Gość: herbatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:45 ja zaczne - zapiekanka ziemniaczana z mieskiemmielonym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 12:49 ja robie giezikową frittatę ze spaghetti :) dziekuję za podpowiedź, Gieziku :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelskora Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 12:59 jutro bede jadl w pracy ale proponuje poledwiczki wp z wedzonym lososiem w sosie ziolowym naprawde jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annes27 Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.aster.pl 14.01.05, 16:34 Czy mogłbyś podać przepis na te polędwiczki z łososiem, bo brzmi smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Klamka zapadła 14.01.05, 14:45 Sobota - łosoś marynowany w buraczkachach z sosem miodowo-koperkowym Niedziela - kurczak w sezamie z sosem sojowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: do baky IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:09 podaj proszę przepis na tego kurczaka w sezamie z sosem sojowym:-))) brzmi smakowicie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baky Proszę bardzo 17.01.05, 10:59 Piersi kurczaka, szklanka sosu sojowego (jasnego), 2 marchewki, 1 tacka kiełków soi, świeży imbir (kawałek korzenia, jak palec), 4 ząbki czosnku, 4 łyżki ziarna sezamu, suszone grzyby shiitake, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 cebule dymki, sól, pieprz, olej z pestek winogron. Piersi kurczaka w kostkę 2×2 cm pokroić trzeba, czosnek i kawałek imbiru drobno posiekać. Do miski wlej połowę sosu sojowego, dodaj kurczaka, imbir i czosnek. Wymieszaj i odstaw na 30 min. Teraz cebulę w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno... Grzyby trzeba namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym pokroić w paseczki, a marchewkę w półplastry. Kurczaka smaż w woku ok. 1 min. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Teraz na tym samym tłuszczu podsmaż marchewkę, cebulę i czosnek - 1-2 min. Pod koniec dodaj grzyby. Wyjmij, osącz. Wlej pozostały sos sojowy i tyle samo wody. Mąkę zmieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej. Poczekaj aż stanie się szklisty. Do tego dodajemy kurczaka i warzywa z grzybami oraz kiełki soi. Wszystko razem jesze 1 min. Zamerdaj i wrzuć cebulę. Wyjmij i posyp uprażonym (wcześniej) na suchej patelni sezamem. Posyp jeszcze kiełkami. Do tego ryż. Ja podałem basmati ugotowany na kostce rosołowej i z pokruszonymi (2 szt.) nori. Odpowiedz Link Zgłoś
irajar Nalesnikowe party 14.01.05, 14:54 Na stol rozne przerozne wypelniacze: jabluszka prazone z cynamonem (na cieplo), mus wisniowy (ma cieplo), mus bananowy (na zimno), powidla sliwkowe (moze na cieplo moze na zimno), ser bialy (ze smietana, cukrem i wanilia), lody, bita smietana, polewa czekoladowa i nie wiem co jeszcze - ma byc duzy wybor, a my wraz ze znajomymi mamy miec duzo problemow co wybrac! Taki mam pomysl - nie sciagniety od nikogo, jak wyjdzie zobaczymy. W niedziele idziemy na obiad do mamusi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbatka Re: Nalesnikowe party IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:03 mniam mniam mniam! az mi slinka na komp pociekla. swietny pomysl! chyba zrezygnuje z zapiekanki.dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
argonia Re: Nalesnikowe party 14.01.05, 19:53 spróbujcie też naleśników na ostro,z różnym farszem ciekawe kogo zemdli najpierw (sorki za złośliwość) Odpowiedz Link Zgłoś
argonia Re: Nalesnikowe party 14.01.05, 19:59 grzybowa z suszonych prawdziwków i schaboszczaki, aco se bedziemy żałować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.172.* 14.01.05, 15:39 sie okaze...w sobote mam zaproszenie do Tesciowej na obiad, pysznie gotuje wiec coby nie bylo to zjemy bardzo chetnie, a na niedziele jeszce nie wiadomo, nadmiar watrobki posiadam ale moje dzieciecie sie krzywi.... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Na obiad 14.01.05, 16:49 Będą jutro ozorki w sosie chrzanowym. Jeszcze nie wiem, jaka jarzyna do tego, ale coś wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Na obiad 14.01.05, 20:34 rannny Hania ale mi narobilas chuci na ozorki, zeby mi je mial kto zrobic jeszcze (bo jak sama zrobie to nie zjem) hmmm ide pozebrac u taty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makneta Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 17:32 A u mnie pizza o którą prosi mężuś, a w niedziele jeszcze nie wiem - poszperam może coś się wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korni Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.234.* 14.01.05, 19:47 Naleśniki ruskie _(farsz jak na pierogi ruskie tylko w naleśniku polane śmietaną posypane szczypiorkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.access.telenet.be 14.01.05, 20:17 Jutro bedzie pieczona rybka polana szpinakiem z parmezanem , makaron z harissa i czosnkiem i pomidor z cebulka i feta Odpowiedz Link Zgłoś
maiika1 Re: ale macie dużo czasu.. 14.01.05, 20:37 ja dzisiaj zrobiłam pieczony filet z indyka w jabłbach, wystarczy na jutro.. cóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.c156.petrotel.pl 14.01.05, 22:24 Fasolka po bretońsku będzie. Właśnie niedawno postawiłam namaczaną od dwóch godzin fasolę na ogień. Zanim przyjdzie moja pora na sen, to fasola będzie miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: co robicie jutro na obiadek? 14.01.05, 23:38 cioppino-czyli gesta zupa, wlasciwie sos pomidorowy z roznymi owocami morza. www.cioppinosf.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 01:30 będzie makaron z sosem pesto plus zgrillowane krewetki rzucone ot tak na to. już się nie mogę doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: co robicie jutro na obiadek? 15.01.05, 01:47 zeberka pieczone, a co, wieprzowe, tluste, mniam mniam, z kartoflami tez upieczonymi w tej samej brytfannie. Moze do tego kapusta kiszona (jak sie uda, na razie czeka nastawiona zalana woda z kartofli, cos wyglada podejrzanie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Karczek w marynacie forumowej IP: *.chello.pl 15.01.05, 08:52 karczek pokroiś na kotlety, rozbić, posolić i popieprzyć i zanurzyć w marynacie : 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku rozgniecione 2 liście laurowe pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki papryki ostrej, Bedzie jeszcze zupa z fasoli "JAS" z makaronem lub grzankami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: Karczek w marynacie forumowej IP: *.azory.net.pl 15.01.05, 15:49 Jutro na obiadek to samo co dzis czyli golabki z ziemniakami(i z sosem) - ekonomicznie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 15:52 Pieczony indyk (pół), marchewka z groszkiem, białe kluseczki ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Tygodniowe menu? IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 16:07 To wy planujecie co będziecie jedli jutro, pojutrze, itd? Tak po stołówkowemu? A skąd wiecie na co będziecie mieli ochotę JUTRO? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Ślinka na następny obiad 15.01.05, 16:31 ...ma czas sobie pokapać - to jak marynata...A tak po za tym nie trzeba sto tysięcy razy latać do sklepu i można spokojnie zabrać się za pichcenie. lubię być zorganizowany...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Tygodniowe menu? IP: 206.73.209.* 15.01.05, 16:34 tu kolega ma 100% racji. ja tez nie mam pojecia co bede jutro jadl. Oprocz zupy z zeberek, wodorostow, zen szenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Tygodniowe menu? 15.01.05, 16:40 no ale pytanie oderwane od kontekstu sensu nie ma:( większość forumowictwa to osoby lubiące gotować, ale pracujące zawodowo, więc na co dzień robi sie dania w miare szybkie i mało pracochłonne - weekend jest okazją do zrobienia czegoś ciekawszego, poświęcenia wiekszej ilości czasu na przygotowanie jedzenia. poza tym pytanie nie tyczyło 'tygodniowego menu', tylko właśnie weekendu - dobre czy ulubione dania potrafią chodzić za człowiekiem cały tydzień, no i w sobote czy niedziele można wreszcie kupić składniki (albo np. marynują sie już one od kilku dni) i zrobić przysmak Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Przyczyny są prozaiczne 16.01.05, 17:52 Jeśli opuszczam zakład pracy, w wersji optymistycznej, między 18 a 19, czyli w domu jestem około 19, a ozorki najpierw się oprawia, później 3 godziny gotuje, wreszcie 10-15 minut dusi w sosie, miałabym szanse zjeść je najprędzej około 23. Dodam jeszcze, że ozorki muszę zamawiać z wyprzedzeniem w zaprzyjaźnionym sklepiku, który jest czynny w dni powszednie do 19 i znajduje się na obrzeżach miasta. Mam nadzieję, że mi wybaczysz wielkodusznie moje stołówkowe odchyły. Odpowiedz Link Zgłoś
didi83 Re: co robicie jutro na obiadek? 15.01.05, 16:13 o tym samym myslalam na dzisiaj... ale pozniej pomyslalam o spagetti ze spzinakiem... i jzu eniw iem :> spagetti chyba szybciej bedzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korni Re: co robicie jutro na obiadek? IP: 212.160.234.* 15.01.05, 17:26 kluski śląskie + roladka +czerwona kapusta .A w poniedziałek barszcz biały z białą kiełbasą i z jajkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 22:50 Program Pascala skomplikował plany. Miał być cieniutki rosół z wątrobianymi kluseczkami i ozorki w sosie chyba chrzanowym albo koperkowym, pewnie ziemniaki a może kasza i surówka chyba z kapusty pekińskiej albo czerwonej kapusty. Niestety po programie Pascala biegłam kupić boczek, pierś kurzęcą , sałatę, zielony groszek. Niestety skomplikowało się - groszek będzie z puszki, sałatę zastąpi kapusta pekińska, zamiast piersi z kurczaka jest cały kurczak. Zupa z zielonego groszku, eskalopki z kurczaka, sałatka z owoców. Ciekawe co się zmieni do jutra? Tak ja planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.3web.net 16.01.05, 00:17 Zupa "kapustowa" - nie kapusniak czy bigos! (2 marchewki, 2 ziemniaki, kilka pieczarek, troche pokrojonej w paski slodkiej kapusty, pomidor, papryka, przyprawy, pol lyzki masla i lyzka smietany, albo troszke mleka) Makaron wstazki + sos smietanowy z krewetkami i zielona pietruszka; salata + szpinak z oliwa z oliwek, octem ryzowym, parmezanem i przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrea Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 02:20 Zupa grzybowa z łazankami, gulasz wołowy, ziemniaki, ogórki kiszone. Bezpretensjonalnie a smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maluch Re: co robicie jutro na obiadek? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.05, 16:47 już zrobione - już się przegryza: baranina z białą kapustą do tego będzie po jednym ziemniaku (w całości) tłuste, ale pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany rzepich Re:Według Ciebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.05, 20:02 Nie mam pojecia co zrobic na obiad a szczegolnie jaka salatke? Mam 3 rzepy i nigdzie nie moge znalezc przepisu jaka zrobic surowke, salatke lub cos podobnego. LUDZIE dajcie przepis na RZEPĘ. Na zimno lub na goraco ale w kazdym przypadku tak aby nie smierdziala (rzepa oczywizda). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzepich Re:Według Ciebie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.05, 20:06 Ludzie powiedzcie jak sie robi RZEPĘ? Surowka, salatka lub na cieplo ale tak zeby nie smierdziala (rzepa oczywiscie).Mam az 3 rzepy i nie wiem co z nimi zrobic? Pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś