Gość: going nut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 02:12 dostalem duzo orzechow- migdalow, wloskich i laskowych- co z nimi sensownego mozna zrobic? albo co z nich mozna przyrzadzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: co zrobic z orzechow? IP: *.proxy.aol.com 13.01.05, 04:59 Obrać, zalać rozpuszczoną czekoladą, ostudzić, pożerać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: going nut Re: co zrobic z orzechow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 07:43 genialne! dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: co zrobic z orzechow? 13.01.05, 08:41 Kiedys jadlam dość proste ciacho z mnostwem orzechow. Ciasto było kruche, na to fura orzechow i polane krowką. Proste i pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Pyszne ciasto orzechowe IP: 82.160.71.* 13.01.05, 13:03 Podam Ci przepis na przepyszne ciasto orzechowe: 2/3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich 10 dkg masła 1 szkl. cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem z masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, orzechy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno i dodać do ciasta - całość ostrożnie wymieszać. Formę (ja preferuję keksówkę) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Włożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 min. Można polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów. Jest naprawdę pyszne - wilgotne i pachnące :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: going nut Re: Pyszne ciasto orzechowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:37 dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk wsuwko - przepisałam ..... 13.01.05, 17:27 i wypróbuję . O efekcie napiszę . Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Czekam na sprawozdanie IP: 82.160.71.* 13.01.05, 18:16 i mam nadzieję, że będzie Ci smakowało tak samo jak mi i mojej rodzince. A jeśli jeszcze zostanie Ci orzechów, to mam też przepis na babkę orzechową: puszystą i wilgotną. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re:orzechy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:49 A moze chcesz sie podzielic z osoba uzalezniona od orzechow!!??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Puszysta babka z orzechami IP: 82.160.71.* 14.01.05, 17:15 Narobiłam sobie smaku na orzechowe ciasto i wzięłam się za łuskanie orzeszków, a w przerwie wklepię przepis na: Puszysta babka z orzechami 2i1/4 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek 1i1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju cukier waniliowy 2/3 szkl. mleka 1 szkl. posiekanych drobno orzechów włoskich skórka otarta z cytryny (niekoniecznie) Żółtka, cukier, olej, wanilię i skórkę z cytryny ubić mikserem aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą (ciągle ubijać) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek ubić pianę, dodać 1/4 do ciasta i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z ciastem. Dodać posiekane orzechy, wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Kiedy ciasto jest lekko przyrumienione, najlpiej sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Jeśli tak, ciasto jest upieczone. Lekko przestudzić babkę w formie a potem wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. P.S. Do ciasta można też użyć orzechy laskowe lub mieszankę: 1/2 szkl. orzechów i rodzynek. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Puszysta babka z orzechami IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 09.03.05, 15:51 Wsuwko - wielkie dzięki! Kilka razy piekłem ciasto z orzechami wg Twojego przepisu. Jest pyszne. Teraz jest moim sztandarowym daniem na wszystkich spotkaniach. Orzechów jeszcze trochę zostało, może starczy do nowych. Pozdrawiam!!! Marko Odpowiedz Link Zgłoś
wsuwka1 Re: Puszysta babka z orzechami 09.03.05, 16:05 Bardzo się cieszę. Dla ścisłości jednak powiem, że przepis ten znalazłam w internecie na jakiejś stronie o gotowaniu i nie mogę sobie przypisać jego autorstwa. Pozwoliłam sobie go podać, bo naprawdę jest tego wart. P.S. Przed chwilą zjadłam ostatni kawałeczek placka orzechowego (przepis wyżej):-) Pycha. Bardzo polecam wypróbować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Pyszne ciasto orzechowe IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 24.01.05, 13:42 Zrobiłem. Tylko do żółtek dodałem cukier i od razu masło. Trudno się ucierało. Ale wyszło. Mnie smakuje. Zobaczę co powie żona jak przyjdzie z pracy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam! Marko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: co zrobic z orzechow? IP: *.we.client2.attbi.com 13.01.05, 18:36 mozesz orzechy wloskie zmielic "na make" np. w mlynku elektrycznym do kawy , wymieszac to z normalna maka, sola i obtaczac w tym kawalki kurczaka przed smazeniem. Orzechy sie poza tym swietnie nadaja do posypania salatek i sa kapitalne w zestawieniu z serem zoltym , owocami i krakersami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon gajowniczek Re: co zrobic z orzechow? IP: 80.53.160.* 13.01.05, 20:42 Ja w grudniu piekłem torta orzechowego i z 10 jajek palce lizać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co zrobic z orzechow? IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 20:57 ciasto czekoladowe PAscala Ciasto czekoladowe - Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu. produkty: 100 g cukru 3 tabliczki czekolady 6 jajek 1 1/4 kostki masła 150 g migdałów 150 g orzechów włoskich papier pergaminowy do pieczenia Jak to zrobić: Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła. Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę. ale zamiast trzeciej czarnej czekolady (tej,którą nalezy powtyklać do srodka) daj białą! Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: co zrobic z orzechow? 14.01.05, 15:44 do różnych różniastych sałatek, np. z selera, kapusty pekińskiej, lepiej smakują moczone wcześniej kilka godzin, to dotyczy i orzechów i migdałów Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: proste ciastka 14.01.05, 16:32 Ciasteczka z orzechów włoskich Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 30 min. 260 g orzechów włoskich, 60 g cukru pudru, 2 białka 1. Wybrać i odłożyć 12 najładniejszych orzechów. 2. Pozostałe orzechy przepuścić przez maszynkę, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem. 3. Białka ubić, połączyć z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszać. 4. Piec podgrzać do temp. 180żC. Brytfannę wysmarować tłuszczem. Odłożone orzechy podzielić na połówki. 5. Lekko zmoczonymi rękoma uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki ułożyć w brytfannie, w dużej odległości jedna od drugiej, aby się nie zlepiły. Na każda kulkę położyć polówkę orzecha. 6. Piec na ciemnozłoty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechów włoskich można użyć zmielone migdały. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk wsuwko - upiekłam ciasto z Twojego przepisu :) 21.01.05, 19:20 Jest naprawdę pyszne , wilgotne i pachnące . Polewy nie zdążyłam zrobić . Kusiło swoim zapachem i musiałam spróbować . Następnym razem upiekę z podwójnej porcji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: wsuwko - upiekłam ciasto z Twojego przepisu : IP: 82.160.71.* 23.01.05, 09:53 Bardzo się cieszę, że się udało :D ...a teraz upiecz babkę... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: co zrobic z orzechow? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 21.01.05, 20:47 Przez dwa lata dostawałem orzechy włoskie, których nie zdążyliśmy przejeść. Czy z dwu- trzyletnich orzechów włoskich można zrobić takie pyszności, jak napisaliście? Czy nie zjełczały? Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: co zrobic z orzechow? 21.01.05, 23:11 jeśli w smaku i wizualnie są dobre tzn. że się nadają Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli solone migdaly 22.01.05, 12:00 trzeba je przez kilka godzin moczyc w slonej wodzie, a potem do piekarnika, prazyc gdzies ca pol godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: brzydkie ale dobre rodem z Piemontu 24.01.05, 14:01 Przepis dla wzrokowcow: "brutti ma buoni" www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=3;t=012349 400 g prazonych orzechow wloskich z Piemontu / lub innych / 400 g cukru 150 g bialek 165°, 30 minut, ostudzic na kratce Odpowiedz Link Zgłoś