Gość: ola IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 07.03.05, 02:13 mam dwa karczochy i absolutnie nie wiem co mam z nimi zrobic prosze o krotki ,pyszny przepis lacznie jak sie je obiera pozdrowienia ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Panna Andzia Re: karczochy IP: *.fbx.proxad.net 07.03.05, 08:04 Jesli to sa duze zielone, to obiera sie je tak jak ponizej www.chefsimon.com/artich1.htm Mozna je takze na upartego zjesc na surowo, odlamujac lisc po listku i maczajac w sosie vinaigrette, osobiscie niespecjalnie lubie skrobac zebami te pare garmow jadalnego u nasady liscia... Poza tym, dwa karczochy to troche malo jak na jarzynke, bo po obraniu zostaje z nich niewiele :( Bylo o makaronie z karczochami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20926392&a=20926392 Mozna tez zrobic tzw barigoule czyli potrawke : Karczochy pokroic na cwiartki. Na glebokiej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, podsmazyc na niej 1 cebule i kawalek boczku wedzonego posiekane w kostke. Dorzucic karczochy, podsmazyc i zalac pol szklanki bialego wytrawnego, posolic, popieprzyc, dodac bouquet garni (tymianek + lisc laurowy). Dusic pod przykryciem do miekkosci - zalezy od gatunku karczocha, ale nie mniej niz 1/2 h, w razie czego dolewajac troszke wody. A jesli sa bardzo duze to zostawic tylko te "miseczki", jak na pierwszym zdjeciu (fond d'artichaut), i po podgotowaniu zapiec je z farszem np pieczarkowym albo miesnym. Ten sposob nadaje sie tez na fonds d'artichaut z puszki albo z mrozonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: karczochy IP: *.fbx.proxad.net 07.03.05, 08:14 Do barigoule karczochy musza byc juz obrane, a po pokrojeniu na cwiartki trzeba wyciac to wlochate wnetrze (niejadalne !), pokropic cytryna, bo ciemnieja. PS Jesli chcesz zwiekszyc objetosc tej potrawki, mozesz dorzucic razem z karczochami 2 ziemniaki, pokrojone w cwiartki. Odpowiedz Link Zgłoś