Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:51 Mam pytanie . JAK NALEŻY PRAWIDŁOWO ROZMRAŻAĆ RYBY I MIĘSO .CZY OD RAZU WYCIĄGAMY JE NA ZEWNĄTRZ CZY TEŻ PIERWSZE PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: odmrażanie 19.03.05, 16:10 - jesli masz czas, to najlepiej wystawic do lodowki i niech spokojnie dochodzi; - jesli sie troche spieszy - czyli nie masz nocy na lodówkowanie, to mozesz wystawic na zewnatrz, ale ma byc produkt dobrze przykryty, tzn nie na na sloncu sobie w oknie stoi...; - jesli sie BARDZO spieszy, to i ryby i miesa mozna w szczelnych torebkach wsadzic do miski z zimna woda i obracac co jakis czas; (nie wolno pod bieżącą wodą przyspieszac!); Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: odmrażanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 16:23 ale dlaczego nie wolno? już kiedyś pytałam o to rozmrażanie i nic nie było, że nie wolno, jakoś się to nie składa w całość proszę o racjonalne naukowe uzasadnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: odmrażanie IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 19.03.05, 16:40 Dla odmiany ja czytałam, że im krótszy czas rozmrażania tym lepiej. Chodzi o zatrzymanie rozwoju bakterii a tym samym psucia się jedzenia.Co do naukowego potwierdzenia to nie mam żadnej "podpórki" dla mego wywodu. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es głupie pytanie? 19.03.05, 17:23 >nie wolno pod bieżącą wodą przyspieszac! A co jest złego w opłukaniu np. zamrożonego fileta rybnego ZIMNĄ wodą, osączeniu i zostawieniu w spokoju do rozmrożenia? Rozmrozi się znacznie szybciej, a jakichś katastrofalnych skutków nie obserwuję... Bez sensu jest rozmrażanie gorącą wodą (widywałam takie praktyki), to psuje smak mięsa czy ryby, ale spłukanie warstwy lodu to chyba co innego? Najczęściej rozmrażam wstawiając produkt w foliowej szczelnej torebce do miski z zimną wodą, ale zdarza mi się "na szybko" opłukać zimną wodą, rozmrozi się na sitku szybciutko, a szkody na jakości jakoś nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: głupie pytanie? 19.03.05, 17:53 chodzilo mi o bieżące rozmrazanie pod strumieniem bieżącej wody... a nie splukanie, czy przemycie. produkt ma wrocic do swej postaci naturalnej w jak najbardziej naturalny sposob, czyli raczej lagodnu, bez naruszania jego struktur komorkowych. I tyle. Strumien biezacej wody w jakis tam sposob rozbija strukturke i najwazniejsze - sok komorkowy, czyli sam smak! ."...Rozmrażanie. Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy trzeba całkowicie rozmrozić mięso - opłukać je w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu, które umożliwi zebranie wyciekającego soku komórkowego oraz ustawić w chłodzie pod przykryciem. Zbyt wysoka temperatura rozmrażania powoduje, zwiększoną utratę soku komórkowego (po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate) oraz szybki przyrost bakerii gnilnych. Okres rozmrażania zależy w pewnej mierze od rodzaju mięsa, ale głównie od wielkości kawałków. Po rozmrożeniu produktu trzeba niezwłocznie przystąpić do przygotowywania potrawy...." "...Decydującym momentem w zachowaniu dobrego smaku ryby jest jej patroszenie. Po pierwsze trzeba zwrócić szczególną uwagę aby nie doszło do rozerwania woreczka żółciowego, z którego wylana żółć jest trudna do usunięcia. Najważniejsze jest jednak aby nie płukać w wodzie ryby ale raczej wytrzeć do sucha szmatką lub ręcznikiem papierowym usuwając w ten sposób krew i śluz. Wnikająca do mięsa podczas płukania woda powoduje w czasie zamrażania pękanie wypełnionych woda komórek co w efekcie odbija się utratą wszelkich naturalnych soków - smaków ryby podczas rozmrażania. Uwaga! Jeżeli już jednak rybę trzeba zamrozić to pozwólmy jej rozmrażać się powoli w dobrze osolonej wodzie....." Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: odmrażanie 19.03.05, 17:59 Zależy od tego, jak szybko chcesz je mieć rozmrożone. W lodówce rozmrożą się znacznie wolniej. Jeśli zależy Ci na czasie, włóż mięso czy rybę do szczelnie zamkniętej torebki foliowej i zanurz ją w zimnej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś