Gość: Pichciarz IP: *.nyc.rr.com 21.01.05, 06:07 Z makaronem, z ryżem, czysta z grzankami lub kruchymi pasztecikami?... Jak wolicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yfcia Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 08:50 ja uwielbiam z ryżem, ale dzieci wolą z lanymi kluskami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.azory.net.pl 21.01.05, 09:09 lane kluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:23 kluski francuskie,albo makaron( z lenistwa),do zupa-krem albo pikantnej groszek ptysiowy ew. kukurydza. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Z czym bądź... 21.01.05, 09:49 ...zaraz poczuję brzytwę tepą na gardle, ale powiem to: nawet z ziemniakami "wtrząchnę" i jeszcze mi się uszy bedą trząść...))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re:Z czym bądź... dispell 21.01.05, 20:10 O bratnia duszo ! A już myslałam, ze moja rodzina to jedyne ziemniaczane wyspy na Oceanie Zupy Pomidorowej ! Z ziemniakami najlepsza. Z makaronem gorsza. Z ryżem za karę - to już wolę nalać do kubka i popijać, zamiast jeść pomidorową z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 09:54 jesli klasyczna polska to z ryzem, ale gotowanym W zupie (robi sie berbelucha..ale lubie :) jesli bardziej egoztyczna to z róznymi dodoatkami - od nachos po ser zólty Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Zawsze mnie to śmieszyło: 21.01.05, 10:01 Bez urazy - nie czepiam się, ale gdy ktoś (kiedy prowokowałem, że pomidorówka to tylko z ziemniakami)zaczynał strzelać z działa klasyczną polską zupą pomidorową z jeszcze bardziej klasycznym i polskim - ryżem - to już widziałem w wyobraxni te rzesze swojskich rolników w szpiczastych kapeluszach na najlepszych polach ryżowych w Europie...)))No - taka "zboczona" wyobraźnia...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re:Zawsze mnie to śmieszyło: IP: *.acn.waw.pl 21.01.05, 10:03 :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 12:59 z ryżem gotowanym w zupie dodanym do wywaru po pomidorach lub z makoronem własnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 z makaronem, ptysiami lub grzankami 21.01.05, 11:13 taka codzienna pomidorówka z makaronem, a odświętny krem z pomidorów z grzaneczkami bądź z ptysiami. mniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 11:19 pomidorowa zawsze i z kazdym dodatkiem (no prawie:-)Ale najpyszniejsza jest pomidorowa z ryżem w wykonanuiu mojej mamy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 14:24 A ja właśnie przed chwilką zjadłam miseczkę zupki pomidorowej z ... ryżem (dołożonym zaraz po pomidorach) i.... 2 bułkami z żółtym serem i na koniec.... był pączek :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funkia Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:42 ostatnio najcześciej z czerwona soczewicą - kwadrans gotowania, trochę majeranku i koperku i soli. I koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 16:30 klasyczna pomidorowa (czysta lub spaprana mlekiem) z kluseczkami francuskimi lub na szybko z makaronem. krem pomidorowy z grzankami czosnkowymi albo groszkiem ptysiowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.mos.gov.pl 21.01.05, 16:57 Smakuje mi w każdej postaci. Moja mama często robiła tę zupkę [w wersji zaprawianej śmietaną] z kartofekami i zacierkami domowej roboty. Oczywiście zupa była zawsze ze świeżych pomidorów, zimą z domowego przecieru ze słoiczka lub gdy go zbrakło - z pomidorów mrożonych [kiedyś w sklepach były dostępne w takiej postaci, kupowało się je na wagę lub w torebkach foliowych]. Ja sobie radzę w ten sposób, że zimą zupę gotuję z soku pomidorowego z kartonu, ponieważ nie lubię past [koncentratów] - jest w nich chyba ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.access.telenet.be 21.01.05, 20:45 Zeby z ryzem nie wyszla berbelucha jak ktos wyzej wspomnial ryz nalezy wsypac ( ja uzywam paraboiled) na samym koncu do gotowej zupy . Potrzymac jeszcze na ogniu 5-10 min i jak jest pol twardy to wylaczyc gaz . W goracej zupie sam dojdzie i sie nie rozgotuje (na litr zupy daje ok 4-6 lyzek stolowych ryzu) Zawsze robie zupe na nastepny dzien i odstawiam do "przegryzienia" Wlasnie nastawilam barszczyk bedzie na jutro :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 20:54 Z makaronem - muszelkami, albo takim polskim "papardelle" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.3web.net 21.01.05, 21:57 A juz myslalam, ze wszyscy tylko z ryzem i lanym ciastem... Dla mnie naj-najlepsza jest z makaronem muszelki - to taki smak z dziecinstwa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Pomidorowa - z czym? 21.01.05, 21:34 Ze wszystkim, ale najbardziej - z ryżem i zółtym serem. Z płatkami kukurydzianymi też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Pomidorowa - z czym? IP: 64.213.237.* 22.01.05, 03:26 Lubie z makaronem i rozgotowanym ryzem!! Bez smietany-z lanymi kluseczkami.I zawsze z kawalkami miesa, marchewka i pietruszka, na ktorych gotuje zupe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: Pomidorowa - z czym? 22.01.05, 14:27 a ja cale zycie bylam przekonana ze z ryzem i muszelkami to na stolowce, a z makaronem jak do rosolu w domu. I ta druga lubie najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.it-net.pl 22.01.05, 15:08 Z makaronem muszelki, penne, swiderki, domowym, lanymi kluskami i ryzem ;-) Oczywiscie osobno. Koniecznie ze smietana i nierzadko dodatkiem czosnku. A z dziecinstwa to pamietam z kluskami typu szerokie pofalbankowane wstazki... i uwielbiam jeszcze pikantna pomidorowke (chilli, curry, ciut imbiru) z mlekiem kokosowym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metal_fish Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:58 pomidorówka to najlepsza z zup!! a najlepiej żeby była z ryżem - niebo w gebie :) mogą być też wszystkie inne dodatki. znam takich którzy jedzą z makaronem ryżem lanym ciastem i ziemniakami naraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: Pomidorowa - z czym? 24.01.05, 14:00 KOCHAM, UWIELBIAM, PRZEPADAM... z makaronem a potem z ryżem, a potem z kluskami lanymi, a potem... Gotuję zawsze na dwa dni ale nigdy się nie uchowa, zawsze zeżrę. Już teraz pracują mi kubki smakowe na najwyższych obrotach ale robię w tym tygodniu!!!! :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
guyritchie Pomidorowa - z czym? z klopsikami! 24.01.05, 14:51 nie robie zwyklej pomidowrowej, tylko cos co przypomina zupe toskanska. z pomidorow calych nio ostatecznie puszkowych z platkami duszonego czosnku, kolendra, szalotka i paskami marchewki...a do tego malutkie naprawde malutkie klopsiki z mielonej wolowiny z pieprzem, szybko obsmazane na oliwie...rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Pomidorowa - z czym? 24.01.05, 15:48 Dawno, dawno temu: z makaronowymi literkami - wydlubywalam je i ukladalam swoje imie - taka pomidorową babciną wspominam najlepiej :-) gdybym teraz jadła zupy to wybralabym zupe krem z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Z sardynkami, anchois i spoooro zieleniny :O)) 24.01.05, 16:32 Niezabielana. Odpowiedz Link Zgłoś