Dodaj do ulubionych

Czy zakwaszacie krupnik???

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 15:30
Moje rodzinka uwielbia krupniczek, więc często gości owa zupka na naszym
stole. Krupnik gotuje na mięsku, z dużą ilością warzyw + grzybki, ziemniaczki
oraz kasza jęczmienna. Nigdy nie słyszałam o zakwaszaniu krupnika więc go nie
zakwaszałam lecz mężulo upiera się że jak krupnik to obowiązkowo zakwaszony.
Więc od jakiegoś czasu pod koniec gotowania dodaje troszkę octu winnego do
zupy . Co wy na to?? Czy ktoś z was również zakwasza krupnik?
Pozdrawiam
asia
Obserwuj wątek
    • Gość: eeeewa Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 15:33
      nigdy w życiu o tym nie słyszałam. A smakuje Ci to?
      • Gość: asik Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 15:40
        Smakuje bardzo fajnie z tym, że trzeba wyczuć odpowiednio ilośc dolewanego octu
        (żeby tylko lekko złamać smak a nie zrobić kwasielucha). Dzisiaj wlaśnie nie
        wyczulam i przelałam. Stąd własnie mój post pisany nad talerzem kwaśnego
        krupnika.
        Pozdrawiam
        • siostraheli Re: Czy zakwaszacie krupnik??? 23.01.05, 15:53
          pierwszy raz slysze o czyms takim. Wlasnie zjadlam pyszny krupnik w wykonaniu
          mojego meza, na grzybach suszonych, ale nic kwasnego w nim nie bylo.
        • dispell Re: Czy zakwaszacie krupnik??? 23.01.05, 15:54
          Moim zdaniem to już "udziwnianie" - nie zakwasza się, mało tego należałoby
          zapytać czy to jeszcze jest polski krupnik czy czy jakieś
          zagraniczne "cuś"...)))
          • Gość: asik Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 18:46
            Mąż przyparty do muru przyznal się, że to zakwaszanie chyba wymyślił bo tak mu
            poprostu bardziej smakuje. Choć zastanawia sie czy czasem jego mama, która
            pochodzi z Białorusi nie zakwaszała krupnika.
            Dziś jest wrecz zachwycony smakiem zupki :-) a ja troszkę mniej - zbyt kwasnia.
            Chyba będzie musiał zacząć zakwaszać sobie krupniczek już w talerzu ;-)

Pozdrawiam
            asia
            • dispell Re: Na Białorusi się również nie zakwasza. 23.01.05, 18:54
              Prawdopodobnie pomyliły mu się zupy z dzieciństwa i tak mu już zostało, ale
              zakwaszenie na talerzu to dobre wyjście. Nie ma znaczenia ta kropla octu przed
              podaniem czy po - dla niego - a dla Ciebie i owszem...)))
    • Gość: gość Znam Niemców dających ocet do tatara zamiast maggi IP: 212.191.169.* 23.01.05, 19:52
      brrrrrrrrrrrr
    • crabs Re: Czy zakwaszacie krupnik??? 23.01.05, 19:59
      Słyszałam tylko o dodawaniu kwaśnej śmietany czyli o zabielaniu. To może
      spowadować, że zupa będzie lekko kwaskowa. Dodawanie octu... no cóż gusta
      kulinarne są przeróżne.
      _______________________________ __

"De gustibus non est disputandum"
      • Gość: Cynamoon Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:14
        Ja czasami jem krupnik z kwasna smietana, bo tak robila mi w dziecinstwie
        babcia. bardzo tak lubie :-)
    • Gość: Zenon Gajowniczek Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: 80.53.160.* 23.01.05, 20:30
      Ja nigdy nie zakwaszam krupniku a tym bardziej barszczu czerwonego lubie jak
      jest naturalny Kwaśną zupe to lubię żur(ale naturalnie zakwaszany na żytniej
      mące) który sam sobie kiszę.
      • dispell Re: Moment, moment... 23.01.05, 23:10
        prawdziwy barszcz (nie mówię o wykorzystywaniu koncentratów barszczu)się kisi -
        więc jaki on nie kwaskowy? Chyba że robisz ze świeżych buraków...)))
    • tralalumpek Re: Czy zakwaszacie krupnik??? 23.01.05, 20:31
      nie zakwaszam krupnika bo kwasnego rosolu nie lubie
      anglicy leja ocet na frytki i kiedy jestem w anglii jadan napmietnie na te
      modle ale w domu ani frytek nie robie akiedy gdzies poza domem jadam to nigdy
      octem nie polewam, ot rzecz gustu!
    • Gość: maggi Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:08
      a moja mama to lubi sobie do talerza z krupnikiem włozyć kiszonej kapustki. I
      też ma zakwaszony.
      • Gość: cat-lover Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 23.01.05, 21:43
        moj tato zawsze do krupniku i flakow wciska pare kropel cytryny, ale juz na
        talerzu. Kiedys tez sprobowalam i od tego czasu zdarza mi sie to tez zrobic.....
        • Gość: Hanna Re: Czy zakwaszacie krupnik??? IP: 64.213.237.* 23.01.05, 23:02
          Od kiedy w Meksyku podpowiedziano mi, abym dodala troche soku z cytryna do
          rosolu,czasem dodaje do roznych zup-bardzo fajnie smakuje. Co do krupniku, moja
          mama czesto dodawala kwasnej smietany.Teraz tego nie robie ze wzgledu na
          kalorie, ale czemu nie?To dobre polaczenie, chociaz octu bym nie dodala.
          A tak wogole to przepadam za kwasnymi zupami-szczawowa, ogorkowa czy z kwasnej
          kapusty moge jesc codziennie.
    • Gość: Krzysiek ocet+krupnik IP: *.centertel.pl 04.09.15, 19:46
      Ja kiedyś dałem kilka kropel tobasco, od tego czasu zawsze jak gotuję krupnik to ląduje tam ostra papryczka i łyżeczka octu - ledwo czuć, ale smak naprawdę dobry - spróbujcie nawet doprawić sobie na talerzu, nie trzeba do gara dodawać, a zobaczycie różnicę.
      • mhr2 Re: ocet+krupnik 05.09.15, 11:12
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Ja kiedyś dałem kilka kropel tobasco,

wczoraj mialam krupnik, dodalam(byl nadmiar)kiszone ogórki tarte, cos wspanialego i nowego powstalo, kwestia smaku;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka