mamaimarta 01.03.05, 09:27 Czy pomysł zeby ja upiec w piekarniku w folii aluminiowej jest trafiony? Podajcie moze jakies przyprawy jakie pasuja do tej delikatnej ryby. MiM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Sola 01.03.05, 09:38 możesz ją zrobić na maśle i podać na/pod spzinakiem w folii z masłem i natką pietruszki/koperkiem, plasterm limonki lub cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Sola 01.03.05, 09:45 To bardzo delikatna - "nierybna" ryba, wiec powinnas jej białemu miesu nadać jakis smak. Moze w cytrynowym sosie, moze tylko z ziolami prowans, ale pomysłów wiele. Moze z tego wybierzesz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19885357&a=19887107 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18304523&a=18306434 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11877744&a=11879794 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: Sola 01.03.05, 09:54 Dzięki bardzo - szukałam w przegladarce ale nic nie znalazłam - tym bardziej dzieki jacku1f. Jadłam niedawno sole w sosie chyba wlasnie cytrynowym. Zastanawiałam sie tylko czy ona była najpier ugotowana a potem włozona do sosu? Czy moze upiec w piekarniku a potem do sosu? Nie chciałabym jej panierowac ani smazyc - to takie super miesko. Pan w rybnym polecił mi dzisiaj inny rodzaj soli o nazwie PANGA. Jadł kto to cudo? Kupiłam na póbe dwa kawałki (oprócz "normalnej" soli której oprzec sie nie moge)- jest podobno równie pyszna a jest tansza. MiM Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Sola 01.03.05, 09:59 Panga jest jeszcze delikatniejsza o ile to mozliwe :-)) Upicz w folii, a sos mozesz zrobic osobno spokojnie. Albo - po upieczeniu wloz rybe delikatnie do gorącego sosou i przetrzymaj ja dosłownie dwie minuty. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finka Re: Sola IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 10:05 Pange polecam goraco...dorownuje soli... wbrew pozorom leciutko opruszona maka sola i obsmazona na masle i oleju na zloto a potem podpieczona w piecu (aby doszla) jest swietna sama w sobie... Mozesz sprobowac zrobic z soli malutkie roladki...z wybranym przez Ciebie farszem (filet kroisz cieniutko na pol...dobry noz!...i zawijasz na folii plastikowej kuchennej robiac taka szczelna roladke)...gotujesz i podajsz z chocby takim wlasnie sosem na bazie cytyny i smietany... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Sola 01.03.05, 10:03 Nie przepadam za rybami z folii, więc solę robiłam na patelni grillowej, przedtem opruszając ją solą, białym pieprzem, ziołami prowansalskimi i mąką. A kiedyś udusiłam ją w curry i też było dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: Sola 01.03.05, 10:29 Dzieki Wam bardzo - pewnie sie przerzuce na ta PANGE bo jesli tak dobra a 10 złotych tansza to po co przepłacac;). POdpowiedzcie mi tylko jeszcze prosze jak ten sos zrobic - na bazie smitany i do tego cytryne wdusic? A nie wyjdzie troszke "potrawkowy" z tego? No i na czym - woda, kostka? A do tego sosu moze winka? MiM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finka Re: Sola IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 10:50 Sos ktory podasz na cieplo...to sos na bazie np bialego wytrawnego wina lub "rosolu"...po prostu do gotujacego sie plynu bdziesz musiala podawac w kawalkach maslo jednoczesnie go dosc mocno mieszajac...aby sie nie rozdzielil...masla jest dosc duzo powinno utworzyc jaki jedwabisty maslany sos...najwazniejsze dodawac po kawalku! Na koniec doprawic sokiem z cytryny i sola, pieprzem Latwiej...troche wina lub bulionu, starta skorka z cytyny (troszeczke)...podgrzewasz, dodajesz smietane z gatunku sie nie warzacych...dodajesz wycisniety sok z cytyny...swiezo mielony (czarny a co tam) pieprz i sol... Sola lubi estragon...sola lubi sos bearnaise Jedz pange :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Panga 01.03.05, 13:43 Ja nie jestem fanką pangi i niezbyt mi ona podobna do soli. Raczej skrzyżowanie flądry (uwielbiam) z karpiem (uwielbiam), trochę muliste w smaku. Ale zawsze warto spróbować. Do sosu białe wino jak najbardziej, raczej nie kostka, bo zbyt intensywna w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a to ni sum ni rekin :-)) 01.03.05, 13:46 Pangasius hypophtalmus - sum rekini, panga, wystepowanie płd.wsch Azja. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: a sola skad pochodzi ? 01.03.05, 14:04 Sola ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy płastug. Żyje w wodach ciepłych. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym. Kształt ciała soli przypomina kroplę: z przodu owalnie zaokrągloną i zbiegającą się ku tyłowi; asymatrycznie spłaszczoną, także rozróżnia się stronę oczną i stronę bezoczną. Sole mają małe, blisko siebie osadzone oczy, umiejscowione po prawej stronie ciała oraz mały, zgięty otwór gębowy . Długie płetwy na obwodzie tułowia zbiegają się z tyłu, tworząc spiczasty czubek. Osiąga długość 15 - 45 cm., przeciętnie waży 40 dag. W kuchni francuskiej uważa się ją za rybę najwykwintniejszą. Mięso soli jest białe, delikatne i jędrne, chude, łatwo oddziela się od ości. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: a sola skad pochodzi ? 01.03.05, 14:32 Dzieki bardzo.... A ze mnie widzisz taki wędkarz co to nie wie skąd sola pochodzi...;)))) Ale na swoje usprawiedliwienie dodam żem wędkarz słodkowodny he he - tutaj moge sypać wiadomosciami. Pozdrawiam serdecznie MiM Odpowiedz Link Zgłoś
baky Sola lub panga 01.03.05, 10:58 Filety soli lub pangi. Imbir w plasterkach - sporo. Sól, pieprz, cytryna. Kapusta pekińska - przecięta na krzyż wzdłuż i poszatkowana grubo - 3-5 cm. Filety sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym lub cytrynowym i solą potraktuj. Odstaw na 20 min. Po tym czasie ułóż na dnie naczynia do parowania kapustę pekińską - warstwę dość grubą. Połóż na niej filety, a na nich plasterki imbiru. Przełóż warstwą kapusty i znowu filety, a na nie imbir. Na górę kapusta. Do wody na dół dodaj kostkę warzywną lub rosołową i trawę cytrynową - jeśli masz. Jeśli nie, to nie... Sos: sos sojowy jasny - 2 duże łyżki, oliwa z pestek winogron też 2 łyżki, chilli z imbirem (Woh Hup) - 2 małe łyżeczki (chyba, że lubisz ostrzejsze, to więcej), wyciśniety ząbek czosnku, limonka - sok z całej, natka pietruszki - dość drobno pocięta. Sos trzeba doprowadzić do jednolitości, by się płyny nie oddzielały. Osolić wedle uznania. Zresztą proporcje poszczególnych składników sosu wyczujesz sama. Ja wolę ostrzejszy. Parujesz ok. 15 min. Polewasz sosem. Zajadasz. Wiesz, że żyjesz. Pstrąg (filety) też jest świetny. I jeszcze ryba Giezika (skopiowałem). Sola lub panga będą doskonałe. Ryba w koperku z sosem cytrynowo maślanym Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30 Ilość porcji: 4 Składniki: 4 sztuki filety rybne (bez skóry) 1 1/2 łyżki pieprz cytrynowy 2 łyżki koperku Odpowiedz Link Zgłoś
mzyczek Re: Sola 01.03.05, 11:32 Sądzę że pomysł jest dobry ale piec musicie ją krótko , ja osobiscie włożyłabym kilka krążków cebuli Odpowiedz Link Zgłoś