bedada 10.02.05, 11:43 Takie jak na placki ziemniaczane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Nie. 10.02.05, 11:46 Nigdy nie mrozilem, ale bylo tu wiele watkow podobnych i wynka z nich odpoiwedz jedna: nie mozna mrozic w zadnej postaci surowego ziemniaka. Bo ze skropbia sie cos dzieje nieodwracalnego pod wplywem temperatury w surowych i to zlego i zmienia sie w brejo, gorzkie cos. Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Nie. 10.02.05, 11:48 Oj szkoda,bo mam dzisiaj w planie zrobic placki ziemniaczane i myślałam,że za jednym razem zetre więcej ziemniaków pomrożę i bedę miała na przyszłość problem z głowy w myciem robota. Ech leniwa coś ostatnio sie zrobiłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Nie. 10.02.05, 11:53 Wiem,wiem,ale ja uwielbiam je kiedy są takie chrupiące. A po rozmrożeniu robią mi sie sflaczałe. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Nie. 10.02.05, 12:16 Nie będą takie dobre jak świeże, niestety. Placki są na tyle niewdzięczną potrawą, że trzeba je jeść nieomal prosto z patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:00 hania55 napisała: > Surowych ziemniaków nie można mrozić. Haniu, a czy znasz powód? mam na myśli ewentualną szkodliwość - czego na co? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:02 sie zacytuję: "....bylo tu wiele watkow podobnych i wynka z nich odpoiwedz jedna:nie mozna mrozic w zadnej postaci surowego ziemniaka. Bo ze skropbia sie cos dzieje nieodwracalnego pod wplywem temperatury w surowych i to zlego i zmienia sie w brejo, gorzkie cos...." I nigdy nie wraca do poprzedniej postaci. To nie szkodzi zdrowotnie, raczej jest takim zniszczonym produktem:-( Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:04 czyli otruć się nie można? ale i tak nie ma to jak placuszki ze ŚWIEŻO startych pyrek i na dodatek PROSTO z patelni :) mniam Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Absolutnie nie 10.02.05, 21:46 Marghot, nie wiem, czy da się otruć, ale jeżeli ziemniaki się przemrożą, zazwyczaj się je wyrzuca, ewentualnie przerabia na paszę. Więc być może nie są trujące, ale jadalne też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:07 a mrożone frytki ? to przecież także surowe ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:11 ale one chyba są jakoś obrobione, czymś posypane - takie czasem mam wrażenie otwierając paczkę frytek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ale one... 10.02.05, 13:14 ...sa mrożone głęboko przemyslowo - tzn. w nieosiagalnych dla nas temperaturach. I tu jest chyba pies/ziemniak pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:19 frytki , mam takie wrażenie , że mają na sobie cienką /mikroskopijną / powlokę tłuszczu , w składzie zawarty jest oprocz rzecz jasna ziemniakow tłuszcz roślinny - pewnie olej Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Absolutnie nie 10.02.05, 13:26 maja maja. jesli nie uda ci sie umyc od razu blachy po pieczeniu to zobaczysz czym sa powlekane...bialy "smalcowy" tluszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Absolutnie nie 10.02.05, 21:47 Oczywiście, że są sypane i preparowane. Rok-dwa lata temu było trochę artykułów na temat szkodliwych substancji wydzielających się w mrożonych frytkach, właśnie ze względu na proces przygotowawczy, który przechodzą przed zamrożeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: A można zamrozić starte surowe ziemniaki? 10.02.05, 12:57 Ja bałabym się, że po rozmrożeniu "puszczą" dużo wody i staną się wiórowate. Odpowiedz Link Zgłoś
buba12 Re: A można zamrozić starte surowe ziemniaki? 10.02.05, 13:18 Nie, nie można mrozić, dzieje się z nimi coś złego. Zmarznięte surowe ziemniaki mają taki charakterystyczny słodkawo-mdły smak. Nie wiem czy to szkodliwe. Wiem, że gdy są takie zazielenione wtedy wytrąca sie czy wytwarza substancja zwana solaminą i ona z pewnościa jest szkodliwa. Ale czy one zielenieja pod wpływem mrozu(mowa oczywiście o całych ziemniakach), tego na pewno nie wiem. Jakoś mi się wydaje, że tak. Poszperaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot zielony ziemniak 10.02.05, 13:21 to niedojrzały ziemniak, i jeśłi natrafimy na takowego to tę zzieleniałą część należy odkroić. Solamina jest także obecna w bakłażanach (surowych) oraz w psujących się owocach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LL Re: zielony ziemniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 17:37 Solanina (toksyczny glikozyd), nie solamina. Występuje w niedojrzałych lub zepsutych, długo przetrzymywanych ziemniakach lub zielonych pomidorach. Działa drażniąco na przewód pokarmowy. Objawy zatrucia, to mdłości, wymioty, kolka, biegunka. W cięższych przypadkach może wystąpić niepokój, zaburzenie krążenia oddychania, rozszerzenie źrenic, zmniejszenie odruchów, białkomocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: A można zamrozić starte surowe ziemniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:54 Wydaje mi się, że w surowych zamarzniętych ziemniakach skrobia (czyli cukier złożony) rozpada się ma cukry proste. Stąd ich wstrętny słodkawy smak. (Nadają się wyłącznie do gorzelni, a może i na bimber....) Tak więc nie polecałbym mrożenia surowch plackow zmiemniaczanych. Mrożone frytki ze sklepu są podsmażane wstępnie. Sam też tak czasem sobie przygotowuje kilka dni wcześniej wiksza ilosc frytek. Z drugiej strony pamiętam, że kiedyś (może teraz też) były w sprzedaży mrożone placki ziemniaczane - może też je przed zamrożeniem podsmażali? Odpowiedz Link Zgłoś