beataaas 10.03.05, 15:03 Na sałatki bez majonezu i śmietany na imprezę albo jakieś przekąski. Wszytskie moje dobre sałatki zawierają w/w składniki a mam znajomych którzy niestety ich nie jedzą. Proszę o pomoc. POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elizabeth22 Re: proszę o sprawdzone przepisy 10.03.05, 15:10 U mnie na imprezach z przekąsek zawsze są obowiązkowo koreczki: na wykałaczce oliwka + ser żółty + kabanos :) A sałatki raczej robię z majonezem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: proszę o sprawdzone przepisy IP: *.fbx.proxad.net 10.03.05, 15:30 Arabskie tabbouleh : 2 szklanki kaszki kuskus (sredni) 2 szklanki wody sok z 3 cytryn 2 pomidory 2 biale cebule oliwa z oliwek sol i duuzo swiezej miety, kolendry i pietruszki (moze byc bez kolendry) kuskus wsypac do duzej salterki (uwaga podwaja objetosc), zalac woda i sokiem z 2 cytryn i drapac widelcem od spodu, zeby nie zbijal sie w grudki. Odstawic pos szczelnym przykryciem (np folia spozywcza) i w tym czasie pokroic dosyc drobno (kostka 5 mmx5mm, mniej wiecej, nie musi byc regularnie podziabana) cebule i pomidory (bez skory i pestek). Kuskus odkryc, podrapac widelcem, dorzucic pomidory, cebule i sok z ostatniej cytryny, posolic, dokladnie wymieszac i ponownie odstawic pod szczelnym przykryciem. Posiekac zielsko, dorzucic do reszty, wymieszac, dodac oliwe z oliwek (wg gustu, ale nie powinno plywac) ponownie wymieszac i odstawic szczelnie przykryte na godzine do lodowki. Swietna i odswiezajaca salatka na lato, do mies z grilla. Pare uwag technicznych : kuskus "rosnie" od wody i soku z cytryny, stad to szczelne przykrywanie, zeby wilgoc nie uciekala. Regularne drapanie kuskusu widelcem jest konieczne, zeby sie nie zbrylal. Oliwe dodaje sie na koncu, bo "impregnuje" ziarna kuskusu - potem juz wilgoci nie wchlona, ale i nie oddadza, czyli jesli da sie oliwe wczesniej, nie nasiakna dostatecznie i beda twarde. Proponuje tez salatke z opiekanej (w piekarniku) papryki + oliwki + czosnek + pomidory + sok z cytryny + oliwa z oliwek, mozna dodac pokruszona fete, czosnek zastapic czerwona cebula itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Sałatka z tuńczyka z fasolą / Sałatka z roszponki IP: *.spray.net.pl 10.03.05, 16:55 30 dkg fasolki Jaś 20 dkg tuńczyka w sosie własnym z puszki 1 duża czerwona cebula sok z 1 cytryny, 3 łyzki oliwy z oliwek - albo ile chcesz, na własny smak. Ugotowanego Jasia wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, posiekaną cebulką i sosem, sól, pieprz, wstawic do lodówki, żeby się przegryzło (Przepis Tessy Borawskiej - Caponi) ---------- Odpowiedz Link Zgłoś
buttermilk a moze byc z jogurtem?? 10.03.05, 17:28 to moja ulubiona: +zielony makaron +pomidor pokrojony w osemki +papryka kolorowa +szynka w dosc duzych kostkach +ser zolty w dosc duzych kostkach +czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piorka +duzo szczypiorku +duzo natki +jogurt wymieszany z chilli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: a moze byc z jogurtem?? IP: *.fbx.proxad.net 10.03.05, 17:35 Jeszcze jedna z makaronem : Makaron kokardki, pare plasterkow wedzonego lososia porwanych na kawalki, sos - sok z cytryny, oliwa z oliwek , sol i pieprz(sporo, sosik ma wyjsc dossyc ostry). Et voilà ! Odpowiedz Link Zgłoś
beataaas Re: proszę o sprawdzone przepisy 11.03.05, 09:17 Dzięki wszystkim a może jeszcze coś znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
buttermilk z ryzem i tunczynkiem 11.03.05, 09:56 +ryz +tunczyk w oleju +kolorowa papryka (moze byc konserwowa, wg mnie jeszcze lepiej pasuje) +ogorek kiszony +duzo zieleniny +sol, mielona papryka olej z tunczyka powinien wystarczyc, choc ja czasami lubie dodac lyzke majonezu jak salatka jest za sucha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: proszę o sprawdzone przepisy IP: *.ae.wroc.pl 11.03.05, 10:45 wczoraj zrobiłam z tego co miałam w domu. w pięć minut. słoiczek selera konserwowego, przelany wodą przegotowaną i odcedzony, puszka kukurydzy, papryka zielona pokrojona drobno, można dodać ogórki konserwowe, jak ktoś lubi kwaśne sałatki, można suszone pomidory (mniodzio! -ja tak zrobiłam), można ser zółty pokrojony w kosteczkę dodać łyżkę oliwy lub dobrego oleju. W ogóle większość sałatek "majonezowych" możesz przyprawić zamiast majonezem - oliwą, możesz, o ile składniki nie są zbyt ostre w smaku, polać vinaigretem. Sałatki w ogóle są fajne do komponowania, polecam po prostu wystawić na blat kuchenny dostępne składniki i wybrać kilka, kierując się kolorystyką i smakiem (chodzi o to żeby połączyć parę smaków łagodnych/neutralnych, z jednym, dwoma wyrazistymi). I wcale nie muszą być wszystkie kolory tęczy, można np. ograniczyć się do zestawu zielony-biały-zółty jak w powyzszym przykładzie. Wyobrażamy sobie smak, potem mieszamy, a potem konfrontujemy wyobrażenia z rzeczywistością :) Odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buterfly Re: proszę o sprawdzone przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:41 super przepisy! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: proszę o sprawdzone przepisy 14.03.05, 22:56 Są i takie i siakie, do wyboru: www.google.com/search?hl=en&q=sa%C5%82atki&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś