Dodaj do ulubionych

Czy można smażyć na oleju winogronowym?

IP: *.jtb.pl / 195.150.178.* 19.03.05, 17:04
Właśnie przed chwilą szukałam czegoś na ten temat w necie, ale ja chciałabym
poznać Waszą opinię. Z praktyki. Wiem, że najlepsza jest oliwa z oliwek, ale
po prostu jest dla mnie za droga. Z tym smazeniem chodzi mi głównie o to, czy
w czasie podgrzewania wydzielają się jakieś szkodliwe substancje (jak przy
podgrzewaniu oleju slonecznikowego, rzepakowego itd).
Może ktoś czytał coś na ten temat?

Pozdrawiam, Ala
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 17:24
      ja smażę:)
      • kags Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? 19.03.05, 17:51
        A j wlasnie jakis czas temu czytalam, ze to oleje rzepakowy i slonecznikowy sa
        najlepsze do smazenia. Osiagla wlasciwa temperature i nie wydzielaja sie jakies
        tam substancje. Dokladnie nie napisze o co tam chodzilo, w kazdym razie byl
        taki dodatek do Polityki chyba "Czy wiesz co jesz", albo cos podobnego.
        Ale jako osoba calkiem normalna ;), nie goniaca ze sensacja i moda (margaryna
        czy maslo ;)), wcale nie odzywiajaca sie zdrowo uzywam do smazenia zarowno
        zwyklego oleju (np. do frytek) jak i oliwy z oliwek (rowniez do smazenia np.
        mies, ale i do salatek obowiazkowo), rowniez oliwy z pestek winogron kiedy nie
        chce miec w potrawie charakterystycznego posmaku z oliwy z oliwek... Teraz
        przymierzam sie do zakupu tluszczu z kokosa :) i orzechow wloskich...
        A jezeli chodzi o "zdrowe czy nie", to cokolwiek jest usmazone nie jest
        zdrowe ;), czy to bedzie olej silnikowy czy oliwa z pereł ;).
    • Gość: gaga Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:47
      kokosowy jest niezły do smażenia,ma dośc wysoką temp palenia
    • hania55 Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? 19.03.05, 17:59
      Tak, jak najbardziej!! Olej z pestek winogron nadaje się zarówno do smażenia,
      jak i do duszenia, a także do sałatek.
    • Gość: Bea Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 18:40
      Słyszałam z wielu żródeł, że olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia jest
      porównywalny, jeśli idzie o zalety,do tego z oliwek i najlepiej nadaje się do
      smażenia. Słonecznikowy czy z winogron dobre są do sałatek.
      • Gość: Lilka Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 22:59
        W Belgii kupiłam specjalny olej do foundi (jak to się pisze?).
        Ta potrawa wymaga gorącego oleju, a olej był oczewiście z pestek winogron.

Wniosek jest taki - ten olej nadaje się do smażenia.
      • coralin Re: olej rzepakowy 22.03.05, 18:25
        Gość portalu: Bea napisał(a):

> Słyszałam z wielu żródeł, że olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia jest
        > porównywalny, jeśli idzie o zalety,do tego z oliwek

Tak, ale wiele mówiło sie kilka lat temu o kwasie erukowym, który zawierały
        stare odmiany rzepaku i wśród wielu ludzi rzepakowy uznawany jest za najgorszy,
        a to nieprawda. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest równie wartościowy jak
        oliwa z oliwek. Myśle, że pomogłaby jakaś dobra kampania promocyjna, pakowanie
        oleju w szklane butelki, by ludzie uwierzyli, że rzepakowy jest o niebo
        zdrowszy i lepszy niż powszechnie kupowany słonecznikowy.
    • Gość: Go Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.polkomtel.com.pl 22.03.05, 13:23
      Ja smażę na oliwie z pestek winogron, bo tak zalecił lekarz mojemu nie-mężowi,
      mam mniej cholesterolu niż oliwa z oliwek. Ponadto nie ma żadnego zapachu,
      przez co jest neutralny dla wielu potraw. Jestem bardzo zadowolona zarówno z
      oliwy jaki i oleju z pestek winogron!! Polecam
      • Gość: irkal Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 18:14
        Żaden tłuszcz roślinny i w ogóle nic co jest pochodzenia roślinego nie zawiera
        cholesterolu. A więc Go: olej z pestek winogron ma tyle samo cholesterolu co
        oliwa z oliwek - zero.
    • marghot Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? 22.03.05, 13:24
      można smażyc bez obaw
    • Gość: antycyponek Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.03.05, 13:38
      Cytuję (za www.batom.pl)

Olej ten jest otrzymywany poprzez proces tloczenia pestek winogronowych
      pozostalych przy produkcji wina gronowego.Bardzo ceny pod wzgledem zdrowotnym.
      Bogaty zwlaszcza w wielonienasycone kwasy tluszczowe, w szczególnosci kwas
      linolowego znanego ze zdolnosci obnizania zlego cholesterolu i podwyzszania
      dobrego. Jest takze bogatym zródlem vitaminy E. Posiada delikatny smak lekko
      orzechowy i charakterystyczną lekko zielonkawą barwę (efekt zawartosci cennego
      chlorofilu).Delikatny smak dzięki czemu może służyć jako lekki olej salatkowy .
      Bardzo dobry do wszelkiego rodzaju marynat. Bardzo wysoka temperatura dymienia
      230 oC powoduje , iz jest znakomitym tluszczem do smazenia i pieczenia . Nie
      dymi sie na patelni , nie pryska i nie pozostawia tlustego posmaku.

---------
      A oliwa z oliwek do smażenia nie jest najlepsza, bo ma niską temperaturę
      dymienia i wydziela szkodliwe substancje. Można na niej przesmażyć warzywa, ale
      już kotletów bym nie radziła smażyć.
      • vanella Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? 22.03.05, 15:53

trochę off topic...
        primo: co można zrobic z olejem kukurydzianym? kupiłam kiedyś w zestawie z
        oliwą i do tej pory stoi nienapoczęty.
        secundo: dostałam kiedyś w prezencie buteleczkę oleju z orzechów włoskich. na
        surowo jest doskonały (jem dużo sałat). skusiłam się potem na kupno oleju z
        orzechów arachidowych - bardzo aromatyczny, tzn. bardzo ingeruje w smak
        potrawy. smażenie na nim (z dodatkiem masła) nie powiodło się. kura się w nim
        udusiła, a nie usmażyła. i cały aromat szlag trafił...
        • Gość: senin Re: Czy można smażyć na oleju winogronowym? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 22.03.05, 20:48
          skusiłam się potem na kupno oleju z
          > orzechów arachidowych - bardzo aromatyczny, tzn. bardzo ingeruje w smak
          > potrawy. smażenie na nim (z dodatkiem masła) nie powiodło się. kura się w nim
          > udusiła, a nie usmażyła. i cały aromat szlag trafił...
          >

olej z orzeszkow arahidowych to olej uzywany do smazenia w kuchni chinskiej,
          ktorej potrawy, jak wiadomo, wymagaja bardzo wysokich temperatur smazenia
          Olej ten ma najwyzsza ze znanych temperature smazenia (mam nadzieje, ze
          jakiegos nie przegapilam)

mysle ze powodem niepowodzenia bylo niefortunne polaczenie go z maslem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka