Dodaj do ulubionych

bryndza sądecka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 23:20
na pudełku owieczki (łowiecki) i sosneki
b r y n d z a . s ą d e c k a
mleczarnia z Nowego Sącza

skład: SER KROWI (i jakieś trzy substancje E-ileś tam)

cudownie!

Obserwuj wątek
    • mnkra Re: bryndza sądecka 01.03.05, 08:58
      Duzo smaczniejsza jest bryndza owczo-krowia wyprodukowana przez OSM w
      Sanoku,ale teraz przeczytalam tez ma jakies E 412 guma guar stabllizator a w
      skladzie bundz owczy i bundz krowi.Sprzedawana w op. 125 i 250 g.
      • mnkra Re: bryndza sądecka 01.03.05, 08:59
        Ta bryndza pakowana jest tak jak maslo w kostkach a nie w pudelku,
        • Gość: kiwi Re: bryndza sądecka IP: *.chello.pl 01.03.05, 09:17
          A ja też kupuję bryndzę sądecką w pudełeczku okrągłym, niewielkim i ogromnie ja
          lubię! Szaleńczo! Także w postaci dodatków do zimnych sosów! Albo na razowcu z
          plasterkiem swieżego ogórka!
          • Gość: JP a co to jest bryndza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:39
            jeżeli ktoś pisze "bryndza" na czymś co nie jest bryndzą ten jest oszustem
            a niech tam bedzie napisane SER KROWI
            niech te owieczki z opakowania zostaną wykreślone

notabene smak beznadziejny
            klasyczny brej serowy zagalaretowany agarem albo innym zagęstnikiem
            prodkt bez sensu zupełnie, nóż się sam otwiera w kieszeni

PS. napisałem sobie SONY na czole ..
            ale czy jestem SONY?
            • karmilla Re: a co to jest bryndza? 01.03.05, 12:56
              teraz na bryndzy sądeckiej jest napisane "bryndza krowia" i nie ma żadnych
              owieczek (krów też nie, w ogóle nic nie ma) konkretniej, to dużymi literaami
              jest napisane BRYNDZA SĄDECKA a jakby nieco mniejszymi - bryndza krowia
              termizowana, czy jakoś tak.
              Coś tak mi się wydaje, że bryndza krowia, to trochę jak schabowy sojowy
            • Gość: kafir Re: a co to jest bryndza? IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 08.08.16, 08:30
              Całkowicie zgadzam się z opinią. Zawartość 95% mleka krowiego i 5% owczego nie robi z tego produktu bryndzy, bo bryndza to produkt z mleka owczego. Dodawanie zagęszczaczy i dodatków smakowych dzięki którym niektórzy piszą "mniam" świadczy o beznadziejnej technologii wytwarzania. Takie mamy czasy. Wędzony ser beskidzki robiony jest w Ełku. Dno.
              • Gość: x mylisz się, tylko Bryndza Podhalańska IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 08.08.16, 09:40
                jest z mleka owczego i musi być produkowana na Podhalu.
                Wszystkie inne produkty z bryndzą w nazwie mogą być produkowane gdzie indziej i z innego mleka niż owcze.
                Bryndza Podhalańska to pierwszy polski produkt spożywczy chroniony w Unii.
    • cipcipkurka kacza pieczeń 01.03.05, 09:28
      Skład: mięso z kury, tłuszcz wieprzowy, konserwanty...

Niestety, wyrzuciłam opakowanie, więc producenta nie znam.
    • karmilla Re: bryndza sądecka 01.03.05, 11:09
      z racji uczulenia na mleko krowie szukałam ostatnio przetworów z melka
      niekrowiego. W tym celu przejrzałam wszystkie fety, mozarelle, bryndze i inne
      sery, które z natury swojej powinnny być niekrowie. Wszystkie były krowie albo
      krowioowcze czy krowiokozie (na przykład ser z koziego melka Exuisa miał był w
      80% krowi, a w smaku w 100% chemiczny)
      Oscypkom i buncom kupowanym u "góralki" na wrocławskim PKSie też nie do końca
      ufam, ale te przynajmniej są smaczne. "Góralki" o skład nie pytam, bo i tak nie
      mam możliwości sprawdzenia prawdziwości jej słów
      • Gość: JP oscypek OWCZY nie istnieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:41
        bez znajomości z producentem nie
        mozliwe kupno oscypka min. 90% owczego
        łatwiej kupić chyba kokaine

nie łopłaca się panocku łowiec trzymać
        nie łopłaca się
        • kocia_noga Re: oscypek OWCZY nie istnieje 11.08.16, 18:33
          Na Słowacji mają prawdziwą bryndzę. Jak tam jadę zaopatruję się na dłużej. Pierogi ruskie z bryndzą to mój przysmak.
    • Gość: kim Re: bryndza sądecka IP: *.centertel.pl 13.08.16, 11:12
      Kiedyś w Warszawie w Sezamie można było kupić słowacką bryndze. Pakowana w kilogramowe wiaderka i sprzedawana na wagę. Niestety, Sezamu już nie ma przy Marszałkowskiej, podobno jest w Miasteczku Wilanów, nie wiem z jakim zaopatrzeniem. Gdzie można teraz znaleźć słowacką bryndze? Moze wiecie? Jest fenomenalna. Droga, ale warta każdej wydanej złotówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka