lunatica 04.02.05, 10:05 przy których nie znajdę zalecenia - ajlepiej smakują ciepłe, podawac prosto z piekarnika i takie tam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynamoon6 Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM 04.02.05, 10:17 Przychodza mi do glowy warzywa smazone w ciescie niby nalesnikowym (ciasto koniecznie z dodatkiem ziarenek lub orzechow, ew. ziol)- na zimno sa najlepsze. Mozna do nich jeszcze jakis sos na bazie jogurtu i np. czosnku zrobic... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Luna - tutaj te z owocami :-) 04.02.05, 10:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20200471 no i keftedes, no i dolmadaki, no i ... tzn. cale greckie "meze"... i korzenne kurczaki i indyki w paskach... i praktycznie, to wszystko. Łatwiej by było zrobic waatek: "jakie przekąski TYLKO na ciepło?" Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM 04.02.05, 10:26 rolada z wedzonego lososia. wylacznie na zimno :) przygotowac farsz z ricotty, soku z pomaranczy, kaparow, dodac bialy pieprz i nieco tartej skorki z pomaranczy). platy wedzonego lososia ulozyc tak, aby nachodzily na siebie tworzac prostokat. posmarowac pasta serowa. zwinac w rulon pomagajac sobie folia spozywcza. tak przygotowany pakunek spiac z obu stron i wlozyc do zamrazarki. wyjac pol godziny przed serwowaniem. kroic w plastry (w stanie zamrozonym, pozniej rolada bedzie sie rozpadac przy krojeniu). polac sosem (z musztardy, miodu i octu balsamicznego). Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM 04.02.05, 10:32 Wszystkie galarety, pasztety, terriny. Muszle makaronowe z farszem (ale Ci się w pociągu rozlecą) :)))) Jajka faszerowane. Rolady z naleśników z różnym farszem. No i sałatki. Jacek ma rację, na zimno chyba jest tego więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica hmm... dziwne bo co przepis 04.02.05, 10:37 w książce to widzę na koću: najlepsze na ciepło, podawać na ciepło, podawac po wyjęciu z piekarnika... a zimnych jak na lekarstwo :-) może ja mam ksiązki jakieś lewe? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: hmm... dziwne bo co przepis 04.02.05, 10:47 hmmm, moze to dla Eskimosów (pardon: Inuitów) książki kucharskie? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Naprawdę dziwne: 04.02.05, 11:03 Dwie pierwsze z brzegu książki kucharskie: H.Dębski: Współczesna kuchnia polska -około 90 przepisów na zimne; Kuchnia Skandynawska - ponad 30.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM 04.02.05, 10:41 carpaccio z łososia, galaretka z kurczaczych żołądeczków (można robić w małych fremkach, takich na jeden kęs), krokiety w cieście naleśnikowym (na przykład z farszem szpinakowo-miesnym) po zrobieniu tnie się na plastry, spina zwoje ze sobą razem wykałaczkami bądź szabelkami, na wierzch jakieś dipy, marynowane warzywka i...juz. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie tym razem się krokietów czepię :) 04.02.05, 14:04 co to są krokiety w cieście naleśnikowym? W sensie, że osobno krokiet i dopiero do ciasta?Bo dla mnie krokiet to właśnie opanierowany w bułce tartej naleśnik z nadzieniem. Mógłbyś mi przybliżyc? Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: zimne nóżki to ja mam non-stop :-) nt. 04.02.05, 11:02 a tak już poważnie to kiedyś znajomi podali galaretkę zrobiona w kieliszkach od jajek, takie maleńkie porcyjki, każda z ćwierćplasterkem cytryny - fajnie to wyglądało i wygodne było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 flaki z olejem IP: 202.172.58.* 04.02.05, 11:01 podawane na zimno ze slodkawa maczanka octowa z czili w towarzystwie zimnych pocwiartowanych jaj herbacianych i marynowanego w sosie sojowym miekko-jedwabnego tofu a takze zupelnie zimnego gotowanego kurczaka olej oczywiscie z domieszka sosu sojowego a flaki i inszosci pocwiartowane na zgryzliwe kawalki... tu jedna watpliwosc do przedwczoraj uwazalem je tylko na zimno a tu nagle podano cieple i tez geniusz nieziemski hmm moja porade do kosza wyrzuc wiec ale i tak smacznego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM IP: *.chello.pl 04.02.05, 11:02 Dipy rozmaite z surowymi warzywami albo krakersami czy słupkami żółtego sera. Galarety o których tu było sporo. Wszelkie koreczki. Właściwie nie wiem, czy chodzi o to, ze cię złości zalecenie "najlepiej smakuje na ciepło", czy musisz przygotować coś rano, bo zaraz po pracy masz gości?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: PRZEKĄSKI, ale takie które można podać na ZIM IP: 65.38.217.* 04.02.05, 13:31 Moja kolezanka z Clubu zawsze przynosite salatke: Polecam taco salad(jezeli znajdziesz skladniki w Polsce)-kladz warstwami na talerzu glebszym: puszka pasty fasolowej podprawiona sola, pieprzem,paryka(taco mix)-pierwsza warstwa warstwa gestej smietany(sour cream w orginale)--druga guacamole-trzecia. Posypac teraz posiekanymi czarnymi oliwkami.Na ta drobno posikana salata, cebula ,pomidory i papryka zielona czy czerwona,na wierzch tego starty zolty ser-z tych ostrych. Tak przygotowane wkladasz do lodowki i przed serwowaniem dodajesz sos-italian. Wyglada wspaniale i smakuje tez. Goscie nakladaja na krakersy czy kawalki chleba, chipsy itd. Mozna tez jesc widelcem na talerzykach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash Pasta serowa na liściach cykorii IP: *.man.polbox.pl 04.02.05, 13:49 Bierzesz masło i miksujesz (ucierasz) z lazurem lub lepszym niebieskim serem pleśniowym. Sera więcej niż masła, tak z połowę więcej. Doprawiasz pieprzem ale nie dużo. Raczej nie sól. Dodajesz trochę porto lub oliwy. Nakładasz (najlepiej szprycą) na liście cykorii (tak na tą część z głąbem). Posypujesz posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash PS IP: *.man.polbox.pl 04.02.05, 13:50 Oparte na przepisie z Konemanna :) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie a może 04.02.05, 14:02 jakieś ładne, kolorowe koreczki? i jeszcze chodzą mi po głowie takie miniaturowe kanapeczki w angielskim stylu (nie zapomnij o obowiązkowym ogórku) ;-) I może różne kolorowe warzywa ułożone dekoracyjnie na talerzu i do tego dipy albo salsa? Cebularze, albo paszteciki na zimno...Na razie nic mi więcej do głowy nie przychodzi. Te moje propozycje nie są specjalnie wykwintne ani wyszukane, nie wiem czy to ma być bardzo ęą? :) Odpowiedz Link Zgłoś