19.03.05, 13:54
podajcie prosze jakis przepis na ciasto do pizzy takie zeby sie udalo! kiedys
probowalam robic pizze wg przepisu w kulinarnym atlasie swiata gazety
wyborczej, ale wyszllo mi ooooooookropnie twarde. nie mam wielkiego
doswiadczenia w korzystaniu z piekarnika, raczej smaze i gotuje ale bardzo
chcialabym zrobic w domu picce. dzieki z gory za rady i przepisy
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: PIZZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 14:13
      Witam ,widze że nie jestem sam ,który się o ciasto dopytuje,niestety jak dla
      mnie to skończyło się marnie,nikt mi nic nie podpowiedział.Doszłem więc do
      wniosku że sam do tego dojde metodą prób i błędów aż w końcu się udało!!!(może
      tylko tak mi się wydaje,bo za każdym razem wychodzi inne)ale jest coraz lepsze!
      Wszystkie przepisy dotyczące ciasta na tym forum są nie złe,wystarczy tylko po
      eksperymentować i gotowe!Podstawa to dobre wyrobienie ciasta!, ostatnio pomogła
      mi teściowa i zarabiała jak na chleb, czyli wodę z drożdżami z dodatkiem
      mąki,do powiedzmy wzbużenia się drożdży ,a dopiero pużniej reszta składników.W
      dużej mieże zależy od samego pieczenia w piekarniku,ja również miałem problemy
      albo z niedopieczeniem lub spieczeniem i stwierdziłem że daje za dużo
      składników i ciasto jest przytłamszone, a więc nie tak chytro!!!pozdrawiam i
      życze cierplieości!
    • apolka Re: PIZZA 19.03.05, 15:03
      Ja robie w ten sposób: do sporej miski wlewam dośc gorącą wodę (podgrzaną, nie
      z kranu!), dodaję mleka, tak, aby płyn był zaledwie ciepły, powiedzmy, że
      będzie tego ok. 1 szkl. Do tego dodaje drożdże, ok 2-3 dkg., łyżeczkę cukru,
      mieszam (palcyma ;)), aż drożdże sie rozpuszczą, dodaję trochę mąki i
      zostawiam, aż "ruszy", czyli pojawią się bąbelki;
      Wówczas dodaję mąki, powiedzmy 2 szkl, ale to duuuże przybliżenie, musi byc
      wcześniej przesiana, i 3-4 łyżki oliwy, wyrabiam aż zacznie się odklejać od
      ręki;
      zostawiam do wyrościęcia;
      piekę na papierze do pieczenia ale można wprost na blasze: na środek leję
      trochę oliwy, rozprowadzam, na to ciasto, z wierzchu też smaruje oliwą i
      rozciągam (rozklepuję... można też użyć wałka ;))na blasze;
      wierzch smaruje dobrym przecierem pomidorowym wymieszanym z tabasco, oregano i
      solą; na to mozarella lub tłusty żółty ser, wreszcie dodatki...
      piekę w 220st., wkładam o rozgrzanego piekarnika;
      Ciasto powinno byc cienkie, jeśli z podanej "porcji" (bo to wszystko na oko,
      jak widać) wyjdzie za dyżo (w stosunku do blachy), to można zrobić osobny
      placek i zamrozić ;), nie warto robić za grubej pizzy, bo to już nie pizza ;)
      można zadawać pytania, jak znajdę chwilę to odpowiem jeszcze dizś ;)
      smaczego!
      • j-lee Re: PIZZA 19.03.05, 15:49
        z reguły same przepisy na necie,czy forumowe są dobre, ale w pieczeniu jest
        potrzebna pewna praktyka, gdyż z tych samych składników wychodzi ciasto super,
        jak i takie ledwo do jedzenia. Warto się trzymać pewnych zaleceń:
        1. Ciasto musi wyrosnąć! - nie ważne czy robisz rozczyn z odrobiną maki i
        czekasz, czy robisz ciasto na gotowo i czekasz - na wyrośnięcie. Osobiście
        preferuję metodę drugą - wtedy widać na oko ile ciasto zwiększyło objętość. A
        jest to konieczne - z ciasta niewyrośniętego nie należy robić pizzy - albo
        inaczej - czekać niestety tyle na ciasto aż wyrośnie. To brzmi groźnie, ale
        niestety miewałem sam przypadki że ciasto było zrobione dobrze, drożdże były i
        odłożone na godzinę w ciepłe miejsce zwiększyło swoje gabaryty o 5%. A jak je
        zostawiłem na noc w lodówce - to zwiększyło się 2 razy. Nie trzeba chyba mówić
        że po drugiej opcji pizza była dużo dużo lepsza, nieporównywalnie. Dlatego też
        aby zwiększyć prawdopodobieństwo dobrego wyrośnięcia, należy dodawać
        spulchniacze świeże, mąka koniecznie przesiana chociaż raz, dobrze wyrobić
        ciasto i odstawić na jak najdłużej - nawet na parę dobrych godzin. Jest to
        chyba najważniejsza zasada dla ciasta na pizzę.
        2. Piekarnik rozgrzać do czerwoności i dopiero piec. Pieczemy zależnie od
        grubości pizzy. Ja dosyć grubą pizzę w piekarniku gazowym rozgrzanym do 330st.C
        piekę jakieś 20-25 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia by nie
        mieszać ciepłego powietrza z zimnym. Składniki powinny być w miarę suche, max -
        wilgotne, ale nie bardzo wodniste.
        3. Sos między ciastem a serem nie powinien być zbyt wodnisty - to powoduje
        gotowanie się ciasta, a nie pieczenie.
        4. Blachę do pieczenia lekko wysmarować tłuszczem.
        5. napewno coś jeszcze.. o czym na razie zapomniałem... hehehe...
    • jswm Re: PIZZA 19.03.05, 15:54
      ja nie podam dokładnych proporcji ale robię mniej wiecej tak :
      1/3 kostki drożdży albo małe francuskie, rozppuszczam w ciepłej wodzie z
      łyżeczką mąki i czekam aż ruszą
      do miski wrzucam mąkę ~1/2 kg (na oko) w to wlewam zaczyn, dodaje łyżkę oliwy,
      troche soli
      wyrabiam aż powstanie elastyczne ciasto
      zostawiam je w cieple do wyrośnięcia
      • Gość: chantal Re: PIZZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:57
        Wlasnie dzis mialam pizze na obiad.Jak zwylke ciasto sie udalo.a oto prosty przepis:
        Ok.400g maki(przesianej,ja uzywam tortowej)
        1/4 kos.drozdzy
        2łyzki oliwy
        220ml wody letniej
        szczypta soli
        W srodku kopczyka z maki zrobic wglebienie,dodac pokruszone
        drozdze,oliwe,sol,potem wode i wyrobic ciasto.Gdy sie klei dod troche
        maki.Wyrabiam tak dlugo az wydaje mi sie pulchne,dla pewnosci nacinam nozem,gdy
        jest duzo "dziurek",koncze znecanie sie nad ciastem.Potem odstawic w cieple
        miejsce (u mnie byl to kaloryfer)do wyrosniecia.musi podwoic objetosc.Ciasto
        rozwalakowac,przelozyc do nasmarowanej olejem blaszki,na to sos
        pomidorowy,pieczarki(wczesniej smaze)oregano,tarty ser.Piekarnik nagrzewam do
        temp.180-200st.Piec ok 1/2 godziny.
        Probowalam roznych przepisow,ale ten jest the best.
        Sprobuj,napisz potem czy sie udalo.pozdro
    • ampolion Re: PIZZA 19.03.05, 20:03
      Pizzę piecze się najpierw BEZ dodatków! Dopiero po upieczeniu nakłada się coś
      tam i dalej podpieka.

Bake crusts without toppings at 200C for 10 minutes. You can store them at room
      temperature for 2 days, or freeze for longer storage. Then when you want to
      eat, add your favorite toppings and bake at 200C for 15-30 minutes (depending
      on the size) until crust is golden brown and toppings are heated.
      • hania55 Re: PIZZA 19.03.05, 20:08
        Very interesting...
      • amused.to.death Re: PIZZA 19.03.05, 23:23
        Moja pizza z dodatkami piecze się 10 minut. Nie wyobrażam sobie pieczenia bez.
        Może w 200C tak, ale nie przy 300C - a im wyższa temperatura tym lepiej pizza wychodzi. Po 30 min. to ja bym miała węgielki w piekarniku.
        • Gość: beata Re: PIZZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:53
          jako ze bylam swojego czasu kierowniczka w pizzeri wiem jak sie robi pizze
          bynajmniej w telepizzy i nie slyszalam nigdy o tym zeby piec samo ciasto a
          dopiero potem dodawac skladniki.... ajjjjjjjjjj

a co do ciasta to o jakie ci chodzi cienkie grube ? puszyste czy raczej gumowe
          i twardawe... bo ja uwielbiam grube i puszyste

mam z 6 przepisow na ciasto wyprobowanych i ekstra:)
          ale napisz jakie ciasto

pozdraffki
          beat....a
          • chicarica Re: PIZZA 20.03.05, 14:07
            Beata wpisz proszę wszystkie! Wydrukuję sobie i schowam. Z góry dzięki! :)
        • Gość: chantal Re: PIZZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 17:03
          Ja wlasnie pieke tak jak wczesniej napisalam,wegielkow jeszcze nie mialam.Mam
          piekarnik gazowy,200st dla pizzy u mnie w sam raz.oczywiscie piekarnik musi byc
          nagrzany.Pisalam ze pieke ok 30 min.
          • linn_linn Re: PIZZA 21.03.05, 11:29
            200 stopni to niewiele wiecej niz do ciasta. Wlacz max. To i tak za malo, ale
            lepsze to niz 200.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka