Dodaj do ulubionych

dobra restauracja na pradze?

08.02.05, 13:29
Szukam miłego dyskretnego loklu na Pradeze w okolicy
Dworca Wileńskiego
Dziękuję
pozdrawiam
ack
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:39
      ale miejsce....strach pomyśleć....
      • Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:46
        Stara praga jest wbrew pozorom piekna, coraz czesciej doceniaja ja artysci
        (zakladajac tam swoje pracownie). Mieszkam na pradze od 22 lat i jak widac
        jeszcze zyje ;)
        • Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:53
          a w okolicach dworca wilenskiego to niestety tylko "ogrodek restauracyjny" w
          centrum wilenska (czyli beznadziejne knajpki, a ze rozmieszczone jedna obok
          drugiej, to zapach paskudny).

made in www.zabkowska.waw.pl :
          Ząbkowska 15, Restauracja "Szemrana"

"Zawsze kiedy pokazuję miasto gościom spoza Warszawy, na koniec zostawiam
          najmocniejsze wrażenia. Już po ciemku wożę ich na drugi brzeg rzeki, w uliczki
          i zaułki Pragi. Tam zwiedzamy Stalową, Szmulki. Obowiązkową częścią programu
          jest wolniuteńki przejazd Brzeską i Ząbkowską. Od niedawna taką eskapadę mogę
          zakończyć w eleganckim i prawdziwie warszawskim stylu - kolacją w
          restauracji "Szemrana".

Właściciel Szemranej Andrzej Poleszczuk tłumaczy, że nazwy jego restauracji nie
          należy traktować jako zaproszenia dla ponurego towarzystwa w dresach, to
          zachęta dla miłośników starej Warszawy, którą opiewał Wiech i o której śpiewał
          Stanisław Grzesiuk."

;)
        • Gość: angie Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:54
          ZOO jest na pradze ,nie dziwne,ze wadera( wilczyca) ma nięchęć;)
          Pozdrawiam z drugiej strony Wisły
          • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:56
            ;DDDDDDDDDDDDD
        • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:55
          zgadzam się ale jako gość z "tej" strony Wisły nie ryzykowałabym....miałam
          kiedyś chłopaka z Pragi......ja-Mokotów...było..."malowniczo"....
          • Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:00
            nie wszyscy mieszkancy tej straaaaaaaaasznej pragi sa ludzmi niskiej kultury, a
            stare kamienice maja swoj niepowtarzalny urok, wierz mi ;)
            • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:28
              ja to wiem,ale wiem też i inne rzeczy-niebezpieczna Praga to nie mit..osobiście
              się nie obawiam ,choć wiecziorem nie czuję się tam zbyt swojsko...
            • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:29
              acha...i kultury nikomu nie odmawiam...;)
      • kikkera Praga to piękna dzielnica 08.02.05, 14:46
        Staję w obronie Pragi, to piękna dzielnica! (żeby nie było, że jestem
        stronicza - pochodzę z Ochoty)
        Moi teściowie ją także uwielbiają:-) Mieszkali w naszym mieszkaniu tuż przy
        Kijowskiej (sami) przez dwa tygodnie, sami także robili zakupy (nie znając
        żadnego słowa po polsku po za "dzień dobry") i głoszą wszem i wobec, że nigdzie
        nie spotkali tak miłych i uczynnych ludzi jak w Warszawie i w szczególności na
        Pradze :-)))
        A do Le Cedre udam się z wielką ochotą, skoro polecacie
    • nobullshit Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:49
      Dyskretnego? :)

Dobrze karmią w libańskim Le Cedre, przystanek tramwajem od Wileńskiego,
      vis a vis misiów.

Na Ząbkowskiej - Szemrana. Kuchnia tradycyjna, ponoć warszawska
      (flaki, śledzie i inne minogi - choć te widziałam tylko w karcie.)
      Wystrój i nastrój takie sobie.
      • Gość: marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.acn.waw.pl 08.02.05, 14:11
        o własnie Le Cedre:)

Czy moglibyśmy juz skonczyc z mitem niebezpiecznej i bee Pragi?
        Nudne i nieprawdziwe.
        • Gość: churros Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:33
          Uwielbiam starą Pragę.
          Z restauracji- tylko Le Cedre.
          • marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:34
            jako prazanka czuję sie nieco urazona :)
            a nieprzyjemnosci róznego radzaju spotkały nas w centrum na zoliborzu , na
            Mokotowie..
            • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:37
              nie czuj się urażona-"wojna" między Pragą i resztą Warszawy istniała zawsze....i
              wiadomo,że nie jest tam bezpiecznie dla obcych.....
              nie chcę powiedzieć,że na Mokotowie takie rzeczy sięnie zdarzają....
              • marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:39
                wadera.. a masz napisane na czole ,ze jesteś obca?
                NAdal uwazam,ze to bzdura do kwadratu
                mój maz jest z Ochoty ..
                • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:46
                  niby nie...jednak mam swoje lata i pamiętam czasy gitowców....
                  mój ówczesny chłopak /z pragi właśnie/ odwiózł mnie do domu samochodem/mokotów/
                  .....nagle zza rogu mojego domu wyszło około 20 chłopaków.....i poprosili
                  naszych chłopców "na stronę".....po chwili wszyscy wynurzyli się ...nic się nie
                  stało,bo:
                  większość z bandy chodziła ze mną i moją siostrą,która nam towarzyszyła,do
                  szkoły-kiedyś,
                  ale i tacy ludzie mieli swój honor-ściągali od nas....;)))
                  nasi chłopcy tylo dlatego nie dostali wpie....,bo byli z nami....
                  a na czole nie mieli napisane skąd są.......
                  • marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:48
                    i sądzisz,ze coś takiego ma miejsce wyłacznie na Pradze?
                    Poza tym.. sama piszesz, ze masz swoje lata.. Czasy sie zmieniają. Praga staje
                    sie coraz młodszą i mnie robotniczą (wybaczcie .. skrót myslowy) dzielnicą.
                    Sciągają tu mlodzi, wykształceni ludzie..
                    • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:54
                      to było na Mokotowie.....;)))))))) chodzi o klimat,ale Ty chyba nie wiesz o czym
                      mówimy....:)
                      • marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:56
                        źle przeczytałam, faktycznie..
                        Co do nie rozumienia.. trudno rozumiec Twoją wypowiedź.
                        • wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 15:00
                          cóż....to jest coś co się wie.......poczytaj Grzesiuka,Wiecha....
                          halo-jest tu rodowity prażanin???
                          taki urodzony przed stanem wojennym? ;))))
                          • marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 15:02
                            powtórzę.. czasy sie zmieniają..
                            i koncze bo cos mi sie zdaje,z esie nie dogadamy. Poza tym nei o tym miał być
                            ten wątek.
                            m.

ponoć na Bródniej jest dobra włoska pizzeria ..
                            aha.. a ktoś coś wie o la Strada na Kłopotowskiego?
                            • jacek1f Marghe, wlasnie sie dogadalismy wszyscy! :-) n/t 08.02.05, 15:04
                              • wadera3 Re: Marghe, wlasnie sie dogadalismy wszyscy! :-) 08.02.05, 15:05
                                ;)))))))))))))))))))))))
                                • marghe_72 Re: Marghe, wlasnie sie dogadalismy wszyscy! :-) 08.02.05, 15:06
                                  ok :)))))
                                  Było minęło ;-)
                      • jacek1f o rany... 08.02.05, 14:59
                        Ja wiem Wadero. Z Muranowa jestem :-) Też chodziliśmy na Pragusów kiedys dawno
                        temu. I "na druga stronę" minimum w 5...
                        Ale na szczescie sie wszystko to skonczylo i Praga nam wypiekniala, a reszta
                        dorownala poziomem niestety.
                        A do libańczyków - też polecam!
                        • wadera3 Re: o rany... 08.02.05, 15:01
                          Dzięki Jacek...myślałam,że bredzę....;)))
                          --
                          Lepiej grzeszyć a później żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;)
    • Gość: azja Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.bumerang.univcomp.waw.pl 08.02.05, 15:45
      Super restauracja La Strada. Pyszna, piękna, romantyczna, włoska.........i
      wcale nie droga. wbrew pozorom :)
      • Gość: Marta knajpka na pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:11
        polecam łysego pingwina na zabkowskiej, 3 minuty na piechote z dworca.
        nie jest to typowa restauracja, raczej bar z prosta karta: kanapki, salatki,
        makarony. ale maja np. sympatycznie skomponowany przekaski: duze oliwki,
        suszone pomidory, kilka typow dobbrych serow, to na dwie osoby za 10 zl.
        poza tym miejsce samo w sobie jest bardzo klimatyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka