Dodaj do ulubionych

Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odiad....

IP: *.autocom.pl 13.01.05, 13:28
ale taki bez maki , bo teraz nie mam .W lodowce mam smietane i chcialabym zrobic taki gulaz z piersi drobiowej z sosikiem a nie wiem jak.Wiedzac ze na formum jest duzo osob uzdolnionych kulinarnie prosze o pomoc????
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia 13.01.05, 13:46
      No pewnie, ze bez mąki:-)
      Ale tym razem jesli masz juz pomysl ze to gulasz, to sos sam sie zrobi z
      gulaszem razem :) Tu masz o sosach roznych rade - do mies w kawalkach
      smazonych, pieczonych itp. A nizej.....
      ............................... ......................"
      Re: Prosze o przepis na sos z zielonego pieprzu
      jacek1f 17.12.2004 18:09 + odpowiedz
      W rondelku masło roztapiasz (lub oliwy troszke), wrzucasz glowny skladnik sosu
      (tu pieprz zielony - polowe ziarenek mozesz pociac)
      (ALE w innych sosach - np. kapary, oliwki, ser plesniowy, maliny itp itd).
      Chwile dusisz i dodajesz śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. Doprawiasz
      klasyką - sol, pieprz, cukier... I juz . :-)
      ............................... ............................"

... gulasz drobiowy:
      na kawałki mieso, potem do cebuli i czosnku zeszklonych na patelni dodaj je i
      podlej (piwo, wino, bulion). Mozesz oczywiscie wczesniej na patelnię dodac
      jeszcze czego chcesz - papryka w paseczki, pieczarki, jablka....
      Dopraw - sama musisz wybrac smak (paprykowy, imbirowy, ziolowy tylko, ostry,
      cytrynowy.... itp itd) I niech sie dusi powoli 25-30 minut. Powodzenia.
    • Gość: ola Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia IP: *.autocom.pl 13.01.05, 18:34
      podnosze ....
      • giezik Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia 13.01.05, 21:04
        na masle przesmaz czosnek. Dodaj piers pokrojona w paseczki (wysmienicie bedzie jesli obsypiesz pieprzem cytrynowym).
        Przesmaz dobrze. Wyjmij w cieple miejsce. Dodaj odrobine wina bialego, z pol szklanki bulionu - niech sie wygotuje polowa. Dodaj smietany - z kubek - rowniez niech zgestnieje i juz. Dodaj kurczaka i jeszcze chwile podgrzej
        • Gość: ola Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia IP: *.autocom.pl 14.01.05, 01:20
          Dziekuje za pomoc a jakie to wino ma byc wytrawne, polwytrawne, ......?????
          • giezik Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia 14.01.05, 07:08
            wytrawme lub polwytrawne - i nie bój sie tego, ze na dużym ogniu bedzie troche pryskac :)
            • Gość: ola Do Giezika?????? IP: *.autocom.pl 15.01.05, 20:01
              Gieziku nie wyszedl mi totalnie ten sosik.
              Upieklam kurczaka wedlug przepisu, czosnek podsmarzylam i wyrzucilam.Ale sos klapa :(smietana sie zwazyla ,musialam duzooooo dodac zeby cos zagescilo, dalam "zotta"(przepraszma jak zle napisalam).Wina nie bylo , to zastapilam go piwem. Chcialam dobrze.Sosik zrobil sie strasznie kwasny.Ratujac go dodalam ciut cukru- ale to juz calkiem popsulo wszystko- bylo za slodkie.Dobrze ze tem kurczak mi zostal:((((((((.
              • giezik sosy 15.01.05, 20:08
                to jednak mnostwo treningu. Ja jestem zadowolony od dopiero roku, wczesniej wszystkie byly identyczne.
                a teraz tak - piwo i wino to nie to samo - zwlaszcza do sosow
                smitany sie warzą niektore faktycznie. ja uzywam zott i jest ok
              • jacek1f Re: Do Giezika?????? 15.01.05, 20:49
                A "babcia" mówiła :-(
                step by step. Jeszcze ra od najprostszego sou!
                I pamietaj, ze smietane najlepiej do sosu zahartowac = powoli rozpuscic z
                probka plynu i potem powoli dodawac....

Trenuj i powodzenia! :-)
                • aankaa Re: Do Giezika?????? 15.01.05, 20:55
                  > smietane najlepiej do sosu zahartowac = powoli rozpuscic z
                  > probka plynu i potem powoli dodawac....

albo wystudzić potrawę i dopiero ją dodać (śmietanę wyciągam rano z lodówki,
                  żeby nabrała temperatury "kuchennej"), porządnie wymieszać i dopiero podgrzać
    • Gość: ola Re: Prosze powiedzcie mi jak sie robi sos na odia IP: *.home.cgocable.net 14.01.05, 04:13
      nawet jak chcesz zagescić mąką - to lepsze od mąki jest skrobia kukurydziana -
      mąka kukurydziana. Nie jest taka ciężka.
    • aankaa gulasz leniwca ;) 15.01.05, 20:14
      na dno garnka wlewam 1:1 olej i wodę, wrzucam kilka ziarenek ziela
      angielskiego, ze 2 listki laurowe, drobno pokrojoną cebulę. Za chwilę - drobno
      pokrojone mięso. Można dodać czosnek. Jak się to porzadnie poddusi dodaję gęstą
      (22%) śmietanę. Sos wychodzi gęsty (bez żadnej mąki)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka