ack1 08.02.05, 13:29 Szukam miłego dyskretnego loklu na Pradeze w okolicy Dworca Wileńskiego Dziękuję pozdrawiam ack Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:39 ale miejsce....strach pomyśleć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:46 Stara praga jest wbrew pozorom piekna, coraz czesciej doceniaja ja artysci (zakladajac tam swoje pracownie). Mieszkam na pradze od 22 lat i jak widac jeszcze zyje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:53 a w okolicach dworca wilenskiego to niestety tylko "ogrodek restauracyjny" w centrum wilenska (czyli beznadziejne knajpki, a ze rozmieszczone jedna obok drugiej, to zapach paskudny). made in www.zabkowska.waw.pl : Ząbkowska 15, Restauracja "Szemrana" "Zawsze kiedy pokazuję miasto gościom spoza Warszawy, na koniec zostawiam najmocniejsze wrażenia. Już po ciemku wożę ich na drugi brzeg rzeki, w uliczki i zaułki Pragi. Tam zwiedzamy Stalową, Szmulki. Obowiązkową częścią programu jest wolniuteńki przejazd Brzeską i Ząbkowską. Od niedawna taką eskapadę mogę zakończyć w eleganckim i prawdziwie warszawskim stylu - kolacją w restauracji "Szemrana". Właściciel Szemranej Andrzej Poleszczuk tłumaczy, że nazwy jego restauracji nie należy traktować jako zaproszenia dla ponurego towarzystwa w dresach, to zachęta dla miłośników starej Warszawy, którą opiewał Wiech i o której śpiewał Stanisław Grzesiuk." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:54 ZOO jest na pradze ,nie dziwne,ze wadera( wilczyca) ma nięchęć;) Pozdrawiam z drugiej strony Wisły Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:55 zgadzam się ale jako gość z "tej" strony Wisły nie ryzykowałabym....miałam kiedyś chłopaka z Pragi......ja-Mokotów...było..."malowniczo".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr;) Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:00 nie wszyscy mieszkancy tej straaaaaaaaasznej pragi sa ludzmi niskiej kultury, a stare kamienice maja swoj niepowtarzalny urok, wierz mi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:28 ja to wiem,ale wiem też i inne rzeczy-niebezpieczna Praga to nie mit..osobiście się nie obawiam ,choć wiecziorem nie czuję się tam zbyt swojsko... Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:29 acha...i kultury nikomu nie odmawiam...;) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Praga to piękna dzielnica 08.02.05, 14:46 Staję w obronie Pragi, to piękna dzielnica! (żeby nie było, że jestem stronicza - pochodzę z Ochoty) Moi teściowie ją także uwielbiają:-) Mieszkali w naszym mieszkaniu tuż przy Kijowskiej (sami) przez dwa tygodnie, sami także robili zakupy (nie znając żadnego słowa po polsku po za "dzień dobry") i głoszą wszem i wobec, że nigdzie nie spotkali tak miłych i uczynnych ludzi jak w Warszawie i w szczególności na Pradze :-))) A do Le Cedre udam się z wielką ochotą, skoro polecacie Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 13:49 Dyskretnego? :) Dobrze karmią w libańskim Le Cedre, przystanek tramwajem od Wileńskiego, vis a vis misiów. Na Ząbkowskiej - Szemrana. Kuchnia tradycyjna, ponoć warszawska (flaki, śledzie i inne minogi - choć te widziałam tylko w karcie.) Wystrój i nastrój takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.acn.waw.pl 08.02.05, 14:11 o własnie Le Cedre:) Czy moglibyśmy juz skonczyc z mitem niebezpiecznej i bee Pragi? Nudne i nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: churros Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:33 Uwielbiam starą Pragę. Z restauracji- tylko Le Cedre. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:34 jako prazanka czuję sie nieco urazona :) a nieprzyjemnosci róznego radzaju spotkały nas w centrum na zoliborzu , na Mokotowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:37 nie czuj się urażona-"wojna" między Pragą i resztą Warszawy istniała zawsze....i wiadomo,że nie jest tam bezpiecznie dla obcych..... nie chcę powiedzieć,że na Mokotowie takie rzeczy sięnie zdarzają.... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:39 wadera.. a masz napisane na czole ,ze jesteś obca? NAdal uwazam,ze to bzdura do kwadratu mój maz jest z Ochoty .. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:46 niby nie...jednak mam swoje lata i pamiętam czasy gitowców.... mój ówczesny chłopak /z pragi właśnie/ odwiózł mnie do domu samochodem/mokotów/ .....nagle zza rogu mojego domu wyszło około 20 chłopaków.....i poprosili naszych chłopców "na stronę".....po chwili wszyscy wynurzyli się ...nic się nie stało,bo: większość z bandy chodziła ze mną i moją siostrą,która nam towarzyszyła,do szkoły-kiedyś, ale i tacy ludzie mieli swój honor-ściągali od nas....;))) nasi chłopcy tylo dlatego nie dostali wpie....,bo byli z nami.... a na czole nie mieli napisane skąd są....... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:48 i sądzisz,ze coś takiego ma miejsce wyłacznie na Pradze? Poza tym.. sama piszesz, ze masz swoje lata.. Czasy sie zmieniają. Praga staje sie coraz młodszą i mnie robotniczą (wybaczcie .. skrót myslowy) dzielnicą. Sciągają tu mlodzi, wykształceni ludzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:54 to było na Mokotowie.....;)))))))) chodzi o klimat,ale Ty chyba nie wiesz o czym mówimy....:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 14:56 źle przeczytałam, faktycznie.. Co do nie rozumienia.. trudno rozumiec Twoją wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 15:00 cóż....to jest coś co się wie.......poczytaj Grzesiuka,Wiecha.... halo-jest tu rodowity prażanin??? taki urodzony przed stanem wojennym? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dobra restauracja na pradze? 08.02.05, 15:02 powtórzę.. czasy sie zmieniają.. i koncze bo cos mi sie zdaje,z esie nie dogadamy. Poza tym nei o tym miał być ten wątek. m. ponoć na Bródniej jest dobra włoska pizzeria .. aha.. a ktoś coś wie o la Strada na Kłopotowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Marghe, wlasnie sie dogadalismy wszyscy! :-) 08.02.05, 15:05 ;))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Marghe, wlasnie sie dogadalismy wszyscy! :-) 08.02.05, 15:06 ok :))))) Było minęło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o rany... 08.02.05, 14:59 Ja wiem Wadero. Z Muranowa jestem :-) Też chodziliśmy na Pragusów kiedys dawno temu. I "na druga stronę" minimum w 5... Ale na szczescie sie wszystko to skonczylo i Praga nam wypiekniala, a reszta dorownala poziomem niestety. A do libańczyków - też polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: o rany... 08.02.05, 15:01 Dzięki Jacek...myślałam,że bredzę....;))) -- Lepiej grzeszyć a później żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azja Re: dobra restauracja na pradze? IP: *.bumerang.univcomp.waw.pl 08.02.05, 15:45 Super restauracja La Strada. Pyszna, piękna, romantyczna, włoska.........i wcale nie droga. wbrew pozorom :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta knajpka na pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:11 polecam łysego pingwina na zabkowskiej, 3 minuty na piechote z dworca. nie jest to typowa restauracja, raczej bar z prosta karta: kanapki, salatki, makarony. ale maja np. sympatycznie skomponowany przekaski: duze oliwki, suszone pomidory, kilka typow dobbrych serow, to na dwie osoby za 10 zl. poza tym miejsce samo w sobie jest bardzo klimatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś