Dodaj do ulubionych

NIE LUBIĘ GOTOWAĆ !

16.03.05, 00:52
Zazdroszczę Wam jak się wymieniacie przepisami i poradami. Ja nie lubię gotować. Gotuję bo muszę. Denerwuje mnie przyprawianie, próbowanie, wymyślanie - choć to jest właśnie sens gotowania. Zdecydowanie bardziej lubię piec, z tego względu że nie muszę kombinować. Przepis jest jasny i klarowny i nieda się spróbować przed pieczeniem.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! 16.03.05, 01:23
      1anian napisała:

Zazdroszczę Wam jak się wymieniacie przepisami i poradami. Ja nie lubię
      gotować. Gotuję bo muszę. Denerwuje mnie przyprawianie, próbowanie, wymyślanie -
      choć to jest właśnie sens gotowania. Zdecydowanie bardziej lubię piec, z tego
      względu że nie muszę kombinować. Przepis jest jasny i klarowny i nieda się
      spróbować przed pieczeniem.
      Pozdrawiam

Anian .. kobieto

Jest to typowy objaw, kiedy nie masz dla kogo gotowac. Wytlumacze. Kiedy
      (czasami) jestem poza domem rodzinnym, chociaz mam warunki do gotowania ... nie
      robie tego z jednego powodu ... nie mam dla kogo. Moze nawet (fizycznie) jest
      dla koga ale chodzi o kogos ktory podzieli smaki, powie nam, ze ... "smakuje
      jak nigdy", ze, "jest wspaniale", ze , w "zyciu mi tak smakowalo", dlaczego
      wczesniej tego nie zrobilas(es), etc...

Gotowanie jest (oprocz celow zywieniowych) swego rodzaju arte. Wyobrazasz sobie
      malarza artyste ktory nigdy nie ma wystawy i nikt nigdy nie widzi jego obrazow?
      Spala sie. Opuszcza malowanie i jesli juz to robi .. z potrzeby pozywki dla
      ciala i mniej dla duszy (rutyna).

Kuchnie trzeba widziec jako hobby, rozrywke i mozliwosc tworcza. Byc w kuchni
      podczas gotowania nie oznacza byc odizolowany, skazany na samotnosc w walce ze
      smakami i zapachami. Bycie w kuchni trzeba urozmaicic. Miec pod reka kieliszek
      dobrego wina (np. Oporto), sluchac radia, itd ...

To tylko pierwsza czesc .. moze ktos dokonczy.
      • amused.to.death Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! 16.03.05, 01:35
        > Jest to typowy objaw, kiedy nie masz dla kogo gotowac.

A ja chyba właśnie najbardziej lubię gotować DLA SIEBIE.
        Zawsze niesamowicie mnie dziwili ludzie, którzy mówili 'eee....sam/a jestem to nie warto...' - tak jakby o siebie nie było warto dbać:)
        Być może wynika to również z tego, że spotkałam dużo ludzi, którzy gotowali dla kogoś, a potem było 'no, przecież ja specjalnie dla ciebie', 'nie smakuje ci? a tak się starałem/am' etc.
      • Gość: !!! Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! IP: 81.209.108.* 16.03.05, 06:52
        Filozof no. Egzystencjalizm wsiegda żywyj!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! 16.03.05, 01:58
      obie strony mają rację brak motywacji osłabia ale i czasami warto samemu coś dla
      siebie upichcić w samotności. niektórych moich smaków moja rodzina nie toleruje
      np. chleb razowy na miodzie ze smalcem ze skwarkami i z ..... cukrem! albo
      pomidora takiego dojrzałego letniego aromatycznego pokrojonego na 4 lub na 6 i
      posypanego cukrem. często jest tak, że gotuję osobno dla żony i dla syna. my z
      żoną jedliśmy babę ziemniaczaną z grzybami i suszonymi pomidorami w środku, a
      syn który jada tylko ziemniaki w postaci gotowanej jadł je z wołowiną duszoną z
      grzybami suszonymi i czosnkiem. wszystko zależy od nastawienia psychicznego, a
      nawet od dnia - zależy jaki mamy humor. pozdrawiam
    • ampolion Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! 16.03.05, 02:00
      Ja też gotuję dla siebie i tak też nauczyłem sie tej sztuki. Choć bywało, że
      gotowałam i dla innych i to oni przekonali mnie, że naprawdę GOTUJĘ.
      Porada: skoro łatwiej ci piec proponuję byś zaopatrzyła się w mikrofalę z
      nawiewem i elemente grilującym bo jest to łatwiejszy sposób gotowania, a
      przepisów jest na to skolko ugodno.
    • very_martini Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! 16.03.05, 09:50
      A ja nie rozumiem Twoich wyrzutów sumienia, bo wygląda, jakbyś je miała. To, że
      bycie wybitnym kucharzem staje się niejako twarzystkim obowiązkiem, a gotowanie
      obowiązkowym hobby (takie mam ostatnio wrażenie, jak pójdę tu i ówdzie i
      podczytam to i owo), wcale nie oznacza przecież, że Ty też musisz. Olej. Ja
      przez kilka lat olewałam i jadłam kanapki z serem, mrożone pierogi i fryty z
      makkwacza, a potem nagle mi się zachciało.
      Nie rób nic na siłę, weź większy młotek, jak to Murphy rzekł.

16%VOL
      22%VAT

takie tam... forum homeopatia
    • em_es A ja nie piekę :) 16.03.05, 10:15
      Ciast nie piekę absolutnie żadnych, czasem mi się zdarzy chleb, ale też rzadko.
      Nie lubię piec, poza tym w domu nie ma chętnych na ciasto, ja nie jadam, mąż
      też, jak czasem nas najdzie to kupujemy w dobrej cukierni, ale to baaardzo
      rzadki przypadek.
      Natomiast gotować bardzo lubię, zarówno sprawdzone lubiane potrawy jak i nowe
      dla mnie. Nie mam problemów z gotowaniem dla siebie samej (jak męża nie ma
      np.), niektórzy tu pisali że tak nie lubią gotować. Czasem gotuję osobno dla
      siebie i męża, jak ma ochotę na coś innego albo akurat nie lubi czegoś. Żaden
      problem, zwłaszcza że zwykle robię kilka rzeczy na raz, rzadko mi się zdarza
      robić jedną potrawę. Jak mam obiad jednodaniowy, to np. coś na drugi dzień
      robię, na śniadanie itp. - grunt to organizacja pracy :)
    • Gość: Opty Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 10:16
      Najczęściej nie lubią gotować te osoby, które nie przywiązują wagi do tego co
      jedzą. Po prostu wolą robić coś innego, bo na gotowanie szkoda czasu i fatygi.
      Czy jesteś taką osobą? Ale jeżeli osiągasz sukcesy w pieczeniu to i w gotowaniu
      też ci się uda, jeżeli tylko chcesz :)
      Pozdr.
    • Gość: aniko Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! IP: *.geant.pl 16.03.05, 11:23
      Jeżeli nie lubisz gotować to sobie po prostu odpuść gotowanie. Oczywiście, na
      tyle na ile możesz. Skoro tego naprawdę nie lubisz to małe są szanse abyś robił
      (a) to dobrze i z pasją. Nie wszyscy dobrze gotują tak jak nie wszyscy dobrze
      rysują czy tańczą. Na pewno jest coś co Ci wychodzi dobrze i bez wysiłku - rób
      wiąc to częściej niż gotowanie. I nie ma czego zazdrościć dobrze gotującym.
      Ja lubię gotować, robę to więc bez wysiłku i żadna w tym moja zasługa. Nigdy
      nie korzystam z przepisów, co najwyżaj czerpię inspirację, którą kiedyś
      wykorzystam. Nie zbieram przepisów ani książek kucharskich, nie archiwizuję
      niczego z FK i nie piekę ciast, bo tam właśnie trzeba trzymać się przepisu a
      tego nie znoszę. Jest na pewno sporo rzeczy które musisz robić dobrze ale
      gotowanie nie jest jedną z nich! Wcale się więc tym nie przejmuj.
    • Gość: zadumana Re: NIE LUBIĘ GOTOWAĆ ! IP: 213.17.230.* 16.03.05, 11:57
      Nigdy nie libiłam gotowania, ale bardzo bardzo lubiłam smacznie jeść. Odkąd
      zostałam w kuchni sama (bez mamy) musiałam się zająć mężem i dzieckiem
      osobiście, a do tego również sobą...:) Obfitość produktów i przepisów wciągnęła
      mnie na amen. Jakoś poszło... Z recenzenta zamieniłam się w producenta.
    • ania_m66 Re: Nie lubię gotować! 19.07.14, 14:59

daj sobie spokoj.
      pomysl dobry, ale jak pisalam wykonanie beznadziejne.
      jeszcze duuuuuzo musisz poprawic.
      no i niezbyt swiadczy o twojej inteligencji wyciagniecie watku spred 9 (dziewieciu) lat zeby zalosnie zaspamowac.

makowka83 napisał(a):

> Jak się czegoś nie lubi, a musi się to robić to przynajmniej trzeba to sobie do
      > brze zorganizować, żeby zabierało jak najmniej czasu. Sprawdź KitchenWhip.pl - darmowe narzędzie online do zarządzania go
      > towaniem.
      • Gość: x nick mowi sam za siebie :D IP: *.unitymediagroup.de 19.07.14, 18:26
      • makowka83 Re: Nie lubię gotować! 19.07.14, 21:06
        Nie widzę nic złego w poleceniu darmowej strony, która ma komuś pomóc i jest ściśle związana z tematem. Data postu nie ma większego znaczenia, bo nie znaczy, że wątek nie jest już czytany, łatwy do znalezienia via Google itp.

Twoją opinię o stronie doceniam i za nią podziękowałem. Jest to jednak TYLKO Twoja opinia. Daj sobie zatem spokój z dalszymi komentarzami, a przede wszystkim z obrażaniem mnie. Twój ostatni post był po prostu chamski.
        • squirk Re: Nie lubię gotować! 19.07.14, 21:10
          makowka83 napisał(a):

> Nie widzę nic złego w poleceniu darmowej strony

Znajdź sobie definicję spamu.
        • mmagi makowka gupia głowka:> nt 20.08.14, 14:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka