Dodaj do ulubionych

Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU

• Gość: Kasia Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 63.194.187.* 14.02.05, 21:19
      Zapomnieliscie o golabkach, pyzach(koldunach, zrazy z kasz gryczna, Schab
      pieczony ze sliwka i duzo duzo wiecej.
    • Gość: Jarek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:11
      Ja proponuję aby wilk był syty i owca cała bażanta pieczonego zawijanego w
      słoninę i faszerowanego nadzieniem z gęsich wątróbek, babę ziemniaczaną
      faszerowaną suszonymi grzybami z dobrze uwędzonym boczkiem smarzonym z cebulą w
      sosie kremowym z borowików, zupę z suszonych lub świerzych grzybów no i
      koniecznie kompot z suszonych owoców. życzę smacznego
      • schaetzchen Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 14.02.05, 23:07
        Ja stawiam na pierogi. Zabrałam kiedyś grupę Japończyków do restauracji,
        zamówiliśmy kilka rodzajów pierogów (z mięsem, z grzybami, ruskie, z łososiem, z
        truskawkami - był sezon), zajadali się aż miło było patrzeć. Najlepsze nastąpiło
        jednak przy deserach. Część zamówiła szarlotkę, część racuszki z jabłkami
        (powiedziałam im, że to "polskie danie" :) No i wyobraźcie sobie, że jeden z
        Japończyków się popłakał! Byłam przerażona, że coś jest nie tak, że nie smakuje,
        albo mu religia nie pozwala albo inne faux pas... Okazało się, że facet przeżył
        taką rozkosz kulinarną, że mu łzy pociekły...
        Odradzam - jak już ktoś wcześniej - barszcz. Próbowałam kiedyś Japończyków
        nakarmić chłodnikiem, takim z botwinką, po wstępnym szoku chyba im smakowało,
        ale pierwsze wrażenie było raczej nie bardzo.
    • elfhelm karpia po żydowsku i chłodnik litewski :) 14.02.05, 23:10

• elfhelm Re: karpia po żydowsku i chłodnik litewski :) 14.02.05, 23:12

a tak na serio to żurek i zraziki z kaszą gryczaną mniam
    • Gość: marekelektryk Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:42
      grochówka fasolówka grzybowa kapuśniak itd itp
    • Gość: Ramus Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.klc.vectranet.pl 15.02.05, 00:44
      a w Izraelu znany u nas "karp po żydowsku", podano mi w restauracji jako "karp
      po polsku" :D
    • Gość: Gosciu Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.fairnrp1.roc.ny.frontiernet.net 15.02.05, 00:56
      Moja zona Chinka jest bardzo wybredna, ale zje kasze gryczana z sosem grzybowym.
      Bigos tez zje, ale z... ryzem :)

Rolady wolowe sa dobre, albo jakis sznycel.
    • Gość: Jarek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 00:58
      proponuję babę ziemniaczaną faszerowaną (gotowanymi suszonymi borowikami lub
      podgrzybkami) polaną sosem krem z borowików zupę grzybową z z uszonych lub
      mrożonych grzybów (z mrożonych w niskich temperaturach oczywiście znakomicie
      lepsza ) i kompot z polskich suszonych owoców : jabłka gruszki, śliwki, (ja
      proponuję trochę leśnej czeremchy z zalewy słodkiej) jako gorzki dodatek. życzę
      smacznego pozdrowienia Jarek
    • Gość: dorota Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 15.02.05, 03:46
      A na deser keks z duza iloscia bakali.Tez mieszkam z dala od Polski i na bank
      keks smakuje wszystkim tubylcom. Pierogi rozniste tez + nalesniki.Polecam ,
      sama sprawdzilam.
      • Gość: e Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.cac.psu.edu 15.02.05, 04:26
        Jezu.Jak zglodnialam.
    • Gość: Dr Tutejszy Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.nsw.bigpond.net.au 15.02.05, 05:22
      Kiedy 25 late temu podejmowalismy w domy pare Japonczykow, to jesli sie nei
      myle jadlospis byl nastepujacy:
      Zupa: barsz czerwony
      Glowne: kotlet schabowy ( z koscia) z kapusta kiszona i buraczkami
      Deser: makowiec, sernik, piernik.
      Nasi goscie woleli " nie slodkie " potrawy i byli zacwyceni barszczem i
      buraczkami; poprosili nawet o kawalek syrowego byraka cwiklowego na sprobowanie.
      Pozdrowienia.
    • n0str0m0 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 15.02.05, 05:27
      pewnie podpowiem za pozno
      ale

gdy japonczycy zapraszaja na kolacje
      licz na nie mniej niz 15 potraw na stole

zastanow sie czy warto stosowac prawo symetrii?
    • Gość: Styp JSPS Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.aitech.ac.jp / *.aitech.ac.jp 15.02.05, 06:39
      Giutan moze, czyli ...wolowe ozorki (giu-wol tan-jezyk) specjalnosc Sendai -
      Japonii polnocy i Matsushima - nadmorskiej perelki oprocz ostryg z ...grila w
      zimie. Gdybym byla w Polsce,...ale bede i wtedy zaprosze znajomych Japonczykow,
      Francuzow i innych Azjatow na: (1) ROSOLEK Z PRAWDZIWEGO KURCZAKA, ktory
      zaserwuje w glebokich naprawde talerzach z duza iloscia pokrojonego ugotowanego
      prawdziwego mieska, marchewki i innych warzyw niezbyt rozgotowanych, oczywiscie
      z super swieza pietruszka i pieprzem, (2) GOLABKI przepyszne, aczkolwiek
      ostatnio w Japonii na Christmas znajomy Hiszpanczyk twierdzil ze to ...ich
      przysmak tylko w papryce, a na przystawke (3) TATAREK , sledziki, kabanoski ale
      tez BOCZUS CHUDZIUTKI OBSYPANY ZIOLKAMI Z OGRODKA RANO UPIECZONY, GALARETKE
      WINIARY z owocami na deser i ciasto (placek ze sliwkami) i co jeszcze -
      aperitif do wyboru, schlodzona zubroweczka do potraw glownych i naleweczke
      Szwagra (przekroj lata na rumie) do kawy. Pozdrawiam z Toyota City!
    • Gość: Lena Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.wsa.gov.pl 15.02.05, 08:13
      Brszcz ukraiński to nie jest typowo polska potrawa ... zreszta sama nazwa
      wskazuje ...
      • n8663 Re: Typowa polska potrawa...- obstawiam bee gees 15.02.05, 09:05
        raczej bee gees. to jest typowe i najbardziej popularne, wszedzie dostepne. Ale
        typowa kuchnia to taka bez wyraznego smaku i z duza porcja tluszczu.

Gość portalu: Lena napisał(a):

> Brszcz ukraiński to nie jest typowo polska potrawa ... zreszta sama nazwa
        > wskazuje ...
    • Gość: sasiadka Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:13
      rosołek z kluseczkami -zawsze im smakuje. to sprawdzone po wielokroć!
    • Gość: janko Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 80.51.236.* 15.02.05, 09:26
      Już po wszystkim ale tak na przyszłość:przystawki:tatar,tymbalik drobiowy lub
      inny,jajeczka w majonezie lub faszerowane,zupy-
      rosół,ogórkowa,grochowa,pomidoraowa,grzybowa,kapuśniak,szpinakowa itd tu
      jestśmy mocarstwem
      drugie:żeberka w kapuście lub schabowy,schab faszerowany pieczarkami,rolada
      wołowa,warzywa:ogórki kiszone,kalafior zapiekany,buraczki z chrzanem,biała
      kapusta gotowana lub surówka z białej kapusty,derki to też dużo możliwości
      robię się głodny więc kończę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka