Gość: lena IP: *.darko.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:29 Jakie znacie przepisy na sałatki aby uwzględniały fasolke( taką czerwoną)? Wiem, można wymieszać różności ale może jakieś sprawdzone przepisy coby sie zgrały składniki.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 16:35 strzelam: moze polacz po prostu rozne fasolki? czerwona, zolta oraz zielona? wiem, ze mialy byc sprawdzone, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 16:42 to ja donoszę, że łączenie różnych fasolek przetestowałam. żółta+zielona+czerwona +feta w oliwie = smacznie i szybko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 17:00 Czerwona i biala z sosem z oliwy i octu winnego z dodatkiem czosnku i ziol (oregano, majeranek, tymianek) soli i preprzu. Robie tez czsem wariant posypany ostrym zoltym serem i np. zamiast ziol koperek albo pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gretawm Re: fasolka z puszki do sałatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:47 sprawdzona to jest taka:odsączoną czerwoną fasolkę miesza się z posiekanymi jajkami na twardo (proporcja dowolna),dodaje posiekany cały pęczek zielonej dymki (a kto lubi,to te białe cebulki też),cały pęczek zielonej pietruszki też posiekanej i przyprawia się octem winnym i olejem z pestek winogron.Soli się i popieprza. Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 16:41 por pokrojony na 4 i w paski, seler(nitki) ze słoika, zielony ogórek pokrojony w drobną kostkę, kukurydza i fasola czerwona z puszki. Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, posolić i posypać pieprzem naturalnym(białym), koniecznie musi być taki pieprz. Wychodzi pycha, taka leciutka mimo tego majonezu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: fasolka z puszki do sałatki IP: *.fbx.proxad.net 23.03.05, 16:43 ryz na sypko + tunczyk + kukurydza + fasola czerwona + czerwona cebula w piorka + zielona papryka w kostke + czarne oliwki bez pestek na plasterki (takie z dziurka). Wszystko zalac vinaigrette z 1 czesci czerwonego octu winnego na 3 czesci oliwy z oliwek, sol/pieprz, odstawic na godzinke do lodowki. Bardzo kolorowa i sprawdzona ! PS moze byc bez ryzu, cala reszta BZ Odpowiedz Link Zgłoś
cykada_nocna Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 17:50 fasolka czerwona z puszki + całe zęby czosnku marynowanego w proporcji 2:1 + odrobina oliwy (albo lepiej oleju z pestek winogron) z jakimiś ziółkami Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 18:05 Fasola czerwona i biała, kukurydza, papryka, ryż, sos - oliwa, czosnek, sos chilli. Mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.chuligan Re: fasolka z puszki do sałatki - 5 beans salad 23.03.05, 18:51 Moze to - (robione z polproduktow, bo szybciej): - po puszce (ok. 500ml kazda): chick peas (garbanzo), fasole: czerwona, biala, kropkowana, czarna (chodzi o zestaw kolorow na talerzu, mozna eksperymentowac z proporcjami jasnej/ciemnej fasoli, ale garbanzo musi byc :-) - 750ml-1l zesty italian salad dressing (standartowy "wloski" dressing do salatek, ja uzywam Kraft) - seler naciowy - 4-5 galazek - +/- kubek pocietych w plasterki marynowanych ostrych papryczek (hot pepper rings) - ilosc zalezy od Waszej tolerancji na ostre przyprawy - 2-4 zabki czosnku - kilka lyzek stolowych naci pietruszki (moze byc suszona) Fasole wylozyc z puszek na duze sito, dobrze oplukac pod biezaca woda (zimna), dobrze odcedzic. Seler pokroic w drobna kostke, dodac pokrojone w kostke papryki, pokrojony podobnie czosnek, posiekana nac pietruszki (jesli uzywamy suszonej pietruszki, na poczatek 2 czubate lyzki stolowe, dodac mozna wiecej pozniej). Dodac fasole, zalac ok .5l-.75l wymieszanego (dobrze wstrzasnietego) salad dressing. Lekko zamieszac (ostroznie, zeby nie rozdusic fasoli). Fasola powinna byc mokra od dressingu, ale nie moze w nim plywac. Sprobowac i ewentualnie dodac dressing, pietruszki lub papryki. Mozna salatke jesc od razu, jest lepsza gdy sie pare godzin "przegryzie" w lodowce. Mozna ja spokojnie trzymac w lodowce przez pare dni (choc rzadko na tyle wystarcza:-). Poza jedzeniem salatki "bez niczego", podaje ja tez do stekow z grilla. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: fasolka z puszki do sałatki IP: *.darko.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 19:04 Dzięki, na pewno coś wybiore. Pozdrawiam gorąco i Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: fasolka z puszki do sałatki 23.03.05, 19:51 Już niepotrzebnem ale do wątku dorzucę : fasolka czerwona plus biała, do tego żółty ser w kostkę, kiszony tez w kostke i majonez. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B szybka i pyszna IP: 217.168.132.* 24.03.05, 13:50 fasolka + kukurydza + seler ze słoika (trochę poszatkować)+ ananas ze słoika pokrojony w dużą kostkę + majonez - nie trzeba już nawet doprawiać Odpowiedz Link Zgłoś
awelina2 Re: fasolka z puszki do sałatki 24.03.05, 14:14 Albo taka: puszka czerwonej fasolki (wcześniej należy ja trochę przepłukać) słoik pędów bambusa żółty ser kurczak wędzony (pokrojony na kawałki) ogórek kiszony majonez (ilość zależy od ilości wcześniej użytych składników) Ja zazwyczaj jej niczym nie doprawiam. Wszystko należy wymieszać i odstawić do lodówki zeby się składniki "przegryzły" SMACZNEGO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: fasolka z puszki do sałatki 26.03.05, 19:26 fasola czerwona kukurydza (daję po puszce) twardy żółty ser pokrojony w kostkę posiekane jajko na twardo kilka ząbków czosnku (wedle upodobań) przyprawiam przyprawą do sałatek (kiedyś ducrosa - już nie ma, więc teraz kamisu) trochę majonezu PYCHA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: fasolka z puszki do sałatki IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 26.03.05, 23:08 fasola z puszki cebula śledź ziemniaki gotowane kostka majonez szczypior sól pieprz rewelacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś