Dodaj do ulubionych

jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:36
Mam jutro kameralną kolację z przyjaciółmi - na główne danie chcę podać
lasagne ze szpinakiem. Nie mogę niestety wymyślić nic sensownego na
przystawkę do tego dania. Może Wy macie jakieś pomysły. Będę wdzięczna za
sugestie:>
Obserwuj wątek
    • Gość: Qcharzowa Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? IP: *.ryder.krakow.pl 03.02.05, 11:53
      Może smażoną mozarellę? Kroisz na plastry grubości 1,5 cm, obtaczasz w jajku,
      mące, jajku , bułce tartej i wrzucasz na rozgrzany olej. Mozarella ta żółta, a
      nie biała oczywiście.

można podobno też zamoczyć najpierw w cieście naleśnikowym, a potem w bułce -
      tak jeszcze nie próbowałam.

myślę, że ser znakomicie nadaje się do Twojego dania głównego.
      • hania55 Pytanie i odpowiedź 03.02.05, 12:01
        Pytanie do Qcharzowej: jaka mozarella jest żółta?

Odpowiedź dla Noli: sama lasagne będzie bardzo syta, więc podaj coś małego, tak
        tylko dla zaostrzenia apetytu. Może czarne i zielone oliwki i suszone pomidory
        w zalewie? Albo avocado pokrojone w plasterki i polane winegretem? Jeśli chcesz
        przystawkę na ciepło, proponuję po małej miseczce zupy pomidorowej:

Na niewielkie porcje dla 4 osób wystarczy puszka pomidorów bez skórki, średnia
        cebula, 3 ząbki czosnku, 1 1/2 szklanki bulionu, łyżka oregano, łyżka bazylii,
        łyżka tymianku, 3 łyżki oliwy. Na oliwie trzeba zeszklić poszatkowaną cebulę,
        wrzucić pomidory i posiekany drobno czosnek. Przykryć i dusić razem ze 20
        minut, od czasu do czasu mieszając. Zalać bulionem, dodać zioła + szczyptę
        cukru, soli i czarny pieprz. Gotować na wolnym ogniu jeszcze z 15 minut. Możesz
        tę zupę zrobić dzisiaj, jutro wieczorem, po odgrzaniu, będzie jeszcze lepsza,
        bo wszystko się przegryzie.

Powodzenia :-)
        • Gość: Qcharzowa Re: Pytanie i odpowiedź IP: *.ryder.krakow.pl 03.02.05, 12:12
          Chodzi mi o to, że ta mozarella lekko żółta, twarda(jaśniutka) w kostce, żeby
          ktoś nie pomylił z białą w zalewie. Nie wiem jak je rozróżnić, czy ich nazwy
          należy dodatkowo jakoś określić.
          • hania55 Re: Pytanie i odpowiedź 03.02.05, 12:24
            Hmmmm... a to na pewno jest mozarella? Czy tylko coś, co tak się nazywa?
            • Gość: Qcharzowa do Hani55 IP: *.ryder.krakow.pl 03.02.05, 12:31
              No to wyobraź sobie teraz mozarellę w kawałku - taką, którą jest posypywana np.
              pizza lub chociażby lasagne. A teraz drugie wyobrażenie - biała mozarella
              przekładana z plastrami pomidora i bazylią - danie typowo włoskie. Tu udział
              bierze właśnie ta z zalewy. Jak pójdziesz do sklepu do działu z serami i
              poprosisz o mozarellę w kawałku, dostaniesz właśnie tą pierwszą.
              • hania55 Mozarella 03.02.05, 12:35
                Nie wiem, nigdy nie polegałam na wiedzy z zakresu gatunków serów posiadanej
                przez sprzedawców w sklepach polskich :-( Zapewniam Cię, że mozarella nie jest
                żółta.

PS. Do pizzy i caprese używam mozarelli, a nie żółtego sera. I kroję ją w
                plastry. Posypuję tartym parmezanem, pecorino lub grana padano.
        • jacek1f Re: Pytanie i odpowiedź 03.02.05, 12:12
          Tak, tak, jak Hania prawi...
          A moze tylko plastry/plasterki wedzonego lososia z delikatnym serkiem bialym i
          koperkiem - i zawinac w roladki i skropic cytryna?
          • nobullshit W te roladki proponuję 03.02.05, 12:18
            włożyć po słupku zielonego ogórka.
            • hania55 Albo 03.02.05, 12:21
              Dużo posiekanego świeżego tymianku i szczypiorku.
              • jacek1f no! i tak na "razdobuzi" :-) n/t 03.02.05, 12:23
              • kwik Albo-2 03.02.05, 12:25
                do sera kapary, sok z pomaranczy (+ ew. otarta skorka), bialy pieprz.
            • monia_77 Re: W te roladki proponuję 03.02.05, 12:32
              Ja w te roladki zawijam ogorek kiszony w slupek ukrojony. Na lososiu
              rozsmarowuje serek toska wydyzdany z chrzanem i do tego ogorek kiszony. Mozna
              robic wariacje na temat i w kazda roladke zawinac cos innego. Z suszonym
              pomidorkiem z olwy tez bedzie fajnie. Mozna ladnie ulozyc te roladki
              przewiazane wasami szczypiorku na talerzach a la sushi ;))
        • hania55 Errata 03.02.05, 12:24
          Bulionu powinno być 2 i 1/2 szklanki.
    • Gość: Nobullshit Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 03.02.05, 12:09
      Zgadzam się z Hanią, przystawka lekka, na pewno nic smażonego i serowego,
      bo przecież lasagna będzie posypana serem. Może melon z szynką parmeńską
      (albo jakąś podobną, a tańszą?) Albo zwykła sałata z różnej zieleniny,
      posypana prazonymi ziarnami?

I podam jeszcze mój przepis na pomidorową, w wersji z cukinią.

1/2 kg DOJRZALYCH pomidorów
      1/2 kg cukinii, takiej mlodej, chudej, żeby się nie bić z pestkami
      4 ząbki czosnku
      z 10 sporych listków bazylii
      oliwa, sól, pieprz

1) obrane ze skórki pomidory zmiksować na gładką masę
      2) dodać 3/4 litra wody, obrany czosnek w całych ząbkach, poszarpaną bazylię,
      wlać łyżkę oliwy, dorpowadzić do wrzenia
      3) cukinię obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do garnka
      (patrz, ile jej jest, żeby zupa nie była za gęsta, ewentualnie dolej wody)
      4) gotować pół godzinki na wolnym ogniu (no i solić, pieprzyć)
      5) przed podaniem udekorować jeszcze świeżą bazylią

• dispell Re: Sałatka na zaostrzenie apetytu 03.02.05, 12:15
      melon (około 1 kg), 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g ), 125 g gotowanej
      szynki, mała puszka pieczarek, 4 łyżki nadziewanych papryką oliwek, słoiczek
      majonezu, 2 łyżki keczupu,1 cebula, 2 łyżki brandy, szczypta cukru, sól oraz
      chili.

Trzeba odkroić górną część melona (czapeczkę), usunąć pestki i wydrążyć
      miąższ , który kroimy w 1,5 cm kostkę. Odsączamy rybkę osączyć i rozdrobniamy.
      Łączymy z melonem, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i oliwki
      pokrojone w plasterki. Majonez mieszamy z keczupem, startą cebulą, brandy,
      doprawiamy chili, solą i cukrem,. Całość mieszamy z sosem i wkładamy do melona.
      Na godzinkę dajemy do lodówki do przegryzienia się (przyktyte). Przed podaniem
      jeszcze raz delikatnie mieszamy.
      Wypróbowane: delikatne, smaczne i faktycznie wzmaga apetyt na danie główne. ;-)
      • nobullshit I tuńczyk, i szynka, i nadziewane oliwki? 03.02.05, 12:27
        I pieczarki, i sos z cebulą, i wszystko w jednego biednego melona?
        Niby wiem, że de gustibus, ale to jest jakieś kuchenne rokoko. :)
        • kwik melon "po" 03.02.05, 12:31
          odkroic czubek.
          srodek wydrazyc lyzeczka "do kulek". kulki wlozyc do srodka, zalac likierem
          mietowym. chlodzic min. 2 godziny (mieszajac ze 2-3 razy). odswiezajace w
          letnie upaly (uwazac, bo zdradliwe).
        • hania55 Re: I tuńczyk, i szynka, i nadziewane oliwki? 03.02.05, 12:32
          No niby de gustibus, ale tam jest jeszcze ketchup, majonez i brandy :-((
        • dispell Re: Trochę poszukałem i znalazłem. 03.02.05, 13:06
          Wiedziałem, ze mam to skądś z sieci i mam:
          www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/627/1/ :-) oryginalne
          brzmienie. Nigdy nie podważałem składników i się okazało, że słusznie bo jest
          pychota właśnie takie a nie inne. ;-)
          • qchareczka Re: Trochę poszukałem i znalazłem. 03.02.05, 16:43
            Ten przepis miałam od koleżank i sałatka jest pyyyyyszna!!! Można jeszcze ją
            ładnie udekorować paseczkami papryki i marynowanymi cebulkami hi hi.
    • Gość: Qcharzowa Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? IP: *.ryder.krakow.pl 03.02.05, 12:17
      Ale przecież Nola nie napisała, że musi być coś lekkiego do lasagne, chce tylko
      propozycje na przystawkę. Taki ser można zrobić w malutkich kostkach na
      przykład, do tego wykałaczki.
    • jswm Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? 03.02.05, 12:18
      sałatka z czerwonego grapefruita + awokado + kraby z puszki + majonez
    • monia_77 Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? 03.02.05, 12:36
      Do lasagne zgadzam sie z przedmowcami ze cos lekkiego, takze roladki z lososia
      fantazyjnie podane lub po miseczce salaty z dobrym vinegretem, ewentualnie do
      salaty zapiekane pieczywko czosnkowe po skosnej pajdeczce dla kazdego. No i nie
      zapomnij o dobrym winku. Aha skoro lasagna bedzie "zielona" to kontrast
      kolorystyczny musi byc ;-))
      • jacek1f jak kontrast... 03.02.05, 12:38
        ...to nie mozna pakowac tego wszystkiego do melona, bo zielony:-(
        Moze do arbuza?
        • Gość: nola Re: jak kontrast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:52
          Bardzo dziekuję za wszystkie pomysly - myślę, że jednak będzie to coś lekkiego
          i w kontraście kolorystycznym. Pozdrawiam
    • egipcjanka15 Re: jaka przestawka do lasagne ze szpinakiem? 03.02.05, 16:37
      Jakis czas temu robilam tez na malych gosci lazagne ze szpinakiem i przystawka
      byla lekka, pasujaca tematycznie i kolorystycznie kontrastowa: pomidory z
      mozzarella i bazylia skropione oliwa i balsamico. Z tym ze ukladalam plaster
      pomidora na pol plasterka mozzarelli, zeby nie bylo za sycace. Pasowalo super i
      smakowalo wszystkim. Tylko nie wiem, czy dostaniesz jadalne pomidory, bo z
      czerwonym plastikiem to nawet nie ma co zaczynac :-(.

Moze wobec tego pomidorki koktajlowe nadziewane pasta z twarozku? Male i
      kolorowe.
      • jacek1f może te małe koktajlowe? n/t 03.02.05, 16:41
        • egipcjanka15 Re: może te małe koktajlowe? n/t 03.02.05, 17:13
          No wlasnie takie sugerowalam :-) tylko ze z twarozkiem, bo te male pomidoreczki
          to do poprzekladania plastrami mozzarelli to sie rozmirowo nie nadaja. Chyba
          zeby zrobic takie koreczki: pol koktajlowego listek bazylii, kostka mozzarelli
          i skropic czym trzeba. I jeszcze by mozna drugi rodzaj koreczkow: pol
          koktajlowego, oliwka czarna (bez pestki ;-)) dla urozmaicenia i wiekszego
          kontrastu: biale/czarne.
          • monia_77 Re: może te małe koktajlowe? n/t 03.02.05, 17:18
            Piekny pomysl z tymi koreczkami ;-))

Ja lubie pardzo te pomidorki cherry czy tez koktajlowe poprzekrawac na pol i
            wrzucic na goraca oliwe z czonskiem i bazylia. Krotko podsmazam, dodaje octu
            balsamicznego jeszcze na patelni i wylewam mase na szeroka miseczke. Robi sie
            bardzo fajna maczalka do chleba wlasnie jako przekaska. Mozna ponabijac np.
            kostki sera, czy chlebka na patyczki do szaszlykow i maczac sobie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka