kiluka 24.01.05, 22:39 Bardzo lubię tę przyprawę. Od lat dodaję do pieczonych jabłek i szarlotek. Ostatnio w Wysokich przeczytałam przepis na wódeczkę cynamonową i kurczaka. A do czego jescze można go dodawać? To raczej deserowa przyprawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: do czego cynamon 24.01.05, 22:41 Do mięs, zup, napojów, marynat, sałatek - praktycznie uniwersalna przyprawa a raczej kora...))) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Trochę informacji: 24.01.05, 22:44 www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/3/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: do czego cynamon IP: 83.168.125.* 24.01.05, 22:45 do twarozku :) rozplywajacego sie w nalesnikach :), do grzanego wina :) do fałszywego syropu klonowego :) łyzka masla, 4 lyzki miodu, 4 lyzki cukru, 2 lyzeczki cynamonu. Podgrzac powoli do polaczenia skladnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: do czego cynamon IP: *.access.telenet.be 24.01.05, 22:57 w wielu przepisach greckich cynamon dodawany jest do sosow z pomidorami. Doskonaly z baranina, ale tez i w salatkach, potrawach z soczewicy (kuchnia arabska, turecka i polnocnoafrykanska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: do czego cynamon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:58 personalnie do niczego ostatnio ;-) Sprobuj z salatka z pomidorow i do dan z kasz i warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
kiluka Re: do czego cynamon 24.01.05, 23:24 Gość portalu: Cynamoon napisał(a): > personalnie do niczego ostatnio > ;-) > > Sprobuj z salatka z pomidorow > i do dan z kasz i warzyw Czemu tak pesymistycznie? Spróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
kiluka Re: do czego cynamon 24.01.05, 23:27 Gość portalu: kinamina napisał(a): > do twarozku :) rozplywajacego sie w nalesnikach :), do grzanego wina :) do > fałszywego syropu klonowego :) > łyzka masla, 4 lyzki miodu, 4 lyzki > cukru, 2 lyzeczki cynamonu. Podgrzac powoli do polaczenia skladnikow. Taaak, zapomniałam o grzanym winie. Ach, ale sie rozmarzyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: do czego cynamon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:35 do wieprzowiny w jarzynach smakuje i pachnie nieziemsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: do czego cynamon IP: 83.168.125.* 25.01.05, 04:31 ale do grzanego wina najlepiej kore cynamonowa wrzuac, bo inazej sie szumowinki robia :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: do czego cynamon 25.01.05, 04:38 Do wszystkiego, oto dowód: homecooking.about.com/library/archive/blcinnamonindex.htm Wszystkie przepisy z cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: do czego cynamon 25.01.05, 01:13 kiluka napisała: > do czego jescze można go dodawać? To raczej deserowa przyprawa? Znalazlam przepis na meksykanskie cymes z dodatkiem wlasnie cynamonu, brzmi calkiem okej laczy bardzo rozne smaki - ostro-slodkie Jutro moge wstukac, jesli kto chetny. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: do czego cynamon 25.01.05, 01:46 jest czescia garam masala - mieszanki przyprawowej, ktorej uzywa sie w kuchni "hinduskiej". Garam masala uzywa sie zas do doprawienia wielu potraw, od daal (soczewicy), saag (potrawy warzywnej) po rozne curry - miesne i bezmiesne oraz miesa z pieca. Miedzy innymi cynamonu uzywa sie takze do doprawienia chai, czyli herbaty "po hindusku". Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: do czego cynamon 25.01.05, 07:41 Ja oprocz tradycyjnie do deserow robie sledzie korzenne, zima dodaje rowniez do herbaty (+gozdziki i kawalek swiezego imbiru) na rozgrzanie. > w Wysokich przeczytałam przepis na wódeczkę cynamonową i kurczaka. Ja bym byla chetna na przepis na tego kurczaka, jesli mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kiluka kurczak cynamonowy 25.01.05, 22:30 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki musztardy diżońskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 filety z piersi kurczaka, sól, pieprz Miód, cynamon, musztardę diżońską, sok z cytryny, kumin, paprykę i oliwę wrzucić do miski. Wymieszać energicznie, aż składniki się połączą. Otrzymaną miksturą polać kurczaka, przykryć wszystko i włożyć do lodówki na 20 minut. Wyjąć kurczaka z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej 4-5 minut z każdej strony. Podawać kurczaka pokrojonego w plastry, ułożonego na sałacie z cząstkami cytryny. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
basiul do kakao! 25.01.05, 14:22 z cukrem waniliowym - pycha. sypię też czasem do budyniu... Odpowiedz Link Zgłoś
basiul Do kakao i budyniu - pycha! 25.01.05, 14:25 i do ryżu z jabłkami i smietaną! Odpowiedz Link Zgłoś
basiul do kakao, budyniu 25.01.05, 14:31 ryżu z jabłkami, cukrem i śmietaną! pycha Odpowiedz Link Zgłoś
basiul przepraszam, wystarczy tylko raz przeczytac! 25.01.05, 14:33 mam problemy z komputerem - wyświetlał, że nie przeszło. wybaczcie Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: do czego cynamon 25.01.05, 15:11 do kawy (gotowac wode z laska cynamonu, az woda bedzie brunatna). wsypac kawe, zagotowac. przecedzic, poslodzic miodem i dodac cieple mleko. okrojony kurczakowy przepis obcasowy, wyprobowany w ubieglorocznym sezonie grillowym: marynata skladajaca sie tylko z musztardy, miodu i cynamonu. do lodowki na cala noc i pol dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: do czego cynamon IP: *.chello.pl 25.01.05, 22:37 A ja tej zimy do kawy i herbaty, ale zwłaszcza do kawy: wsypuję odrobinę cynamonymielonego (trzymam go w zapasowej solniczce). A potem wlewam kawę albo herbatę. No i nie uwierzy, kto nie spróbuje, ale to naprawdę fantastycznie i na długo rozgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś