zyrafa 19.01.05, 13:30 witam, pytanie male mam. bede dzis smazyc wolowinke (chinskie danie) i chcialam ja poczestowac wczesniej lyzke wodki. czy smak tej wodki bedzie pozniej wyczuwalny? nie lubie tego smaku:-/ pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: zmiekczanie wolowiny wodka IP: 217.11.133.* 19.01.05, 13:35 nic nie poczujesz, po usmażeniu mięsa nie zostaje żaden aromat alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: zmiekczanie wolowiny wodka 19.01.05, 13:45 dziekuje za odpowiedz:) z. Odpowiedz Link Zgłoś
abm22 Re: zmiekczanie wolowiny wodka 19.01.05, 14:38 Ja dodaję miód i też go nie czuć a podobno przyspiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Veto! 19.01.05, 15:03 Wódka nie zmiękcza mięsa - niby w jaki sposób miałaby to robić? Powoduje jedynie ścięcie zewnętrznej warstwy białka dzięki czemu jest bardziej soczyste...))) To tak na marginesie...))) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: Veto! 19.01.05, 15:55 no klocic sie nie bede, bo eksperymentow z wodka nie robie juz od dawna:)) ale gdzies mi sie kiedys rzucilo oczy, chyba zreszta na tym forum, ze zmiekcza. ale niech i zamiast soczystym miesko bardziej czyni, byleby lepsze bylo:) pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: Veto! 19.01.05, 18:37 dispell napisał: > Wódka nie zmiękcza mięsa - niby w jaki sposób miałaby to robić? Powoduje > jedynie ścięcie zewnętrznej warstwy białka dzięki czemu jest bardziej > soczyste...))) To tak na marginesie...))) dla scislosci, denaturuje bialko;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: zmiekczanie wolowiny wodka 19.01.05, 15:06 od lat jak robie pieczen - czy to wolowom czy wieprzowo, to obsmazam mieso z wszystkich stron, a nastepnie wlewam koniaku do tluszczu, w ktörym sie mieso smazy. Dopiero po paru sekundach, no, moze po minucie podlewam pieczen woda. Smaku koniaku sie nie wyczuwa, ale podobno dzieki temu jest pieczen soczystsza. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Raczej aromatyzuje sos... 19.01.05, 15:10 Tym bardziej,że flambirowanie robi się prawie pod koniec. Nie ma nawet czasu wpłynąć na jędrność wnętrza pieczeni...))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zmiekczanie wolowiny wodka 19.01.05, 15:29 Piwo kruszeje mięso bo to i alkohol, i enzymy. Moczę przez 1/2 godz. i nastęnie sprawiam je jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: zmiekczanie wolowiny wodka 19.01.05, 18:39 ampolion napisał: > Piwo kruszeje mięso bo to i alkohol, i enzymy. Moczę przez 1/2 godz. i nastęnie > > sprawiam je jak należy. a jakie to enzymy ma alkohol?;-> Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Coś się pokićkało...))) 19.01.05, 18:56 Ja widzę tylko C2H5OH...ale moje osobiste enzymy rozkładają alkohol...))) Za to wino oprócz czystego alkoholu zawiera jeszcze polifenole wyłapujące wolne rodniki na przykład, taninę i garbniki wiążące między innymi tłuszcze...))) Odpowiedz Link Zgłoś