fettinia 20.03.05, 16:58 Szukam domowych,sprawdzonych przepisow-bo przy kolejnych przeprowadzkach zaginal mi przepis.Ser bialy i bakalie -to pamietam:)Czy ktos poratuje?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaiserka Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 20.03.05, 17:03 Byla, byla :) Miedzy innymi tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21773553&v=2&s=0 mam nadzieje, ze to cos pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 20.03.05, 20:37 Znam świetny przepis na paschę, od lat ją robię i wszyscy się zajadają. Podaje przepis na 1kg twarogu ( koniecznie bardzo gładkiego, bo pascha musi rozpływać się w ustach). 1 wiaderko twarogu 1kg 10 jajek - koniecznie gotowanych, bierze sie same Odpowiedz Link Zgłoś
elzunia3 Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 20.03.05, 20:59 żelzunia3 napisała: > Znam świetny przepis na paschę, od lat ją > robię i wszyscy się zajadają. > Podaje przepis na 1kg twarogu ( koniecznie bardzo > gładkiego, bo pascha musi rozpływać się w ustach). > 1 wiaderko twarogu 1kg > 10 jajek - koniecznie gotowanych, bierze sie same żółtka przeciera się przez sitko 1,5 szklanki cukru 1 lub 1,5 kostki masła wanilia lub cukier wanilowy 2-3 paczki bakalie: rodzynki, migdały (płatki lub słupki), skórka pomarańczowa. Masło utrzec z cukrem,dodać cukier wanilowy, dodac przetarte żółtka dobrze wymieszać,dodać twaróg , dobrze wymieszać dodać bakalię I teraz najważniejsze: biorę czyste plastykowe wiaderko, lub nowa plastykową doniczkę , robie dziurki w dnie, wykładam wilgotną podwójnie złożoną gazą, nakładam gotową pasche ,zakrywam resztą gazy, kładę z wierzchu spodek i obciążam jakimś ciężarem. Pod wpływem ciężaru wypływa taki słodki "sosik". Jak przestanie wypływać to trzeba nadal obciążone postawić do lodówki. Może stać w lodówce ok. 2 tygodni bez szkody dla "zdrowia". Dlaczego jaja gotowane? Po-pierwsze nie śmierdzą jajową surowizną, po drugie nie można złapać salmonelli. Gotowane białka używam do sałatki. Pozdrawiam i powodzenia. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 20.03.05, 22:21 Może > stać w lodówce ok. 2 tygodni bez szkody dla "zdrowia". No własnie, mam pytanie: planuję zrobić paschę (tak jak w przytoczonym powyżej watku, z mleka i smietany) i zastanawiam się ile czasu przed świętami mogę ją zrobić (np w czwartek)?, jak długo może stać w lodówce? i czy gliniana - nowa doniczka się nadaje jako forma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 22:09 Elzunia, zrobiłam paschę wg Twojego przepisu, tzn. z żółtkami na twardo, ale trochę mi zalatuje jajami. Czy to przejdzie jakoś? Stoi teraz w lodówce, na gazie i się zapewne przegryza. Ale czy to zlikwiduje ten posmaczek? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Dzieki Elzunia:) 20.03.05, 21:40 A z tym slodkim sosikiem tez cos robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzunia3 Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 17:10 Słodki "sosik" na ogół wylewam, ale jest smaczny, mozna ostatecznie go wypic, bo tam są tylko dobre rzeczy. Pozdrawiam Elzunia3 Odpowiedz Link Zgłoś
takandrynka Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 22.03.05, 18:20 No ja tez robie sama twarozek z mleka oraz mieszniny smietanowo-jajecznej:) Planuje zrobic w piatek...ale moze mozna juz w czwartek, co?? Czy nie za bardzo?? Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 22.03.05, 18:57 ale moze mozna juz w czwartek, co?? Czy nie za > bardzo?? też szukam odpowiedzi na to pytanie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
takandrynka Re: Pascha juz byla?Czy mi sie oberwie?:)) 23.03.05, 10:27 Nikt nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś