Dodaj do ulubionych

odmrażanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:51
Mam pytanie . JAK NALEŻY PRAWIDŁOWO ROZMRAŻAĆ RYBY I MIĘSO .CZY OD RAZU
WYCIĄGAMY JE NA ZEWNĄTRZ CZY TEŻ PIERWSZE PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE.
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: odmrażanie 19.03.05, 16:10
      - jesli masz czas, to najlepiej wystawic do lodowki i niech spokojnie dochodzi;
      - jesli sie troche spieszy - czyli nie masz nocy na lodówkowanie, to mozesz
      wystawic na zewnatrz, ale ma byc produkt dobrze przykryty, tzn nie na na sloncu
      sobie w oknie stoi...;
      - jesli sie BARDZO spieszy, to i ryby i miesa mozna w szczelnych torebkach
      wsadzic do miski z zimna woda i obracac co jakis czas; (nie wolno pod bieżącą
      wodą przyspieszac!);
      • Gość: bazylka Re: odmrażanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 16:23
        ale dlaczego nie wolno?
        już kiedyś pytałam o to rozmrażanie i nic nie było, że nie wolno, jakoś się to
        nie składa w całość
        proszę o racjonalne naukowe uzasadnienia!
        • Gość: aka Re: odmrażanie IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 19.03.05, 16:40
          Dla odmiany ja czytałam, że im krótszy czas rozmrażania tym lepiej. Chodzi o
          zatrzymanie rozwoju bakterii a tym samym psucia się jedzenia.Co do naukowego
          potwierdzenia to nie mam żadnej "podpórki" dla mego wywodu.
      • em_es głupie pytanie? 19.03.05, 17:23
        >nie wolno pod bieżącą wodą przyspieszac!
        A co jest złego w opłukaniu np. zamrożonego fileta rybnego ZIMNĄ wodą,
        osączeniu i zostawieniu w spokoju do rozmrożenia? Rozmrozi się znacznie
        szybciej, a jakichś katastrofalnych skutków nie obserwuję... Bez sensu jest
        rozmrażanie gorącą wodą (widywałam takie praktyki), to psuje smak mięsa czy
        ryby, ale spłukanie warstwy lodu to chyba co innego?
        Najczęściej rozmrażam wstawiając produkt w foliowej szczelnej torebce do miski
        z zimną wodą, ale zdarza mi się "na szybko" opłukać zimną wodą, rozmrozi się na
        sitku szybciutko, a szkody na jakości jakoś nie widzę.
        • jacek1f Re: głupie pytanie? 19.03.05, 17:53
          chodzilo mi o bieżące rozmrazanie pod strumieniem bieżącej wody... a nie
          splukanie, czy przemycie.
          produkt ma wrocic do swej postaci naturalnej w jak najbardziej naturalny
          sposob, czyli raczej lagodnu, bez naruszania jego struktur komorkowych. I tyle.
          Strumien biezacej wody w jakis tam sposob rozbija strukturke i najwazniejsze -
          sok komorkowy, czyli sam smak!
          ."...Rozmrażanie. Przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy trzeba
          całkowicie rozmrozić mięso - opłukać je w zimnej wodzie, umieścić w naczyniu,
          które umożliwi zebranie wyciekającego soku komórkowego oraz ustawić w chłodzie
          pod przykryciem. Zbyt wysoka temperatura rozmrażania powoduje, zwiększoną
          utratę soku komórkowego (po obróbce termicznej mięso będzie suche i łykowate)
          oraz szybki przyrost bakerii gnilnych. Okres rozmrażania zależy w pewnej mierze
          od rodzaju mięsa, ale głównie od wielkości kawałków. Po rozmrożeniu produktu
          trzeba niezwłocznie przystąpić do przygotowywania potrawy...."

"...Decydującym momentem w zachowaniu dobrego smaku ryby jest jej patroszenie.
          Po pierwsze trzeba zwrócić szczególną uwagę aby nie doszło do rozerwania
          woreczka żółciowego, z którego wylana żółć jest trudna do usunięcia.
          Najważniejsze jest jednak aby nie płukać w wodzie ryby ale raczej wytrzeć do
          sucha szmatką lub ręcznikiem papierowym usuwając w ten sposób krew i śluz.
          Wnikająca do mięsa podczas płukania woda powoduje w czasie zamrażania pękanie
          wypełnionych woda komórek co w efekcie odbija się utratą wszelkich naturalnych
          soków - smaków ryby podczas rozmrażania. Uwaga! Jeżeli już jednak rybę trzeba
          zamrozić to pozwólmy jej rozmrażać się powoli w dobrze osolonej wodzie....."
    • hania55 Re: odmrażanie 19.03.05, 17:59
      Zależy od tego, jak szybko chcesz je mieć rozmrożone. W lodówce rozmrożą się
      znacznie wolniej. Jeśli zależy Ci na czasie, włóż mięso czy rybę do szczelnie
      zamkniętej torebki foliowej i zanurz ją w zimnej wodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka