2loginy 21.01.05, 12:01 hej, czy ktoś wie jakie mięso się używa do wspomnianego kotleta? Drobiowe filety czy schab? Do środka z tego co wiem dodaje się plaster szynki, ser żółty, czosnek i musztardę francuską, a może się mylę? Pomóżcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia553 Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 12:21 w Niemczech nazywa sie to Cordon Bleu, schab nadziewany jedynie szynka i serem. Söj i pieprz oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 18:57 w USA jest to danie z piersi kurczaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.access.telenet.be 21.01.05, 20:21 W Belgii sa zarowno drobiowe jak i wieprzowe Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: kotlet Cordon De Blue 21.01.05, 21:03 jak sie dobrze zastanowic, to mozna toto zrobic z kazdego miesa, w ktörym da sie wyciac taka "kieszen" na nadziwke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.05, 15:33 hej, ten kotlet jest zwijany a nie z kieszonką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nifredil Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.ols.vectranet.pl 18.02.05, 20:14 może być zwijany albo z kieszonką, ja robiłam taki zwijany z drobiowych piersi. w środek ser i szynka, nie pamietam czy dawałam musztardę, ale było pyszne. na wierzch panierka z jajka i bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasia Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.ed.shawcable.net 17.04.05, 06:07 Nazwa pochodzi od slynnej szkoly kucharskiej w Paryzu,tam uzywaja najlepszej jakosci cieleciny, ale piersi z kurczka sa bardzo dobre.Po przewroceniu na druga strone polecam troszke zmniejszyc temperature i przykryc patelnie pokrywka.Z piekarnika kotlet wychodzi troche wysuszony.Ser musi byc latwo topliwy, moze byc kazda wedlina,czasami uzywam baleronu, plus sol i pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kotlet Cordon De Blue IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:12 Cielęcina posmarowana musztardą z tymiankiem, na to szynka i ser. Ja oszukuję i robię z fileta drobiowego, pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: kotlet Cordon De Blue 18.04.05, 12:39 Kiedy mieszkałam we Włoszech bardzo często kupowałam u znajomego rzeźnika Cordon Bleu domowej roboty, czyli filet z kurczaka, z jednej strony żółty ser (nawet topiony w plasterkach) i szynka gotowana (prosciutto cotto), wszystko obtoczone (nie zawijane) w nieśmiertelnej panierce. Myślę żę nawet nasza szynka wiejska czy konserwowa mogłaby się nadać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fairy5 Re: kotlet Cordon De Blue 18.04.05, 22:59 u mnie to kurczak nadziewany prosciutto i serkiem mniam mniam :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś