Dodaj do ulubionych

kotlet Cordon De Blue

21.01.05, 12:01
hej, czy ktoś wie jakie mięso się używa do wspomnianego kotleta? Drobiowe
filety czy schab? Do środka z tego co wiem dodaje się plaster szynki, ser
żółty, czosnek i musztardę francuską, a może się mylę? Pomóżcie proszę
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 12:21
      w Niemczech nazywa sie to Cordon Bleu, schab nadziewany jedynie szynka i serem.
      Söj i pieprz oczywiscie.
      • basia553 Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 12:21
        kurdemol! SÖL a nie söj!!!
        • cat-lover Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 18:57
          w USA jest to danie z piersi kurczaka!
    • Gość: X Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.access.telenet.be 21.01.05, 20:21
      W Belgii sa zarowno drobiowe jak i wieprzowe
      • basia553 Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 21:03
        jak sie dobrze zastanowic, to mozna toto zrobic z kazdego miesa, w ktörym da
        sie wyciac taka "kieszen" na nadziwke
        • Gość: Darek Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.05, 15:33
          hej, ten kotlet jest zwijany a nie z kieszonką!
          • Gość: nifredil Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.ols.vectranet.pl 18.02.05, 20:14
            może być zwijany albo z kieszonką, ja robiłam taki zwijany z drobiowych piersi.
            w środek ser i szynka, nie pamietam czy dawałam musztardę, ale było pyszne. na
            wierzch panierka z jajka i bułki.
            • Gość: stasia Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.ed.shawcable.net 17.04.05, 06:07
              Nazwa pochodzi od slynnej szkoly kucharskiej w Paryzu,tam uzywaja najlepszej
              jakosci cieleciny, ale piersi z kurczka sa bardzo dobre.Po przewroceniu na
              druga strone polecam troszke zmniejszyc temperature i przykryc patelnie
              pokrywka.Z piekarnika kotlet wychodzi troche wysuszony.Ser musi byc latwo
              topliwy, moze byc kazda wedlina,czasami uzywam baleronu, plus sol i pieprz.
              • Gość: gość Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:12
                Cielęcina posmarowana musztardą z tymiankiem, na to szynka i ser. Ja oszukuję i
                robię z fileta drobiowego, pycha!!!
                • sigrun Re: kotlet Cordon De Blue 18.04.05, 12:39
                  Kiedy mieszkałam we Włoszech bardzo często kupowałam u znajomego rzeźnika Cordon
                  Bleu domowej roboty, czyli filet z kurczaka, z jednej strony żółty ser (nawet
                  topiony w plasterkach) i szynka gotowana (prosciutto cotto), wszystko obtoczone
                  (nie zawijane) w nieśmiertelnej panierce. Myślę żę nawet nasza szynka wiejska
                  czy konserwowa mogłaby się nadać :-)
                  • fairy5 Re: kotlet Cordon De Blue 18.04.05, 22:59
                    u mnie to kurczak nadziewany prosciutto i serkiem mniam mniam :-))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka