plasterków z regulowaną grubością,to
        chyba wyłączność mojego K750 :)A przydatne jest bardzo.
        Także jeżeli nie zależy Ci na wiekszej mocy,pojemności i frytkach to polecam
        mój K750 :)
        • qubraq Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 05.01.05, 14:24
          dziuunia napisała:

> ...to polecam mój K750 :)

Tak zrobię dziękuję!
          A.
    • szpiczak Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! 17.02.05, 14:34
      zwykla sokowirowka,mieszamy miazsz z sokiem i juz.
    • Gość: ewa Re: Jaki robot zeby UCIERAŁ ziemniaki na placki!! IP: 217.153.62.* 06.06.05, 18:42
      zmiksuj ziemniaki w blenderze dodając jedno jajko
    • jarek_zielona_pietruszka te wszystkie Wasze wynalazki są do luftu 07.06.05, 00:24
      ja kupiłem kilka lat temu litewską maszynę TARKAVIMO MASINA służy do tarcia i do
      niczego innego. 5 kg ziemniaków uciera z precyzją ręcznej drobnej tarki w czasie
      ok 1 min. A że robimy z żoną często kartacze to taka maszynka bardzo nam się
      przydaje. ma taką wydajność , że gdyby posadzić 5 osób które obierałyby
      ziemniaki to i tak ona szybciej utarłaby je na placki czy inne wyroby. cena na
      targu w Sejnach dwa tygodnie temu 180 zł. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka