01.03.05, 09:27
Czy pomysł zeby ja upiec w piekarniku w folii aluminiowej jest trafiony?
Podajcie moze jakies przyprawy jakie pasuja do tej delikatnej ryby.

MiM
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Sola 01.03.05, 09:38
      możesz ją zrobić na maśle i podać na/pod spzinakiem

w folii z masłem i natką pietruszki/koperkiem, plasterm limonki lub cytryny
      • jacek1f Re: Sola 01.03.05, 09:45
        To bardzo delikatna - "nierybna" ryba, wiec powinnas jej białemu miesu nadać
        jakis smak. Moze w cytrynowym sosie, moze tylko z ziolami prowans, ale pomysłów
        wiele. Moze z tego wybierzesz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19885357&a=19887107
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18304523&a=18306434
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11877744&a=11879794
    • mamaimarta Re: Sola 01.03.05, 09:54
      Dzięki bardzo - szukałam w przegladarce ale nic nie znalazłam - tym bardziej
      dzieki jacku1f.
      Jadłam niedawno sole w sosie chyba wlasnie cytrynowym. Zastanawiałam sie tylko
      czy ona była najpier ugotowana a potem włozona do sosu?
      Czy moze upiec w piekarniku a potem do sosu?
      Nie chciałabym jej panierowac ani smazyc - to takie super miesko.
      Pan w rybnym polecił mi dzisiaj inny rodzaj soli o nazwie PANGA. Jadł kto to
      cudo? Kupiłam na póbe dwa kawałki (oprócz "normalnej" soli której oprzec sie
      nie moge)- jest podobno równie pyszna a jest tansza.

MiM

• jacek1f Re: Sola 01.03.05, 09:59
        Panga jest jeszcze delikatniejsza o ile to mozliwe :-))
        Upicz w folii, a sos mozesz zrobic osobno spokojnie.
        Albo - po upieczeniu wloz rybe delikatnie do gorącego sosou i przetrzymaj ja
        dosłownie dwie minuty.
        Smacznego.
      • Gość: Finka Re: Sola IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 10:05
        Pange polecam goraco...dorownuje soli...
        wbrew pozorom leciutko opruszona maka sola i obsmazona na masle i oleju na
        zloto a potem podpieczona w piecu (aby doszla) jest swietna sama w sobie...

Mozesz sprobowac zrobic z soli malutkie roladki...z wybranym przez Ciebie
        farszem (filet kroisz cieniutko na pol...dobry noz!...i zawijasz na folii
        plastikowej kuchennej robiac taka szczelna roladke)...gotujesz i podajsz z
        chocby takim wlasnie sosem na bazie cytyny i smietany...
    • hania55 Re: Sola 01.03.05, 10:03
      Nie przepadam za rybami z folii, więc solę robiłam na patelni grillowej,
      przedtem opruszając ją solą, białym pieprzem, ziołami prowansalskimi i mąką.

A kiedyś udusiłam ją w curry i też było dobrze :-)
    • mamaimarta Re: Sola 01.03.05, 10:29
      Dzieki Wam bardzo - pewnie sie przerzuce na ta PANGE bo jesli tak dobra a 10
      złotych tansza to po co przepłacac;).
      POdpowiedzcie mi tylko jeszcze prosze jak ten sos zrobic - na bazie smitany i
      do tego cytryne wdusic? A nie wyjdzie troszke "potrawkowy" z tego?
      No i na czym - woda, kostka? A do tego sosu moze winka?
      MiM
      • Gość: Finka Re: Sola IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 10:50
        Sos ktory podasz na cieplo...to sos na bazie np bialego wytrawnego wina
        lub "rosolu"...po prostu do gotujacego sie plynu bdziesz musiala podawac w
        kawalkach maslo jednoczesnie go dosc mocno mieszajac...aby sie nie
        rozdzielil...masla jest dosc duzo powinno utworzyc jaki jedwabisty maslany
        sos...najwazniejsze dodawac po kawalku! Na koniec doprawic sokiem z cytryny i
        sola, pieprzem

Latwiej...troche wina lub bulionu, starta skorka z cytyny
        (troszeczke)...podgrzewasz, dodajesz smietane z gatunku sie nie
        warzacych...dodajesz wycisniety sok z cytyny...swiezo mielony (czarny a co tam)
        pieprz i sol...

Sola lubi estragon...sola lubi sos bearnaise

Jedz pange :)
      • hania55 Panga 01.03.05, 13:43
        Ja nie jestem fanką pangi i niezbyt mi ona podobna do soli. Raczej skrzyżowanie
        flądry (uwielbiam) z karpiem (uwielbiam), trochę muliste w smaku. Ale zawsze
        warto spróbować.
        Do sosu białe wino jak najbardziej, raczej nie kostka, bo zbyt intensywna w
        smaku.
        • jacek1f a to ni sum ni rekin :-)) 01.03.05, 13:46
          Pangasius hypophtalmus - sum rekini, panga, wystepowanie płd.wsch Azja.
          • mamaimarta Re: a sola skad pochodzi ? 01.03.05, 14:01
            • jacek1f Re: a sola skad pochodzi ? 01.03.05, 14:04
              Sola ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy płastug. Żyje w wodach
              ciepłych. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym.
              Kształt ciała soli przypomina kroplę: z przodu owalnie zaokrągloną i zbiegającą
              się ku tyłowi; asymatrycznie spłaszczoną, także rozróżnia się stronę oczną i
              stronę bezoczną. Sole mają małe, blisko siebie osadzone oczy, umiejscowione po
              prawej stronie ciała oraz mały, zgięty otwór gębowy . Długie płetwy na obwodzie
              tułowia zbiegają się z tyłu, tworząc spiczasty czubek. Osiąga długość 15 - 45
              cm., przeciętnie waży 40 dag. W kuchni francuskiej uważa się ją za rybę
              najwykwintniejszą. Mięso soli jest białe, delikatne i jędrne, chude, łatwo
              oddziela się od ości.
              • mamaimarta Re: a sola skad pochodzi ? 01.03.05, 14:32
                Dzieki bardzo....
                A ze mnie widzisz taki wędkarz co to nie wie skąd sola pochodzi...;))))
                Ale na swoje usprawiedliwienie dodam żem wędkarz słodkowodny he he - tutaj moge
                sypać wiadomosciami.
                Pozdrawiam serdecznie

MiM
    • baky Sola lub panga 01.03.05, 10:58
      Filety soli lub pangi. Imbir w plasterkach - sporo. Sól, pieprz, cytryna.
      Kapusta pekińska - przecięta na krzyż wzdłuż i poszatkowana grubo - 3-5 cm.

Filety sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym lub cytrynowym i solą potraktuj.
      Odstaw na 20 min.
      Po tym czasie ułóż na dnie naczynia do parowania kapustę pekińską - warstwę
      dość grubą. Połóż na niej filety, a na nich plasterki imbiru. Przełóż warstwą
      kapusty i znowu filety, a na nie imbir. Na górę kapusta. Do wody na dół dodaj
      kostkę warzywną lub rosołową i trawę cytrynową - jeśli masz. Jeśli nie, to
      nie...

Sos: sos sojowy jasny - 2 duże łyżki, oliwa z pestek winogron też 2 łyżki,
      chilli z imbirem (Woh Hup) - 2 małe łyżeczki (chyba, że lubisz ostrzejsze, to
      więcej), wyciśniety ząbek czosnku, limonka - sok z całej, natka pietruszki -
      dość drobno pocięta. Sos trzeba doprowadzić do jednolitości, by się płyny nie
      oddzielały. Osolić wedle uznania. Zresztą proporcje poszczególnych składników
      sosu wyczujesz sama. Ja wolę ostrzejszy.

Parujesz ok. 15 min. Polewasz sosem. Zajadasz. Wiesz, że żyjesz.
      Pstrąg (filety) też jest świetny.

I jeszcze ryba Giezika (skopiowałem). Sola lub panga będą doskonałe.

Ryba w koperku z sosem cytrynowo maślanym
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
      Ilość porcji: 4
      Składniki:
      4 sztuki filety rybne (bez skóry)
      1 1/2 łyżki pieprz cytrynowy
      2 łyżki koperku
    • mzyczek Re: Sola 01.03.05, 11:32
      Sądzę że pomysł jest dobry ale piec musicie ją krótko , ja osobiscie włożyłabym
      kilka krążków cebuli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka