Gość: emma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.05, 16:25 bo już tracę cierpliwość:(( dzięki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostraheli Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 23.01.05, 16:37 przede wszystkim dodac troche soli. A poza tym rozmieszac smietane z lyzka maki, dodac stopniowo pare lyzek cieplej zupy i wlac calosc do zupy mieszjac ciagle. Jaka tu filozofia? Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 23.01.05, 17:06 Robię tak zawsze i zawsze się warzy. Ale i tak zupa jest dobra. Nie dramatyzuję. Tylko pytanie : dlaczego w moich rękach przepis się nie sprawdza? Może śmietana za chuda (nigdy powyżej 12 proc.)? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 24.01.05, 20:00 Ja używam śmietany 12-18% w kartoniku, nie daję soli ani mąki (moim zdaniem nie poprawia smaku a zupa cięższa, ale jak kto lubi :)). Wlewam śmietanę do miseczki, wlewam do niej wrzącej zupy, więcej niż mam śmietany i nie na raz np. chochlą, tylko stopniowo, łyżką, coby łagodnie podnieść temperaturę śmietany, dokładnie mieszam - i do zupy. Nie mówię, że nigdy mi się nie warzy, ale bardzo rzadko :) A jak widzę, że zaczyna się warzyć, to łapię za trzepaczkę, taką do ciasta na naleśniki i szybko mieszam - zwykle daje się uratować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 23.01.05, 16:52 albo zabielać kremówką. Bez soli. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 23.01.05, 16:54 albo zabielac zimna zupe i potem powoli podgrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Od jakiegoś czasu 23.01.05, 17:03 w sklepach jest śmietana do gotowania Rama Cremefine i z banieczki...))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli cremefine 23.01.05, 17:50 z calym szacunkiem, zupa robi sie biala i smakuje jak z mlekiem. To jest ERZATZ Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: cremefine 23.01.05, 17:58 siostraheli napisała: > z calym szacunkiem, zupa robi sie biala i smakuje jak z mlekiem. To jest ERZATZ No, ale w kazdym razie jest zabielona. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f cremefine nie... 23.01.05, 18:01 ... ale "hartować" trzeba:-) Czyli zwiększać stopniowo temperature i gęstość - choć w tym przypadku rzadkośc - roztworu. I nie bac sie mieszania mocnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: jak zabielić... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.05, 18:39 Co ja się namęczyłam z tym warzeniem śmietany, ale wreszcie znalazłam 100% sposób: śmietana 22% Szefa Kuchni - nigdy mi się nie warzy. Wlewam do kubeczka ile potrzeba, dodaję trochę gorącej zupy, mieszam, wlewam do garnka i zagotowuję zupę ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jak zabielić... 23.01.05, 19:34 postępuję identycznie , schłodzona śmietana z lodówki w kubku i do niej gorąca zupa , ten sposób jest wg mnie niezawodny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: jak zabielić... IP: *.jjs.pl 24.01.05, 17:29 Popieram ;-), jeszcze nigdy się nie zważyła, pod warunkiem że dodaję przed wlaniem ciepłą zupę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Nie tak brzmiało pytanie... 23.01.05, 18:42 namiastka czy też nie - poza tym to mieszanka śmietany z tłuszczami roślinnymi, jak już...))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re:Nie tak brzmiało pytanie... 23.01.05, 19:53 pytanie brzmialo, jak dodac SMIETANE, zeby sie zupa nie zwazyla. Masmix itp to tez nie maslo, choc zawiera go sladowe ilosci. maslo to maslo a smietana to smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re:Nie tak brzmiało pytanie... 23.01.05, 22:04 Juz 12 nie powinna sie warzyc, a 18 to nie ma raczej sily, no chyba, ze mamy do czynienia z podrabianymi smietanami (skoro maslo podrabiaja) i nie maja one zawartosci tluszczu na jakie wskazuje producent. Ja tam po prostu hartuje i nigdy sie nie wazy i maki nie dodaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re:Nie tak brzmiało pytanie... 23.01.05, 23:34 siostraheli napisała: > pytanie brzmialo, jak dodac SMIETANE, zeby sie zupa nie zwazyla. >Moim zdaniem pytanie brzmialo jak zabielic zupe, zeby sie smietana nie zwarzyla? A wsztystkie odpowiedzi byly jak najbrdziej prawidlowe. Milego tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli w niewlasciwym miejscu umiescila sie odpowiedz 24.01.05, 19:02 droga kajzerko, odpowiedz byla do dispella i dotyczyla cremefine Ramy a nie Creme fresch. W Polsce jest przewaznie niedostepne. Sorry, nie chcialam cie zdenerwowac. Chetnie bym uzywala, gdyby mozna bylo sobie kupic w kazdym sklepiku. Zupa z cremefina robi sie biala jak mleko i smierdzi margaryna. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 24.01.05, 00:48 Również mam z tym problem. Troche poprawiło się, kiedy dokonałam epokowego odkrycia, że zupy kwaśne - zwłaszcza ogórkowa, pomidorowa takoż - wymagają słodkiej śmietany, najlepiej kremówki. Zupy niekwaśne, np. krupnik, grzybowa udają się z kwaśną śmietną. Oczywiście pod warunkiem rzetelnego rozmieszania z małą ilością gorącej zupy etc etc Co do cremefine - jest to erzatz jak najbardziej. Zastosowałam w lecie na kempingu (tzn wzięłam w podróż, ponieważ miało długi termin przydatności i było w buteleczce - prawdziwa śmietana w pojemniczku jest zagrożona rozdarciem i zaświnieniem lodówki w przyczepie). Ale smak niezbyt mi odpowiadał. Gdyby jeszcze było toto niskokaloryczne - ale nie jest! Z ciekawości sprawdziłam i pamiętam, że ilość kalorii na 100g podana na opakowaniu przewyższa ilość kalorii w 100g śmietany 12%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.csk.pl 24.01.05, 06:55 zabielić dopiero na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.01.05, 09:27 kupić śmietanę z mleczarni "piątnica"ona jedyna si e nie warzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagita_74 Re: Piątnica IP: 195.150.225.* 24.01.05, 12:48 no nie waży się, rzeczywiście. Pielęgnowałam tajemnicę tego cuda przez ponad rok, nikomu nie zdradziłam. Aż tu ostatnio wyczułam, ze ta śmietana po otworzeniu zaczyna jakoś tak gorzko-dziwnie śmierdzieć. W smaku jakby żelazista się robi. Okropność. Przerzuciłąm się na Zott, ale waży się oczywiście. Słodkiej UHT też nie lubię w zupie... S Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Piątnica 24.01.05, 19:07 jest jeszcze batrdzo dobra smietana ze Skały pod Krakowem, ale w niewielu miejscach dostepna. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Porównanie: 24.01.05, 14:19 Rama (do gotowania) w 100 ml: 158 kcal śmietana 12% w 100 ml: 136 kcal (różnica niewielka) Nad smakiem się nie dyskutuje bo to rzecz jak najbardziej subiektywna, ale nie wszyscy mogą sobie pozwolić na śmietanę ze względu na zawartość cholesterolu - co znaczenie już ma i to duże.jak zwykle więc prawda leży pośrodku i takie krańcowe opinie jak Kasstora i Wydry, pomijając poziom dyskusji - są delikatnie powiedziawszy nie na miejscu. Proponuję wręczyć sobie po kwiatku pokoju i rozejść się z uśmiechem...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 23:52 wszystkim dziękuję za dobre rady!! moja zupa-jak dotychczas-i tak jest zawsze ze zważoną śmietaną:((( Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 25.01.05, 09:14 Ja zabielam śmietanką /nie śmietaną/ łowicką 12% UHT opisywanymi powyżej sposobami. Nigdy się waży. Myślę, że dlatego iż jest to śmiatanka z założenia słodka. Ale z tą słodkością to nie przesadzajmy, przecież nie ma smaku cukierka czy czekolady. Zresztą do wielu zup i tak dodaje się cukru np pomidorowa, ogórkowa, barszcz. Kiedy próbowałam podprawiać zwykłymi śmietanami, ostatnio Piątnicą, zawsze się warzyła. Bez względu na zastosowane sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niutka10 Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 17:09 zabielam smietana 30% z kartonika /nie dodaje mąki/ wlewam sama śmietane małą ilość nigdy sie nie zważyła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowska2 Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył 26.01.05, 20:54 Droga koleżanko,przypuszczam że po tych wszystkich radach zupełnie nie wiesz, co robić z tą zupą .Proponuje żebyś wypróbowała mój sposób.Do kubeczka wsypuję łyżeczkę mąki krupczatki ,mieszam z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji następnie dodaję jakąkolwiek śmietanę 12%.Śmietana nie może być z lodówki,musi mieć temperaturę pokojową . Następnie do tej mieszanki dodaję zupę ,którą wcześniej wyłączyłam i mieszam w kubku.Póżniej pozostaje tylko wszystko dodać do zupy ,której już nie gotujesz.Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.01.05, 13:01 Jeśli nie masz cierpliwości, żeby mieszać śmietnę najpierw z ciepłą zupą w szklance a dopiero potem do garnka - nie ścina się, to wlej po prostu śmietankę UHT 30% (troszkę)- taka w kartoniku, albo śmietankę do kawy, lub wsyp śmietankę do kawy w proszku - nie ma szans na zważenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwirka504@wp.pl Re: Jak ZABIELIĆ ZUPĘ aby śmietana się nie zważył IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 28.01.05, 18:59 hej! otoz na praktyce nauczylam sie ze nie ma nic lepszego jak poprostu smietane dobrze wymieszac w wiekszym kubku a potem dodawac po trochu goracej zupy mieszajac w celu zachartowania az do zapelnienia kubka.potem wlac energicznie do zupy mieszajac . sprobuj to dziala!!! Odpowiedz Link Zgłoś