Gość: angie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:47 co to jest? w przepisach ang.jęz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mada50 Re: shortening? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:13 skracanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: shortening? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:46 słownik to ja mam. pół szklanki skracania raczej nie dodam:) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: shortening? 16.02.05, 10:23 To jest rodzaj tłuszczu do smażenia lub pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: shortening? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:47 dzięki dziuunia:)a u nas czym to zastapić? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: shortening? 16.02.05, 11:07 Jeżeli chodzi o wypieki to z innego forum wiem że można shortening zastąpić masłem po prostu.A jeśli chodzi o smażenie to można zastąpić innym tłuszczem np.olejem czy też plantą. Poczekaj może jeszcze ktoś ze Stanów napisze,ale pewnie wieczorem biorąc pod uwagę różnicę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: shortening? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:16 jeszcze raz dzięki,chodziło o wypieki właśnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.chuligan Re: shortening? 16.02.05, 19:23 Tluszcz cukierniczy, generalnie kazdy zestalony tluszcz (smalec, maslo), ale obecnie, w przepisach kuchennych, nazwa odnosi sie do tluszczow roslinnych. Zobacz produkty Unilever Polska - Delma do pieczenia. Kedys byla w Polsce Oma i Ceres - nie wiem jak teraz. W Pn. Ameryce b. znana marka to Crisco www.unilever.com.pl/produkty/show.asp?brand=Delma www.crisco.com Notatka - proces produkcyjny tluszczu (dodawanie wodoru to oleju roslinnego w wysokiej temperaturze i pod cisnieniem w celu uzyskanie stalej masy) jak i rezultat procesu jest obecnie uznawany za niezdrowy - trans-fats, hydrogenated fats, itd sa slowami kluczowymi. Dotyczy to tez margaryny, bo zawiera trans- fats zeby byla smarowalna a nie plynna. Czyli - zastepstwa - maslo, oleje, zeby przezyc nastepna kampanie "niezdrowosci". Wiecej tutaj: www.google.pl/search?hl=pl&q=t%C5%82uszcz+cukierniczy&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: shortening? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:49 Dzięki:) Jeśli po prostu tłuszcz,to prosta sprawa,do wypieków daję masło. Tak jakoś termin " shortening" z niczym jadalnym mi się nie kojarzył. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: shortening 16.02.05, 20:53 Jesli trzeba, przetlumacze. en.wikipedia.org/wiki/Shortening Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: shortening IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:03 Dzięki,poradziłam sobie:) Odpowiedz Link Zgłoś