Dodaj do ulubionych

co robicie jutro na obiadek?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:45
ja zaczne - zapiekanka ziemniaczana z mieskiemmielonym
Obserwuj wątek
    • dispell Re:Musaka z makaronem fyllo...n/t 14.01.05, 12:49
    • marghot Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 12:49
      ja robie giezikową frittatę ze spaghetti :)
      dziekuję za podpowiedź, Gieziku :)
    • pawelskora Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 12:59
      jutro bede jadl w pracy ale proponuje poledwiczki wp z wedzonym lososiem w sosie
      ziolowym naprawde jest ok
      • Gość: annes27 Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.aster.pl 14.01.05, 16:34
        Czy mogłbyś podać przepis na te polędwiczki z łososiem, bo brzmi smakowicie.
    • baky Klamka zapadła 14.01.05, 14:45
      Sobota - łosoś marynowany w buraczkachach z sosem miodowo-koperkowym
      Niedziela - kurczak w sezamie z sosem sojowym
      • Gość: polka Re: do baky IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:09
        podaj proszę przepis na tego kurczaka w sezamie z sosem sojowym:-)))
        brzmi smakowicie
        pozdrawiam
        • baky Proszę bardzo 17.01.05, 10:59
          Piersi kurczaka, szklanka sosu sojowego (jasnego), 2 marchewki, 1 tacka kiełków
          soi, świeży imbir (kawałek korzenia, jak palec), 4 ząbki czosnku, 4 łyżki
          ziarna sezamu, suszone grzyby shiitake, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 cebule
          dymki, sól, pieprz, olej z pestek winogron.

Piersi kurczaka w kostkę 2×2 cm pokroić trzeba, czosnek i kawałek imbiru drobno
          posiekać.
          Do miski wlej połowę sosu sojowego, dodaj kurczaka, imbir i czosnek. Wymieszaj
          i odstaw na 30 min.
          Teraz cebulę w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno...
          Grzyby trzeba namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym pokroić w
          paseczki, a marchewkę w półplastry.
          Kurczaka smaż w woku ok. 1 min. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Teraz na
          tym samym tłuszczu podsmaż marchewkę, cebulę i czosnek - 1-2 min. Pod koniec
          dodaj grzyby. Wyjmij, osącz.
          Wlej pozostały sos sojowy i tyle samo wody. Mąkę zmieszaj z odrobiną zimnej
          wody i wlej. Poczekaj aż stanie się szklisty. Do tego dodajemy kurczaka i
          warzywa z grzybami oraz kiełki soi.
          Wszystko razem jesze 1 min. Zamerdaj i wrzuć cebulę.
          Wyjmij i posyp uprażonym (wcześniej) na suchej patelni sezamem. Posyp jeszcze
          kiełkami.

Do tego ryż. Ja podałem basmati ugotowany na kostce rosołowej i z pokruszonymi
          (2 szt.) nori.
    • irajar Nalesnikowe party 14.01.05, 14:54
      Na stol rozne przerozne wypelniacze: jabluszka prazone z cynamonem (na cieplo),
      mus wisniowy (ma cieplo), mus bananowy (na zimno), powidla sliwkowe (moze na
      cieplo moze na zimno), ser bialy (ze smietana, cukrem i wanilia), lody, bita
      smietana, polewa czekoladowa i nie wiem co jeszcze - ma byc duzy wybor, a my
      wraz ze znajomymi mamy miec duzo problemow co wybrac! Taki mam pomysl - nie
      sciagniety od nikogo, jak wyjdzie zobaczymy.
      W niedziele idziemy na obiad do mamusi :-)))
      • Gość: herbatka Re: Nalesnikowe party IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:03
        mniam mniam mniam! az mi slinka na komp pociekla. swietny pomysl! chyba
        zrezygnuje z zapiekanki.dzieki
      • argonia Re: Nalesnikowe party 14.01.05, 19:53
        spróbujcie też naleśników na ostro,z różnym farszem
        ciekawe kogo zemdli najpierw (sorki za złośliwość)
      • argonia Re: Nalesnikowe party 14.01.05, 19:59
        grzybowa z suszonych prawdziwków i schaboszczaki, aco se bedziemy żałować!
    • Gość: szadoka Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.172.* 14.01.05, 15:39
      sie okaze...w sobote mam zaproszenie do Tesciowej na obiad, pysznie gotuje wiec
      coby nie bylo to zjemy bardzo chetnie, a na niedziele jeszce nie wiadomo,
      nadmiar watrobki posiadam ale moje dzieciecie sie krzywi....
    • kardamon1 Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 15:43
      szczupak z kurkami
    • hania55 Na obiad 14.01.05, 16:49
      Będą jutro ozorki w sosie chrzanowym. Jeszcze nie wiem, jaka jarzyna do tego,
      ale coś wymyślę.
      • pati102 Re: Na obiad 14.01.05, 20:34
        rannny Hania ale mi narobilas chuci na ozorki, zeby mi je mial kto zrobic
        jeszcze (bo jak sama zrobie to nie zjem) hmmm ide pozebrac u taty:)
    • Gość: makneta Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:32
      A u mnie pizza o którą prosi mężuś, a w niedziele jeszcze nie wiem - poszperam
      może coś się wybierze.
    • Gość: korni Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.234.* 14.01.05, 19:47
      Naleśniki ruskie _(farsz jak na pierogi ruskie tylko w naleśniku polane
      śmietaną posypane szczypiorkiem)
    • Gość: X Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 20:17
      Jutro bedzie pieczona rybka polana szpinakiem z parmezanem , makaron z
      harissa i czosnkiem i pomidor z cebulka i feta
      • maiika1 Re: ale macie dużo czasu.. 14.01.05, 20:37
        ja dzisiaj zrobiłam pieczony filet z indyka w jabłbach, wystarczy na jutro.. cóż
    • Gość: mika_p Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.c156.petrotel.pl 14.01.05, 22:24
      Fasolka po bretońsku będzie.
      Właśnie niedawno postawiłam namaczaną od dwóch godzin fasolę na ogień. Zanim
      przyjdzie moja pora na sen, to fasola będzie miękka.
      • cat-lover Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 23:38
        cioppino-czyli gesta zupa, wlasciwie sos pomidorowy z roznymi owocami morza.

www.cioppinosf.com/
        • Gość: Marta Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 01:30
          będzie makaron z sosem pesto plus zgrillowane krewetki rzucone ot tak na to.
          już się nie mogę doczekać.
    • akaala Re: co robicie jutro na obiadek? 15.01.05, 01:47
      zeberka pieczone, a co, wieprzowe, tluste, mniam mniam, z kartoflami tez upieczonymi w tej samej
      brytfannie. Moze do tego kapusta kiszona (jak sie uda, na razie czeka nastawiona zalana woda z
      kartofli, cos wyglada podejrzanie...)
    • Gość: mnkra Karczek w marynacie forumowej IP: *.chello.pl 15.01.05, 08:52
      karczek pokroiś na kotlety, rozbić, posolić i popieprzyć i zanurzyć w
      marynacie :

4 łyżki ketchupu pikantnego
      2 ząbki czosnku rozgniecione
      2 liście laurowe
      pół łyżeczki rozmarynu
      pół łyżeczki papryki ostrej,
      Bedzie jeszcze zupa z fasoli "JAS" z makaronem lub grzankami
      • Gość: aga31 Re: Karczek w marynacie forumowej IP: *.azory.net.pl 15.01.05, 15:49
        Jutro na obiadek to samo co dzis czyli golabki z ziemniakami(i z sosem) -
        ekonomicznie :))
    • Gość: andrzej Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 15:52
      Pieczony indyk (pół), marchewka z groszkiem, białe kluseczki ! pozdrawiam
    • Gość: Pichciarz Tygodniowe menu? IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 16:07
      To wy planujecie co będziecie jedli jutro, pojutrze, itd? Tak po stołówkowemu?
      A skąd wiecie na co będziecie mieli ochotę JUTRO?
      • dispell Re: Ślinka na następny obiad 15.01.05, 16:31
        ...ma czas sobie pokapać - to jak marynata...A tak po za tym nie trzeba sto
        tysięcy razy latać do sklepu i można spokojnie zabrać się za pichcenie. lubię
        być zorganizowany...)))
      • Gość: szopen Re: Tygodniowe menu? IP: 206.73.209.* 15.01.05, 16:34
        tu kolega ma 100% racji.

ja tez nie mam pojecia co bede jutro jadl.

Oprocz zupy z zeberek, wodorostow, zen szenia itd.
        • jottka Re: Tygodniowe menu? 15.01.05, 16:40
          no ale pytanie oderwane od kontekstu sensu nie ma:(

większość forumowictwa to osoby lubiące gotować, ale pracujące zawodowo, więc na
          co dzień robi sie dania w miare szybkie i mało pracochłonne - weekend jest
          okazją do zrobienia czegoś ciekawszego, poświęcenia wiekszej ilości czasu na
          przygotowanie jedzenia.

poza tym pytanie nie tyczyło 'tygodniowego menu', tylko właśnie weekendu - dobre
          czy ulubione dania potrafią chodzić za człowiekiem cały tydzień, no i w sobote
          czy niedziele można wreszcie kupić składniki (albo np. marynują sie już one od
          kilku dni) i zrobić przysmak
      • hania55 Przyczyny są prozaiczne 16.01.05, 17:52
        Jeśli opuszczam zakład pracy, w wersji optymistycznej, między 18 a 19, czyli w
        domu jestem około 19, a ozorki najpierw się oprawia, później 3 godziny gotuje,
        wreszcie 10-15 minut dusi w sosie, miałabym szanse zjeść je najprędzej około
        23.
        Dodam jeszcze, że ozorki muszę zamawiać z wyprzedzeniem w zaprzyjaźnionym
        sklepiku, który jest czynny w dni powszednie do 19 i znajduje się na obrzeżach
        miasta.

Mam nadzieję, że mi wybaczysz wielkodusznie moje stołówkowe odchyły.
    • didi83 Re: co robicie jutro na obiadek? 15.01.05, 16:13
      o tym samym myslalam na dzisiaj... ale pozniej pomyslalam o spagetti ze
      spzinakiem...
      i jzu eniw iem :> spagetti chyba szybciej bedzie :D
    • Gość: korni Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.234.* 15.01.05, 17:26
      kluski śląskie + roladka +czerwona kapusta .A w poniedziałek barszcz biały z
      białą kiełbasą i z jajkiem
      • Gość: wini3 Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 22:50
        Program Pascala skomplikował plany. Miał być cieniutki rosół z wątrobianymi
        kluseczkami i ozorki w sosie chyba chrzanowym albo koperkowym, pewnie ziemniaki
        a może kasza i surówka chyba z kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty.
        Niestety po programie Pascala biegłam kupić boczek, pierś kurzęcą , sałatę,
        zielony groszek. Niestety skomplikowało się - groszek będzie z puszki, sałatę
        zastąpi kapusta pekińska, zamiast piersi z kurczaka jest cały kurczak. Zupa z
        zielonego groszku, eskalopki z kurczaka, sałatka z owoców. Ciekawe co się
        zmieni do jutra? Tak ja planuję.
    • Gość: wiedzma Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.3web.net 16.01.05, 00:17
      Zupa "kapustowa" - nie kapusniak czy bigos! (2 marchewki, 2 ziemniaki, kilka
      pieczarek, troche pokrojonej w paski slodkiej kapusty, pomidor, papryka,
      przyprawy, pol lyzki masla i lyzka smietany, albo troszke mleka)

Makaron wstazki + sos smietanowy z krewetkami i zielona pietruszka; salata +
      szpinak z oliwa z oliwek, octem ryzowym, parmezanem i przyprawami.
    • Gość: Andrea Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 02:20
      Zupa grzybowa z łazankami, gulasz wołowy, ziemniaki, ogórki kiszone.
      Bezpretensjonalnie a smacznie.
    • Gość: maluch Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.05, 16:47
      już zrobione - już się przegryza:
      baranina z białą kapustą
      do tego będzie po jednym ziemniaku (w całości)
      tłuste, ale pyszne :)
    • Gość: zatroskany rzepich Re:Według Ciebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.05, 20:02
      Nie mam pojecia co zrobic na obiad a szczegolnie jaka salatke? Mam 3 rzepy i
      nigdzie nie moge znalezc przepisu jaka zrobic surowke, salatke lub cos
      podobnego. LUDZIE dajcie przepis na RZEPĘ. Na zimno lub na goraco ale w kazdym
      przypadku tak aby nie smierdziala (rzepa oczywizda).
    • Gość: rzepich Re:Według Ciebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.05, 20:06
      Ludzie powiedzcie jak sie robi RZEPĘ? Surowka, salatka lub na cieplo ale tak
      zeby nie smierdziala (rzepa oczywiscie).Mam az 3 rzepy i nie wiem co z nimi
      zrobic? Pomocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka