pimpek_sadelko 15.03.05, 08:26 i na jakies jedno proste danie. idziemy do rodzicow z mezem, ale chcielibysmy cos od nad zaniesc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motylka77 Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 09:40 ja robię często taką sałatkę warstwową, i zawsze jest wielę chętnych na przepis na ną: - seler w zalewi własnej (takie nitki w słoiczku) - ser żółty (najlepiej Gouda) - szynka - ananas z puszki, - 4 jajka ugotowane na twardo - majonez - sól, pieprz Ser trzemy na tarce bardzo drobnej, tak żeby był puszysty, jakka siekmy. resztę składników kroimy dość drobno (za wyjątkiem ananasa, którego kroumy w większą kostkę). Skaładniki układamy warstwowo: seler, ananas, szynka, jajko które solimy i pieprzymy, na to majonez i powtarzamy od początku. Pozdawiam, Motylka77 Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 09:58 dzieki:) warstwowa zanioslam na poprzednie swieta:-) moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 10:04 Proponuję improwizację jajeczno - brokułową. Jajka na twardo, brokuły krótko gotowane (blanszowane) to podstawa tej sałatki. Do tego możesz dodać zielony groszek, rzodkiewkę, kukurydzę, kiełki (mieszankę), sugeruje nie wszysko na raz, wybierz co lubisz. Doprawić solą, pieprzem, majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 może tutaj coś Ci się spodoba: 15.03.05, 10:10 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=5 Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 10:54 Ja zrobię tę sałatkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21554752 Tak mi się jakoś świątecznie skojarzyła, pewnie z powodu koloru talerza :) Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 12:09 niezle z tym bobem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 12:42 Nooo, mnie też się baardzo podoba ta z bobem(uwielbiam!). Ja ze swojej strony proponuję cieszącą się zawsze powodzeniem sałatkę z pieczarek: Kilogram pokrojonych pieczarek poddusić do odparowania wody. Ugotować 5 jaj na twardo - posiekać. Cebule(w przepisie mam trzy, ale biorę mniej)posiekać i udusić. Połączyć wszystko, wymieszać z solą, pieprzem i majonezem.Znika w okamgnieniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 to fajne! 15.03.05, 12:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21560679 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neta Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 11:04 Polecam !!! makaron ryżowy + kukurydza + groszek zielony + szynka pokrojona w kostkę + majonez wymieszany z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Życzę smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Jeszcze jedna brokułowo-jajeczna 15.03.05, 13:06 Brokuły, jajka na twardo, krewetki - w końcu święta, można zaszaleć. :) Majonez lub majonez z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.cst.tpsa.pl 15.03.05, 13:43 Ziemniaczana: ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, majonez, jogurt naturalny, szczypiorek Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, pokroić w kostkę. Pokroić cebulkę i ogórek kiszony. Przygotowac sos: jogurt naturalny + majonez + mrożone zioła (np.Frosta) Wymieszać: ziemniaki + cebula + ogórki+ sos + przyprawy (ja daję tylko sól i swieżo mielony pieprz). Mozna posypać szczypiorkiem.Do lodówki na 2 h. samcznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metal_fish Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 14:09 ryżowo-drobiowa ugotowany ryż (najlepiej mieszanka zwykły + dziki), usmażona/uduszona pierś z kurczaka lub indyka, ananas, kukurydza ananasa i mieso kroimy w kostke, mieszamy z ryzem i kukurydzą, dodajemy majonez z jogurtem, solimy i pieprzymy do smaku. w domu znika momentalnie tak samo jak tradycyjna jarzynowa z gotowanych warzyw. nie podaje przepisu bo znana (i typowo wielkanocna) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 14:14 moze coś takiego? Bardzo prosta forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21554752 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Marghe IP: *.spray.net.pl 15.03.05, 15:24 Już ją zareklamowałam i wszyscy się ślinią :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 21:00 typowa Polska na wszystkie okazje: 2-3 duże ziemniaki obrać 2-3 marchwie oskrobać 2-3 pietruszki oskrobać średni seler obrać warzywa ugotować na twardo "aldente" trzeba stopniowo wyjmować gdy już będą dobre. pokroić w kostkę i do michy. 4-6 jajek ugotować na twardo obrać pokroić w kostkę i do michy 5-7 ogórków kwaszonych (własnej roboty - żeby nie dawały beką i nie były zbyt kwaśne" pokroić w kostkę i do michy słoik 500ml grzybków marynowanych odcedzić grzybki w kostkę i do michy. teraz kolej na majonez próbowałem robić w dlenderze ale 5 sztuk tych urządzeń nie wytrzymało próby sił z moim majonezem 1/4 cytryny wycisnąć do michy (ja mam taką fajansową z półokrągłym dnem w środku) dwa żółtka i pąłką drewnianą ucieram i jednym kierunku zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Gdy się rozprowadzi zaczynam powoli dodawać olej słonecznikowy najpierw po kropli a później trszkę większymi porcjami. ucieram do momentu gdy mój majonez ma konsystencję miękkigo masła biorę z tego tak ok 400ml majonezu i dodaję 2-3 łyżki swojej musztardy (przepis na życzenie) mieszam to wszystko z przyprawami - czosnek. bazylia, sól, grubo mielony pieprz, trochę mięty, no i co kto lubi i do michy. mieszam zawartość michy i wkładam do półmiska pokrywam warstwą majonezu, posypuję posiekanym szczypiorkiem, utartą rzodkieką, a na górze kwiatek z marchewki i pokrojenogo na ósemki jajka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 15.03.05, 21:30 nie, no jarzynowa to bedzie na 10000000000000% u rodzicow:) nie chce sie dublowac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamej wiosenna z kiełkami IP: 213.227.80.* 16.03.05, 09:48 jarzynową tradycyjną można odmienić dodająć zamiast groszku kielki sojowe. Całkiem zmienia smak, jest ostrzejsza, doskonała. A na powitanie wiosny: z kiełkami rzodkiewki - wspomiane kiełki, ogórek zielony, ogórki kiszone (pokrojone w dosyć grubą kostkę), por (biała część, pokrojona w paseczki), ser feta (kostka). Por leciutko solimy i odstawiamy na chwilę żeby zmiękł, dodajemy ogórki, fetę, kiełki rzodkiewki, pieprzymy, zalewamy jogurtem lub śmietaną. Polecam też warstwową sałatkę gyros, którą zajada sę każdy kto sprobuje - jakieś dwie piersi kurczaka, cebula, kukurydza, ogórki kiszone, kapusta pekińska, ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sos czosnkowo-majonezowy (kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, przeciśnięty czosnek,trochę soli, pieprz), ketchup. Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z 3 łyżeczkami przyprawy gyros (Kotany) i łyżeczką oliwy, marynujemy godzinkę, a najlepiej całą noc.Smażymy, układamy w salaterce warstwy: kurczak, cebula, trochę ketchupu, trochę sosu, kukurydza, ogórki kiszone, kapusta pekińska, pomidor, ogórek zielony, papryka, sos. Pyszna jako danie obiadowe też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: wiosenna z kiełkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 10:49 sałatka gyros jest pyszna też często robię polecam Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 16.03.05, 14:12 Wyżej Motylka podała przepis na sałatke, którą i ja robię, ale jest w mojej wiecej składników. Nie lubie sałatek majonezowych, ale rodzina owszem i robie ją. pory(jak kto lubi, sparzone lub zasolone i odciśnięte) seler Rolnika w słoiku ananas szynka konserwowa jajka majonez Koniecznie musi się przegryżć w lodówce kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.access.telenet.be 16.03.05, 15:24 Salatka z paluszkow krabowych (surimi) pokroic w poprzek , dodac czosnek , majonez , koperek i rozmrozony groszek (w ostatecznosci konserwowy), bardzo pasuje do jajek na twardo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:20 4 płaty sledziowe z octu 3 duże cebule 6 ziemniaków 4 duże marchewki majonez 2 jajka ugotowane na twardo rozdrobnione do dekoracji ziemniaki i marchew ugotować ,cebulę pokroić w kostkę i posolić Na dno półmiska kładziemy 2 płaty śledziowe pokrojone w kostkę na to pół cebuli i posmarowzć grubo majonezem. Bezposrednio nad miską ścierać na dużych oczkach tarki ziemniaki pół prcji,na to pół porcji marchwi i posmarować grubo majonezem. Grubo to jakieś półtora cm.Wszystko powtarzamy. Wierzch posypac jajkiem. Udekorowac zielona pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterkuka sałatka z zupek chińskich IP: *.teleton.pl 17.03.05, 13:31 *opakowanie zupki chińskiej(najlesza to pikantna krabowa lub kurczak curry z "Vifonu") *3 jaja na twardo *6 plasterków szynki *trochę kukurydzy (tak około 1/3 puszki) *czerwona fasola z zalewie(tez około 1/3 puszki) *3 łyżki majonezu *1 por Zupkę zrobić wg.przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody, wczesniej pokruszyc makaron!Ostudzić Jajka pokroić drobno w kostkę. Szynkę pociąć w wąskie paseczki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Por pokroić na drobniutko, trochę z białej części, a trochę z zielonej. Wymieszać wszyskie składniki z majonezem, tak, żeby się ładnie posklejały. Odstawić na godzinkę do lodówki. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legniczanka Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 20:30 Proponuję bardzo prostą ale smaczną sałatkę Składniki: buraki - 1kg i jajka - 5 całe buraki ze skórką ugotować poprzedniego dnia, do wody w której się gotowały wlać szklankę octu 6% lub 3/4 - 10%, uzupełnić wodą tak aby buraki były zakryte. Pozostawić na noc (będą miały winny smak). Jajka ugotować na twardo. Składniki pokroić w kostkę. Dodać sół pieprz i majonez. Ilość jajek w sałatce zależy od twoich upodobań, możesz dodać więcej. Zaproponuję jeszcze jedną Składniki: pieczarki - 30 dkg,puszka kukurydzy, 5 jajek ugotowanych na twardo, zielony ogórek - średniej wielkości, majonez - 3 lyżki, musztrda - 3 łyżeczki. Pieczarki pokroić i usmażyć, dobrze popieprzyć, dodać kukurydzę, jajka pokrojone w kostkę i ogórek (też mostka - dodaj go dopiero wtedy jak puści "wodę"). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez wymieszany z musztardą. Życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowa sałatka na wielkanoc IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:51 0,5kg. pieczarek obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pęczek rzodkiewek pokroić w kostkę. Szczypior pokroić. 4 jajka ugotować i pokroić w kostkę. Doprawić majonezem, posolić, popieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina48 Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: 80.51.226.* 20.03.05, 19:30 Przepis na salatke;ukladamy w tej kolejnosci 4jajka na twardo posiekane ,na to 4plastry szynki pokrojone w kostke ,1puszka kukurydzy,1por pokrojony w plasterki na to po 3lyzki smietany i majonezu i to odstawiamy na noc do lodowki a rano do tego dodajemy 1sloik selera marynowanego mozna kupic w sklepie razem z sokiem dodac sol ipieprz do smaku wymieszac igotowe moze byc na przystawke jak i na kolacje smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
basiul a może taka: 21.03.05, 07:36 -------------------------------------------------------------------------------- kalafior - ugotować pomidory pokroić w ósemki kiszone ogórki - zetrzeć na tarce o grubych oczkach jajka na twardo - pokroić w ósemki. układać warstwami na półmisku: kalafior, jaja, pomidory, ogórek całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem, posypać obficie pieprzem, koperkiem, szczypiorkiem. pyszna jest ale zastanawiam się, czy o tej porze roku będzie już dobrze smakować - pomidory jeszcze niezbyt wiosną pachnące... ale polecam gorąco Basia Odpowiedz Link Zgłoś
grazynat2 Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan 21.03.05, 13:34 w zeszlym roku na wielkanoc znalazlam na forum swietny przepis na salatke z gotowana biala kielbasa. pamietam ze byly tam jeszcze kielki rzodkiewki i zolty ser. sos byl zdaje sie na bazie majonezu byla swietna, ale przepis oczywiscie gdzies zgubilam, a kielbasa, kielki i ser to jedyne skladniki jakie pamietam szukam na forum najrozniejszych fraz, w roznej odmianie i roznie ortograficznie. moze ktos ja pamieta, albo ma gdzies zarchiwizowana? bylabym wdzieczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosik Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: 212.160.165.* 21.03.05, 15:50 I ja się przyłączam z sałatką. Zawartość puszki tuńczyka rozdrobnić (razem z olejem) do tego dodać: ugotowany makaron wstążeczki na "al dente", zółty ser pokrojony w kostkę, puszkę kukurydzy, pokrojoną jedną paprykę czerwoną świeżą. Dodać pokrojony szczypiorek i doprawić do smaku. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do pimpka Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 15:56 A Ja robię tak: 1/2 główki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej 1 duży pomidor pokrojony w słupki 1 zielony ogórek, też pokrojony w słupki ok 20 dag żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami [ niektórzy dodają jeszcze kukurydzę konserwową, ja nie] Wszystko krótko przed podaniem wymieszać {jak wcześniej to puści sok}, posolić popieprzyć dodać 2-3 łyżki majonezu. Sałatka jest lekka, smaczna, prawdziwie wiosenna. POLECAM- smacznego. Halina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina do pimpka Re: poprosze o przepis na dobra slatke na wielkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 15:59 Zapomniałam o jeszcze jednym: ok 20dag pokrojonej szynki i teraz to już naprawdę wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 śledziowa 24.03.05, 15:04 5 solonych śledzi, dobrze wymoczonych, pokrojonych w paseczki, cebula, jabłko, 2 gotowane marchewki, gotowany seler - pokrojone w kostke, szkl. groszku, 2 jajka na twardo - posiekane, ¼ szkl. śmietany, sól, pieprz, cukier, szczypiorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Sałatka z wędzonym kurczakiem, prosta w przyg. IP: *.polkomtel.com.pl 24.03.05, 15:14 Pierwsza wręcz banalna: - pół kurczaka wędzonego - puszka ananasów - żółty ser (starty na małych oczkach) 20-30 dkg - czosnek (ilość jak ktoś lubi bądź toleruje), ja daję 4-5 ząbków przeciśniętych przez praskę - majonez Kurczaka oddzielam od kości (ja gruba i nieestetczna skóra to ściągam) i kroję w kostkę. Ananasy kroję również w kostę bądź w takie prawie romby (jak wygodnie). Dodaję starty żółty ser, czosnek i majonez, mieszam i gotowe - zwasze szybko znika ta sałatka. Odpowiedz Link Zgłoś