roseanne 01.03.05, 16:29 spadlo na mnie - dieta wrzodowa i jakos sie trzeba posilac, zeby bylo lakkostrawne i odrzywcze przy okacji jakies pomysly na dosmaczenie gotowanej wolowinki? wszelkie ostre przyprawy wykluczone Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: sztukamies 01.03.05, 16:39 ale moze taki delikatniutki (zdrobnienie konieczne:-)) chrzanowy albo musztardowy sos na jogurcie by mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: sztukamies 01.03.05, 17:01 jogurt niestety tez na liscie produktow podrazniajacych, wiec zabronionych :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: sztukamies IP: *.access.telenet.be 01.03.05, 17:42 Uzywaj duzo warzyw do gotowania i mala ilosc wody Mieso na pewno bedzie bardzo dobre i zdrowe , warzywka chyba tez nie zaszkodza ? Bardzo lubie mieso z zupy a to powinno wyjsc podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: sztukamies 01.03.05, 17:48 Smakuje mi wołowina gotowana we włoszczyżnie , doprawiona lisciem laurowym i zielem angielskim , właściwie jest to dobry wywar miesno-warzywny , który moze stanowić bazę zupy lub sosu np koperkowego . Wołowina gotowana w jarzynach nabiera aromatu i smaku z nich . A może sos "ważka" wg przepisu z Le Monde De La Parę dkg pieczarek / ok 5 dkg/ drobno posiekać , skropić sokiem cytrynowym , wymieszać z posiekaną bazylią i cząbrem , ewentualnie dodać suszone zioła , wstawić do lodowki na 2 godz. Do wywaru ok półtorej szklanki dodać setkę mleka / ok 1/3 szklanki / zagotować , zdjąć z ognia i dodać pieczarki , przyprawić solą i pieprzem i zamieszać , nie gotować już . Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a moze z sosem koperkowym 01.03.05, 18:00 z kuchni greckiej? 4 zoltka dobrze ubic. Wlewac do nich po trochu goracy rosol, ciagle mieszajac. Dodac duza garsc koperku. W oryginalnym przepisie dodaje sie jeszcze sok cytrynowy, ale chyba mozna przyprawic skorka z cytryny. Ja ten sos robie zawsze z klopsikami cielecymi z ryzem . Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: a moze z sosem koperkowym 01.03.05, 18:37 Zamiast koperku, można spróbować z chrzanem. Właśnie zobaczyłam, że jogurt masz na liście produktów zakazanych, więc mój pomysł w poście niżej jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sztukamies 01.03.05, 18:35 Gotować ją z włoszczyzną, liściem laurowym, lubczykiem. Nie wiem, czy możesz jeść chrzan, ale najlepsza jest z sosem chrzanowym (IMHO). Jeśli możesz jeść chrzan, a nie możesz śmietany, spróbuj zrobić sos chrzanowy na bazie jogurtu, bulionu pozostałego po gotowaniu mięsa, trochę zagęszczając całość mąką. Współczuję diety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: sztukamies 01.03.05, 19:54 ugotowalam na wywarze z jarzyn z duza ilosci marchwi z koperkiem sprobuje nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś