Dodaj do ulubionych

Ostre przyprawy a zdrowie

IP: *.access.telenet.be 08.01.05, 01:30
Jadam tak pikantnie , ze malo kto moglby zjesc z mojego talerza
I wiem , ze wiele kuchni wschodnich i poludniowych stosuje bardzo ostre
przyprawy czy to ludziom nie szkodzi na zdrowie ?
Jak na to reaguje watroba po latach ?
Moja jest na szczescie OK ale wiem , ze watrobowcy po spozyciu pikantnego
jedzenia odchorowuja to.
Zebyscie nie mowili , ze uzywam za duzo tego czym mozna posypac czy
posmarowac troszeczke podam przyklad zupki chinskiej(oryginal) z krewetek
chyba YUM YUM (srebrne opakowanie) porcja dla jednej osoby a pali w
gebie , zoladku , oczy wychodza z orbit i robi sie tak przyjemnie ....

Moje ulubione przyprawy to chilli oil z pestkami lub zwany jako hiszpanska
papryka w oleju z azjatyckich supermarketow (nie mylic z sambalem),
harissa i cajen koniecznie gruboziarnisty , curry madras takie brudnozolte
itp.
wiem tylko , ze ostre przyprawy dobrze wplywaja na przemiane materii ale jak
sie to niebo w gebie odnosi do zdrowia?
macie jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • akaala Re: Ostre przyprawy a zdrowie 08.01.05, 02:12
      z tego co wiem, to jedyna ostra przyprawa, ktora ma wrecz dodatnie dzialanie na watrobe to cayenne.
      W sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna nawet kupic kapsulki z cayenne, polecane na bole
      reumatyczne.
      A podobno jedna z najbardziej niezdrowych dla watroby przypraw jest czarny pieprz.

jaki to jest gruboziarnisty cayenne? Widuej tylko w proszku, sa rozne kolory - od zoltawego przez
      czerwony do prawie brazowego, wiec i rozne rodzaje, ale o gruboziarnistym nie slyszalam.
    • pejsik Re: Ostre przyprawy a zdrowie 08.01.05, 08:22
      Xena uwielbiam Cie za ten post. Moj ulubiony numer to jedzenie chili lyzeczka,
      potrafie na jedno posiedzenie zjesc sloik sambala. papryczki jem jak chipsy.
      kocham to. jedzenie nie pikantne dla mnie nie istnieje. nie smakuje mi. zjem
      trawe - jak bedzie ostra. to jest jedyne kryterium mojej kuchni.

a zupki ktore nazywaja pikantnymi zawsze dopiero trzeba doprawic... toz to sama
      woda!
      • Gość: senin Re: Ostre przyprawy a zdrowie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 08.01.05, 08:51
        znam czlowieka, ktory od dziecka leci na ostro ;))

ma 65 lat, wyglada na 25 i zdrowy jak kon

znam tez ludzi, co to nawet porzadnie nie posola potrawy a kwekaja i stekaja i
        slaniaja sie na nogach przy wczesnej czterdziestce...

bez wglebiania sie w naukowe podstawy twierdze zgodnie z pewnym filozofem
        ze "der mensch ist was er isst"

autorko ty pewnie ostra jestes jak jakas wczesniej wspominana Pamela - Tak
        trzymaj

ps, zauwazylas ze ludzie ktorzy jedza mdle zarcie, z reguly sa nudni...

taka moja prywatna teoria...
      • Gość: senin Re: Ostre przyprawy a zdrowie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 08.01.05, 08:53
        >papryczki jem jak chipsy

pejsik, jak masz dostep do dobrego sklepu z indyjskim zarciem to polecam
        smazone solone papryczki firmy "jaffna" (sri lanka) niebo w gebie!
        • pejsik Re: Ostre przyprawy a zdrowie 08.01.05, 10:10
          senin, one ostre sa? ja sie pokroic dam za taki przysmak!! spadles mi z nieba.
          mysle ze w sz-nie taki sklep jest i chyba nawet wiem gdzie. pewnie drogie
          cholerstwo le z raz sie szarpne. wlasnie gotuje chili con carne. znow wszystko
          pewnie bedzie dla mnie:)
          • Gość: senin Re: Ostre przyprawy a zdrowie IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 08.01.05, 10:29
            no toz ostre, (i bardzo slone)ma sie rozumiec, inaczej nie strzepilabym jezyka
            po proznicy

ale przepraszam, pomylilam nazwe firmy - firma zwie sie LARICH (Jaffna curry
            powder to jeden z ich produktow)

oto link (zebys wiedziala jakiego logo szukac) niestety nie moglam znalezc
            strony firmowej:

www.geocities.com/hindustan_imports/Larich_List/Larich_List.htm

puszka spora - jakies 12 cm wysokosci i tylez samo srednicy.
            Zreszta najlepiej pytac sprzedawcy, jesli Azjata, to powinnas uslyszec jakas
            sensowna odpowiedz.

jeszcze raz przypomne Chilli czerwone , w calosci, solone, smazone na glebokim
            oleju. Wyglada brazowo, i chrupie sie jakby chipsy z... ciasta francuskiego
    • Gość: Xena Re: Ostre przyprawy a zdrowie IP: *.access.telenet.be 09.01.05, 18:06
      Wiesz pejsik kiedys tez lubilam sambal ale od kiedy odkrylam chilli oil z
      pesteczkami to sie tak w tym zakochalam , ze nie umiem zjesc bez tego nawet
      twarozku .
      Ma to nieporownywalny smak , czuje w tym czosnek spytaj sie u Azjatow a moze
      ewentualnie samemu mozna to zrobic smazac pestki z rozgnieciona chilli w oleju
      z czosnkiem nie probowalam w skaladzie jest :olej roslinny ,chilli,M.S.G., sol
      i cukier . Co to jest M.S.G ???
      Inny gatunek tej przyprawy mialam kiedys z orzeszkami .
      A zupki to baza , obowiazkowo dodaje szyjke z kurczaka , marchewke ,
      kukurydze ,groszek , kielki soi , sos sojowy i jakies przyprawy wiadomo
      zielenine uwielbiam te zupki !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka