lunatica 06.03.05, 23:51 zna ktoś przepis? Była wczoraj w karcie w krakowskiej "Nostalgii", ale się nie skusiłam czego teraz żałuję... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela.tu-i-tam Re: Tarta z wiśniami ew. wiśniowa tarta IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 06.03.05, 23:57 Czasem robie w zimie, z mrozonymi wisniami (bez pestek). Spod klasyczne ciasto na tarte, podpieczone 10 minut. Potem klade na to mrozone wisnie, tak zeby przykryly spod. Do bola (miski) wbijam dwa jaja, daje troche cukru, troche smietany (to zawsze na oko, powiedzmy 4 lyzki), rozkrece lyzka. Wlewam na wisnie, i do piekarnika na 200 stopni przez kolo 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Dzięki Elu, 07.03.05, 00:01 właśnie o coś takiego mi chodziło. Będzie jutro. Dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica "Jeszcze raz Prowansja" Peter Mayle 07.03.05, 00:01 "Na pobudzenie apetytu może parę kwiatów courgette [dyni], smażonych w głębokim tłuszczu. Naturalnie trochę pasztetu z gęsich wątróbek. Może szarlotka z jagnięcia z Sisteron z bakłażanem albo gołąb w miodzie z korzeniami, albo wieprzowina duszona z szałwią (...), potem zapiekany kozi ser z rozmarynem, później tarta wiśniowa z kremem waniliowym albo świeża brzoskwinia i zupa z werbeny". Odpowiedz Link Zgłoś
pynjeck Wiśniowa szarlotka, a moze wiśniotka 07.03.05, 00:38 Luna, a ja zrobilam tak: 200 g masla 200 g maki 100 g cukru albo i mniej szczypta soli 1/2 paczki platkow migdalowych opakowanie mrozonych wisni Zrobilam kruszonke. Do wysmarowanej foremki wsypalam polowe kruszonki, na to osaczone wisnie, i reszte ciasta. Posypalam migdalami i brazowym cukrem. I upieklam. Zrobilam sie taka chrupka migdalowa skorka. Zniknela w mig, nie zdazylam zrobic fotki i wstawic do galerii. Moze kiedys sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: a moze clafoutis? 07.03.05, 09:24 mam wrażenie ,że lepiej clafoutis, mrożone wiśnie puszczają strasznie dużo soku. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm jakoś tak: 07.03.05, 09:37 clafouti aux fruits melangé 1 tablespoon butter 90 grams peeled, cored and diced firm green apple 1 tablespoon sugar 1 (about 8 ounces) mango, peeled, pitted and diced 2 ounces blackberries custard: 2 eggs 1/3 cup sugar 1/2 cup milk 1/2 cup heavy cream 90 grams whole blanched almonds, ground 1/2 vanilla bean, split in half 1. Preheat oven to 400° F. 2. Whisk together first 5 custard ingredients. Using the tip of a knife, scrape seeds from vanilla bean directly into custard. Set aside. 3. Melt butter in a sauté pan over medium heat. Add apple and sugar. Sauté until lightly caramelized—about 3 to 4 minutes. 4. Scatter apples, mango and berries in the bottom of five 5" round quiche dishes. Pour custard evenly over fruit. 5. Bake until set and a knife inserted into the center comes out clean—about 25 minutes. Transfer to a rack and let cool at least 30 minutes before serving. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm albo: 07.03.05, 09:43 3 jajka ubić ze szczyptą soli, dodać łyżkę cukru, 125ml mleka i 6dag mąki, zmiksować na gładko, dodać 50 dag wiśni, wlać do umaślonego naczynia, zapiekać w 190 st około 40 min podawać letnie, posypane cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
gabi81 Re: Wiśniowa szarlotka, a moze wiśniotka 07.03.05, 15:56 Skorzystałam z Twojego przepisu, by wypróbować nową formę do tarty. Udało się! Wzięłam wiśnie drylowane z kompotu. Dałam za mało cukru brązowego i za mało migdałów, nastepnym razem to nadrobie. Czy mozesz napisać jak długo piekłaś swoje ciasto i w jakiej temperaturze? Ja robiłam to dzisiaj wybitnie "na oko" i trochę eksperymentując- najpierw piekłam od dołu, potem od góry w temp 200 i w sumie piekłam 35 minut. Pozdrawiam i dziekuje sa świetny przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi81 Re: Wiśniowa szarlotka, a moze wiśniotka 07.03.05, 15:58 nie wiem dlaczego mój post nie wkleił sie tam gdzie mial. ciasto pieklam z przepisu osoby o nicku "pynjeck" i pod przepisem zamierzalam wkleic post. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pynjeck Gabi, 07.03.05, 20:06 ja pieklam tez na wyczucie. Piekarnik nagrzany do 200 stopni , najpierw troche na samym dole, zeby spod byl ladnie upieczony, a potem na druga polke. Jak sie zrobila taka brazowa skorka uznalam, ze gotowe. Chyba trawlo to 40 minut. Ciesze sie, ze smakowalo:))) Pyniek Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Kurcze, Luna, 07.03.05, 21:55 ja też żałuję że nie zamówiłam tej tarty... Intrygował mnie szczególnie ten sos waniliowy. Odpowiedz Link Zgłoś