marghe_72 26.01.05, 16:30 Nawet nie wiem czy powinnam pytac na kulinarnym forum.. zaa Chiny pojęcia nie mam co to. Pachnie jak kadzidelko.. hmmm Malenka torebeczka a na niej napisy: Suganghi Supari Milan Made in India... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: co to jest? 26.01.05, 16:38 może indyjska przyprawa do przyrządzania włoskich potraw (vide Milan) ;))) ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 16:44 zdaje sie ze Milan to nazwa firmy:)) doczytałam tyle: Made with Fine Quality Supari Chewing of Supari is injurious to health:)) Contains artificial sweetner and for calorie conscious :)))) cukiewrki jakies czy cus?wyglada jak [asza dla chomika..pokruszona i pachnąca kadzidlem Ja tego do ust nie wezmę.,... Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: co to jest? 26.01.05, 16:44 mysle, ze jakis przydalby sie jakis hinduista. znalazlam wzmianki o supari jako skladniku tytoniu oraz: www.food-india.com/ingredients/i026_i050/i028.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: co to jest? 26.01.05, 16:47 chyba ichniejsza tabaka. tak mowi watson :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co to jest? 26.01.05, 16:51 a może orzeszki palmy arekowej? takie coś mi wyskoczyło wrzuć to w gugle, ja muszę zmykac pa Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 16:56 to pierwsza rzecz, którą zrobiłam. I dalej nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: co to jest? 26.01.05, 16:57 hyperreal.info/neuro_groove/go.to/art/5042 moze lepiej tego nie zuj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13maggia Re: co to jest? IP: *.chartertn.net 26.01.05, 16:59 supari to rodzaj slodkich orzeszkow z domieszka tytoniu, tylko i wylacznie do zucia. raczej slodkie w smaku. nalezy uwazac z iloscia zucia tego specyfiku Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 16:57 sądząc po tym - Chewing of Supari is injurious to health:)) - to raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: co to jest? 26.01.05, 16:58 chewing jest injurious, ale to sluzy do żucia :) tak mysle po opisie tych wrazen. a skad masz te torebke? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 16:59 maz przywiózł.. z Londynu. Ponoc rodowici Hindusi na meetingu :) rozdawali.. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: co to jest? 26.01.05, 17:00 :)))))) fajne spotkania biznesowe.... eeee...ja nic nie mowilam :P Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 17:03 jak wróci to Go przemagluję.. Hm.. ciekawe co by było jakby mu to cos w bagazu znaleźli.. Nic to czekam na inne sugestie:) Zuć nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: co to jest? 26.01.05, 17:04 Marghe! Trzymaj to, bedzie jak znalazl jak w Polsce zabronia palic wszedzie... Ale zeby tak potem z ust kadzidełkiem pachniało...? :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: co to jest? 26.01.05, 17:04 marghe_72 napisała: > mówi,ze dali, to wziął:))) Jak dają to brać, jak biją to uciekać. Google w barbarzyńskim języku mówią, że to jaka używka, stąd i ostrzeżenie jak na papierosach, że szkodliwe dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 17:03 jednak chyba do żucia:).A ostrzeżenie jak na papierosach:))) cyt."W Azji powszechne jest żucie betelu - składa się on z orzecha arekowego zawiniętego w liście pieprzu betelowego (Piper betle) z odrobiną przypraw (żywica gambir) i dodatkiem wapna palonego. Betel ma działanie lekko podniecające, orzeźwiające oraz lecznicze - odkaża przewód pokarmowy i zabija pasożyty, barwi jednak zęby na czarno, a ślinę na czerwono. Zęby żujących betel po pewnym czasie pokrywają się lśniącym, czarnym osadem. Jednak żucie betelu nie jest szkodliwe dla zdrowia. hihi,smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 17:05 cyt. ze strony www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/areka1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: co to jest? 26.01.05, 17:07 jak sie do jutra nie odezwe dzwonta na pogotowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: co to jest? 27.01.05, 09:30 Ha ha no to pieknie, pozujecie sobie te "cukierki" no i czarne zebiska Wam sie zrobia. Ehh jak sobie przypomne chociazby żółte kły Egipcjan to na myśl o czarnych mnie telepie. Swoja droga czego to ludzie do żucia nie wymyśla, Szwedzi z północy tytoń sobie pod wargi wpychają, wyglądaja jak chomiki od tych "snusów" i dziury maja w dziąsłach, hmmm i na co i po co?;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co to jest? IP: *.nyc.rr.com 26.01.05, 17:16 www.indianweddingcard.com/weddingaccessories/supari.htm Więcej informacji w Googlu pod hasłem supari. Ale uwaga: jest i film pod tym tytułem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikhil Re: co to jest? IP: *.96.177.122.airtelbroadband.in 13.04.22, 21:50 www.vishakhacollections.com Więcej informacji w Googlu pod hasłem supari. Ale uwaga: jest i film pod tym tytułem! Odpowiedz Link Zgłoś