Gość: Kasia Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 63.194.187.* 14.02.05, 21:19 Zapomnieliscie o golabkach, pyzach(koldunach, zrazy z kasz gryczna, Schab pieczony ze sliwka i duzo duzo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:11 Ja proponuję aby wilk był syty i owca cała bażanta pieczonego zawijanego w słoninę i faszerowanego nadzieniem z gęsich wątróbek, babę ziemniaczaną faszerowaną suszonymi grzybami z dobrze uwędzonym boczkiem smarzonym z cebulą w sosie kremowym z borowików, zupę z suszonych lub świerzych grzybów no i koniecznie kompot z suszonych owoców. życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 14.02.05, 23:07 Ja stawiam na pierogi. Zabrałam kiedyś grupę Japończyków do restauracji, zamówiliśmy kilka rodzajów pierogów (z mięsem, z grzybami, ruskie, z łososiem, z truskawkami - był sezon), zajadali się aż miło było patrzeć. Najlepsze nastąpiło jednak przy deserach. Część zamówiła szarlotkę, część racuszki z jabłkami (powiedziałam im, że to "polskie danie" :) No i wyobraźcie sobie, że jeden z Japończyków się popłakał! Byłam przerażona, że coś jest nie tak, że nie smakuje, albo mu religia nie pozwala albo inne faux pas... Okazało się, że facet przeżył taką rozkosz kulinarną, że mu łzy pociekły... Odradzam - jak już ktoś wcześniej - barszcz. Próbowałam kiedyś Japończyków nakarmić chłodnikiem, takim z botwinką, po wstępnym szoku chyba im smakowało, ale pierwsze wrażenie było raczej nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: karpia po żydowsku i chłodnik litewski :) 14.02.05, 23:12 a tak na serio to żurek i zraziki z kaszą gryczaną mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekelektryk Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:42 grochówka fasolówka grzybowa kapuśniak itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramus Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.klc.vectranet.pl 15.02.05, 00:44 a w Izraelu znany u nas "karp po żydowsku", podano mi w restauracji jako "karp po polsku" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.fairnrp1.roc.ny.frontiernet.net 15.02.05, 00:56 Moja zona Chinka jest bardzo wybredna, ale zje kasze gryczana z sosem grzybowym. Bigos tez zje, ale z... ryzem :) Rolady wolowe sa dobre, albo jakis sznycel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:58 proponuję babę ziemniaczaną faszerowaną (gotowanymi suszonymi borowikami lub podgrzybkami) polaną sosem krem z borowików zupę grzybową z z uszonych lub mrożonych grzybów (z mrożonych w niskich temperaturach oczywiście znakomicie lepsza ) i kompot z polskich suszonych owoców : jabłka gruszki, śliwki, (ja proponuję trochę leśnej czeremchy z zalewy słodkiej) jako gorzki dodatek. życzę smacznego pozdrowienia Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 15.02.05, 03:46 A na deser keks z duza iloscia bakali.Tez mieszkam z dala od Polski i na bank keks smakuje wszystkim tubylcom. Pierogi rozniste tez + nalesniki.Polecam , sama sprawdzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.cac.psu.edu 15.02.05, 04:26 Jezu.Jak zglodnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Tutejszy Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.02.05, 05:22 Kiedy 25 late temu podejmowalismy w domy pare Japonczykow, to jesli sie nei myle jadlospis byl nastepujacy: Zupa: barsz czerwony Glowne: kotlet schabowy ( z koscia) z kapusta kiszona i buraczkami Deser: makowiec, sernik, piernik. Nasi goscie woleli " nie slodkie " potrawy i byli zacwyceni barszczem i buraczkami; poprosili nawet o kawalek syrowego byraka cwiklowego na sprobowanie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 15.02.05, 05:27 pewnie podpowiem za pozno ale gdy japonczycy zapraszaja na kolacje licz na nie mniej niz 15 potraw na stole zastanow sie czy warto stosowac prawo symetrii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Styp JSPS Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.aitech.ac.jp / *.aitech.ac.jp 15.02.05, 06:39 Giutan moze, czyli ...wolowe ozorki (giu-wol tan-jezyk) specjalnosc Sendai - Japonii polnocy i Matsushima - nadmorskiej perelki oprocz ostryg z ...grila w zimie. Gdybym byla w Polsce,...ale bede i wtedy zaprosze znajomych Japonczykow, Francuzow i innych Azjatow na: (1) ROSOLEK Z PRAWDZIWEGO KURCZAKA, ktory zaserwuje w glebokich naprawde talerzach z duza iloscia pokrojonego ugotowanego prawdziwego mieska, marchewki i innych warzyw niezbyt rozgotowanych, oczywiscie z super swieza pietruszka i pieprzem, (2) GOLABKI przepyszne, aczkolwiek ostatnio w Japonii na Christmas znajomy Hiszpanczyk twierdzil ze to ...ich przysmak tylko w papryce, a na przystawke (3) TATAREK , sledziki, kabanoski ale tez BOCZUS CHUDZIUTKI OBSYPANY ZIOLKAMI Z OGRODKA RANO UPIECZONY, GALARETKE WINIARY z owocami na deser i ciasto (placek ze sliwkami) i co jeszcze - aperitif do wyboru, schlodzona zubroweczka do potraw glownych i naleweczke Szwagra (przekroj lata na rumie) do kawy. Pozdrawiam z Toyota City! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.wsa.gov.pl 15.02.05, 08:13 Brszcz ukraiński to nie jest typowo polska potrawa ... zreszta sama nazwa wskazuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
n8663 Re: Typowa polska potrawa...- obstawiam bee gees 15.02.05, 09:05 raczej bee gees. to jest typowe i najbardziej popularne, wszedzie dostepne. Ale typowa kuchnia to taka bez wyraznego smaku i z duza porcja tluszczu. Gość portalu: Lena napisał(a): > Brszcz ukraiński to nie jest typowo polska potrawa ... zreszta sama nazwa > wskazuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:13 rosołek z kluseczkami -zawsze im smakuje. to sprawdzone po wielokroć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 80.51.236.* 15.02.05, 09:26 Już po wszystkim ale tak na przyszłość:przystawki:tatar,tymbalik drobiowy lub inny,jajeczka w majonezie lub faszerowane,zupy- rosół,ogórkowa,grochowa,pomidoraowa,grzybowa,kapuśniak,szpinakowa itd tu jestśmy mocarstwem drugie:żeberka w kapuście lub schabowy,schab faszerowany pieczarkami,rolada wołowa,warzywa:ogórki kiszone,kalafior zapiekany,buraczki z chrzanem,biała kapusta gotowana lub surówka z białej kapusty,derki to też dużo możliwości robię się głodny więc kończę Odpowiedz Link Zgłoś