madzilka 07.03.05, 10:47 Co można zrobić na obiad z piersi kurczaka, oprócz tradycyjnych smażonych kotletów, które trochę się już przejadły. Proszę o jakieś przepisy, tylko nic trudnego, coś co można szybko zrobić. Z góry dziękuję. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Pierś z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 10:51 Potrawki lubisz? Jesli tak to z czym? Np pomidory albo musztardoa i śmietrana.. albo cytrusy albo coś a la chińszczyzna Mozna też nadziać róznymi róznosciami i smazyć (lub piec) mozna zmielić i zrobić puplety smażone mozna zmielic i zrobić sos do makaronu i dziesiatki innych pomysłów Drób to wdzięczne mieso ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:16 Uwielbiam potrawki, tylko że nie za bardzo umiem je robić. Mam straszną ochotę na potrawkę z kurczaka w sosie chrzanowym. Może znasz prosty przepis na to danie? Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:40 To może ogólnie napisz mi jak zrobić potrawkę a z sosem to sobie jakoś poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:44 Napisze jak ja robię:) Kurczaka (preferuję piersi) kroje w spora kostkę obsmazam na oliwe (zazwyczaj z czosnkiem.. mozna i z cebulą), podlewam białym winem, odparowuję. Doprawaiam i dodaję wszelkie dodatki - np śmietanę i musztarde gruboziarnistą:) (myslę ,ze w sumie mozesz postąpić podobnie tylko zamiast musztardy dodac chrzanu..) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f w chrzanowym... lub musztardowym.. 07.03.05, 14:42 Podłaczam przepis, a na koniec do śmietany lub jogurtu dodaj 2-3 łyżki chrzanu i zagrzej wszystko jeszcze przez 5 minut. www.gotowanie.wkl.pl/przepis6556.html Generalnie, to gotujesz potrawke lub podduszasz kurczaka i dodajesz przed koncem "białe" (jogurt, śmietana) zaprawione chrzanem i soloa, cukrem, pieprzem. Nigdy nie jadlem kurczaka w sosie chrzanowym! :-) Możesz tak samo zrobic "musztardowego"... Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: w chrzanowym... lub musztardowym.. 07.03.05, 15:04 Myślisz, że może być nie smaczne? Właśnie nie wiem czy pierś nadaje się do takiego sosu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f musztardowy pasuje na pewno... 07.03.05, 15:22 do kurczakowej potrawki - jak króliczej... Jak tak sobie wyobrażam, to mi pasuje delkatny taki chrzanowy smak, czemu nie? Popróbuj i opowiedz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka pierś z kurczaka w sosie chrzanowym.... 08.03.05, 11:32 Zrobiłam wczoraj na obiad!!! Trochę się wahałam czy będzie smakowało, ale wyszło naprawdę super. Nie robiłam zbytnio ostrego sosu, taki raczej delikatny, ale mi smakowało i mojemu mężowi również. Jakby było niedobre to by mi powiedział :). Więc mogę polecić takie danie! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f w sosie chrzanowym.... gratulacje Madzilko! 08.03.05, 12:45 Czyli sprawdzone i klepnięte :-) Zrobie niedługo. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: Pierś z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 10:56 Pierś z kurczka przyprawiasz solą i pieprzem.Podsmażasz. Nagrzewasz piekarnik do 180C.Na blaszke przekładasz pierś na którą kładziesz połowke brzoskwini z puszki(dobrze odsączoną) i dość gruby plaster sera żółtego.Piec w piekarniu jakieś 10 min.do póki się ser nie roztopi.. Do tego kuleczki ziemniaczane Aviko. Szybkie,proste i smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 11:14 Nadziewaj Madzilko, nadziewaj! Zrob kiesznkę i nadzienie jakie chcesz - serowe, pomidory suszone i feta, szpinak, papryka lekko upieczona wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga jak zrobić nadzienie ze szpinaku IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 07.03.05, 11:46 w jaki sposób przygotować wcześniej szpinak do nadzienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nadzienie ze szpinaku 07.03.05, 13:57 Na oliwie przesmazasz czosnek i cebule drobno pokrojone, dorzucaszszpinak, doprawiasz do samku i powoli podduszaj, zeby odparowalo jak najbardziej. Ostatecznie mozesz ostroznie odlac, jesli duzo plynu. Ja dodaje jajko i mieszam, ono jeszcze go scisnie troche. Jak wystygnie, to mozesz nadziewac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 11:15 Proponuję faszerowaną pierś z kurczaka. Rozbijasz piersi i zawijasz w nie podsmażonego, cienko pokrojonego pora i szynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Pierś z kurczaka IP: 194.106.210.* 07.03.05, 11:58 pierś z kurczaka kroisz w małe kawałeczki np. jak mięso na gulasz. Podsmażasz na niewielkiej ilości oleju (ja to robię w woku), potem dodajesz wody. w międzyczasie przyprawiasz w dowolny sposób, dodajesz dużo pokrojonej w talarki cebuli, pokrojoną w paski paprykę, czosnek. Duszisz pod przykryciem lub nie, aż mięso będzie miękkie. podajesz w takiej postaci albo dodajesz pomidory z puszki, przecier bądź koncentrat i masz kurczaka w sosie pomidorowym. można to robić na wiele sposobów, zawsze jest pycha. do tego pasuje ryż badź ziemniaczki z jakąś fajną surówką. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Pierś z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 11:59 kara.. a po co ta woda? Czosnek i cebulę warto obsmazyć przez wrzuceniem kurczaka/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Pierś z kurczaka IP: 194.106.210.* 07.03.05, 16:22 generalnie jadam chudo i zdrowo, nie lubię, gdy mięso ocieka olejem. woda w ten sytuacji (niewielka ilość) zdaje egzamin wyśmienicie. gdy cebulkę podsmażysz wcześniej na patelni to już nie będzie ten smak. chodzi o to, by kurczak nią "pszesiąkł" w czasie duszenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 21:01 żeby obsmazyć kurczaka wystarczy naprawdę niewiele oliwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: Pierś z kurczaka IP: 193.111.166.* 07.03.05, 14:06 A ja nadziewam tak - w piersi robię taką kieszonkę i upycham do niej farsz: surowa drobiowa wątróbka rozgnieciona widelcem z namoczoną w mleku tartą bułką, dosypuję przyprawę do kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Pierś zaszywam białą nitką (niektórzy mówią, że można spiąć wykałaczkami, ale mnie ta sztuka jest niedostępna - ZAWSZE mi się rozpinają :(((( Potem z wierzchu też obsypuję przyprawami, obsmażam ze wszystkich stron, potem przykrywam, podlewam trochę wodą jak trzeba i duszę do miękkości. Dobre i na ciepło i na zimno (ładnie wyglądają pokrojone na zimno w plasterki). Farsz można zrobić w wersji na słodko - zamiast pietruszki - rodzynki, orzechy, brzoskwinie albo morele. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna451 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 21:13 W oryginale jest kiełbasa,ale ja zastępuję ją piersią z kurczaka. 50 dag piersi z kurczaka cebula puszka czerwonej fasolki puszka ananasów 1 szkl rosołu(ja do tej potrawy używam z kostki) 2 łyzki octu,ale można bez puszka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżczki maki ziemniaczanej sól,pieprz,szczypta chili Podsmażyc pokrojone w małe kawałki mięso kurczaka,a nastepnie cebulę.Dodać koncentrat pomidorowy.Wlać rosół i pół szklanki soku ananasowego.Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 10 min.Dodać kawałki ananasa i odcedzona fasolę.Jeszcze chwilę pogotować .Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody.Doprawić przyprawami i podawać -najlepiej smakuje z ryżem. Robi się szybko,a najważniejsze jest to że wychodzi tego dość dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: Pierś z kurczaka jeszcze innaczej 08.03.05, 11:51 potrawa nazywa sie "żabie udka". Z całą pewnoscia zaintrygujesz domowników lub gości. Wykonanie b. proste. Robisz ciasto naleśnikowe /nieco gęściejsze/, dodajesz do niego przyprawy do kurczaka. Piersi kroisz na kawałki wielkości połowy palca wskazujacego, solisz,wrzucasz do ciasta i łyżka wykładasz pojedyncze "udka" na patelnię. Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzają sie w podróży / szczególnie z dziećmi/ Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Pierś z kurczaka jeszcze innaczej 08.03.05, 12:14 Zapiekanka z piersi: Piersi z kurczaka rozbijasz na plasko i opruszasz ulubionymi przyprawami (np. majeranek, bazylia, tymianek, czosnek, papryka itp). Warzywa z mrozonek moga byc: brukselka, kalafior, brokuly, mini marchevki albo wszystko razem w mieszance. Piersi polewasz oliwa z oliwek, ukladasz na dnie naczynia zaro, na to ugotowane warzywa, potem znowu piersi i znowu warzywa i znowu piersi, tak a la lasagne. Wstawiasz przykryte do piekarnika i podpiekasz az piersi sie "ugotuja" w swoim sosie, nastepnie przygotuj beszamel z nieco wieksza iloscia maki (bo piersi i warzywa puszacz sporo sosu), zalej wszystko, posyp gore startym zoltym serem i zapiecz juz bez przykrycia. Smacznego. Aha b. dobre sa w sosie pomidorowym albo po prostu same obtoczone w pesto, posypane serem plesniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie w sosie pomidorowo-śliwkowym 08.03.05, 12:21 1 pierś 1 cebula śliwki suszone puszka pomidorów ząbek czosnku sól, pieprz pierś kroisz w centymetrowe kawałki obsmażasz na oleju w osobnym naczyniu. Na patelni szklisz cebulę w piórkach, na to śliwki pokrojone w kawałki, rozdrobnione pomidory, wyciśnięty czosnek. Doprawić do smaku (ja na pikantnie). Wrzucić kurczaka, dusić razem, żeby mięso przeszło sosem. Podawać z ryżem, kaszą, itp. A man is incomplete until he is married. After that he is finished. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: w sosie pomidorowo-śliwkowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 00:07 paczkę szpinaku mrozonego podsmazyc na oliwie, odparować wodę, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, galką i ja dodaję jeszcze garam masalę. dwie piersi z kurczaka mocno rozbić, przyprawić czym lubisz, na to rozsmarować szpinak i zwinąć w roladki. folię aluminiową posmarować oliwą i zawinąć w nią roladki z kurczaka, (każdą z osobna) zapiekać 15-20 min pychota i zdrowe, Odpowiedz Link Zgłoś