Gość: dario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:10 Uwazam,ze to bardzo ciekawy owoc.Moj pierwszy kontakt z nim byl niezbyt przyjemny smakowo.Poszukalem przepisow i teraz probuje dale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dororessss Re: Awokado IP: *.dworska / *.crowley.pl 29.05.05, 14:43 Dla mnie awokado to najsmaczniejszy owoc na swiecie!Ma bardzo stonowany i wyszukany smak. Troszke przyprawic sola i pieprzem i nic wiecej- niebo w gebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Awokado 29.05.05, 17:19 Jest dużo gatunków awokado, warto o nich wiedzieć nawet jeśli nie są dostępne na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Awokado 29.05.05, 18:00 gesta smietana lub serek twarozkowy wymieszac z krewetkami (lub czyms innym: posietym w paski wedzonym miesem losia, lososiem) i spora iloscia koperku, przyprawic sola, pieprzem. Awokado przekroic na pol, mase wlozyc w otwor po pestce. Schlodzic i zajadac! Mozna przybrac kawiorem, kawior tez mozna dodac do masy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: Awokado IP: *.chello.pl 29.05.05, 21:07 Powiedzcie mi jak kupić dobre awkado, bo to co ostatnio kupiłam na miano pychoty nie zasługuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Awokado 29.05.05, 22:00 Tłumaczę z angielskiego: Selekcja Wybierając awokado wybierz takie, które nie ma wgnieceń, obiceń i uszkodzeń. Kupując awokado do szybkiego spożycia wybierz poddające się lekkiemu naciskowi gdy jest ściskane w dłoni. Jeśli lekki nacisk pozostawia wgłębienie znaczy to, że awokado jest bardzo dojrzałe i można je będzie łatwo rozgnieść. Jeśli masz zamiar sożyć je po dniu lub dwóch, wybierz owoc twrdszy. Twardy owoc nadaje się do spożycia po kilku dniach. Dojrzewanie Umieść awokado w torebce papierowej i pozostaw w temperaturze pokojowej sprawdzając codziennie czy dojrzało. Zazwyczaj zajmuje to 2-5 dni. Umieszczenie z nim w torebce jabłka lub banana może przyśpieszyć proces. Link do źródła - warto otworzyć bo są tam ilustracje pomagające zrozumieć te instrukcje: www.indexfresh.com/avocado_handling.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Awokado 29.05.05, 22:04 P.s. do znających angielski: otwórzcie link po prawej do Recipes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henia Re: Awokado IP: *.europe.hp.net 30.05.05, 12:54 Ja kupuję twarde awokado - po 2-3 dniach spedzonych w domu poza lodowka sa na ogół bardzo miękkie i w sam raz do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś