Dodaj do ulubionych

Kuchnia w Holandii

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 21:58
Kochani, co sie jada w Holandii? wybieram sie tam niedlugo i nie bardzo wiem,
czego moge sie spodziewac na stole... przejrzalam przewodniki, ale jakos malo
tam o typowej kuchni holenderskiej. bede wdzieczna za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Kuchnia w Holandii 14.01.05, 22:06
      proszę kilka przepisów. Ale na mojego marynarskiego nochala, w tej chwili nie
      ma to większego znaczenia, czy kuchnia jest holenderska, grecka czy włoska.
      Miesza się to wszystko chociażby dlatego,że mieszają się kultury poszczególnych
      nacji...)))
      www.smacznie.com/index.php?option=content&task=category§ionid=13&id=166&Itemid=59
      • Gość: Karla Re: Kuchnia w Holandii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 23:31
        dzieki, zdaję sobie z tego sprawę, jednak w trakcie wojaży zalezy mi na
        spróbowaniu typowych dla danego regionu potraw
      • Gość: Karla Re: Kuchnia w Holandii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 23:34
        zbyt dużo tych przepisów w podanym przez Ciebie linku nie ma :( za smacznie to
        nie wyglada niestety...
        • dispell Re: Jak znam życie 14.01.05, 23:41
          ...na miejscu okaże się bardziej kolorowo...)))Z pewnościa - serowo...
    • Gość: Nobullshit Re: Kuchnia w Holandii IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 14.01.05, 23:42
      Ktoś jakiś czas temu też jechał do Holandii,
      i odpowiedziano mu tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16870243&a=16870243
    • ampolion Re: Kuchnia w Holandii 14.01.05, 23:54
      Parę linków o kuchni holenderskiej:
      www.panstwaeuropy.friko.pl/pe/holandia.html#KUCHNIA
      jiujylon.notlong.com
    • ampolion Re: Kuchnia w Holandii 15.01.05, 00:07
      I po angielsku, bardziej informacyjnie:
      home.wish.net/~sparhawk/cuisine.htm
      www.hollandtrade.com/vko/zoeken/ShowBouwsteen_Nice.asp?bstnum=364
      www.frommers.com/destinations/amsterdam/0043034633.html
      gourmet.sympatico.ca/countries/europe/holland.htm
    • 3eti Re: Kuchnia w Holandii 15.01.05, 00:27
      Kuchnia holenderska w zadne pysznosci nie obfituje(ale to moje zdanie).
      Tradycyjny jest np; stamppot (ugniecione gotowane warzywa,czasami z kawalkami boczku albo szynki),
      gulasz z krolika,przerozne salatki rybne i oczywiscie frytki z majonezem(badz innymi sosami-chociaz
      to tradycja belgijska ;) )
    • Gość: X Re: Kuchnia w Holandii IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 00:42
      Takie typowe danie , ktore jedza Holendrzy to ugotowana kapusta kiszona
      wymieszana z ziemniakami pure i do tego smazony boczek w plastrach
      surowe kielbasy smazone
      Salatka huzarska ( kartofle z majonezem )
      matjasy z cebula
      frytki oczywiscie
      rodzaj gulaszu lub szaszlyki (saté) w sosie orzechowym (pindasaus)
      Jesli maja na obiad mieso i kartofle to jedza to z musem jablkowym
      majonez to tez ulubiony dodatek do potraw
      nutella do kanapek
      Oczywiscie maja tez restauracje z plywami roznych kultur z calego swiata ale
      tobie chodzi o regionalne dania holenderskie jak u nas bigos , pierogi lub
      barszczyk ?
      • Gość: ania Re: Kuchnia w Holandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:58
        Zapomniałam dodać ze uwielbiają mus z ziemniakami fuj fuj fuj
    • Gość: Xena Re: Kuchnia w Holandii IP: *.access.telenet.be 15.01.05, 00:50
      Jeszcze przypomnialo mi sie cos dziwnego
      zwarte pens - wyglada jak polska kaszanka ale jest bez kaszy za to z
      rodzynkami w srodku jedzona z musem jablkowym ...hmmm nie probowalam
      I inna kielbasa wygladajaca jak biala jest bez miesa tylko zrobiona z jakiejs
      bulki z ziolami nie polecam
    • Gość: Karla Re: Kuchnia w Holandii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 02:41
      Dziekuje Wam wszytskim, zbyt smacznie to faktycznie nie wyglada... :(
      • michaelandro Re: Kuchnia w Holandii 16.01.05, 12:15
        Ja myślę, że nie masz się czym martwić. W sklepach pięć razy więcej rzeczy niż
        u nas. Masa pysznych serów, owoce morza. Dobre piwa, w knajpach nie rozwadniają
        tak jak u nas ;) Do tego "orange bud" i stroopwafel :)
        ja dopiero jade na święta do holandii ale już nie mogę się doczekać :)
    • marghe_72 Re: Kuchnia w Holandii 16.01.05, 18:33
      W duzych miastach jest zatrzęsienie dobrych "cudzoziemskich" knajpek/.
      A i w sklepach spozywczych mozna sporo interesującyh rzeczy kupić.,,
      bułgarski jogurt na przykład, mniam :)
    • kaiserka Re: Kuchnia w Holandii 16.01.05, 18:39
      No nie wiem jak jest tam na miesjcu. Pewnie tak jak ktos napisal roznorodnosc i
      kuchnia swiatowa. Moje doswiadczenie jest nastepujace. Bylismy 2 tygodnie we
      Wloszech i naszymi sasiadami byli wlasnie Holendrzy. Codziennie!!! na kolacje
      robili frytki i paluszki rybne. Nic innego! We wloszech??? I w dodatku pili
      tylko piwo i Coca-Cole. No wyobrazcie sobie tylko... Milei swoja frytownice.
      Milej podrozy
      • marghe_72 Re: Kuchnia w Holandii 16.01.05, 18:42
        a (niektorzy) Polacy we Włoszech (ogólnie za granicami kraju..)to jak
        gotują ?:))))
        Z własnym czajnikiem jeżdzą.. i narzekają,ze wszedzie nic tylko kluchy:) a Oni
        by schaboszczaka schrupali (nota bebe Włosi znają kotety schabowe - cotoletta
        alla milanese sie toto nazywa..)

ps. Holendrzy mnie sie kojarzą (niesłusznie, wiem, stereotyp) ze śledziami,
        frytkami z majonezem, kanapkami z "posypką" i kroketten (wybaczcie pisownię)
        • Gość: aniko Re: Kuchnia w Holandii IP: 62.29.248.* 18.01.05, 13:40
          no coś ty Marghe, milanese jest przecież nie ze schabu ale z cielęciny.
          Wiem bo "nacięłam" się na niego pierwszego dnia w Rzymie kiedy to chciałam
          zjeść coś typowo włoskiego, a tu wjechał na stół swojski sznycel cielęcy.
          Zresztą znakomity. Przez resztę pobytu nie było wpadek, bo menu było również po
          ang. A ta kuchnia holenderska rzeczywiścia nie wygląda zachęcająco. Szkoda bo
          właśnie się wybieram do Amsterdamu.
      • energeia Re: Kuchnia w Holandii 16.01.05, 20:07
        kaiserka napisała:

> No nie wiem jak jest tam na miesjcu. Pewnie tak jak ktos napisal roznorodnosc i
        >
        > kuchnia swiatowa. Moje doswiadczenie jest nastepujace. Bylismy 2 tygodnie we
        > Wloszech i naszymi sasiadami byli wlasnie Holendrzy. Codziennie!!! na kolacje
        > robili frytki i paluszki rybne. Nic innego! We wloszech??? I w dodatku pili
        > tylko piwo i Coca-Cole. No wyobrazcie sobie tylko... Milei swoja frytownice.
        > Milej podrozy

Podobno Holenderscy turyści grosza skąpią i wszystko wożą ze sobą...
        To może Twoi sąsiedzi przywieźli ze sobą frytek, paluszków, piwa i coli na zapas? ;)
        • kaiserka Moi Holendrzy... 16.01.05, 20:37
          • kaiserka Re: Moi Holendrzy... 16.01.05, 20:40
            kupowali wszystko w pobliskim supermarkecie. Mysmy mysleli, ze moze maja swieze
            ryby (mieszkalismy nad jeziorem). Holendrzy zapytani o to gdzie kupuja ryby
            odpowiedzieli: no wiecie w tym supermakecie tam 3 km od nas... Ale zeby nie
            napic sie wina we Wloszech?
    • Gość: X Re: Kuchnia w Holandii IP: *.access.telenet.be 16.01.05, 21:14
      Proponuje ci sprobowac salatek
      scampi , langusty , krewetki i takie rozne warto poprobowac na ogol sa
      sprzedawane w garmazeryjnych sklepikach gdzie robia gotowe kanapki ale mozna je
      rowniez kupowac na wage
      W supermarketach sa rowniez na stoiskach lub w pudeleczkach na polkach
      Bardzo polecam sprobowac salatke kip-curry bo w Polsce jej nie widzialam a to
      taka prosta salatka , ze mozna samemu zrobic ( na bazie kurczaka ,musztardy i
      curry -pikantna )
      Rowniez salatka z surimi
      No i sprobuj koniecznie sate z pindasaus (pisalam powyzej to rodzaj
      szaszlyczka z sosem orzechowym ciekawy i oryginalny smak i dobre !
      Wszyscy pisza o tej niedobrej stronie holenderskiej kuchni ale bywaja tez
      rzeczy smaczne tak , ze nie zalamuj sie
      • Gość: jo.hanna wiecej Holandii IP: *.access.telenet.be 16.01.05, 21:48
        jesli wpadnie ci pod noz jaachtschotel, czyli gulasz mysliwski, to sprobuj.
        Mieszanka dziczyzny z warzywami. Sos podprawiony odrobina chrzanu. Stampot tez
        warto sprobowac: zuurkool jest z kiszona kapusta, a hutspot to ziemniaki, cebula
        i marchewka. Ciekawy stampot to hetebliksem czyli ziemniaki gotowane z jablkami.
        Podaje sie to to z rodzajem gulaszu przyprawionego gozdzikami. Nazwa gulaszu to
        hutspot. Jest swietny, szczegolnie gdy kucharz nie zaluje gozdzikow. Do
        sprobowania sa tez nalesniki wielkosci stolu. Warto sprawdzic te z boczkiem i
        serem zoltym lub z jablkami. Polewa sie je stroopsyroop, czyli molasa (jest
        slodkawo-slona, wiec pasuje do sera i boczku). Z rodziny nalesnikow sa
        poffertjes. Malutkie placuszki, czasami ze startym jablkiem. Na ogol podawane
        chrupiace, posypane cukrem pudrem. Inna specjalnosc zimowa to ertwesoep czyli
        zupa z zielonego grochu z kawalkami boczku (. Gesta, wiec potrawa sama w sobie,
        podawana z cieniutkimi kromkami ciemnego zytniego chleba czasami oblozonymi
        plasterkami wedzonego boczku. Oczywiscie musisz koniecznie sprobowac ichniejszej
        kawy. Najlepiej zamowic do niej appeltaart, bo kawa jest wyjatkowo mocna.
        Appeltaart to rodzaj jablecznika, gdzie ciasta jest minimalna ilosc. Do jablek
        dodaje sie na ogol rodzynki. Jesli chcesz jest w drodze to polecam lekkerbekje,
        sprzedawane z kramow. Sa to rozne kawalki ryb, otoczone w ciescie, smazone na
        glebokim oleju. Sa doskonale, chociaz raczej kaloryczne.
        No i warto tez zawedrowac do indonezyjskich knajpek, szczegolnie w Amsterdamie,
        sa niedrogie i jedzenie jest swietne dla ludzi, ktorzy lubia pikantne potrawy.
        • Gość: jo.hanna z serow IP: *.access.telenet.be 16.01.05, 21:52
          warto siegnac po leidschekaas czyli z kminkiem. Jest tez ser z polnocy, chyba z
          Groningen, mocno nadziewany gozdzikami. No i jest jeszcze ser z pokrzywa
          (brandnettel). Z 'normalnych' serow polecam jonge kaas, czyli zolty mlody:
          kremowy i delikatny w smaku. Warto siegnac po overjaarig kaas, wysuszony, ostry
          i pikantny. Moze to nie parmezan, ale nadaje sie do posypywania makaronow :-)
    • Gość: ania Re: Kuchnia w Holandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:56
      Studiowałam w Holandii przez 6 miesięcy kuchnia jest koszmarna przde wszystkim
      jedzą nie zdrowo tłusto wszystko popijają mlekiem zwłaszcza dzieciaki frytki z
      majonezem to tradycja na śniadanko musli albo chleb z posypką taką specjalną
      mają pyszne śledzie zawijane w bułce z ogórkiem jedzą dużo gotowych dań często
      jedzą na mieście chińska kuchnia jest bardzo popularna także kuchnią sienie
      przejmuj bo wybór knajpek jest ogromny i nie koniecznie trzeba płacić kokosy
      żeby zjeść dobrze.Polecam FLA budyń na zimno mleko czekoladowe wszystkie sery
      jakie są dostępne ciastak mają bardzo sztuczne ale Holandia to taki dziwny kraj
      no i uwaga na język!!!Miłej wycieczki
      • Gość: Karla Re: Kuchnia w Holandii IP: 193.41.113.* 17.01.05, 10:39
        troche przeraza mnie te tluste jedzenie... nie przepadam za tego typu
        specyfikami :( no ale nic, przezyje i moze znajde cos dla siebie?
        swoja droga Holendrzy, do ktorych jade w trakcie pobytu w Polsce nie robili
        zakupow w marketach, jedli w knajpkach, w trakcie wypadow do klubow tez nie
        ograniczali sie z wydatkami- moze to zatem inny "gatunek" Holendrow?;)... mam
        taka nadzieje!
    • Gość: T Re: PIZZA IP: 213.195.184.* 17.01.05, 13:20
      A, czy jada się tam pizzę ?
    • Gość: Karla Re: Kuchnia w Holandii IP: 193.41.113.* 18.01.05, 11:49
      dziekuje za wszelkie informacje! mysle, ze znajde cos dla siebie wsrod takiej
      roznorodnosci kulinarnej.
      znacie moze jakas mila, nie jaks straszliwie droga knajpke z jedzonkiem
      holenderskim w Amsterdamie? mam oczywiscie na mysli cos bardziej wyszukanego
      niz frytki z majonezem!
      • marghe_72 Re: Kuchnia w Holandii 18.01.05, 13:18
        holenderskich niestety nie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka