Dodaj do ulubionych

Co robicie z mleczkiem kokosowym?

IP: 212.150.140.* 22.02.05, 10:05
Czy dodajecie do zup zamiast smietany mleczko kokosowe? Dodalam tak dla
eksperymentu i wyszlo pyszne. Teraz moge gotowac na wywarach miesnych, bo nie
mam problemu z pomieszaniem mlecznych z miesnymi.
Zrobilam tez kurczaka w sosie: curry plus mleczko plus czosnek, troche
cytryny razem ze skorka i oczywiscie sol.
Co jeszcze robicie z mleczkem kokosowym?
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 10:09
      Dodaję do ryby w zielonym curry i do koktajlu z malin albo truskawek.
      • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 10:16
        W sklepach jest mleczko kokosowe i woda kokosowa. Nigdy nie kupowalam wody. Czy
        uzywasz ja do czegos. Wczoraj przeczytalam na forum, ze mozna zrobic samemu i
        chyba sie skusze.
        Do koktajli to zdaje sie doskonaly pomysl. Jak moglam o tym nie pomyslec!
        Dzieki. To rozwiazuje mi wiele problemow kulinarnych, zwlaszcza kiedy mam
        bardzo tradycyjnych gosci.
        • hania55 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 10:17
          Nie, nie używałam nigdy wody kokosowej, tylko mleczko.
          Powodzenia!
          • Gość: Cynamoon Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:32
            Mleko kokosowe w zupie uwielbiam.

Mozna jeszcze je zastosowac do smazonych owocow w ciescie, np. wedlug przepisu
            Pascala:
            poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid51/
            Ja czesem robie tez nalesniki z mleka kokoswego, maki ryzowej wymieszanej 1:1 z
            maka razowa, jajko, szczypta soli i cukru.
            • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 10:39
              A co z nalesnikami podawac? Cos na slodko?
        • Gość: senin Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.02.05, 10:38
          o dodawaniu mleczka kokosowego do zup trabie na tym forum od dwoch lat :)))
          dobrze ze ktos jeszcze eksperymentuje z mlekiem kokosowym

zastanawia mnie jednak jedno - co to jest ta woda kokosowa sprzedawana w
          sklepach??????????
          jak jest sprzedawana? (w puszkach, butelkach, w skorupce;)???

czy mozesz przyblizyc nieco?

mysle ze zmyslasz, ot i tyle

tylko zastanawiam sie, po co?
          • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 10:44
            Nie wiem dlaczego myslisz, ze zmyslam. Jestem juz na to za stara. Troszke nie
            ladnie tak z gory storpedowac kogos? Nie myslisz? Ja pytam grzecznie. Poprostu,
            na puszkach pisze mleko, a na innych woda. Nigdy nie kupowalam tej puszki z
            woda. Byc moze to to samo tylko inaczej sie nazywa.
            Nie czytalam Twoich przepisow z zupkami i chetnie poczytam. Nie czesto zagladam
            na forum kuchnia i dlatego mi umknelo.
            • Gość: + Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.02.05, 10:46
              • Gość: Cynamoon Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:52
                Nalesniki mozna i na slodko i na slono.

Senin, faktycznie jest cos takiego jak woda kokoswa, tylko nie wiem, czy tak to
                sie nazywa. Jest to bardzo rzadkie i obrzydliwe IMHO, mysle, ze to jakies mocno
                rozcienczone "mleko". Sprzedaja w puszkach za 1/2 ceny gestego mleczka.
            • Gość: senin Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.02.05, 10:50
              ok

od lat 15 siedze w temacie mleko kokosowe

od takiego samego czasu sledze sklapowe "wynalazki" w tej dziedzinie
              nigdy nie spotkalam sie z czyms takim jak "woda kokosowa" w sprzedazy

wiec pytam - jak i gdzie ta "woda kokosowa" jest sprzedawana

powod?
              Bardzo jestem przywiazana do rzetelnosci informacji na tym forum
              • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 10:53
                Mieszkam w Izraelu, a sprzedawane to jest w naszych sklepach, ktore sprowadzaja
                to z Tajlandi. Co jeszcze mam napisac? Jak kupie i sprawdze, to dam Ci
                dokladniejsza odpowiedz.
                • Gość: senin Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.02.05, 11:04
                  ja mieszkam w australii
                  i jedyna forma "coconut water " jaka znam, jest ta musujaca slodkawa ciecz w
                  srodku orzecha kokosowego

od lat 15-tu zwiedzajac wiele dostepnych sklepow z zywnoscia azjatycka
                  (przerozna) nie spotkalam sie z woda kokosowa

z coconut cream o coconut milk owszem

nie mialam zamiaru nikogo obrazic,

tyle jednak "niedokladnych" informacji przeczytalam na tym forum (wypowiadanych
                  z mina eksperta., ze czuje sie zobowiazana wobec czytajacych to forum prostowac
                  pewne "zabobony kuchenne"

nie bierz tego do siebie, sara
                  • egipcjanka15 Woda kokosowa 22.02.05, 14:52
                    Moze Sarze chodzi o napoj kokosowy. Ale on ma na puszce napis Coconut drink i
                    sprzedawany jest w puszkach takich jak napoje (cole itp); u mnie sprzedaja
                    produkowane w Tajlandii. Dosc obrzydliwe moim zdaniem.
                    • Gość: Sara Re: Woda kokosowa IP: 212.150.140.* 22.02.05, 15:34
                      Wlasnie wrocilam ze sklepu. Kupilam coconut milk. Bylo tam tez cos w puszcze z
                      napisem woda i kiedy to ogladalam, to ktos mi powiedzial, ze to straszne
                      swinstwo i nie kupilam. Byc moze masz racje.
                      Zuwazylam natomiast, ze na puszkach o tym samym skladzie jest duza roznica w
                      ilosci kalori. Miedzy 120, a 225. Kupilam z iloscia 188, poniewaz to juz
                      uzywalam i znam. Ilosc weglowodanow jest tez taka sama, wiec chyba slodkosc tez.
                      Jedynie produkuja rozne firmy.
                      Tak wiec chyba wszystko jest ok. Wszyscy maja racje i tylko przez chwile
                      poczulam sie postawiona do kata, ale juz mi przeszlo.
                      Jestescie bardzo fajni i przykro mi, ze bylam powodem jakiejs rysy na tym watku.
                      Serdecznie pozdrawiam.
                      • egipcjanka15 Re: Woda kokosowa 22.02.05, 15:51
                        Gość portalu: Sara napisał(a):

> Bylo tam tez cos w puszcze z
                        > napisem woda i kiedy to ogladalam, to ktos mi powiedzial, ze to straszne
                        > swinstwo i nie kupilam.

Jesli to ten napoj o ktorym mysle, to swinstwo krancowe. Kupilam to to z
                        ciekawosci raz (a wlasciwie trzy razy: pierwszy, ostatni i o jeden za duzo).
                        Slodko-mdle bez zadnej nuty przewodnie i na dodatek z plywajacymi malymi
                        kawalkami czegos przejzystego o konsystencji galaretowatej. MIalam nieodparte
                        skojarzenie z chlodnikiem z meduzy :-(

A z mlekiem kokosowym, procz zup (z soczewicy czerwonej, pomidorowej i
                        pomidorowo-marchwiowej na ostro) i rybnego curry robie jeszcze pyszny koktajl.
                        Miksuje mleczko z duuuza iloscia truskawek, miodem i cynamonem lub garam
                        masala. Czasem dodaje jeszcze banan, dla zageszczenia, wtedy mniej lub wcale
                        miodu.
                  • maruda78 Senin - coconut water 22.02.05, 15:36
                    Takowy 'wynalazek' jak najbardziej istnieje.
                    Jest to woda ze srodka mlodego kokosa - bezbarwna, przezroczysta, jak na moj
                    gust niezbyt wyrazista w smaku, ale to juz rzecz gustu.
                    Mozna toto kupic w malych kartonikach, albo puszkach, albo poprostu w formie
                    mlodego owocu kokosa od ulicznego wendora (eeeee... tzn. sprzedawcy?) w
                    Chinatown, ktory zgrabnym lupem odcina czubek i wklada slomke (jeszcze lepsze
                    sa niemalze prosto z drzewa serwowane na Copacabana w Rio, im swiezsze tym
                    lepsze).
                    Ot i tyle - korale mecyje :-)
    • miszam Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 10:54
      Krążył na forum przepis na zupę z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego.
      Nie miałam wszystkich składników i zrobiłam inaczej.

Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać kurkumę, chili,
      liść laurowy, na koniec wypłukaną i odciśniętą soczewicę.
      Zalać wodą, dodać puszkę mleka skondensowanego, łyżkę wegetariańskiego bulionu
      w proszku, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować tylko do momentu gdy ziemniaki
      będą miękkie, żeby nie rozgotować soczewicy.
      Pierwszego dnia podałam zupę ozdobioną krążkami przyrumienionej cebuli,
      drugiego z łyżką pesto.
      Zupa ma kolor żółtka, smakuje wyśmienicie.
      • miszam Dodać puszkę mleka KOKOSOWEGO, oczywiścien/t 22.02.05, 10:57

• Gość: senin Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.02.05, 10:58
        zupa z soczewicy z mlekiem to specjal ze Sri Lanki
        ale mleko NIE JEST kokosowe tylko skondensowane

to dosyc standardowy sposob gotowania soczewicy w Indiach/Sri Lance
        • miszam Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 11:25
          Nie znam przepisów z Sri Lanki i napisałam tylko jak JA zrobiłam tę zupę
          dysponując małą ilością składników i wiedząc, że mleko w puszce z wizerunkiem
          kokosa, które można kupić w Polsce, dobrze kombinuje się z kurkumą.
          Nawet jeśli gdzieś jada się tę zupę codziennie dla mnie ten smak był odkryciem.
          Myślałam, że odpowiadam zgodnie z tematem. Skoro chodziło o co innego, to sorry.
          • bazylia7 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 11:32
            miszam,

moje wyczucie tekstu nigdy mnie nie myli...
            szkoda, ze tak sosbiscie do tegho podszedles

odpowiedziales autorce postu
            Gotujesz jak chcesz
            Ja ustosunkowalam sie do Twojego pierwszego postu...

niewazne

mysle ze wystarczajaco duzo wiedzy nt mleka kokosowego na tym forum

ja sie raczej wylacze w tej sytuacji
            • miszam To nie był żaden atak na NIKOGO. 22.02.05, 11:45
              Nigdzie nie napisałam, że jestem autorytetem jeśli chodzi o przyparwy
              orientalne. Pisałam rzeczy wręcz przeciwne. I wdzięczna jestem za uwagi.
              Pozdrawiam Cię:)
          • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 11:44
            miszam, dziekuje za pomysl. Napisze jak smakowalo. Dla mnie jest b. wazne, ze
            nie musze uzywac mleka. Nigdy nie uzywalam kurkumy i troche sie boje czy mi
            bedzie smakowalo. To forum jest fajne, wlasnie dlatego, ze mozna pochwalic sie
            wlasnymi odkryciami (nawet jezeli okazuje sie, ze to zadna rewelacja dla innych)
            i czasami zadac pytanie, ktore dla znawcow wydaje sie naiwne, a dla mnie nie
            tak bardzo.
            Pozdrawiam
    • wanilka77 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 11:24
      ostatnio Two Fat Ladies robiły pieczone mięso (polędwicę wołową) w mleku
      kokosowym i przyprawami. zainteresował mnie ten przepis.
      • Gość: Cynamoon Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 11:26
        Odgrzebalam stary link, mnostwo inspiracji ;-)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14288027&v=2&s=0
        • bazylia7 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 11:42
          no coz, cynamoon

czlek ma lepsze i gorsze dni (dzieki za zachowanie rownowadi i probe
          zalagodzenia sytuacji laskoczac moje "ego";)

ma tez takie ze wyczulony/przczulony jest na temat kazdego domniemanego bleffu
          ;)))
          nie wycofujac sie z niczego, co napisalam, przyznaje ze odczytalam intencje,
          ktore byc moze dyskusyjne sa :)
        • Gość: Sara Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: 212.150.140.* 22.02.05, 11:51
          Ooooo:))))))))))))))))
          Wielkie dzieki Cynamon. To mi wystarcza.
          Buziaczki i juz mi slinka leci na te dobroci. Musze jednak jeszcze troche sie
          pomeczyc w pracy, gdzie kradne czas zagladajac tutaj.
          Pozdrawiam.
    • Gość: X Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.access.telenet.be 22.02.05, 13:10
      Czy to mleczko jest slodkie ?
      Ja kupuje cocoscreme wyglada to jak mydlo w kostce i ma 0 cukru
      Dodaje do miesa w sosie z chilli , imbirem , czosnkiem ,curry i mango
      Mozna dodac tez do deserow

• Gość: prażynka Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? IP: *.crowley.pl 22.02.05, 21:01
      na tym forum jestem od niedawna i powiem Wam że jesteście świetni a ja gotująca wiele lat,lubiąca nowości cały czas się od Was uczę.Przepisy z mleczkiem kokosowym już w tym tygodniu będą realizowane a już myślę o czerwcowym koktajlu z truskawkami.Pozdrawiam bo wreszcie forum na którym nie ma agresji tylko ciekawe rozmowy i pomoc
      • hania55 Re: Co robicie z mleczkiem kokosowym? 22.02.05, 21:22
        Prażynko, możesz kupić mrożone truskawki, rozmrozić je na sitku i zmiksować z
        mlekiem. W ten sposób przybliżysz sobie czeriec :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka