Gość: Mopek1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 20:26 Jadłam kiedyś taką pyszną, ale nie pamiętam jak się to robi, bo to było wieki temu? znacie przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: A zupa z pora? IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 20:31 poszperaj .. pełno tego na forum najlepiej pod hasłem porowa zupa krem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: A zupa z pora? IP: *.resetnet.pl 31.01.05, 00:01 A ja z pora robie wspaniala zupe paprykowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: A zupa z pora? 31.01.05, 02:14 ja robie tak: 3 duze porry szatkuje ( tylko biala i jasna czesc) obsmazam na masle (2-3 lyzki), sole pieprze jak sie zeszkla dodaje surowe ziemniakiw plastrach (4-5) miacham, po kilku minutach dodaje litr ( moze odrobine wiecej) wody sie to gotuje, mozna ale nie koniecznie dodac selera i reszte wloszczyzny, ktore wyjac przed zmiksowaniem polowy zupy. Polowy zupy polaczyc( zmiksowana i te z farfoclami) dodac 2 garscie parmezanu lub romano, slodkiej smietanki, pol galki muszkatalowej, koperek jak lubisz. zupa musi byc podana bardzo goraca, swietnie smakuje z grzankami czosnkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: A zupa z pora? 31.01.05, 03:52 Wpisz w Googlu "zupa z pora" ( w cudzysłowie). Odpowiedz Link Zgłoś
giezik duńska zupa z porów 31.01.05, 07:18 sprawdzony, dzieki temu ze mua zonka zrobila niegdys przełamała moją no nazwijmy to delikatnie - niechęć - do porów. Nie wiem czemu ona sie duńska nazywa, przepis jest ze starego magazynu GW. 3-4 pory 2 cebule, 4 łyżki masła 1 l bulionu (może być woda) baaardzo gruby plaster szynki 25 dag łagodnego serka topionego 1/2 szklanki gęstej śmietany sol, pieprz, starty (grubo ) żółty ser Na maśle przesmażyć białe i jasno zielone czesci pora pokrojone w plastry, razem z posiekaną cebulą. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 20 min, pod przykryciem, po czym dodajemy top-serek. Dobrze mieszamy, gdy sie rozpusci dodajemy śmietany. Wsypujemy na talerze szynkę, zalewamy zupą, posypujemy serem. Zaskakujaco łagodna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: A zupa z pora? IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 14:31 Skladniki: 4 Duze pory 0,5 Kg mielonego mieszanego 2 serki topione smietankowe 1 serek topiony ziolowy kostka bulionowa Rozgrzac 2 lyzki oliwy, dodac pokruszone mielone, podsmarzyc. Pory pokroic na plastry szerokosci ok. 1 cm, dodac do mielonego, razem wymieszac i ok. 5 Minut dusic. Zalac woda (2 cm ponad). zagotowac, dodac sery topione i kostke, przyprawic jeszcze do smaku sola, mozna dodac na koniec kwasna smietane. Smacznego podsmazyc na oliwie (2 lyzki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: A zupa z pora? IP: *.resetnet.pl 22.02.05, 00:15 Do twojego przepisu wystarczy dodac 3 swieze roznokolorowe papryki, dwie lyzeczki sproszkowanej slodkiej papryki, kilka pieczarek, troche chili (ewentualnie cayene) ... i chyba tyle ... i mamy pyszna zupe paprykowa. PS. Ja dodaje zawsze serek Gouda Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejski_dywan czesciowo o/t 31.01.05, 16:38 Mopku, czy Ty jestes ten Mopek od Nitki? Czy to tylko zbieznosc nicków? A dunska zupa, na ktora przepis podaje Giezik, jest przepyszna, wyprobowana wielokrotnie, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: czesciowo o/t 01.02.05, 11:15 ?????? No tak jestem Mopek-od Nitki :-) tylko kto w takim razie ty jesteś? A co do zupy, to w tym co jadłam było bardzo dużo marchewki (poza porem) i to zdecydowanie nie był krem !!! Ale wasze pzrepisy tez mi sie podobają! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejski_dywan Re: czesciowo o/t 01.02.05, 13:38 Mopku, chyba najlepiej będzie, jeśli spytasz Nitkę :-), bo nie wiem, czy Ci o mnie opowiadała... A jeśli opowiadała, to ja jestem ta, u której oni byli w sierpniu za granicą :-) Miło Cię poznać, no powiedzmy, że osobiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hispana Re: A zupa z pora? 31.01.05, 16:47 chodzi ci o chlodnik zwany vichyssoise? mam przepis gdzies zakitrany - generalnie chodzi o to, zeby w zupie znalazly sie pory, ziemniaki, czosnek, bulion i gesta smietanka - i mikser w to i chlodzimy przed podaniem. Rewelacja jakich malo. Podobno jest to bardzo wykwintny chlodnik podawany na francuskich przyjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
camilen ZUPA KREM POROWO-ZIEMNIACZANA 22.02.05, 09:02 Skopiowane, nie pamietam skąd, ale bardzo dobra! Składniki: · 1 duży por · 3 ziemniaki · 3-4 szklanki wody · 1 łyżka masła · 2 łyżki śmietany · sól, pieprz, gałka muszkatołowa · świeży majeranek albo natka pietruszki, albo oregano 1. Warzywa obrać i umyć (pory pozbawić ciemnozielonych części, ponacinać i dokładnie opłukać z ziemi), pokroić na grube kawałki. 2. Rozpuścić w garnku masło i przez 2 minuty dusić pory na małym ogniu, dodać ziemniaki, posypać szczyptą świeżo utartej gałki muszkatołowej, zalać wodą i gotować 30 minut. Można zamiast wody użyć wywaru z warzyw, bulionu. 3. Zmiksować składniki (jak się nie ma sprzętu to można przetrzeć przez sito), dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, posypać ziołami. Można podawać z "groszkiem" do zupy (takie ptysiowate), albo z grzankami. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: A zupa z pora? - takze Vichyssoise 22.02.05, 09:23 Vichyssoise to jest zupa z porow, wymyslona przez francuskiego kucharza w Nowym Yorku. Pory, ziemniaki, smietana, maslo, sol, pieprz, galka muszkatowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: A zupa z pora? IP: *.303.krakow.pl 22.02.05, 10:03 Mam przepis na bardzo dobrą zupę z porów: 4 pory, 2 marchewki, 1/2 selera, 4 ziemniaki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka masła, 3/4 szklanki jasnego piwa, kostka bulionowa, ziele angielskie, liśc laurowy, cebula, sól, pieprz, natka pietruszki. Marchewkę i selera obrać i umyć. Cebulę obrać i zeszklić na patelni. Marchewkę, selera i cebulę zalać 2 l wody i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 30 minut. Pory obrać i umyć. Odciąć ciemnozielone liście, a białe części pokroić w krążki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle i zalać piwem, dusić ok. 5 minut. Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w grubą kostkę. Razem z porami połączyć je z gotującym się wywarem z warzyw. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekaną natką. Już na talerzach, posypać grzankami. Przepis sprawdzony, zupa bardzo smaczna. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś