Dodaj do ulubionych

swiezy losos i jakis dodatek

IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 18.02.05, 11:03
dzis na kolacje bedzie losos i mam odwieczny problem, co poooodac do niego?
ryz sie juz dawno znudzil a ziemniaki tez troche traca banalnoscia, no chyba
ze jakowes specyjalne beda, a co wy podajecie do rybki takiego fajnego i
ulubionego?
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: swiezy losos i jakis dodatek 18.02.05, 11:07
      moze puree z ziemniakami, ale z dodatkiem duzej ilosci innych ugotowanych warzyw
      (marchewka, seler,por), troszke masła, sól i już
      albo pieczone ziemniaki z ziolami
      • jacek1f A masz tam u siebie... 18.02.05, 11:56
        teraz tanie rzodkiewki?
        To ugotuj rzodkiewki w osolonej i posłodzonej wodzie, odparuj jak ziemniaki i
        podaj tylko z masłem i oprószone solą.
        • invicta1 Re: A masz tam u siebie... 18.02.05, 11:58
          jestem w szoku, ze tak mozna - w zyciu nie jadłam gotowanych rzodkiewek! dobre to?
          • jacek1f Re: A masz tam u siebie... 18.02.05, 12:09
            Nam bardzo smakują. Jest to niezły sposób, jak się robią już takie późne, lekko
            przerośnięte. No i tanie powinny być, bo po kilka-kilkanaście na głowę powinno
            być...
            Trzeba gotowac z solą i cukrem (jak kalafiora lub brukselkę na przykład), nie
            przejmować sie kolorem wody, bo one puszczaja tę swoją czerwień a same robią
            się blade. Spróbuj kiedyś, może podpasują.
            • Gość: figa z makiem Re: A masz tam u siebie... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 18.02.05, 12:17
              doskonaly pomysl z tymi rzodkiewkami, nie wiem tylko czy dostane dzis
              rzodkiewki i po ile sa, bo to nie sezon, ale napewno wpisuje na liste do
              szybkiego sptobowania, moze wlasnie jeszcze dzis, dam znac jak smakowalo, a czy
              mozna te rzodkiewki jeszcze czosnkiem potraktowac, czy bedzie to wiarolomstwo,
              pozdr
              • jacek1f Nie wiem, na pewno nie wiarołomstwo :-)... 18.02.05, 12:21
                ... nie próbowałem z czosnkiem. Próbowałem
                z masłem i solą;
                z masłem dodanym po odparowaniu i wtedy tak jakby sie sekunde podsmazaja w nim;
                i normalnie z tarta bulka na masle i polane takkim czyms;

Ale dzieki! Z czosnkiem tez sprobuje. Nie powinien przeszkadzać.
                • Gość: figaz makiem Re: Nie wiem, na pewno nie wiarołomstwo :-)... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 18.02.05, 12:27
                  bardzo podobnie robie skorzonere czy salsyfis i tak od razu mi sie z czosnkiem
                  skojarzylo,bo bulka tarta tez polewam, patrz inne jarzyny a pomysl prawie
                  identyczny, ale dziekuje za dobra podpowiedz, neca mnie te rzodkiewki
      • siostraheli Re: swiezy losos i jakis dodatek 18.02.05, 12:13
        Łosos jednak zdecydowamie z ziemniakami, a nie z ryzem. Najczeciej podaje go z:
        1.skandynawska salatka ziemniaczana
        4-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pokrojonych w duza kostke, troszke
        cebuli posiekanej drobno, 2-3 ogorki konserwowe w kostke, poł sloiczka kaparow,
        sos majonezowo-jogurtowy z białym pieprzem
        2. Ziemniaki pieczone w piekarniku, sciete czubki, polane mieszanka z masla i
        ziól, kawałek plesniowego sera na wierzch.
        3. grateng z ziemniakow
        ez.kvinneguiden.no/article/view/76/1/21
        (moze hela przetlumaczy)
        4. salatka z kielkow
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19593623&a=19593623
        • Gość: figa z makiem Re: swiezy losos i jakis dodatek IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 18.02.05, 12:22
          lo jezu jakie pysznosci, dziekuje, te ziemniaki pieczone to juz tez za mna
          chodzily gdzis z tydzien, robie wlasnie dosc czesto a maz chcial zmiany, a co
          to to grateng z ziemniakow? jakas zapiekanka ziemniaczana czy tak?
    • karmilla Re: swiezy losos i jakis dodatek 18.02.05, 12:21
      ja łososia to tylko z frytkami. I to takimi kupnymi, które potem piekę w
      piekarniku, bo z normalnie smażonymi byłoby za tłusto. I z surówką z białej
      kapusty.
      • Gość: Hela grateng z ziemniakow IP: *.dep.no / *.dep.no 18.02.05, 14:09
        zapiekanka z surowych ziemniakow w cienkich plastrach i cebuli w cienkich
        plastrach, zalana mlekiem z odrobina maki, posypana ziolami prowansalskimi,
        odrobian galki muszkatolowej, posypane tartym serem i upieczone w piekarniku na
        180 stopni przez 40 minut.
        Zadnej interpunkcji nie ma, sorry! CZasu malo!
      • hania55 Re: swiezy losos i jakis dodatek 18.02.05, 14:12
        Własnoręcznie zrobione frytki też możesz upiec w piekarniku (moja koleżanka
        piecze). Trzeba je tylko posmarować olejem i piec na folii. Wyjdzie taniej,
        smaczniej i zdrowiej, niż z gotowcami.
    • Gość: kama Re: swiezy losos i jakis dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 23:18
      Ja do lososia zawsze daje sosik :
      jogurt naturalny(lub jogurt ze smietana),do tego czosnek przecisniety przez
      praske(sporo),ogoreczek kiszony w drobna kosteczke,sol ,pieprz do smaku.
      Doskonaly dodatek.Nam smakuje do tego puree z ziemniakow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka