Dodaj do ulubionych

dwie masy do torta potrzebne

IP: *.speed.planet.nl 28.02.05, 22:27
czesc wszystki
wlasnie upieklam biszkopta czekoladowego i zastanawiam sie nad masami.
Chcialabym z niego zrobic dobrego torta z dwiema roznymi orginalnymi masami
(urodz.meza.]
Ktos jakies pomysly(RAZEM Z PRZEPISAMI PROSZE)
pozdrawiam GR.POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: aniel Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 22:36
      bita śmietana (30% + śmietanfix) i wiśnie z kompotu

• mysiulek08 Re: dwie masy do torta potrzebne 03.03.05, 03:39
      Najprostsza do kilku wariacji:

dwa jajka ucierac z 1 szklanka cukru pudru na pulchna mase, gdy jest puszysta
      ucierac dalej na parze az zbieleje, zgestnieje i podwoi swa objetosc. Zestawic
      z garnka i ucierajac dalej ostudzic, aby nie zrobil sie "kozuszek". Do
      wystudzonej masy jajecznej dodawac porcjami ucierajac kostke masla
      (niesolonego!). I to jest baza. Teraz wariacje: np.
      - kawowa-dodac papke z mocno zaparzonej kawy, czyli 2 lyzeczki czubate
      zmielonej kawy zalac niewielka iloscia wrzatku by powstala "papka" ostudzona
      dodawac do masy maslanej
      -czekoladowa- roztopiona tabliczke czekolady, przestudzona rzecz jasna
      -chalwowa- roztrzec kawalek chalwy na mase i dodac do masy maslanej
      -orzechowa- przeprazone orzechy laskowe zmielic i dodac do masy (nieco wiecej
      niz pol szklanki)

Do kazdej dodac alkohol, koniak, wodke. Albo mocno aromatyczny likier, wtedy
      juz bez dodatkow.
      Biszkopt przed nalozeniem masy nasacz mocnym naparem z herbaty poslodzonym z
      dodatkiem alkoholu.

Bita smietana jak napisala Aniel zawsze:) i tez lepiej w towarzystwie mocno
      nasaczonego biszkoptu.

Moja ulubiona do czekoladowego biszkoptu jest wlasnie czekoladowa mocno
      zakropiona alkoholem:))

www.polcom.cl/patagonia
      volvina.blog.onet.pl
      smakosze.blox.pl
    • syswia Re: dwie masy do torta potrzebne 03.03.05, 04:06
      Ja czesto rozpuszczam gorzka czekolade w smietanie kremowce, potem ochladzam i
      ubijam. Jest rewelacyjna: gesta i czekoladowa:)

Pozdrawiam Cie Grazyno:)
    • bees :) A ja mam wrażenie .... 03.03.05, 12:08
      że grażyna sobie zażartowała taką pisownią cytując Kiepskich. :)))

A krem to może orzechowy do takiego biszkoptu? Ale ja nieciastowa jestem i nie
      mam pomysła jak go zrobić :))))
      Pozdrawiam oburzonych :)
      • Gość: bajeczka04 Re: :) A ja mam wrażenie .... IP: *.303.krakow.pl 03.03.05, 12:41
        Krem orzechowy:
        250 g orzechów, 200 ml mleka, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła.
        Orzechy zmielić lub drobno posiekać, a następnie zalać gorącym mlekiem. Masło
        utrzeć z cukrem na pulchną masę, dalej dodawać po łyżce masy orzechowej.
        Pozdrawiam! bajeczka04
    • Gość: m Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.05, 14:44
      A może taki:
      Składniki:2 kostki masła,4 jaja ,40 dkg cukru pudru.
      Jaja ubić cukrem pudrem na parze.Masło dodać do ubitej up[rzednio masy.Póżniej
      można dodać albo kakao, kawę lub kilka kro pel alkoholu.
    • Gość: pomarańczka Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:54
      krem pomaranczowy:
      namoczyc 4 lyzeczki zelatyny.
      zetrzec skorke z 1 pomaranczy.
      4 zoltka ubic na parze ze 100g cukru, skorka i 1/2 szklanki soku (wycisnietego
      i odcedzonego).
      dodac zelatyne.
      gdy krem zacznie tezec, dodac ubita smietene (200ml kremowki).
      • monia_77 Re: dwie masy do torta potrzebne 03.03.05, 18:07
        Do biszkoptu czekoladowego bardzo mi pasuja wiśnie w alkoholu wymoczone i do
        tego bita śmietana (ubić mocno zmrozona i dodawac cukru pudru az uzyskasz
        wlasciwy slodki smak). Musi to byc smietana sztywna 36%, ale skoro nie piszesz
        z Polski to firmy Ci nie doradze.

Dobry tez bedzie krem budyniowy, przygotuj ulubiony budyn z wieksza iloscia
        mleka o 1/4 wiecej mleka niz zalecana na opakowaniu. Jak budyn wystygnie dodaj
        schlodzona kostke dobrego masla bez soli i zmiksuj. Masa mozesz obsmarowac
        tort na wierzchu i obsypac sowicie posiekanymi orzechami. Ja lubie tą wersje z
        budyniem czekoladowym i tez dekoruje wiśniami.
        • Gość: grazyna Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.speed.planet.nl 03.03.05, 22:44
          Dziekuje za cieple slowa i przepisy.
          Pozostale posty zostawiam bez komentarza:(
          Mieszkam od 15 lat za granica,prawie zadnych kontaktow z Polakami i
          jez.polskim, w Polsce jestem raz na rok.
          Moze to nie usprawiedliwia ale zeby az tak.....
          Koncze, wiecej zdan,wiecej bledow:)
          Pozdrawiam
          Gr.
          • Gość: wiedzma Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.3web.net 05.03.05, 05:04
            A dla mnie jezyk polski - jest jezykiem obcym.

Pozdrawiam!
          • Gość: trojanka Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 18:04
            Grażynko!Nigdy babom nie brakowało uszczypliwości.Najbardziej uderzyło mnie
            to, że początkowo nikt nie zareagował na Twoją prośbę, ale natychmiast
            wytknięto Ci błędy.Dobrze, że w końcu litościwe dusze naprawiły nietakt. Co do
            przedmiotu sprawy- chodzi o podany przez kogoś przepis na masę z budyniem.Ja
            gotuję bardzo gęsty - 2 proszki na pół lita mleka.Miksuję ostudzony z kostką
            masła lub margaryny , lub pół na pół dodając go po łyżce do już rozmiksowanej
            masy.Można dodać na koniec posiekane orzechy,rodzynki, cząstki ananasa ,
            mandarynek i próbować innych wariacji z np. truskawkami dodając po trochę.Życzę
            udanych eksperymentów. A mężulek i tak pewnie pochwali.Mój mawia : "produkt
            wykonany z surowców jadalnych powinien być w efekcie jadalny" .Nos do góry!
    • hannaa Re: dwie masy do torta potrzebne 04.03.05, 11:12
      dla dbających o linię
      biszkopt można przełożyc warstwą galaretki z wiśniami
      ja wykładam formę (tą samą co piekłam biszkopt)folą spożywczą i robie galaretkę
      w 1/2 wody z przepisu, dodaję wiśnie - bez pestek! czasem terzeba dosłodzić.
      jak zastygnie to wykładam na biszkopt(odwrócić nad ciasem , zdjąć folię)
      do tego jesze jakiś krem albo bita śmietana
      hannaa
      • Gość: foka Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:34
        no ale z kremem i bita smietana trudno juz dbac o linie
    • jswm Re: Do Senin 05.03.05, 11:05
      a może by tak o tych masach do tortów ?
      • Gość: senin Re: Do Senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 05.03.05, 11:06
        na tortach sie nie znam :(
    • Gość: zyglis Re: dwie masy do torta potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:39
      W pełni zgadzam się z Panią. Te przemądrzałe opinie takie ni z gruszki ni z
      pietruszki, też mnie denerwują
    • fettinia Ojojoj:) 06.03.05, 21:15
      No dobrze,jestesmy na forum kulinarnym.Ok-raza nas bledy takie czy inne.Jestesmy
      poza granicami kraju wiele lat.No ale przeciez i zwracajac komus uwage mozna
      zrobic to delikatnie.Nie mowiac juz o wrodzonych sklonnosciach do problemow z
      ortografia, na ktore zadne szkoly nie pomoga.Pozdrawia was Fetti-17 lat za granica:)
      No a najwazniejsze-u mnie masa do tortu nieustajaco nr 1 to najzwyklejsza bita
      smietana z cukrem waniliowym:)
      • fettinia Re: Ojojoj:) 06.03.05, 21:44
        PS-ewentualnie poczarowana odrobina alkoholu i czekolada lub kakao:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka