mhr2 11.07.15, 10:22 kupilam duże karczoch pierwszy raz, wiem tyle co tv pokazuje, przed obraniem wlozyc zimnej wody polecacie, na godz wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: karczoch 11.07.15, 14:46 mhr2 napisała: > kupilam duże karczoch pierwszy raz, wiem tyle co tv pokazuje, przed obraniem wl > ozyc zimnej wody polecacie, na godz wystarczy? Po obraniu wrzucam karczochy do wody z cytryną żeby nie ściemniały, potem gotuję. Przykładowy link z "instrukcją obsługi" - cucinissima.wordpress.com/2012/05/05/jak-obrac-karczocha/ - są też filmy na Youtube. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 12.07.15, 09:02 wczoraj upal, ugotowalam cale w wodzie z cytryna, sol, podalam z twarogiem przyprawionym, teraz sie zastanawiam, obierac czy nie?, byly smaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: karczoch 12.07.15, 17:14 mhr2 napisała: > wczoraj upal, ugotowalam cale w wodzie z cytryna, sol, podalam z twarogiem przy > prawionym, teraz sie zastanawiam, obierac czy nie?, byly smaczne! To zależy od przeznaczenia, widzę w Google że do smażenia można liście zostawić, karczochy można przekroić, jak tutaj - u.42.pl/avlD Zwykle obieram, gotuję i podaję z roztopionym masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 13.07.15, 11:41 tak zrobie, wygladaja ciekawie i smak bedzie napewno inny;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: karczoch 12.07.15, 17:23 nie mocze obieram i zanurzam w wodzie z octem gotuje lub podduszam, np z kurczakiem, jarzynami bardzo rzafko jadamy w postaci klasycznej, pojedyncze listki maczane w madle lub sosie- w tym wydaniu nie trzeba obierac przed gotowaniem, jedynie oczyscic "choke" przed podaniem Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 13.07.15, 11:49 roseanne napisała: > nie mocze > obieram i zanurzam w wodzie z octem > gotuje lub podduszam, np z kurczakiem, jarzynami jak bedzie chlodniej zrobie tak;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anthonyb Re: karczoch IP: 5.170.174.* 19.07.15, 16:50 Karczochy nie wymagaja moczenia. Wklada sie je do wody przy obieraniu aby nie czernialy. Nie trzeba dodawawac ani cytryny ani octu. Wystarczy sama zimna woda. Teraz juz nie sezon na karczochy. Polecam turcjaodkuchni.blogspot.it/search/label/karczochy robilam tez pare potraw z karczochow kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/search/label/carciofi%20%28karczochy%29 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 21.07.15, 16:58 Gość portalu: Anthonyb napisał(a): > Teraz juz nie sezon na karczochy. kupuje bo sa takie duze 400g, dziekuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_coco Re: karczoch 22.07.15, 13:50 Ale to zalezy ktore karczochy, jest tyle odmian karczochow, ze sa wlasciwie przez caly rok. U nas wlasnie kwitna, a francuskie bretonskie zaczynaja sie w czerwcu i sezon trwa do wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszula Re: karczoch IP: *.home.otenet.gr 23.07.15, 10:02 te twarde liscie z wierzku sie odzyna i zostaje takie mieksze w srodku jak serce i to sie gotuje na jakie pol godziny i gotowe mozna jesc smo posolone do jakiejs salatki dodac pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 24.07.15, 13:31 Gość portalu: urszula napisał(a): > te twarde liscie z wierzku sie odzyna duze byly, zrobiłam pierwszy raz, dobrze ze tak nie zrobilam jak piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: karczoch IP: *.Red-88-10-230.dynamicIP.rima-tde.net 24.07.15, 14:28 " ... zrobiłam pierwszy raz, dobrze ze tak nie zrobilam jak piszesz" mrh2 ... szanowna NIE MA POJECIA o obróbce karczochów. Widac, ze przygotowala je "pierwszy raz". Hiszpania, po Wloszech, jest drugim swiatowym producentem karczochów (hiszp. alcachofas .. fon. alkaczofas). Tradycyjna obróbka termiczna: Tutaj Jest wiele przepisów z karczochami: Tutaj, tylko 115 "urszula" ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: karczoch 25.07.15, 09:08 Gość portalu: Magdalena napisał(a): > Widac, ze przygotowala j > e "pierwszy raz". masz racje, duzo oglądam jak je zrobic, wszedzie tylko te male pokazuja, a moje duże, ich obróbki nie widzialam;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: karczoch 25.07.15, 15:18 zasada taka sama, duze wygodniejsze male za to maja delikatniejszy smak moje sezonowe sa we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś