Dodaj do ulubionych

do Dziuuni- KRóWKI!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:29
Mąż gotuje masę na krówki.Gotuje dzielnie już dwie godziny ale chyba coś nie
tak, bo zaczynaja sie robić grudy a masa jakoś szczególnie nie gęstnieje.Co
robić??
proporcje chyba ok 1/2 l mleka i pół kg cukru.
pomocy!!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: do Dziuuni- KRóWKI!! 27.02.05, 20:34
      A czy mąż miesza te krówki?Może stąd te grudy.A może gaz za duży?
      Masa gęstnieje różnie,raz szybciej raz trochę wolniej.Dlatego czasem trzeba
      gotować 3 godziny i więcej.Proporcje są dobre(można jeszcze pod koniec
      gotowania dodać 10 dkg masła albo mniej wg gustu) więc tylko wytrwałości
      trzeba :)
      • Gość: renia334 Re: do Dziuuni- KRóWKI!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:07
        Masa była mieszana ( a ma być czy nie??)w miarę często, cukier troche się
        zaczął odkładać na ściankach garnka.Masełko już dodane, masa się studzi,
        ciekawa jestem co z tego wyjdzie?
        A w czym Ci ta masa zastyga?No i czy jest szansa że będą sie ciągnęły?Bo ja
        najbardziej takie lubie, ale mążowi wszystko jedno byle bylo słodkie.
        Pozdrawiam.
        • dziuunia Re: do Dziuuni- KRóWKI!! 27.02.05, 21:18
          Ma byc mieszana w zasadzie przez cały czas.Cukier czasem się osadza na brzegach
          garnka,ale to raczej w niczym nie przeszkadza bo to są nieduże ilości.
          Jak masło dodamy do masy gotującej się jeszcze to jest szansa że krówki będą
          ciągnące,jeżeli wmieszamy je do masy zdjętej z ognia i ucieranej chwilę to
          krówki bedą raczej kruche.
          Ja krówek jako takich nie robię.Robię tę masę do mazurka kajmakowego i
          podkładem jest tam kruche ciasto.Ale możesz też wylac tę masę na płaski talerz
          posmarowany cienko olejem i odstawić do wystygnięcia,nie powinno się przykleić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka